Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата

Recommended Posts

Няма по - голяма глупост от задължителната казарма. Много съм доволен, че беше премахната. Не просто е загуба на време. Даже е крачка назад според мен. Може би съм разказвал и един случай който ме засяга. Точно когато тръгнаха да я отменят и получих повиквателна в Пловдив. Аз вече от няколко години работех в чужбина. Баща ми отиде до комисията да им върне повиквателната. Лелката там била възмутена и му се скарала как така съм посмял да напусна страната без да ги уведомя и да им поискам разрешение... Това мисля се случи около 2008-ма или 2009-та.

On 1/4/2015 at 4:42 PM, DON_CHEFO said:

За такова нещо десетки милиони американци мечтаят, други още толкова не са чували, а трети я нямат тая дума в речника си. Единствено армията предлага 30 дни отпуска. Куките след 25 години стаж стигат до 25 дни, пожарникарите и те май са така. Другите длъжности никой не ги бръсне за слива.

На мен официалната ми отпуска е 36 работни дни. Това не включва неделите и не включва първите 4 дена от всяка отпуска. Мога да си пусна отпуската на 10 пъти ако искам. Първите 4 са ми бонус понеже се водят почивни за предходните ми дни. Отделно има възможност да се разменям с колегите.

On 1/4/2015 at 7:07 PM, mladenski76 said:

И къде ги видя тия ограничения по аутобаните та не се сещам, вече 10г пътувам до там през два-три месеца, само с автомобил, Мюнхен, Берлин,  Кьолн и околията, даже и ограничение не изписват на табелите, единственото излиза "Achtung Stau" и отбийте през еди коя си отбивка да го избегнете.

Не съм съгласен. На много места по немските магистрали си има табели с ограничение на скоростта. Изобщо не говорим за електронни табла.

• Replies 107k
  • Created
  • Last Reply

Има ли някой, който да е по-наясно със субсидираното саниране на блоковете? Трябва да се разберат хората от целия вход и да осигурят 25 % от парите доколкото прочетох. Така ли е или съм недоразбрал нещо. Както и някой има ли представа грубо колко пари са тези 25 % ?

On 1/5/2015 at 5:08 AM, DON_CHEFO said:

Ами помниш ли какво каза какви заплати давате лично вие...начи щом си позволявате такива цифри, въпросния човек ще ви вади в пъти по толкова, което е съвсем в рамките на нещата...ама и ще си чака 20те дни ПЛАТЕНА отпуска и коледните, нали така.

Програмистите са лигльовци по начало. Когато няма достатъчно кадри се чудиш с какво да ги глезиш. То не са тийм билдинги в работно време, то не са отпуски, то не са бонуси, то не е плаващо работно време и работа от къщи.

Винаги съм гледал работата да върви, а не да се дебнем кой колко часа работи, включително когато аз съм работел на заплата за други. В случая гледам, че и моите хора прихванаха от мен и когато има нещо спешно седим всичките и се потим докато го направим та на моменти ги пъдя аз да си ходят, че ми е съвествно когато заради идиотски клиенти се получи подобна ситуация. Отдавна съм на мнение, че случи ли се да има нещо мега спешно "за утре" обикновенно е признак на лош мениджмънт, но миналата година нашите родни държавни институции на няколко пъти ни натресоха разни промени, заради които трябваше да променяме софтуера от днес за утре.

Американците по отношение на отпуска и празници могата да го подухат малко по-дълго време...

Абе IT-тата не са баш така. И не само те. Ама както по-нагоре казах - ние сме лигльовци. Погледни снимките от офисите на Гугъл и ще разбереш защо го казвам.

Минимум 100 млн ако не и повече работят, за да си позволят да ходят на работа тука. На едно от най-големите летища в света - Охеър се бачка на минимално заплащане(Отпуската за тия хора е....в някои случаи напускане на работа. От къде знам ли...леля ми бачка там и напусна, за да се прибере по спешност в БГ. После пак започна там щото текучеството е по-голямо от потока на Амазонка), освен тия  дето ти проверяват документите и на значките им пише TSA.

Чефо, това е временна обикновенно дори почасова работа. Това не е длъжност, на която се гради кариера. Подобни работни места са на минимално заплащане, защото изискват и минимални познания и умения от хората. МакДоналдс и другите подобни е същото нещо. Да започнеш работа там е ясно, че това е временно.

едит: И нека не се заблуждаваме. Няма човек, на който да му се бачка. Предпочитам стоянка на ден и сламена колиба в Пунта Кана(без да бачкам), от колкото даунтаун и костюм за 100 бимби на година :D

А тази Пунта Кана кой ще ти я носи и откъде ще се материализира ако не бачкаш хич?

On 1/5/2015 at 7:55 AM, netrootbg said:

На мен официалната ми отпуска е 36 работни дни. Това не включва неделите и не включва първите 4 дена от всяка отпуска. Мога да си пусна отпуската на 10 пъти ако искам. Първите 4 са ми бонус понеже се водят почивни за предходните ми дни. Отделно има възможност да се разменям с колегите.

Вие сте друга бира. Съвсем друга бира.

On 1/5/2015 at 4:29 AM, djadomraz said:

Комунизъм. Те французите се бореха за 7 часов работен ден или за 4 дневна работна седмица или и за 2те - не помня вече.

В началото на миналия век хората са работели между 60 и 70 часа, а днес работим по 30-40 (дори и 30 е много като отчетем размотаването и ходенето за кафе, вода, зяпането на фейсбук и прочее).

За да не кажете, че си го изсмуквам от пръстите:

http://www.businessinsider.com/how-humans-spend-their-time-2014-12

Недей така, трябва да се почива, иначе не се чувствам хепи, съответно ходя и хвърлям мълнии на около :")

Съгласен съм за наваксването в събота, ако се налага. При по-сериозни натоварвания редовно си бачкам до полунощ, че и по-късно от вкъщи. Стоял съм в конф. разговори до 3 сутринта и това не ми пречи. Дали бих го правил ако не ме глезеха и не бях хепи ?

Винаги съм гледал работата да върви, а не да се дебнем кой колко часа работи, включително когато аз съм работел на заплата за други. В случая гледам, че и моите хора прихванаха от мен и когато има нещо спешно седим всичките и се потим докато го направим та на моменти ги пъдя аз да си ходят, че ми е съвествно когато заради идиотски клиенти се получи подобна ситуация. Отдавна съм на мнение, че случи ли се да има нещо мега спешно "за утре" обикновенно е признак на лош мениджмънт, но миналата година нашите родни държавни институции на няколко пъти ни натресоха разни промени, заради които трябваше да променяме софтуера от днес за утре.

Точно тук е разковничето - важното е да се свърши работата както трябва и на време. :) 

Ами не знам за вас, но аз от 20 години максимално голямата отпуска, която съм успявал да си позволя (не поради финансови причини, а защото няма как да отсъствам цял месец, че дори и 2 седмици) е около 9 дена (календарни - т.е. една седмица + един уикенд). Плюс още 2-3 работни дни и един уикенд зимата.

On 1/5/2015 at 9:14 AM, djadomraz said:

Ами не знам за вас, но аз от 20 години максимално голямата отпуска, която съм успявал да си позволя (не поради финансови причини, а защото няма как да отсъствам цял месец, че дори и 2 седмици) е около 9 дена (календарни - т.е. една седмица + един уикенд). Плюс още 2-3 работни дни и един уикенд зимата.

Обикновенн някой или няколко от колегите ми ме заместват. Настава мъничък хаос, но нищо критично, плюс че винаги си нося лаптопа с мен, та ако се наложи мога да надникна и хелпна от далеч. 

Избягваме ситуацията да имаме 1 гуру който да не може да бъде заместен от никого, съответно не е проблем всеки да си почине нормално

Най-много се търсят хора дето да знаят нещо (или няколко неща) като хората. Конкретната технология е без значение (от гледна точка на пазара на труда, а не на конкретна фирма).

Брех, това трябва да е от някой колега от булфорума:

Разликата между Български, Руски и Американски форум:

В Американския форум питаш и ти отговарят

В Руския форум питаш и ти задават още въпроси

В Българския форум питаш и ти обясняват колко си тъп.

On 1/5/2015 at 9:26 AM, ARPAnet said:

Избягваме ситуацията да имаме 1 гуру който да не може да бъде заместен от никого

На туй му се вика "single point of failure" и всяка адекватна компания го избягва. Щото не само отпуската му е проблем на въпросния гуру и на компанията му.

На запад може и да минава номера, но тук за да оцелееш трябва да си такъв. На мен последните 10 години отпуските ми минават с лаптоп на рамо, телефона в роуминг и приказки за елементарни проблеми, най-често свързани с разбутана от чистачката вътрешна мрежа към която нямам за съжаление никакво отношение в изграждането.

И без да съм бил единствения гуру във фирмата пак е било проблемно да изчезна за цял месец. Дори за 2 седмици са ме гледали накриво и са ме питали не може ли 10 календарни дни, а другите следващия месец, че все мега-спешни неща има чакащи...

Никога не съм разсъждавал по този начин и винаги съм влизал в положение като ми кажат, че има доста задачи, които ме чакат... явно до човек...

Ем според мене не е до човека. Веднъж ти влизаш в положение, веднъж човека срещу тебе ще ти влезне в положение... Трябва да има човешки отношение на работното място.

Е тя работата няма да свърши, щом чакат задачи, значи не сте планирали правилно :P Това е при чист девелопмънт де, съпорта е друга бира, много ясно.

On 1/5/2015 at 2:26 PM, Antares said:

На туй му се вика "single point of failure" и всяка адекватна компания го избягва. Щото не само отпуската му е проблем на въпросния гуру и на компанията му.

Ей тва се опитвам и аз да му набия в главата на моето шефче. Ама като му изгоня още двама-трима клиенти, дано се сети, че е крайно време да развърже кесията и да наеме минимум още един можещ поне колкото мен.

На това му викам каре със джокер - млечна+руска+боб с лютеница и Финландия... Джокера са маслинки с чесън риган...  :laughing:

Наздраве, другари!  :grin:

Наздраве. И аз съм на Финландия, обаче със сельодка. В рибния магазин в търговския център Аримаг в Тракия продават страхотна сельодка. Не е много евтина, около 19 кинта излиза килото...ама кефа е просто...нЕам думи.

• Veno locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...