Jump to content
BulForum.com

tedy

Members
 • Content Count

  9180
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by tedy

 1. Очевидно е грешка. На твое място бих им се обадил за да го оправят по-бързо за да няма конфузии.
 2. dahter, понеже си в позиция че не можеш да избягаш от новото им устройство, просто изчакай да ти го инсталират и го пробвай някакво време в режим рутер. Ако те устройва, може да продадеш поръчания рутер. За следенето, и аз силно се съмнявам, че биха се занимавали с подобни простотии.
 3. Еми ти си знаеш . То стана така, че ако човек си пусне ТВ отдругаде, дори един булсат, му излиза по-евтино даже, с над 6 лв, за 2 телевизора. Но всеки си прави сметката и си преценя нещата, разбира се.
 4. dahter, спри да ползваш телевизията и си прекарай само интернет. Ако телевизията е важна, потърси друг доставчик на телевизия ако можеш. Това също е решение. Има аналогови телевизии за по 6-8 лв и включваш колкото искаш телевизора. Edit: Цената в момента е такава, все едно интернет (25 лв) + телевизия за 2 телевизора от булсат (примерно) 15 лв, общо под 40, където всеки следващ телевизор е 2.80 .
 5. Тези характеристики на техния са такива заради техните услуги, като стационарен телефон с цели 2 порта не знам кой ползва (или иска да ползва освен ако не е част от единствената услуга заедно с другите features). Само за интернет дават медиа конвертор, така че и оптичния WAN пак на средния човек не му трябва. Общо взето добър AC1700 рутер мисля, че може да се намери за около 150-200 лв, и айде да не са 2, ами да са 3 години, принципът си остава. Мисля, че повечето хора, които в бъдеще ще се местят на Кулбокс, все пак ще си имат добри рутери, да не говорим, че всеки който търси смислени високи скорости, особено на по-стационарни устройства, ще ползва кабел. На телефоните ми е все тая дали ще имам сегашните 15MB/s на N или 100. С тоя пренаселен ефир си е престъпление разни неща като телевизори, конзоли и десктопи да се ползват с Wifi под претекст, че някой не давал да се прекара един кабел, за което има сто начина и още толкова причини да не се направи. Трябва да е по избор разбира се, но явно няма да е. Те всъщност са си в правото да правят подобни неща за нови абонати, но просто коментираме wording-а, за запитванията и отговора на тези запитвания. То е ясно, че на първо четене казват, че таксата се вдига заради новите устройства, т.е. повишен наем.
 6. 5 лв горница, за 2 години (ако стои човек поне толкова на тях) прави 120 лв, което е общо взето един добър рутер. Всеки би предпочел просто да си купи един добър рутер, който ще може да ползва доста повече от 2 години дори ако смени доставчика, пред алтернативата след 2-3-4г.: 1) да надхвърлиш с горницата цената на добър рутер и да продължиш да "горниш", 2) ако смениш ISP ще трябва да дадеш същите пари (повторно) за нов добър рутер с немалка вероятност. . Като цяло не разбирам логиката зад това действие. Защо просто не си кажат директно защо увеличават таксата, хората повече ще разберат и евентуално съгласят с причините. Меся се, защото "утре" ще измислят причина и за тези само с интернет. Ако има основателна причина, да я кажат, но това "заради запитванията за добър рутер" едва ли не "предлагаме нещо по-добро" - т.е. качване на цената.... някак.. Хора, спрете да отправяте запитвания, за Бога
 7. Така като го каза... според мен това е просто компенсация заради "безплатния" 0800, който въведоха преди време . Дето се вика, безплатен обяд няма. Нещо подобно на мобилните оператори - след регулациите за роуминга и другите тавани, въведени от ЕК, тарифите и цените в национален мащаб станаха повече от незадоволителни, меко казано. Само да не пипат самостоятелния интернет-план .
 8. Като видях "да ги улесним в избора на качествен рутер" помислих, че ще е обширна статия със съвети за конкретни модели и т.н. . А то какво се оказа.. повишаване на таксата с ~5 лв. . Какво правят хората, които все пак си имат собствени рутери, които имат възможностите да се възползват от скоростите? Въпросното устройство, ако работи в режим "рутер", ще може ли потребителят да има достъп до настройките му, порт forward и т.н.? Това мисля, че критичния въпрос в случая. P.S. Не че съм имал някакво намерение, но ако все пак съм имал да си пусна И телевизия към интернет плана, това би ме отказало на момента. То ако човек си пусне tivi телевизия, дори за 2 телевизора, излиза по-евтино..
 9. При мен се отварят съвсем нормално в NP++ с кирилицата. Виж дали си си настроил Виндовса както трябва в Languages и там където трябва. Проблемът не е във файла. Мога да ти го конвертирам аз, ама не се знае дали и така ще го прочетеш нормално.
 10. Купувам някаква мишка Bloody V3М/V5М/V7М/V8М/x-glide с метални крачета. Без значение дали работи и състоянието й, важното е крачетата да са в добро състояние. Нови са около 30-34 лв, затова примерно нещо от сорта на 10-15 лв, или каквото се намери.
 11. Тоя файл е UTF-8, обаче с BOM (3 байта в началото на файла, byte order mark). Това обърква повечето програми, обработващи текст. В Notepad++ отвори файла, отваря се нормално, и от меню Encoding, избери Convert to UTF8 ако програмата ти поддържа utf8, или направо в Convert to ANSI за CP1251 енкодинг, което май ще е по-безпроблемното в случая. Пробвай.
 12. Така е както се каза нагоре, но.... но човек винаги може да попадне на нещо, един много важен фактор понякога е колко спешно някой продава нещо. Винаги има шанс да изскочи нещо не само в тези два квартала. Вече дали ще е обзаведено и в какво състояние, но новия собственик вероятно се е подготвил, че ще прави ремонт някакъв, малък или по-голям. И колко спешно купувачът търси, разбира се.
 13. Еми то ако са разделени е по-лесно - можеш да сложиш АП-то където ще е най-добър сигнала за всички стаи, а можеш и да ги сложиш заедно на едно място. Как Ac68u да стане слабичък? Гледам е двуядрен с 256 РАМ, AC1900 (АЦ 1300 реално, останалото е N)... Зависи и доколко Wifi ти е важно да е бързо, с много чейнове и антени и т.н. Виж в секция Хардуер, има голяма тема за избор на рутер, там ако си харесаш нещо. Можеш да видиш, че общо взето 2-3-ма са пишещите като цяло там (и не само), които вероятно ползват такива функции (постоянно), че да имат адекватен като за теб отговор на база повече на брой рутери. Аз ползвам OpenVPN, но рядко като цяло, и на отделен сървър, който така или иначе е 24/7 и избягвам да товаря рутери с почти нествойствени за тях функции. Виждам, че си си харесал ubiquiti и това е .
 14. Edgerouter X доколкото знам е вече старичък модел и не особено мощен. При гигабит според мен да не те притеснява толкова приоритизацията. При гледане на телевизия примерно (tivi.bg), пусках торенти с 90МБ/с и телевизията, хем през Kodi, не се повлияваше, а там пинга и джитера е доста важен. Каквото и да теглиш (освен някакви огромни игри примерно 50-100GB), ще се изтегли бързо, че да не ти пука особено ако някой друг тегли в същото време (и той ще го изтегли бързо). От друга страна доста сайтове още не 'дават' гигабитова свързаност, и в повечето случаи вероятно и "двамата" ще теглите с 10-20МБ/с макс, така че пак няма проблем. Според мен който и сравнително редовен и модерен гигабитов рутер да вземеш, все ще върши работа. Ако наистина искаш все пак тези екстри и не си много по разни несапунерести рутери като микротик и ubiquiti (edgeRouter серия), друг да каже някой адекватен, но за такива екстри според мен цените ще почнат от 200 лв нагоре.
 15. Е, това вече е тъпо. Вероятно просто им е по-лесно и евтино вместо да делят системата на две - функции с и без токен. Под оправданието че така пазят узерите дори личните им данни ако им се открадне паролата.
 16. Там не е упоменато, че всички операции ще се спрат ако нямаш токен. Възможно е преводите между собствени сметки да не са засегнати. При Fibank е така от доста време - за активни операции се иска токен (или ел.подпис ама не съм сигурен докога ще приемат такъв). Аз лично не искам да разчитам на SMS-и или нещо, което разчита на интернет, затова добре че си имат собствено приложение софтуерен токен, което генерира кодове. За доста други акаунти вече ползвам Google Authenticator за офлайн генериране на токени (където се поддържа този стандарт), и като цяло този метод ми допада доста. Като цяло и аз понякога се дразня иначе, защо трябва да разчитам на 2FA след като примерно си пазя паролите добре и за толкова десетилетия не се е случвало да ми е разбита парола. Но вероятно регулации и опасности за застрахователи и т.н. влседствие че повечето хора са все пак "малоумни" с малоумни пароли, страдат и останалите. Днешно време да оставаш без телефона си е почти немислимо .
 17. Сега пробвах с Ремоте десктоп от телефона (Андроид), както и с VNC пак от него - нямам проблем никакъв да въвеждам и на кирилица и от двете. Все пак VNC ми е по-удобен като цяло. P.S. Макар в случая да не е такъв, съм съгласен че по принцип голяма част продукти на М$ са ла*на, вкл. вградените в Windows. Същото важи даже с по-голяма степен за гугъл, за Оракъл, както и за всички големи корпорации.
 18. Радвам се за теб, че се е оправило така, още повече иначе си си доволен от рутера. Доколкото знам, автоматичното сетване на канали не е статично завинаги, и в даден момент рутера може да реши да го смени сам, вероятно чат пат сканира околните мрежи. Това за мен винаги е било проблематично схващане. Общо взето със съседите сме си "разпределили" каналите спрямо кой е най-силен в даденото място, и всеки "нов" просто трябва да провери къде за него ще е най-свободно или слабо, в противен случай ще страдат всички. Ако пък някой се случи да си рестартира по-често рутера по други причини или нещо търси канал, ако си на автоматично, може да почнат и при теб да стават мизерии ако твоя рутер почне и той да прави нещо като "види" промяна в обстановката. Иначе 5ГХц ти е била на ръчен канал ли? Ако да, вероятно е някакъв бъг просто. Ако сега работи, спи спокойно и не го мисли .
 19. Абе не е баш така. Адблокерите са от доста време на върха по популярност сред всички адд-они за всякакви браузъри. Сега, колко точно хора ползват не може да се каже, но са Много. Не знам доколко и какво показва статистиката за FF, но показва близо 5 милиона потребители. За хром показва 10 милиона +, което може да означава и 49 милиона примерно. И с времето и все по-агресивния адвъртайзинг последно време, ще става все по-критично за повече хора. То ако не ползваха много хора, Гугъл и надали щяха да си правят труда да предприемат такива крути мерки. Аз в уайтлиста съм сложил само страници като е-банкиране, и повечето гугъл сайтове, които са ми някак критични, то и в самите тях общо взето май няма и реклами (е, като изключим ютюб). Доста хора в различни части на света са на 'кап'-иран интернет и ад-блока им спестява големи количества трафик. Не знам дали изцяло ще резнат адблокерите, но при всички случаи доста хора вече виждат как FF стана даже по-лек и пъргав и добър от Хром, по-ефективен и т.н., и малко им трябва, барабар с увеличаващата се неприязън към Гугъл, чиито похвати се влошават последните години - орязването на Maps за сайтове, G Plus дето стана платен преди някоя друга година, и това е само малка част.
 20. Google to restrict modern ad blocking Chrome extensions to enterprise users. Предстои интересно бъдеще на Хром. За мен ад-блокинга е супер критичен елемент от един браузър. Може да се развият OS-базирани приложения, разни устройства с pi-hole и подобни повече, но аз лично предпочитам ад-он към браузъра по различни причини. Добре че си останах на FF, защото ако това се случи наистина...
 21. Да, почнаха противоречията. По Wifi не може да е абсолютно никакъв тест, там има много фактори, и всичките са свързани с клиента и обкръжението от съседите. Мери се с няколко метода (тук не стана ясно по какви методи се мерят скоростите, кой сайт, кога).., от читав (по-съвременен, мощен) десктоп или лаптоп, който доказано може да развие гигабит, с кабел без рутер. Обади им се да дойдат да видят с кабел с тяхна машина как е. Ако се окаже обаче при теб проблемът, вероятно ще си платиш някаква такса за посещението. 200мбит е една пета от достижимите скорости и не ми се вярва да оставят така нещата. Колкото и да не са гарантирани, аз поне не съм имал случай да премеря или да пусна нещо да се сваля, и да е под най-малко 800 мбит. Преди имах по-малки, които се оказаха изцяло от стария ми рутер.
 22. Не защитавам никого, но след инсталация техниците тестват дали работи връзката. Дори в момента да не си тествал скоростите, след това защо не им се обади да се реши проблемът след като имаш в пъти по-ниски скорости от нормалното? Вярно че това не са гарантирани скорости, но и не говорим за фирми като вивакон или а1 че да ти "запушат устата" с "негарантирани" и да ти затворят, след като е в пъти по-ниско от "максимално достижимите". Не си с договор, винаги можеш да се откажеш ако не могат да ти доставят услугата каквато си представяш. 200 Мбит можеш да получиш от други на същата цена, но и с по-висок външен ъплоуд.
 23. За щетите те ще кажат, може и по телефона да ги питаш, все пак имат безплатен 0800 телефон. Според мен няма да поемат нищо от това. За скоростите - не, поти винаги си се постигат тия скорости, и ако аз поне, правя няколко опита, то е да покажа примерно 960 вместо 945 (да кажем) в повечето случаи . Пробвай с десктоп по LAN кабел, и проба директно БЕЗ рутер, за да сме по-сигурни дали рутера и/или WIFI-то не се бъзикат, защото е много вероятно да е нещо такова. А и в конкретен район или град, може да има разлики някакви в качеството. Тук повече влизат пловдивчани, и по общи впечатления сигурно 99% от хората на гигабит са доволни и рядко им падат по 800-900 скоростите.
×
×
 • Create New...