Jump to content
BulForum.com

Коя книга прочетохте последно?

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply
Джордж Оруел - Фермата на животните - Мда... явно няма нищо ново под слънцето...

1984 чел ли си?Ако не си - препоръчвам ти я.

А аз последно прочетох едно безименно книжле, без начало и край, някакъв стар хумористичен български алманах, който много ме развесели.

Не съм я чел. Няма я в книжарниците. Но съм й се наточил. Чудя се дали да не си я поръчам на английски.

Гледах филма. :) Обаче "Brazil" е по-добър.

Как само е описал нашата родна действителност и то преди толкова много години? Откъде го е имал това прозрение Оруел в ония времена?

Ами George Orwell е един от най-сериозните журналисти отразяващи Испанската Гражданска Война, а после и Втората Световна. Никак не е някой случайник, който просто пише книжки (не, че ти това казваш...просто човекът си е навътре в занаята). Иначе Бразилия на Terry Gilliam си е класическа анти-утопия, каквото е и 1984...ако задълбаем, може би ще открием кой е по-ранен и кой е открил анти-утопиите, ама не виждам смисъл в това...въпрос на вкус. Колкото до сравнението между Animal Farm и 1984, аз лично предпочитам Animal Farm. Някак си ми се вижда много по-нагло да го напишеш като приказка, отколкото директно...въпреки че езикът на Orwell е толкова силен и добър, че си заслужава и директното казване... А пък за това, дали Orwell е пророк...и на мен така ми се виждаше, преди да понауча малко повече. В крайна сметка 1984 е писана 1949, далеч след Октомврийската през ноември. Освен това Orwell пише против тоталитаризма още от 1936 в есето си Why I Write отнасящо се до Испанската Гражданска Война. Абе много може да се каже за г-н Orwell, ама айде да не отегчавам повече форумните читатели. Който се интересува, да потърси...или да пита. И приятно четене...

Ааа..таковата...може и Иво Андрич да попрочетете.Аз бях забравил някои от писанията му, ама сега пак си дочитам "Мостът над Дрина".

• 3 weeks later...

Иван ДИОНИСИЕВ - "ЧУДАЦИТЕ НА ПЛОВДИВ" :punk

Най-оригиналните образи под тепетата събрани в една книга. :)

Препоръчвам я на всеки, който обича да се разхожда по калдъръмите.... ;)

Ето малко повече инфо:

Собственичката на хотел за платена любов Мара Фурламата, Мамин Кольо - жрецът на обичта и веселието, архимандрит Герасим - патриарха на виненото братство, топшпионина Гаврил Савов, писателя Давид Овадия, генерал Йонко Панов - кошмара на Тодор Живков и патриарх Кирил са само част от всичките 25 герои между кориците на "Чудаците на Пловдив" на Иван Дионисиев (изд. Агенция "Бизнес"). Споредавтора всеки от героите, описани в неговата книга, може за времето си с пълно право да каже: "Моят Пловдив!" Градът с кръчмите, пазарите, увеселенията беше техен, отсича Дионисиев, който е събирал с години фактите от техните биографии.

• 3 weeks later...

Стивън Кинг - "Очите на дракона" :ph34r:

Този човек има много добро въображение,предполагам и болна психика,за да пише толкова добри фентазита :lol: :wub: :punk

Тази дет ое сбор от 4 отделни истории ли ? Или е друга.

Аз едно време прочетох 3 отделни книжки, и сега гледам има една книга с 4 истории и май 3-те, които съм чел са първите три вътре. Но не съм сигурен, не съм отварял книгата, че беше запечатана в найлонче.

Тази дет ое сбор от 4 отделни истории ли ?

Последната от четирите.Сега усилено издирвам първите 3.

В момента по книжарниците има една книга на Бард Стоманения плъх. И вътре са 4 истории

Стоманения плъх, Стоманения плъх спасява света и още две. Първите три съм ги чел, но последната не.

Потърси я и може да излезе, че са те. Аз едно време в кварталната библиотека ги взимах. Бяха три малки книжки, та от там ги знам. Определено е много добра книга.

Имам една симпатична малка антикварна книжарничка под ръка, ще мина да питам продавача.Или пък като се видим с него на по бира ще го помоля да я уреди.

Илия Tрoянoв - "Свeтът e гoлям и спaсeниe дeбнe oтвсякъдe"

...и книгата е интересна, но филмът ми харесва повече! ;)

Последната от четирите.Сега усилено издирвам първите 3.
"Стоманеният плъх" и "Стоманеният плъх си свирка блус"...тия ги има вкъщи. Хари Харисъn според мен е един от най-плоските фантасти, които съм чел... "Плацдарм" я дочетох насила...

Ама толкова бира, колкото трябва да ме черпиш не мога да изпия :D

Георги Узунски - "Ни горе връх, ни долу корен" :punk

Невероятна книга! Чудя се как така е останала световно неизвестна... :confused

ПП. Откакто ми се скапа домашният компютър май съм най-редовният в тази рубрика. :P

Между две пътувания с трамвай - тази сутрин на отиване и този следобед на връщане от работа... Най-прекрасно поглъщащата книга, която съм чела напоследък.

Адмирации към Халед Хосейни, към неговите преводачи и най-вече към неговата книга 'Ловецът на хвърчила'...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...