Bat Na4e Posted April 24, 2010 Share Posted April 24, 2010 Или секция на светофара която оказва посока за движение. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted April 24, 2010 Share Posted April 24, 2010 И стана една голяма полемика, относно обратния завой на Христо Ботев и Авксентий Велешки.Там светофара изрично указва посока на движение, но според доста хора, обратния е разрешен, защото нямало знак, който да го забранява. Kotora е прав.Това и аз го помня.Обратен завой се прави само там, където има сложен знак, който го разрешава.Имаше и съфорумници, разговаряли с КАТ, за въпросния обратен, но и те не знаели кое е правилно и кое не. Явно не познават закона добре.Не че аз го познавам де, но има неща които не са много ясно синтезирани и разбираеми.Особено с обратните работи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted April 24, 2010 Share Posted April 24, 2010 Ти така си мислиш. Има знак точно от типа > И точно униформените са ми правели забележка, а след това и един път един таксиджия пак ми напомни, че е забранено Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted April 24, 2010 Share Posted April 24, 2010 Забранен е ако има светофар слента за ляв завой.Вижте листовките... Тва докато го науча го бърках поне 3-4 пъти. Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted April 24, 2010 Share Posted April 24, 2010 Добре, аз ти казвам само, че има И знак забраняващ преминаването в другото платно за смяна посоката на движение Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted April 25, 2010 Share Posted April 25, 2010 Забранен е ако има светофар слента за ляв завой.Вижте листовките... Тва докато го науча го бърках поне 3-4 пъти. Листовките или закона е по - важен в случаят? Според това което ви цитирах от закона не е забранен. Според някой друг член може и да е забранен. В този случай на кое да се вярва? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted April 25, 2010 Author Share Posted April 25, 2010 И стана една голяма полемика, относно обратния завой на Христо Ботев и Авксентий Велешки.Там светофара изрично указва посока на движение, но според доста хора, обратния е разрешен, защото нямало знак, който да го забранява. Там изрично съм пътал и инструктори и дори и след изпита тоя от ДАИ и изрично казаха, че там е забранено.Забранено е защото имало секция на светофара за наляво и според закона тогава е забранено.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bat Na4e Posted April 25, 2010 Share Posted April 25, 2010 Пак започнахме полемиката за обратните завои.В конкретният случай с тези две скици си правим свободни съченения на закона и правилника.Никъде задаващият въпросите колега не е упоменал има ли някакви знаци на въпросните кръстовища.Предлагам да се изясни въпроса. Да се вземе за пример дадено кръстовище с всичките му артрибути(знаци,светофари дори регулировчик) и да започнем ......... П.п. Предлагам ако е възможно модераторите да направят отделна тема в раздел автомобили. "Правилници,закони,кръстовища и други спорни въпроси".Защото тези въпроси сме ги коментирали в различни теми.Просто ще е по-лесно и удобно да са на едно място. Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted April 25, 2010 Share Posted April 25, 2010 Според това което ви цитирах от закона не е забранен. Според някой друг член може и да е забранен. В този случай на кое да се вярва? В зависимост на съотношението на нормата "обща" към "спациална" и заключителните и допълнителни разпоредби към закона. Възможно е дерогиране на определен член ако друг предвижда специфична уредба при настъпване на конкретна фактическа обстановка (състав или единично). Т.е. трябва да се чете с разбиране. Аз дори не виждам и спор тук. На кръстовището между Сточна и Централна за Авксентий си има точно горе показания от колега и мен знак за оставане в платното за движение преди светофара. Това НАПЪЛНО изключва обратния. Същия знак има и на нерегулираното кръстовище на Фламинго Синема (бул. 6ти Септември, преди кръстовището с Руски идвайки от Ресторант Стадиона). Другата хипотеза е ако има отделна секция. Няма какво толкова да се бистри, мисля, че даже всички сме на едно мнение. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted April 25, 2010 Share Posted April 25, 2010 На кръстовището между Сточна и Централна за Авксентий си има точно горе показания от колега и мен знак за оставане в платното за движение преди светофара. Това НАПЪЛНО изключва обратния. И точно там половината коли завиват наляво, а другата половина правят обратен завой, вкл. и всичките таксита. И точно там съм виждал спряла полицейска кола (малко преди надлеза към авт. "Родопи"), която спираше идващите откъм сточна гара и минаващи между жълто и червено, а не спря нито един, завиващ в обратна посока и отиващ пак към тях. Това ще рече ли: (1.) че е разрешено ; (2.) че полицаите не знаят правилника или (3.) че го знаят, но просто си затварят очите? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaq Posted April 25, 2010 Share Posted April 25, 2010 на скицата има право да се прави обратен завой, освен ако не е заранено със знак, host на централна гара е разрешено да се прави обратен завой, по примера ти ако се намираш на петолъчка и има два леви завоя знака трябва да разрешава за единият само, в случая би трябвало да има допълнителен знак който да ограничава Link to comment Share on other sites More sharing options...
XMD Posted April 25, 2010 Share Posted April 25, 2010 (2.) че полицаите не знаят правилника 90% от полицаите не знаят правилника и си го тълкуват както им е удобно. Веднъж с Кангото, което е регистрирано като товарно (1+1 места) и на талона му пише товарен, "уважаемите" полицаи ми казаха, че нямам право да карам с него по булеварди на които е забранено за товарни автомобили... умрях да им се смея тогава Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bat Na4e Posted April 25, 2010 Share Posted April 25, 2010 За Сточна гара е ясно.Полицайте знаят,но си затварят очите(мое мнение).Защото ще направят уникално задръстване от нарушители.Имаше период в който спираха и глобяваха за обратен завой на споменатото кръстовище. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Airfan Posted April 27, 2010 Share Posted April 27, 2010 За Хр. Ботев и Велешки питахме пътен полицай и според него било разрешено... ама кой е с предимство после не било домислено просто. И така... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted April 27, 2010 Share Posted April 27, 2010 В зависимост на съотношението на нормата "обща" към "спациална" и заключителните и допълнителни разпоредби към закона. Възможно е дерогиране на определен член ако друг предвижда специфична уредба при настъпване на конкретна фактическа обстановка (състав или единично). Т.е. трябва да се чете с разбиране. Аз дори не виждам и спор тук. На кръстовището между Сточна и Централна за Авксентий си има точно горе показания от колега и мен знак за оставане в платното за движение преди светофара. Това НАПЪЛНО изключва обратния. Същия знак има и на нерегулираното кръстовище на Фламинго Синема (бул. 6ти Септември, преди кръстовището с Руски идвайки от Ресторант Стадиона). Другата хипотеза е ако има отделна секция. Няма какво толкова да се бистри, мисля, че даже всички сме на едно мнение. а аз продължавам да не съм съгласен че с указателен знак се въвежда забрана или че нещо което не е изрично разрешено, е забранено. ЗДП все още го променят само в частта за размера на глобите и както netrootbg вече ви посочи - няма забрана за обратен завой освен ако не е означено със знак "В23 Забранено е завиването в обратна посока". След като си има знак за такава забрана в кръстовище, то тя едва ли се въвежда със знак "Г9 Преминаване отдясно на знака" просто защото той не е забранителен, а задължително предписание, т.е. указателен. може би го бъркаш със знак "Г8 Движение само наляво пред знака" (какъвто липсва на дългодискутираното кръстовище на А. Велешки с Хр. Ботев), защото не вярвам да си пропуснал в ППЗДП да прочетеш текста за Г11, който е аналог на Г9 и Г10, а именно: Чл. 52. (1) Пътен знак Г11 се поставя пред препятствие на пътя, когато водачитемогат да заобиколят препятствието отдясно или отляво, за да продължат движението си. от което става ясно че тези знаци се отнасят за препятствия разположени непосредствено ЗАД тях, защото те би трябвало да се намират ПРЕД указваната от тях зона. и отново ще приложа текста на ППЗДП за знак "Ж9 Място за завиване в обратна посока": (7) Пътен знак Ж9 указва специално устроени места за завиване в обратна посокаизвън кръстовища. очевидно този указателен знак е нужен само на места, които не са кръстовища. 15. "Кръстовище" е място, където два или повече пътя се пресичат, разделят се или сесъбират на едно ниво. ППЗДП. Допълнителни разпоредби. същото съм го казвал и по-напред в темата. мнението ми не се е променило, тъй като и закона и правилника му не са се изменили в тези части. ще продължавам да правя обратен завой там и ще чакам някой да ми напише акт точно за това ми престъпно деяние. Link to comment Share on other sites More sharing options...
host Posted April 27, 2010 Share Posted April 27, 2010 Наистина аз бъркам знака. Link to comment Share on other sites More sharing options...
po_taka Posted May 3, 2010 Share Posted May 3, 2010 прави ми впечатление че сутринта, като има задръстване посока центъра-панаира. И в тунела все повече и повече започват да правят обратен завой ! Все си мисля да ги заснема от рейса, ама то едва ли не сте ги виждали.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
xXx Posted May 16, 2010 Share Posted May 16, 2010 Там изрично съм пътал и инструктори и дори и след изпита тоя от ДАИ и изрично казаха, че там е забранено.Забранено е защото имало секция на светофара за наляво и според закона тогава е забранено.... Обратен завой е разрешен само при обикновен светофар със стандартните 3 секции.Има ли друга секция не може да правиш обратен(както и ти каза де,просто пояснявам ) .Също така ако имаш знак за задължителна посока след него пак нямаш право на обратен.Да знаете-драги шофери Link to comment Share on other sites More sharing options...
UzITo Posted May 24, 2010 Share Posted May 24, 2010 Някой запознат ли е как седи въпроса в кръвните проби ? Ако искаш те ли те карат с патрулката ? Преди или след акт се прави ? Снощи 2 часа се плюнча с една изветряла бира . Карам баладжийките към Версай и спирам надолу където имаше място . Слизат те аз се чуда дали да я оставя или да паркирам другаде и спира патрулка до мен . Полицай 1(П1) Полицай 2(П2) П1-Добър вечер айде да направим тест за алкохол П2-О мойто момче миришеш на алкохол кво си пил Аз-1 бира П1-Сега ако отчете апарата няма връщане назад .Ако е над нормата пишем акт . Всичко се записва отчете ли край Аз-Колко е нормата П1-0.5 промила П2-О виж го той е пиян мирише на алкохол Надувам аз чакам 10-20сек той нещо цъкаше и усетих , че ще ме цакат нещо П1-Виж 0.8 промила Аз-Тва неможе да бъде 2 часа пия една бира П2-Момче ти си пиян е П1-Виж сега миришеш на алкохол на мен ми е запушен носа и те усещам . Дай книжката Компанията се беше събрала питат кво става и викам отчете 0.8 тва неможе да бъде Аз-А какъв е акт П1-12мес без книжка 300лв Аз-А ако искам кръвна проба тва неможе да е толкова П2-Ами качваш се при нас и отиваме Аз-Добре къде се прави в спешното или къде П1-Дай документите на колата Давам ги аз гледат всичко е 6 П2-Виж сега земи хапни нещо не карайте пили П1-Сега ще ти направим компромис дано да си доволен и внимавайте Газ да ги няма не се усетих да погледна номера на колата . Ясно е , че е било 0 . Не ми го отвориха пред мен резултата се забави и друг път съм надувал дрегер и излезна за 5 сек мисля . Чуда се къде се правят тези кръвни проби и след колко време от написването на акта се правят . Някой запознат ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO_DDT Posted May 24, 2010 Share Posted May 24, 2010 Кръвната проба се прави в дежурната лаборатория - те ти казват коя е тази нощ - обикновено в хирургиите или в окръжна болница, те ти пишат акт, в акта се пише че искаш кръвна проба, пишат ти и една допълнителна бележка с която да отидеш в лабораторията на която пише час. Стигнеш ли до там им кажи да ти дадат час и половина (по принцип е час), за да отидеш уж до вас да си вземеш пари (кръвната проба се плаща около 30 лв беше), след като направиш това отиваш и повръщаш по най-бързия възможен начин, хапваш нещо и изпиваш половин-един литър течности, чакаш да се изпикаеш поне веднъж и тогава си правиш кръвната проба Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted May 24, 2010 Share Posted May 24, 2010 outdated. deleted by user. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 По закон пробата се прави до 20 минути след установяване на промила с дрегер или надуваемия му аналог. По новите правила, ако не греша, те качват в колата и те водят те на място - длъжни са. Навремето съм имал подобна разправия и попитах изпращащият ме за проба полицай защо ме кара да шофирам до болницата щом съм пиян според него. Взе да се пени, защото усети какво теле е, но това е друга една история Бил си смел и уверен, което те прави безинтересен за тях в случая. Много други се спичат, започват да предлагат пари и т.н. - момчетата са търсили почерпка. Сигурен съм, че са си осигурили обилна след смяната в тоя ден. Между другото един приятел миналата година чинно си оставил ключовете на колата и хукнал пеша до Окръжна. Имам спомен, че от там го пратили в Хирургиите за пробата, та едва сколасал с такси да стигне навреме. Между другото откога някой иска пари за тия проби? Не виждам основание. И още нещо - изобщо приеха ли тая свинщина за 0 промила? Аз имам спомен, че дори повече кафе и цигари могата да отчетат на дрегера цифра. Ако тази тотална помия се приеме, то няма да има невинен шофьор на пътя... Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO_DDT Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 По закон пробата се прави до 20 минути след установяване на промила с дрегер или надуваемия му аналог. По новите правила, ако не греша, те качват в колата и те водят те на място - длъжни са. Навремето съм имал подобна разправия и попитах изпращащият ме за проба полицай защо ме кара да шофирам до болницата щом съм пиян според него. Взе да се пени, защото усети какво теле е, но това е друга една история Бил си смел и уверен, което те прави безинтересен за тях в случая. Много други се спичат, започват да предлагат пари и т.н. - момчетата са търсили почерпка. Сигурен съм, че са си осигурили обилна след смяната в тоя ден. Между другото един приятел миналата година чинно си оставил ключовете на колата и хукнал пеша до Окръжна. Имам спомен, че от там го пратили в Хирургиите за пробата, та едва сколасал с такси да стигне навреме. Между другото откога някой иска пари за тия проби? Не виждам основание. И още нещо - изобщо приеха ли тая свинщина за 0 промила? Аз имам спомен, че дори повече кафе и цигари могата да отчетат на дрегера цифра. Ако тази тотална помия се приеме, то няма да има невиниен шофьор на пътя... Плащат си се от доста време и то се плаща 15-20 лв при взимането на кръв + още 30 лв при взимане на резултатите и ако не е 0,00 по най-нови разпоредби шефа на кат решава каква глоба да ти наложи ( за 0,36 преди две седмици наложи 50 лв глоба) та всичко на всичко излиза 90-100 лв + 1 седмица чакане на резулатати без книжка Link to comment Share on other sites More sharing options...
3dfx Posted May 28, 2010 Share Posted May 28, 2010 ...и ако не е 0,00 по най-нови разпоредби шефа на кат решава каква глоба да ти наложи ( за 0,36 преди две седмици наложи 50 лв глоба) та всичко на всичко излиза 90-100 лв + 1 седмица чакане на резулатати без книжка... А!? Link to comment Share on other sites More sharing options...
xXx Posted May 29, 2010 Share Posted May 29, 2010 Бе за 0,36 промила как ще те глобяват като разрешеното е 0,5 ?Иначе спокойно ако сте пили 1 бира може да искате кръвен-дрегера даже и да покаже повече от 0,5 кръвния е много вероятно да покаже 0 Edit:Ахахах бахти якия пост дето изпраска НЕО браво Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.