Jump to content
BulForum.com

morty

Members
  • Content Count

    352
  • Joined

  • Last visited

About morty

  • Rank
    EOS DIGITAL

Profile Information

  • Gender
    Male
  1. Хихих Ама въобще не съм обърнал внимание, че поста е толкова стар. Извинявам се ако съм причинил неудобство с вдигането на толкова стара тема.
  2. Гръцкия дюнер е много по-различен от турския и арабския. Гърците му викат Gyros. Прави се от свинско месо. Соса за който говориш е горчица с майонеза. Най-вкусния, който съм ял в Пловдив е до спортното училище на гребната. На гърба на ресторант Миконос.
  3. "Евала" на колегата mladenski76, за рецептата с "костенурките" ,елементарна, и в същото време с много впечатляващ резултат. Ще я пробвам още днес. Сега ето и от мен една елементарна рецептичка. Телешко филе със салца "верде" продукти: 1бр (около 1кг) Телешко контра филе или бонфиле. (препоръчително второто, особено ако искате да го правите "алангле") сол, черен пипер по ваш вкус за овкусяване на месото. 2 стръка розмарин. 4 стръка мащерка. 1 голяма или 2 по-малки глави чесън. масло За салца верде: 1-2 парченца аншуа, 1.5 с/л каперси, 2 скилидки чесън, 1.5 с/л дижонска горчица, 1.5 с/л червен винен оцет, зехтин 1 връзка магданоз 1 връзка прясна мента. Приготвяне: Взимаме цялото парче месо (добре изчистено от ципи и мазнини) и го поръсваме със сол и черен пипер от всички страни. В подходящ тиган (аз използвам оребрен) сипваме малко зехтин (колкото да покрие дъното) и го нагорещяваме. Слагаме месото , розмарина, мащерката и целите глави чесън) и запържваме. Месото се запържва за около 5мин от всички страни. След това се намазва с масло и се полива със соса. (както си е в тигана) Накрая се слага в предварително нагорещена фурна на 200градуса за : 1. ако е бонфиле и искате да е алангле ( 15-20мин) ако искате да е изпечено (околко 40-50мин) 2. ако е контра филе (алангле не става понеже е не е толкова крехко като бонфилето за това единствения вариант е с повечко водичка или телешки бульон за 1:30 във фурната) След като изпечем месото, намазваме със салца "верде". Докато месото изтива, салца "вердето" се маринова върху него и му предава страхотен вкус. Общо взето това е. Приготвяне на салца "верде" Слагаме всички съставки в хаванче и ги пресоваме (счукваме) докато се получи желаната смес.Това е. малко снимки: http://mortyto.snimka.bg/daily/vkusotiyiki.856991.35006454.big http://mortyto.snimka.bg/daily/vkusotiyiki.856991.35006065.big http://mortyto.snimka.bg/daily/vkusotiyiki.856991.35006066.big http://mortyto.snimka.bg/daily/vkusotiyiki.856991.35006064.big
  4. За трите вида месо, съм съгласен, но за шкембето.. не вярвам в телешко да стане , защото е много дебело и е на килийки вътре, съмнява ме да излезе нещо, но все пак, ако прбваш, сподели какво е станало. Най-хубавите рецепти стават с експериментиране. А до колкото за дръжката.. Няма грешка :D
  5. Хаха, филма е голям, надявам се като стане да си е заслужавало. Аз лично за първи път го правя.
  6. Ето го и моето кулинарно творение: Не успях да снимам процеса на приготвянето, но сега ще опиша подробно как се прави. Продуктите които ни трябват са: 2кг свинско месо (бут или контра филе) аз използвах второто.За препоръчване е да няма много мазно,защото по бавно съхне. 1бр. Свинско шкембе. 20гр. Кимион 20гр Черен пипер 100гр. Сол Шкембето се почиства със студена вода отвътре, като се премахват тлъстите дебели ципи. Месото се кълца на дребни късчета. (Не се мели) Подправките се мелят на едро и заедно със солта се прибавят към месото. Добре омесеното месо се завива с тензух и се оставя да почине 48ч. през които се омесва още 5-6 пъти. Следва пълненето, шкембето трябва да се напълни много плътно.Да не остава въздух между стените му и месото. За целта всяка шепа месо, се притиска много добре с юмрук. След това се шие стегнато със здрав конец. Ако шкембето е по-голямо се изрязва с ножичка. Много е важно да не остава въздух между шева и месото. След като вече сме зашили "стареца",го притискаме с ръце, да придобие форма на диск.(така де да е сплескан от двете страни ) Ако имате съмнение че някъде има въздух, може да продупчите мястото/местата с игличка. Така вече готовия старец се натрива с малко сол (на шевовете може да натриете повече сол), притиска се между две дъски и се оставя 3-4дни. Като всеки ден се обръща. (Аз лично го притискам с 10литрова туба минерална вода). След това се слага в плетена торбичка и се оставя да съхне на студено и проветриво място. Последните дни бяха малко влажни и го суших в специално купено за това хладилниче. като вътре съм сложил една купа ориз да абсорбира влагата. като поизсъхне след 2-3 седмици, ще го натрия с въглищен прах и пак ще го закача да съхне. Важно е през 5-6 дни да се сваля и да се притиска за няколко часа за да не се свлича месото . А това е втората партида:
  7. Гледам, че не се чудите, а действате яко. И аз почвам да кича терасата, сефте за тази година. Ще стартирам с един "Ал-бански старец" Ще прилагам снимки и описание, да може на,който му хареса, да си го направи сам
  8. Ето и от мен няколко авторски произведения, ако може така да се каже
  9. Открих сезона есен-зима 2011. Тази година реших да направя пастърма от телешки шол. Ето и рецептата ми (наподобява тази за телешките сърца), та за целта ви трябва: 1. Телешки шол: 2-3-4кг, или колкото си купите. Шола се нарязва по дължина на мускула на парчета с дебелина 2-3см. и добре се изчиства от ципи и жили. Нарязаното и изчистено месо се нарежда в тенджера и се покрива с едра сол по следния начин: на дъното посипвате едра сол и нареждате един ред месо, след това покривате добре с едра сол и после пак месо, така докато наредите всичкото месо и след това пак го покривате добре със слой едра сол. Така месото трябва да седи 3-4дена, като на всеки 24часа се изсипва кървавия сок. На 4-тия ден месото е готово и вече мирише на пастърма а не на кръв. 2. Следва да изчистите добре месото от солта, и да го изкиснете във вода в продължение на 2-3часа, като на всеки час сменяте водата. Добре е да пробвате месото и като ви хареса на сол да спрете да го изкисвате. 3. Идва ред да притиснете месото между две дъски за 24часа за да изгоните излишната вода и да придобие форма за сушене. 4.След като минат 24часа увъргалвате месото в подправки на вкус, пример: ронена чубрица,кимион,черен пипер, червен пипер,счукан чимен, сминдух, чесън на прах, щипка захар,риган. 5.И на края остава да го закачите на проветриво място за да изсъхне. Перфектно е за червено вино, върви и с добра компания Надявам се да съм ви бил полезен. Ето как изглеждат моите мръвчици, още не изсъхнали. Пастърма
  10. Сега се прибирам от Стара Загора и някъде към Чирпан имаше много страшна катастрофа... Някъкъв автобус се беше хвърлил в канавката имаше и един форд пред него, но не видях дали е ударен. Надявам се да няма пострадали пътници. Може би по новините ще кажат нещо повече.
  11. за сушенето са ми казвали че става и в хладилник, но трябва да се сложи отворен плик ориз за да се абсорбира отделената влага на месото. и е хубаво да се остави непосредствено под камерата без да се опакова с нищо. Единствения проблем е че ще се омиришр целия хладилник от подправките, но ако имаш втори излишен хладилник няма да имаш проблем.Надявам се да съм ти бил полезен, м/у другото днес отивам да си купувам сърца и да пробвам рецептата ти
  12. може да си мислете, че се базикам с темата на Дриймър,но не е така.Просто неговата тема ми даде идея за тази. Т идеята ми е тук да си дадете мненията кои са ви любимите съчитания "алкохол-мезе" например ракия с шопска салата е една стара и изпитана комбинация. Аз лично напоследък много обичам да си пия водката със зелени маслини вътре с бадем или чушка. Сега сте вие даваите идеи... как да се наслаждаваме още повече на алкохолните напитки. Хахаха по-нататък някой може да се сети и да напише тема за разредетата
  13. Елиша Кътберт (мисля , че така се произнася) си остава най-яката мадама за мен СНИМЧИЦА 1 СНИМЧИЦА2
  14. Пишете ме и мен (ако може де) Тоя път възнамерявам да не пропусна... Само, че имам един въпрос... Как ще ви позная понеже за първи път ще идвам.
  15. хахахха аз пък скоро сънувах луд "филм" Значи качвам се аз на 27 (рейса) и си е возя. И след като се огледах вътре пълно с мои приятели, и на всичкото отгоре един приятел караше рейса.И аз ахнах направо , защото тоя е пълна откачалка. И както се очаква тоя зе да вилней и фърли рейса през бетонния мост... След като стана тва се озовавам в болницата целия потрошен ама интересно нищо не ме болеше. Костите на краката даже ми се виждаха. И викам аз на лекаря , -може ли да са обадя на наще , и той ми вика -НЕ , иди си до вас да им кажеш какво е станало и пак ела и се събудих А най-гадните ми сънища са като пресичам ЖП прелези , винаги става така че ми се подкосяват краката а идва влак и не мога да пресека а съм на линията .... ужас мамка му мноо ги мразя тия сънища добре че поне се събуждам преди да ме згази влака забрайх да добавя , че като съм си лягал доста пийнал , и по някой път сънувам че пия вода ама мнооо мноооооо пия и пак съм жаден и пак пия така докато не се събудя и като се събудя съм мноо жаден и отивам сипвам си една "КОФА" вода и като я изпия си заспивам като къпан, с малката разлика че понякога имам страшно главоболие
×
×
  • Create New...