Jump to content
BulForum.com

Мезета


Recommended Posts

Ето аз в какво ги овалях този път.

Това е колкото за 1 брой рибица приблизително 4кг

 

30 гр. чесън на прах
20 гр. ронена балканска чубрица
20 гр. черен пипер
20 гр. кимион
20 гр. чимен 
10 гр. сминдух
5 гр. дивесил
5 гр. целина
3 гр.  босилек
5 с.л. червен пипер
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 741
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

 

Ето аз в какво ги овалях този път.

Това е колкото за 1 брой рибица приблизително 4кг

 

30 гр. чесън на прах
20 гр. ронена балканска чубрица
20 гр. черен пипер
20 гр. кимион
20 гр. чимен 
10 гр. сминдух
5 гр. дивесил
5 гр. целина
3 гр.  босилек
5 с.л. червен пипер

 

Колко време ги сушиш горе долу?

Link to comment
Share on other sites

Тук нещата си зависят от майстора. Проверяваш редовно и сам решаваш. Аз например пресушено не обичам. Всеки според вкуса си. 

 

Слакър - много топло за действие, мамка му и прасе.... 

Link to comment
Share on other sites

Колко време ги сушиш горе долу?

 

Първото денонощие с вентилатор на първа степен и след това още 8-9 дена на напипване. Не ги оставям много да изсъхнат понеже след това ги завивам в стреч-фолио и ги прибирам във фризера, и така цяла година си имам мезета. А и не обичам да са много пресъхнали, да има леко червеничко по средата.  :drunk:  НАЗДРАВЕ.

 

П.П. Аз не правя никога цяла рибица, режа я веднъж по ширина и веднъж по дължина, става на 4 парчета. Хем не съхне по 1 месец, хем се режи много по лесно на тънко и 1 парченце 1 хапка. Сега в момента пресованите са приблизително с размери при разреза 30 х 80-90мм.

....Аз например пресушено не обичам....

+1  :thumbsup:

И аз така, по-мекичко си е по-вкусно. Ай наздраве за мезето.  :beerchug с 787945.jpg

Edited by mladenski76
Link to comment
Share on other sites

Момчета.... Едно ще ви кажа. Добавете и мъничко босилек и една идея.... канела ;)

Link to comment
Share on other sites

Бях си взел луканки с конско и свинско, сега ги пробвах май даже леко съм ги попресушил ама са много вкусни от 3 кг са останали 1.6-1.7 или това си се нормално

Link to comment
Share on other sites

Аз си замезвам предимно с различни видове сирена :)

Най-вече едам и гауда, които консумирам почти всеки ден. Също така ементал, сеждамер и маасдам. Имаше и една немска пушена гауда, която беше върха :) Рядко и синьо сиренце бодвам, което не се харесва на всеки :)

Бри-то нещо не ми се понрави. Не си струва според мен.

A от белите сирена едно фета ми обра точките, но след като си взех веднъж, повече не успявам да го намеря същото..

Link to comment
Share on other sites

Бях си взел луканки с конско и свинско, сега ги пробвах май даже леко съм ги попресушил ама са много вкусни от 3 кг са останали 1.6-1.7 или това си се нормално

Нормално е... И наистина си ги попресушил.

Link to comment
Share on other sites

Да, приблизително 1/3 дават фира, някъде на 2кг е трябвало да ги прибереш.

Link to comment
Share on other sites

А на мен днес ми излезе новата партида телешко бон филе и пастърма от телешки сърца :)) До тук изпиха към кило и нещо Каберне фран. И като му правя сметката, има още за петнадесетина килца вино.....

Link to comment
Share on other sites

Значи киснат се свинско филенце, рибичка и пилешки филета. Малко съм се заиграл с рецептата тоя път, ще променя и подправката леко. А на жена ми съм й казал, че ако пак не си изяде пилешките филенца, то това ще да е последния път, в който давам за гарга пари като за свинско бон филе! Довечера беся...

Link to comment
Share on other sites

Повече от 15 години не бях правил пиле на сол.... Класиката обаче си остава класика!

 

EjIWQTm.jpg

 

3Ol7LGg.jpg

 

Определено обаче ядем някакви странни пермутации на тема пилета...

Link to comment
Share on other sites

Ето една интересна и хубава вечеря, върви и с биричка и с винце, да ви е сладко.

Казва се:

Костенурки на фурна.

Ето тук подготовката:

Няма смисъл от рецепта, защото всичко се вижда.

 

788930.jpg

 

788931.jpg

 

Тук вече са минали през солариума  :laughing:

 

788932.jpg

 

А тук вече са на свобода в, пищните поля  :grin:

 

788933.jpg

 

А това е шкембето в масло за мезе на ракийката, преди костенурките  :lol:

 

788935.jpg

 

Хайде наздраве! И да се нарежете мъжката  :bowdown:

Edited by mladenski76
Link to comment
Share on other sites

L0s3lDO.jpg

 

Vy3VviW.jpg

 

Е, гъби добре, ама с какво ги напълни, иначе аз ги пълня с топено сирене и стават е*ати мезето, честно.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

"Евала" на колегата mladenski76, за рецептата с "костенурките" ,елементарна, и в същото време с много впечатляващ резултат. Ще я пробвам още днес.

Сега ето и от мен една елементарна рецептичка. 

 

Телешко филе със салца "верде" 

продукти: 1бр (около 1кг) Телешко контра филе или бонфиле. (препоръчително второто, особено ако искате да го правите "алангле")

сол, черен пипер по ваш вкус за овкусяване на месото. 

2 стръка розмарин.

4 стръка мащерка. 

1 голяма или 2 по-малки глави чесън.

масло

За салца верде: 

1-2 парченца аншуа, 

1.5 с/л каперси,

2 скилидки чесън,

1.5 с/л дижонска горчица,

1.5 с/л червен винен оцет,

зехтин

1 връзка магданоз

1 връзка прясна мента.

 

Приготвяне: 

Взимаме цялото парче месо (добре изчистено от ципи и мазнини) и го поръсваме със сол и черен пипер от всички страни.

В подходящ тиган (аз използвам оребрен) сипваме малко зехтин (колкото да покрие дъното) и го нагорещяваме.

Слагаме месото , розмарина, мащерката и целите глави чесън) и запържваме.

Месото се запържва за около 5мин от всички страни. След това се намазва с масло и се полива със соса. (както си е в тигана)

Накрая се слага в предварително нагорещена фурна на 200градуса за :

1. ако е бонфиле и искате да е алангле ( 15-20мин) ако искате да е изпечено (околко 40-50мин)

2. ако е контра филе (алангле не става понеже е не е толкова крехко като бонфилето за това единствения вариант е с повечко водичка или телешки бульон за 1:30 във фурната)

След като изпечем месото, намазваме със салца "верде".

Докато месото изтива, салца "вердето" се маринова върху него и му предава страхотен вкус. Общо взето това е. 

 

Приготвяне на салца "верде"

Слагаме всички съставки в хаванче и ги пресоваме (счукваме)

докато се получи желаната смес.Това е. 

 

малко снимки:

http://mortyto.snimka.bg/daily/vkusotiyiki.856991.35006454.big

http://mortyto.snimka.bg/daily/vkusotiyiki.856991.35006065.big

http://mortyto.snimka.bg/daily/vkusotiyiki.856991.35006066.big

http://mortyto.snimka.bg/daily/vkusotiyiki.856991.35006064.big

Edited by morty
Link to comment
Share on other sites

Страхотни изглеждат, ама диетата не ми позволява, ако хапна едно и цял ден трябва да си остана с него.  :angry1

Link to comment
Share on other sites

Този уикенд и аз смятам да пробвам костенурките на Младенски. Иначе направиах вариация на гъбешкото мезе на Виден, но само със сирене (българско от еднокилограмовите тенекии за износ) и една специална моцарела отгоре. Чудесно мезе е за тежко вино! :)

mezeta2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Айде НАЗДРАВЕ с джоланчетата. Суперскоооо.

 

Ето ги тук тъкмо окъпани в бяло винце, готови да скочат във фурната с фолио:

 

791879.jpg

 

А ето ги и тук вече ПЕРФЕКТНО изпечени, сочни и крехки, като на Анджелина Джоли устните  :Drool:

И още веднъж НАЗДРАВЕ!

 

791880.jpg

 

А и да не забравя, НАЗДРАВЕ, как вървят с домашно бяло винце  :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...