Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата

Recommended Posts

On 10/27/2017 at 12:22 PM, Midex said:

А току що научих, че днес Бойко лично е бил на гости на netrootbg. :lol:

Не днес, вчера ;). По - точно снощи около 18 часа :P.

• Replies 107k
  • Created
  • Last Reply
  On 10/27/2017 at 3:13 PM, galaxi said:

Нали знаети-снимка,или не се е случило :grin:

Не си направих труда да ходя за такива неща. Само отидох да видя как го посрещат и се прибрах в офиса, че тъкмо гледах новият Alien. По - интересно ми е отколкото личността на рапона. Не е нещо необичайно да има подобни посещения от всякакви националности. От българска и Плевналиев е идвал и външният министър Митров(когато беше министър). От последният съм с много добро впечатление. Даже бях на нещо като среща с него. Много приятен и интелигентен човек.

On 10/27/2017 at 8:38 AM, Stasio said:

Абе Дядо Мраз окончателно ли напусна форума ? :(

Поредният човек който се изнесе заради Виден. Сещам се за Психара също. От модераторите също има такива. И не малко други хора.

On 10/27/2017 at 5:59 PM, netrootbg said:

Поредният човек който се изнесе заради Виден. Сещам се за Психара също. От модераторите също има такива. И не малко други хора.

Това е тъжно, всъщност много тъжно...

On 10/27/2017 at 5:59 PM, netrootbg said:

не може да знаеш освен ако не си имал лични разговори с гореизброените.

Според мен дедото работи и прави яко кинти :rolleyes: съответно има далеч по-привлекателни възможности да прекарва времето си.

On 10/27/2017 at 8:31 PM, galaxi said:

не може да знаеш освен ако не си имал лични разговори с гореизброените.

Защо мислиш, че съм нямал?

Реших да се включва в https://airbg.info/ и по - точно в регионалният сайт за Пловдив: http://airplovdiv.info/. Още преди няколко месеца имах желание, но бях забравил и така до снощи. Поръчах си частите необходими за сглобяването на измервателна станция. 45 лева ми излезнаха. Остава да пристигнат и по някое време следващият месец или началото на ноември ще я монтирам в района на Събота пазара.

On 10/28/2017 at 5:34 AM, netrootbg said:
netrootbg, on 28 Oct 2017 - 08:34, said:

Реших да се включва в https://airbg.info/ и по - точно в регионалният сайт за Пловдив: http://airplovdiv.info/. Още преди няколко месеца имах желание, но бях забравил и така до снощи. Поръчах си частите необходими за сглобяването на измервателна станция. 45 лева ми излезнаха. Остава да пристигнат и по някое време следващият месец или началото на ноември ще я монтирам в района на Събота пазара.

Не те ли притеснява, че някой има достъп до мрежата ти?

Отделно като човек, който пряко се занимава с качеството на околната среда и в частност това на въздуха, тези устройства ми се струват малко несериозни.

Това не означава, че подценявам ситуацията с праха - напротив. Навътре съм в нещата и знам, че проблемът е огромен и подкрепям всичко, което ще доведе до преборването му НА ПРАКТИКА.

Ferante,директно няма да могат да се закачат, най-малкото защото използваният микроконтролер е съвсем немощен и ще изпраща данни само към собствения си сайт/проект в собствения си формат - даже едва ли ще ползват ssl за преноса, че есп-то не го може.

Иначе сензора си е сензор, но ми е чудно, не трябва ли и някакъв известен поток на въздуха да се създаде, правила за поставяне на сензора...иначе какво точно мери, аз мога да го хвърля на нашия паркинг-разтрошен бетон и ще ги хвърля в размисъл

On 10/28/2017 at 8:21 AM, EEK! said:
EEK!, on 28 Oct 2017 - 11:21, said:EEK!, on 28 Oct 2017 - 11:21, said:EEK!, on 28 Oct 2017 - 11:21, said:EEK!, on 28 Oct 2017 - 11:21, said:

...

Иначе сензора си е сензор, но ми е чудно, не трябва ли и някакъв известен поток на въздуха да се създаде, правила за поставяне на сензора...иначе какво точно мери, аз мога да го хвърля на нашия паркинг-разтрошен бетон и ще ги хвърля в размисъл

В посочения от нетруут сайт между другото беше споменат вентилатор (в раздела за монтаж). Принципно погледнато, пробонабирането трябва да става с дебит около 38 л/мин, което прави около 55 м3 въздух за денонощие. Има наредба, регламентираща това, както и методите за оценка на масовата фракция.

С други думи, данните от тези точки може да са близки до истината, но не могат да се приемат за значими по смисъла на действащото законодателство. А от друга страна, според мен, биха могли да бъдат използвани за манипулиране на общественото мнение. Същото се отнася и за официалните данни, но това е много обширна тема и не смятам да я подхващам, поне не и тук.

On 10/28/2017 at 10:58 AM, alchemy said:

...С други думи, данните от тези точки може да са близки до истината, но не могат да се приемат за значими по смисъла на действащото законодателство. А от друга страна, според мен, биха могли да бъдат използвани за манипулиране на общественото мнение...

Май точно това ще се получи :) 

On 10/28/2017 at 12:14 PM, Lucky Luciano said:

И днес трафик :grin:

"Героите" затворили Гладстон и всичко живо през Шахбазян и по Шести :laughing: На Семинарията не е ... :santa:

Тъкмо се чудих защо толкова хора правят ляв завой на 6 септември и защо задръстването почва още преди тунела :) Между другото все пак бързо минах :)

Аман от дебили! Не знам кой се занимава вщс пътищата в града, но е за трепане. Кръговото на Метро няма да го реконструират като на панаира. Отвратително са ситуирани пешеходните и вело пътеките. А и господа и госпожи велосипедисти, сложете фарчета и светлоотразители ако обичате. Фаровете осветяват пътя, не тротоарите!!!

On 10/28/2017 at 7:04 AM, alchemy said:

Ако имаш добър рутер, поддържащ Guest мрежа, това устройство може да се закачи към мрежата за гости и да няма никаква връзка с вътрешната ти инфраструктура. ;)

On 10/28/2017 at 7:04 AM, alchemy said:

Отделно като човек, който пряко се занимава с качеството на околната среда и в частност това на въздуха, тези устройства ми се струват малко несериозни.

Това не означава, че подценявам ситуацията с праха - напротив. Навътре съм в нещата и знам, че проблемът е огромен и подкрепям всичко, което ще доведе до преборването му НА ПРАКТИКА.

Никой няма достъп до мрежата. Устройството ще го сложа в отделна wifi мрежа. Няма да е част от домашната ми. От друга страна е толкова бавно и слабо като хардуер, че няма нужда да се притеснява човек. Въпросният проект започва от Шутгарт. Там са имали проблем с замърсяването на въздуха и се захващат група ентусиасти да направят много на брой измервателни станции. Въпросните станции не могат да се мерят с точността на професионалните такива. Измерват обаче достатъчно точно за да ги приемат официалните власти в Германия за достоверни като информация. Има определени изисквания. Всички станции използват един и същи хардуер и софтуер за да няма разминаване в показанията.

Това е сензорът който измерва замърсяването на въздуха:

https://www.aliexpress.com/item/Nova-PM-sensor-SDS011-High-precision-laser-pm2-5-air-quality-detection-sensor-module-Super-dust/32606349048.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.mTrSCQ

Ако имаш под ръка професионален такъв ще се радвам да ги сравним като показания.

On 10/28/2017 at 7:51 AM, Ferante said:

Има ли начин тези устройства да се закачат към http://aqicn.org/map/world/ или самите сензори не са в диапазона на точност и надеждност за да се считат данните достоверни?

Германските власти ги приемат за достатъчно точни. Този сайт обаче използва други измервателни станции. Иначе не е проблем информацията да се подаде към който и да е сайт. Единият от сензорите който се използва за измерване на температура, налягане и влажност е един и същ модел в сайта който си посочил и в този който аз посочих.

On 10/28/2017 at 8:21 AM, EEK! said:

На самият сензор има вентилатор който да "засмуква" от околният въздух. Има си изисквания как точно да се монтира. 

On 10/28/2017 at 10:58 AM, alchemy said:

В посочения от нетруут сайт между другото беше споменат вентилатор (в раздела за монтаж). Принципно погледнато, пробонабирането трябва да става с дебит около 38 л/мин, което прави около 55 м3 въздух за денонощие. Има наредба, регламентираща това, както и методите за оценка на масовата фракция.

С други думи, данните от тези точки може да са близки до истината, но не могат да се приемат за значими по смисъла на действащото законодателство. А от друга страна, според мен, биха могли да бъдат използвани за манипулиране на общественото мнение. Същото се отнася и за официалните данни, но това е много обширна тема и не смятам да я подхващам, поне не и тук.

На официалните данни нямам много вяра. Веднага и ще уточня защо. В Пловдив измервателната станция беше преместена от центъра на града на полето. Причината беше, че показвала много голямо замърсяване на въздуха! Малко като с приказката за човека и проблема. Идеята нали е точно да е в центъра на градовете за да се види колко е там замърсяване, а не на полето. Не че и там не е важно, но все пак. Колкото повече такива станции се появят толкова по - добре може да се види картината. Относно точността на измерването. Доверявам се на германците които са създали този проект. Направили са конкретни изисквания всички да използват едни и същи сензори. Германските власти са ги приели за достатъчно точни.

On 10/28/2017 at 6:58 PM, netrootbg said:

Никой няма достъп до мрежата.

Ванка, аз съм малко по-параноичен и не бих си вкарал паролата на мрежата в подобно устройство, предаващо информация навън. Не, че хората, организирали тази мрежа са с лоши намерения, просто не е изключено да имат някакви уязвимости, от които в един момент могат да се възползват разни тъмни субекти.

On 10/28/2017 at 6:58 PM, netrootbg said:

Устройството ще го сложа в отделна wifi мрежа.

Това е решението - отделна мрежа, за предпочитане, такава за гости, без нищо критично и важно в нея, разбира се със съвсем различна парола.

В съвсем отделна мрежа ще си е. Няма да е част от моята. Даже има възможност да го пусна към физически отделна от моят доставчик, но чак толкова не ми се занимава. Просто отделен wifi ще му пусна и това е.

On 10/28/2017 at 9:14 PM, netrootbg said:

Той не е в Квебек... Ама и тия 11 милиона ми се струват доста малко за да са рекордни...

Абсолютно, автора на статията изобщо не е в час. LOTO MAX има много по-голям максимален джакпот, едно време беше $50 милиона, но от две години го вдигнаха на $60 милиона. Точно преди месец едно младо семейство от Албърта, очакващо дете, спечели въпросните $60 милиона. Та рекордния джакпот в Канада е $60 милиона. В щатие са много повече обаче. Единствената разлика е, че в Канада джакпота от държавната лотария е tax free.

ПП. Сега видях, че абсолютния рекорд е бил преди две години - $64 милиона джакпот от 6/49 спечелен от някакъв пич от Онтарио. В 6/49 много рядко джакпота стига такава сума, но пък в тази игра е неограничен и расте докато някой не го спечели. Иначе започва от $3.5 милиона. За тегленето тази вечер джакпота на 6/49 е точно $40 милиона. :)

• Veno locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...