Jump to content
BulForum.com

Коя книга прочетохте последно?

Recommended Posts

Не помня коя коя беше, но една от тези беше ме издразнила с прекаленото увъртане и изсмукване от пръстите (към 6-та или 7ма книга бях спрял да ги чета).

Аз пък съм с прекрасни впечатления от Филип Хосе Фармър - мисля че първо ми попадна Частен Космос, после ги намерих и останалите, но ми бяха страшно увлекателни. Помня че и хрониките на Амбър до един момент четох с интерес после по-скоро на инат за да видя какво ще стане, но ми бяха леко досадни. След това на Сър Пратчет и всичко, което е писал ми беше много приятно да го чета. Робърт Асприн също е интересен (леко детски обаче), но има много малко преведени

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

На третата част на Мъглороден съм.

Интересно, след толкова фентъзи трудно намирам нещо ново, но тук идеята е наистина нова.

За феновете на жанра - препоръчвам!

http://chitanka.info/person/brandon-sanderson

Благодаря за насоките.За сега ще се поизмъча и ще дам шанс на Роботите..После мислих да подкарам Фондацията....дано и там не е такааа....социал-общество-политка нещо си...Че леко се отдалечава от фентъзито..Ама като се замисля, книги писани през 50-те и в началото на 80-те, какво ли да очаквам...И то от руснак, пък макар и цял живот американец.

На третата част на Мъглороден съм.

Интересно, след толкова фентъзи трудно намирам нещо ново, но тук идеята е наистина нова.

За феновете на жанра - препоръчвам!

http://chitanka.info/person/brandon-sanderson

Много е добра поредицата, също я препоръчвам с две ръце! Втората книга малко ми беше мудна, но третата компенсира с много.

Има издадена и четвърта книга, но тя е леко отделно от трилогията. В нея става въпрос за около 300 години след събитията в трилогията. Трябва да си намеря и да я прочета.

Благодаря за насоките.За сега ще се поизмъча и ще дам шанс на Роботите..После мислих да подкарам Фондацията....дано и там не е такааа....социал-общество-политка нещо си...Че леко се отдалечава от фентъзито..Ама като се замисля, книги писани през 50-те и в началото на 80-те, какво ли да очаквам...И то от руснак, пък макар и цял живот американец.

Не знам защо си решил, че фентъзито има нещо общо с научната фантастика..И да - основните проблеми, разглеждани в научната фантастика са социално-политическите....

Не де, не се хващай за думата...Използвах я по-общо така...Ясно ми е че са различни жанрове, но все пак...А и на всички ни е ясно, че подобни утопични общества са си чисто фентъзи...:lol:

А и на всички ни е ясно, че подобни утопични общества са си чисто фентъзи... :lol:

Да бе, да...Преди 50 години и социал-демократичните общества, тип Дания и Норвегия са били утопия..

Mагданозе, ако искаш истинска фантастика - прочети Стругацки (препоръчвам "Прогресорите и Странниците"). Или "Хиперион" на Дан Симънс. Хиперионите за мен са може би най-великата фантастика ever!

Е да де, ама голяма част от книгите са писани през 80-те..Нищо де.На мен ми е интересно..Гледната точка, позицията, размишленията и т.н. Има върху какво да се замисли човек.

Antares, благодаря за насоките..Много ми се събраха и и сега се чудя с кое да продължа като приключа с Азимов..Може би Толкин, или да сменя жанра за известно време и после обратно...Оффф направо съм пристрастен към е-книгата...Това сигурно ми е най-добрата покупка...евър...

Оффф направо съм пристрастен към е-книгата...Това сигурно ми е най-добрата покупка...евър...

Да не стане като във вица да те питат като четеш толкова много, знаеш ли кой е Гошо Иванов? :)

Много ми се събраха и и сега се чудя с кое да продължа като приключа с Азимов..Може би Толкин, или да сменя жанра за известно време и после обратно...Оффф направо съм пристрастен към е-книгата...Това сигурно ми е най-добрата покупка...евър...

Нали виждаш, че до сега не съм те подвел с нищо. Почни с автора който ти писах...Майк Резник. Мисля, че ще останеш подобаващо доволен.

Е да де, ама голяма част от книгите са писани през 80-те..Нищо де.На мен ми е интересно..Гледната точка, позицията, размишленията и т.н. Има върху какво да се замисли човек.

Antares, благодаря за насоките..Много ми се събраха и и сега се чудя с кое да продължа като приключа с Азимов..Може би Толкин, или да сменя жанра за известно време и после обратно...Оффф направо съм пристрастен към е-книгата...Това сигурно ми е най-добрата покупка...евър...

Искаш ли да ти дам Тъф? Много добро книжле. Мен особено много ме кефеше как любезно ги пращаше на майната си - точно в стил английски хумор.

Накрая взе да става леко досадно, но повечето време ме кефеше

Пусто " ветровете на времето" е само 100-200 страници иначе е брутална :)

За "Ветровете на времето" от Чад Оливър ли говориш?! Ако е за нея, наистина е уникална...

Не знам защо си решил, че фентъзито има нещо общо с научната фантастика..И да - основните проблеми, разглеждани в научната фантастика са социално-политическите....

Задължително условие е научната фантастика е да отразява разбирането за света и перспективите пред него от гледна точка на развитието на естествените науки в момента на написването на книгата. Интересно е да се проследи развитието на науката в творбите на няколко поколения писатели.В края на 19 и началото на 20 век са писатели като Жул Верн, Хърбърт Уелс , Карел Чапек и Александър Беляев. Средата на века е на Исак Азимов, Артър Кларк, Иван Ефремов и Станислав Лем. В момента актуални от научна гледна точка са книгите на Дейвид Брин, Грег Беър, Сергей Лукяненко (като изключим сагата му за  патрулите което си е чисто фентъзи). Социалният и политически елемент в научната фантастика винаги е свързан с технически прогрес или регрес и последиците от развитието на технологиите върху взаимоотношението между хората. Напълно нормално е научна фантастика 100 години след написването си да се превърне в реален научен факт. Ако не ви се вярва - погледнете си мобилния телефон и го сравнете с комуникаторите от първите серии на Стар Трек.

Има и още един популярен през 50-те години на 20 век клон на фантастиката - космическата опера. Той обаче е просто осъвременен приключенски роман от 19 век  в който клиперите и фрегатите  са заменени с търговски звездолети и космически крайцери и спазването на природните закони управаляващи света около нас не е задължително ако пречи на разказа.

• 4 weeks later...

"Силмарилион", Дж. Р. Р. Толкин

Сега вече целия пъзел на Арда ми се навърза :) Като четях Властелина и Хобита - постоянно се споменавах неща от далечно и славно минало, в които исках да се потопя :) 

• 4 weeks later...

Преследване в Ориента - През дивия Кюрдистан - Карл Май. И продължавам с поредицата.

Преследване в Ориента - През дивия Кюрдистан - Карл Май. И продължавам с поредицата.

Велико.Една от любимите ми..Всъщност, като се замисля на Карл Май всички са ми любими. :lol:

Иначе аз цъкнах последно Бележника на Микеланджело.

• 1 month later...

Кевин Андерсън - "Сага за седемте слънца". Изключително добър фантастичен епос.

Тъкмо довърших последната книга. Това е една от най-яките фантастични поредици които съм чел някога. Нещо като Игра на тронове, но в космически вариант. Всеки който има време и желание да я почва, горещо препоръчвам.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...