Jump to content
BulForum.com

Банките и банковата система


CyberHill

Recommended Posts

Минчо Христов: Чуждите банки вече са изнесли над 1 млрд. лева! Най-големият удар, както обикновено, е за тези, които броят левчетата. Снимка: Иван ГРИГОРОВРъстът на необезпечените кредити за 1 година е скочил с 300%. Ако това продължи, предстоят банкови фалити. Доц. д-р Минчо Христов е преподавател в Техническия университет. Изследовател в Института за изследване на сигурността в ЕС, автор на научни публикации и книги. Заместник – председател на Комисията за борба с корупцията в 40-ото Народно събрание, където заедно със Стела Банкова внасят повече от 100 закона, между които за отпадане на точковата система при пенсиониране, премахване на ДДС върху лекарствата, отпадане на такса лекар и доплащане в болниците, гарантиране на влоговете, изплащане на всички лихвоточки без никакви ограничения.

 

- Доц. Христов, преди време вие пръв предупредихте чрез “ШОУ” за опасността от финансова криза в България. Твърдяхте, че шепа кредитни милионери ще сринат умишлено валутния борд и ще откраднат милиарди от спестяванията на хората, така както стана през 1997 г. Още ли държите на прогнозата си?

- Преди няколко години в присъствието на главния прокурор казах от трибуната на парламента, че често парламентът и правителството действат като организирана престъпна група. Заявявал съм много пъти на депутатите от предишния парламент, че законите, които трябва да гарантират спестяванията на хората, са писани под диктовката на престъпници и кредитни милионери.

 

Ще ви дам пример. През 2002 г. мнозинството на гражданина Кобургготски премахна наказателната отговорност за раздаването на необезпечени кредити. Когато предложих със закон да я върнем, депутати най-нагло заявиха, че банките спокойно трябва да могат да раздават своите собствени пари. Само че всеки знае, че банките не раздават собствени пари, а парите на вложителите – тоест, на всички нас. Така някои престъпни банкери раздадоха милиарди необезпечени кредити от спестяванията на хората.

 

Само за една година ръстът на необслужваните кредити се е увеличил с над 300% и е вече над 12% от всички кредити, по данни на БНБ. Ако това продължи, скоро предстоят верижни банкови фалити.

 

- Но БНБ официално твърди, че опасност от финансова криза няма и че спестяванията на хората са гарантирани.

- Казвал съм на Иван Искров, че не е хубаво да се лъже. Казвам му го и сега чрез вашия уважаван вестник. Хубаво е ръководството на БНБ да прочете някои анализи на Европейския съюз и МВФ, които предупреждават България за тежки финансови проблеми. Ами 30 % от банките в България са гръцка собственост. Трябва да си пълен глупак или мошеник да твърдиш, че банките майки могат да фалират, а клоновете им в България – не. Само през последните месеци чуждите банки са изнесли повече от 1 милиард лева и това ръководството на БНБ прекрасно го знае. Вместо да обслужва хората, БНБ обслужва интересите на чуждите банки. Как иначе да си обясним, че лихвите по кредитите в България са 3-4 пъти по-високи, отколкото в останалите страни на Европейския съюз. Защо БНБ и Банков надзор не се намесят? Знаете ли, че сега

 

за да внесеш държавна такса от 1 лев трябва да платиш на частна банка 3,50 за превод.

Това не е ли наглост и грабеж? Тези неща съм ги казал на Иван Искров от трибуната на парламента, а той дори не благоволи да ми отговори.

 

Ами наказателните лихви за предсрочно връщане на кредити? Навсякъде този, който предсрочно върне кредита, се награждава, включително с намаляване на лихвите, а тук се наказва с до 5% наказателна лихва?! Ще ви кажа и друго – в миналия парламент със Стела Банкова премахнахме наказателните лихви за предсрочно връщане на потребителски кредити. В началото на тази година сегашният парламент върна тези наказателни лихви с почти пълно единодушие – и от управляващи, и от опозиция. Препоръчвам хората да питат депутатите от ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака и сините защо са гласували по този престъпен начин.

 

- Не отговорихте гарантирани ли са спестяванията на гражданите, както твърди БНБ.

- Директно отговарям – въобще не са гарантирани. И ще ви кажа защо. В закона за гарантиране на влоговете пише, че Фондът за гарантиране на влоговете започва да изплаща парите на хората не по-късно от 20 дни. Капанът е в думичката „започва”. Фондът може да започне изплащането примерно на 1000 човека и да спре. Формално законът е изпълнен, но изплащането на останалите милиони вложители може да се проточи десетилетия. Затова в миналия парламент многократно съм предлагал да се премахне думичката „започва”. Мнозинството гласуваше против, макар че никой не посмя да обясни от трибуната защо гласуват против собствените си избиратели. Впрочем, съветвам ви като авторитетна медия да питате Иван Искров

 

как Фондът за гарантиране на влоговете, в който има около 1 милиард лева, може да гарантира спестявания за близо 24 милиарда?!

В закона за гарантиране на влоговете има и друг капан, за който хората не знаят – при фалит на банка всички валутни влогове ще бъдат изплащани в левове, и то по курс от първоначалния ден на плащането. Като депутат предложих всички валутни влогове да бъдат изплащани в съответната валута. И това го отхвърлиха без никакво логично обяснение. Истината е, че по този начин искат да откраднат и валутните спестявания на хората. Целта е при евентуална финансова криза и девалвация на лева хората да получат обезценени левове, а не валутата, която са вложили.

 

- Преди половин година предложихте на вицепремиера Дянков да пренасочи субсидията за политическите партии към здравеопазването. Какво стана с това предложение?

- За съжаление българските политици гузно мълчат по този въпрос. Пак ще кажа, че за всеки депутат политическите партии получават по 15 000 лева на месец и това е извън заплатата на депутата. За този мандат на парламента това прави около 200 милиона лева. Само с половината от тези пари може да се изгради система от спешна медицинска помощ за цяла България и да бъдат спасени хиляди човешки живота. Потресен съм, че партиите не са способни да превъзмогнат своя егоизъм и да направят елементарен човешки жест за хората, които са ги избрали, като се откажат от тези пари.

 

Вместо това правителството предложи субсидията да бъде намалена само с 15 %. Това, което обаче се крие от хората, е, че предишният парламент увеличи субсидията с 500 %. Тоест, партиите ще запазят 485% от миналогодишното увеличение! Когато преди 3 години предложих да дадем партийната субсидия за здравеопазване, ме подкрепиха 4 човека. Жалко и срамно е, че сега няма дори един депутат, който да предложи това. Мисля си, че алчността и наглостта на партиите ще им изиграе много лоша шега.

 

Доста интересно интервю.

Коментарите оставям на Вас ;)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 84
  • Created
  • Last Reply

Алармирал бил в ШОК... :lol:

Авторитетна медия - blitz.bg... Аре улево!

Статията е пълна с глупости - евтин популизъм.

 

"Вместо това правителството предложи субсидията да бъде намалена само с 15 %. Това, което обаче се крие от хората, е, че предишният парламент увеличи субсидията с 500 %. Тоест, партиите ще запазят 485% от миналогодишното увеличение! "

И това са сметки на преподавател от ТУ?! :confused :confused :confused

Link to comment
Share on other sites

Предвид всички малоумия, които стават в нашата държава, съм склонен да се хвана и на това. И аз съм склонен да мисля, че има доза истина. Нима не виждаме какво се случва последните десетилетия..

Нима почнахте да вярвате безпрекословно на думите на политиците (примерно че спестяванията били защитени алабала)?! Народът вече не вярва на думи, особено на политици, нека правителството се опитва да се справя с проблемите, но не и да лъже хората нагло. Надявам се да не е така.

Link to comment
Share on other sites

Абе, стегни се малко! Само мозъчни пръдни има в тази псевдостатия.

 

Банките да държат ликвидни всички влогове ли?

Наказателни лихви за предсрочно погасяване?! При моя заем това го няма!

Партиите да се откажат от субсидиите!?

 

Чист популизъм... Но все се намира някой да се върже... :huh:

Link to comment
Share on other sites

Аз, например, понеже хал-хабер си нямам от банки, банкиране и въобще - икономика мога да повярвам на такова нещо. И може да ми се стори истинно и да почна да си мисля неща от сорта на "абе тия как ги мислят?!"....

Link to comment
Share on other sites

Ясно е че няма как да са ликвидни всички. Не става дума за това.

След като не са ликвидни, контролът трябва да е на ниво, нещо което не се наблюдава у нас, нито на ниво закони, нито на ниво спазването им, нито на ниво морал, нито нищо.

1997-ма беше ектремен случай на подобен упадък, и ти сигурен ли си че подобно нещо не може да се повтори в някаква степен? И Гърция е в ЕС, но виждаме какво стана. Ако не се затегне контролът на всички нива, и по-важното, да има политическа воля и действията да го показват и да не ставаме свидетели на "обратни рефлекси" в поведението на управляващите, хаосът е пълен и всичко може да се случи.

Популизъм винаги е имало и ще има, и Antares е прав, повечето хора като не разбират от банкови системи и т.н., и особено като помнят 97-ма какво се случи със спестяванията им, колосалните кражби, основателен е страхът от черното бъдеще тук. Нещо бяло да са видели хората в България?! Която и система да барнеш, излизат "червеи", сладките приказки на някои лъжци по телевизията колко всичко е наред, сме ги слушали и преди.

Link to comment
Share on other sites

Абе, стегни се малко! Само мозъчни пръдни има в тази псевдостатия.

 

Банките да държат ликвидни всички влогове ли?

Наказателни лихви за предсрочно погасяване?! При моя заем това го няма!

Партиите да се откажат от субсидиите!?

 

Чист популизъм... Но все се намира някой да се върже... :huh:

 

 

Че има глупости в интервюто има, но има и истини... Лъжа ли е, че за всяка минимална таксичка едно че те разкарват до банка, второ че плащаш банкови такси? Не знам какъв заем имаш, но тук става въпрос за ипотечни кредити и при тях я има тази наказателна лихва. И не всички влогове, но за да има стабилност се държат поне 10% от влоговете ликвидни...

Link to comment
Share on other sites

Не говорим за демагогията и т.н. Според мен някой неща са верни. А какъв е ... не го познавам.

 

Според Вас , дали парите под формата на депозити в България, не се изнасят под форма на връщане на земи към банките-майки ? - Ами така става....

 

Нали се сещате как са давани кредити или по точно - с какви пари? Парите са били под формата на заеми от банките-майки , а не от депозити в BG. Така че обратния вариант е напълно възможен. Да не мислите че примерно Пиреос ( примерно ) ще е пред фалит в Гърция , а тук ще има бол пари и те няма да бъдат пренасочини на там?!

Link to comment
Share on other sites

Престанете да се панирате, кредитни милионери вече няма как да има . Всички банки са вързани , освен с БНБ ,която им определя всеки месец "квота" за кредити, влогове и ..... . ВСЕКИ един лев под формата на влог е презастрахован поне два пъти , като не вярвате на БНБ , няма сума която Лойдс да не могат да изплатят . В ЕУ,където сме и държавата гарантира влогове до определена сума . Ако има някой банкер тук ,да ви го обясни още по-точно. Няма световна конспирация, и само погледнете за миналата година печалбите на банките в България(имаше някъде из нет-а изнесено).

Link to comment
Share on other sites

Престанете да се панирате, кредитни милионери вече няма как да има . Всички банки са вързани , освен с БНБ ,която им определя всеки месец "квота" за кредити, влогове и ..... . ВСЕКИ един лев под формата на влог е презастрахован поне два пъти , като не вярвате на БНБ , няма сума която Лойдс да не могат да изплатят . В ЕУ,където сме и държавата гарантира влогове до определена сума . Ако има някой банкер тук ,да ви го обясни още по-точно. Няма световна конспирация, и само погледнете за миналата година печалбите на банките в България(имаше някъде из нет-а изнесено).

Не се заяждам, но би ли обяснил след като Гърция също е в ЕС как стана тая работа там :rolleyes: . На Гърците не им е хич до думи като "гарантира", "презастрахован" и т.н.

Link to comment
Share on other sites

Престанете да се панирате, кредитни милионери вече няма как да има . Всички банки са вързани , освен с БНБ ,която им определя всеки месец "квота" за кредити, влогове и ..... . ВСЕКИ един лев под формата на влог е презастрахован поне два пъти , като не вярвате на БНБ , няма сума която Лойдс да не могат да изплатят . В ЕУ,където сме и държавата гарантира влогове до определена сума . Ако има някой банкер тук ,да ви го обясни още по-точно. Няма световна конспирация, и само погледнете за миналата година печалбите на банките в България(имаше някъде из нет-а изнесено).

 

Какво искаш да ни обясниш за влоговете като искаш някой друг да ни го обясни?

 

А това, че банковия пазар в РБ е същия като един обикновен спекулантски зарзават пазар май мисля, че не е предмет на дискусия. Законодателството в сферата на кредитните институции като го зачетеш малко по-внимателно и може спокойно да видиш как то е "нещо като нищо".

 

За печалбите.

Това, че в РБ лихвообразуването е "странно" (меко казано) е основната причина за тези така приятни отчети на годишна база показващи много плюсчета. Както знаем лихвите в РБ не се определят като в белия свят. Това било "защото така искаме" в общи линии ти се отговаря (кои са тези искащите, не е много ясно).

 

Това, че конспирация има можеш да го видиш и по депозитите на държавните предприятия, станали известни тези дни - ако от някои от тях държавата си изтегли депозитите намирисва на фалииииит и необезпечено раздавани парички от банките ама то това е някаква глупост разправяна от конспиративни типове. ( http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/05/17/902284_obeshtanie_za_prozrachnost_za_depozitite_na_durjavnite/ )

 

А банковото дело като цяло е сфера, в която много се търсят хора невярващи в конспирации и харесващи нелогичното натоварване на страни по договори само с тежести и загуби.

Невярващите могат да разгледат като анекдот и как се формират кабинетите на президента на щатите през годините и коя е константната величина в тях. Много е забавен.

Също от срещата на финансовите министри на ЕС, може би защото не обичат анекдоти, всички бяха с много сериозни физиономии и все натискат за по-сериозни мерки за ограничаване свободата на банковия пазара с цел внасяне елементарна човечност в този бизнес.

 

Та, да медията в която е материалът не е добра. Ама това не значи, че трябва човек да подмине без да види дали няма нещо вярно.

Link to comment
Share on other sites

Не се заяждам, но би ли обяснил след като Гърция също е в ЕС как стана тая работа там :rolleyes: . На Гърците не им е хич до думи като "гарантира", "презастрахован" и т.н.

Та какво стана в гърция, обясни ми, ти правиш ли разлика между банкова система и бюджетен дефицит? Не се заяждам - аз просто не откривам връзката и бтв. До сега не съм чул за фалирала Гръцка банка, (най-вероятно грешката е в моя телевизор ,но). Дори и да фалира дадена банка твоите влогове си ги получаваш , като пиЧ-това имах предвид.

 

Какво искаш да ни обясниш за влоговете като искаш някой друг да ни го обясни?

Точно за влоговете си изразих тезата ясно , за останала част от "паниката" с банките исках някой друг да го обясни, защото не ми се пишат безкрайни фермани напразно . В Бул-форума, всички сме с непроменяемо мнение и кой ,от кой по-прав :)

И точно цялата тази паника , кой си изтеглил влоговете , колко не били обслужваните кредити, и как света ще свърши 2012 , всеки дори и 5 лева да има ги стиска, Дянков не плаща осчетоводени задължения, да прикрива и той на майка си гъза, и Червената ламя Сергей-чо ни "плаши" с Гърция. ама както и да е .

Link to comment
Share on other sites

Гледам имате много погрешно мислене откъде и как се извършват плащания по кредите.

Парите, които взимате на заем от банката, не са обезщетени на 100%, точно обратното - банката ви дава пари с които тя не разполага и съответно си получава лихва обратно за тях. От почти 70 години, след като се премахна обезпечаването на парите с злато, Банките в Капиталистическия свят търгуват с виртуални пари, а не реални. Което означава, че ако се спрат повсеместно изплащането на ипотечните кредите [нещо, което се случи преди година в САЩ] и има път да стане и в БГ, тогава ще настъпи фалирането на банки. При нас положението е по-зле тъй като висок процент от банковия сектор и паричен капитал се държи от чужди банки.

 

Не претендирам, че разбирам от икономика, но като всеки интелигентен човек се интересувам от нея. Написаното от доцентът е вярно с малко изключение по отношение на 485-те процента. По-отношение на условията за излизане от Валутния Борд не съм запознат. Ако някои има информация нека е сподели.

 

От него разбрах, че наказателната лихва за потребителските кредити е отново възстановена. От личен горчив опит установих, че таксите и комисионните за преводи, пре-валутиране и обслужване на сметки също са завишени с пъти за последната една година.

Link to comment
Share on other sites

Кое както и да е?

 

Че китайски интереси напомпиха задлъжнялостта на Гърция (а за това чий е китайския капитал!?)? Че точно определени мастодонти на банковото дело в САЩ са осъществили операцията?

Кое точно да се обяснява? А дали въобще трябва?

 

Докато не се изчисти института на анатоцизма при кредитирането и "инструментите от ново поколение" в банковат сфера, няма да я бъде тази работа.

 

А банковата система и бюджетния дефицит...явно имаш проблем с основните фигури на централните банки, роля, монетарни механизми и прочие.

 

Мин. на финансите, г-н Дянков, ако беше разплатил чрез дефицит тези 500 милиона + явния параванен статут на някои банки + изтеглянето на капитал от българския банков сектор = инвестиционен рейтинг. Хайде сега си помисли пак.

 

__________________

 

Валутния Съвет - както е истинското му наименование, а не борд, дъска и прочие - е регулаторен механизъм за обезпечаване стойността на лева в чуждестранни разплащателни единици. Толкоз. Просто той спря бясното печатане на парици от БНБ (наздраве за всички някога били и все още част от тази институция).

Тук ще си дадат много здрав сблъсък първо теоритиците затова какво може и не може да се прави. Г-н Софиянски, който е много разговорлив напоследък, самосиндикално се именува "баща" на Валутния съвет в РБ. Това не е така. Един друг финансист е изпълнил въпросната роля - Стив Ханке.

За борда повече тук > http://www.capital.bg/link_dosie/drugi/887687_valuten_bord/?storyid=887687&sid=2

Link to comment
Share on other sites

Дори и да фалира дадена банка твоите влогове си ги получаваш , като пиЧ-това имах предвид.

 

Глупости!!!

 

Нали прочете какво пише в статията на доцента:

 

"В закона за гарантиране на влоговете пише, че Фондът за гарантиране на влоговете започва да изплаща парите на хората не по-късно от 20 дни. Капанът е в думичката „започва”. Фондът може да започне изплащането примерно на 1000 човека и да спре. Формално законът е изпълнен, но изплащането на останалите милиони вложители може да се проточи десетилетия. Затова в миналия парламент многократно съм предлагал да се премахне думичката „започва”."

 

Така... Нещата стоят точно по-този начин - отиваме на произволна банка (да кажем Пощенска) и от нея намираме линкът за "Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ)", който е http://www.dif.bg/

Следваща стъпка е да отворим документът - http://www.dif.bg/bg/files/2_broshura_vio.pdf и какво четем:

 

18979488.jpg

 

Не е ли точно това, което е казал доцентът?

Link to comment
Share on other sites

Тия неща на повечето хора им се струват като някакви измислици и конспирации докато не им припари на собствения задник...

Link to comment
Share on other sites

http://freeinf.tripod.com/affo/saga.htm

 

Най-големият ужас за всяка една банка е масовото теглене, провокирано от паника. Медийте най го могат това. Няма банка, която да издъжи. Само до преди няколко месеца това се случваше и у нас. Пак заради медийте.

Относно таксите: ми те банките от това живеят- такси и комисиони за предоставени услуги. Писнало ми е от разбирачи дето ме "съветват" къде, при какъв процент и на какъв депозит да си държа парите.

Ако на някой му се занимава, да напише в google следното: - "недоволни клиенти от ..." и само да порменя банката... и ще се окаже, че "всички са маскари". Аз съм го пробвал.

Link to comment
Share on other sites

Само да питам може и да не съм прав. Не се ли прие закон, че държавата гарантира влоговете до еди каква си сума, върти ми се 50 хиляди лв., за сумата не съм сигурен за това,че гарантира определена сума съм сигурен линк

 

Били 100 хиляди.

 

Ако са ми гарантирани влогове до 100 к лева, пак не разбирам как тия дето си броят лвчетата ще са най-ощетени.

 

В закона за гарантиране на влоговете има и друг капан, за който хората не знаят – при фалит на банка всички валутни влогове ще бъдат изплащани в левове, и то по курс от първоначалния ден на плащането. Като депутат предложих всички валутни влогове да бъдат изплащани в съответната валута. И това го отхвърлиха без никакво логично обяснение. Истината е, че по този начин искат да откраднат и валутните спестявания на хората. Целта е при евентуална финансова криза и девалвация на лева хората да получат обезценени левове, а не валутата, която са вложили.

 

Баси да ходя да си тегля парите и да ги обръщам в йени или долари.

 

При положение, че сме вързани за еврото - целия евро съюз трябва да изпадне в положение България 1997, че да стане. Еврото падна спрямо другите валути, ама и долара беше 3 лв.

Като падна до 1.22 лв криза нямаше.

Link to comment
Share on other sites

Ти верно ли? lol.gif

 

За кое?

 

Гледам имате много погрешно мислене откъде и как се извършват плащания по кредите.

Парите, които взимате на заем от банката, не са обезщетени на 100%, точно обратното - банката ви дава пари с които тя не разполага и съответно си получава лихва обратно за тях. От почти 70 години, след като се премахна обезпечаването на парите с злато, Банките в Капиталистическия свят търгуват с виртуални пари, а не реални. Което означава, че ако се спрат повсеместно изплащането на ипотечните кредите [нещо, което се случи преди година в САЩ] и има път да стане и в БГ, тогава ще настъпи фалирането на банки. При нас положението е по-зле тъй като висок процент от банковия сектор и паричен капитал се държи от чужди банки.

 

Не претендирам, че разбирам от икономика, но като всеки интелигентен човек се интересувам от нея. Написаното от доцентът е вярно с малко изключение по отношение на 485-те процента. По-отношение на условията за излизане от Валутния Борд не съм запознат. Ако някои има информация нека е сподели.

 

От него разбрах, че наказателната лихва за потребителските кредити е отново възстановена. От личен горчив опит установих, че таксите и комисионните за преводи, пре-валутиране и обслужване на сметки също са завишени с пъти за последната една година.

 

По време на криза , когато банките започват да плащат провизии по просрочени кредити, намалянето на новотпусканите кредити, алтернативата да се запази доходността е от такси ;)

Нищо ново под слънцето.

 

 

Аз не знам какво сте се хванали точно за професора ( или там какъвто е ) или за медията или за бла бла бла....

Просто има неща, които са верни и има някаква теоритична възможност да се случат. Друг е въпроса, че едва ли ЕС ще позволи такава дестабилизация , каквато ще стане , ако се случат някой неща.

 

От мен един въпрос: Какво ще стане ако еврото се разпадне и има да кажем една фалирала масивна банка в ЕС ? :D

 

A относно фонда:

Гаранционния фонд гарантира до 100 000лв от депозитите, КОИТО не са ИНДИВИДУАЛНИ а СТАНДАРТНИ!!!

т.е. хората които са се "пазарили" за по-висока лихва и тя им е дадена минават в графата ИНДИВИДУАЛНИ и не се гарантират от ГФ.

Това Ви го давам просто като инфо.... ;)

Link to comment
Share on other sites

@ хост - Благодаря за статията, но тъй като тя не ми отговаря директно на въпросът - "По-отношение на условията за излизане от Валутния Борд не съм запознат. Ако някои има информация нека е сподели." би ли ми предоставил по-конкретна информация.

Link to comment
Share on other sites

Големи "философи", големи приказки - вятър. Много ми е интересно - Пешо поне си казва, че не вдява от икономика, какво мислите ще се случи в следващите месеци? Тоя въпрос го задавам така лекичко и очаквам да ви видя мненията. Оставяме настрана факта, че само престъпник или малоумник може да вкара пари на влог в банка в момента. Оставяме настрана факта, че се раздаваха пари и на циганите доскоро, и се приемаше покупка за обезпечение на 100% - примерно земя. И факта, че в момента от 10 връщат 9, а 10-ят го разследват и кредит не дават. И ако дават те пляскат с цифри, които сме плащали през 96-98-ма, разбира се +1.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...