Jump to content
BulForum.com

tedy

Members
 • Content Count

  9089
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by tedy

 1. Еми то щото често под вола досега все пак е имало теле, та затова... парен каша духа. Все пак, ако още някой от четящите го интересува, за да стане по-ясно на всички, малко хронология. Секунди след пускането на първоначалния ми "вече спорен" пост, осъзнах, че може и да не си имал предвид това, което съм схванал (защото не беше ясно какво имаш предвид, поне за мен), и за да не става причина за обърквания, го изтрих докато напиша новата версия. Ти публично "загатна", че е имало оригинална версия, и самото загатване публично ми се стори дребнаво, но това е отделен въпрос. Сигурно нямаше и минута-две докато напиша новата версия на поста след въпросното триеточие и сейвнах. Т.е. всичко се развива в рамките на ~2 минути (по-точно, защото предполагам и това ще стане повод за ..). Няма как да предположа, че някой има достатъчното време да влиза/влезе, реагира и "прочете"/хване поста в рамките на секунди във форума и да стане едва ли не дискусия за някакво триеточие. Ако е триеточие, това нормално означава, че човека пише в момента и може да се изчака минутка да се види какво е писал. Дори аз рядко съм "готов" дори след като получа мейл известяване, да зарежа всичко което правя и да тръгна да отварям на секундата форума . Малко извън темата излязохме, ама... бях леко предизвикан да се обяснявам. Предположих, че всичко, което написах са някакви нормални "неписани" правила, поведения и реакции, които почти всеки би имал предвид в един форум, но явно.. Колкото до hap ac2, явно трябва да се проучи по-добре, отначало знаех, че държи високи температури поради лошата кутия, някои се оплакват от лошо wifi (вероятно фикснато софтуерно досега..), но като о сновни функции явно е Ок.
 2. И какво като се получава нередактирания пост?! Ако визирал нещо, направо да беше цитирал оригиналния пост ли... Като видя нещо неясно на пръв поглед от теб, вече винаги първото ми чувство е че нещо търсиш заяждане, та затова, ако се чудиш... После реших че онова за числата може и да визира нещо друго та... Иначе тия двуядрените на 880 няма да рискувам, на тестовете на офиц сайт все им дават само малко над 1000мбит, а на ац2 над 1900. Надявах се някой на кулбокс да има подобен да каже от 1 лице, но явно ще съм първия :р.
 3. За кои числа има съвпадение че не разбрах? Дали съм се съпротивлявал е отделен въпрос, сега пиатнето ми беше друго, ама ти си знаеш де . Вероятно ще е този AC2 рутер, а като си помисля, че като излезе беше около 100 лв, сега е около 140. Клокнах моя рутер от 600 на 650МХц за проба, никаква разлика. Вероятно може и паметта да има пръст, която му е DDR2. Ще се доверя на тестовете от офиц. сайт - за моя рутер за 25 ip rules все пак дават под 700 мбит (аз може и да имам там някъде като бройка като гледам), а за ац2 1900 :Р .
 4. Най-вероятно просто това в браузъра е отделна възможност бързо да пуснеш нов тест, а не сървъра на резултата. Обаче по-големия проблем е, че пробвах без рутер (което отдавна трябваше да направя). 940/950, а и през приложението постигам подобни, даже веднъж видях над 960 мбит ъп. Тоя рутер ме е спъвал през цялото време най-вероятно. А мислех, че като виждам около 90 и под 95% CPU, това е показателно, че не е стигнал максимума си, но явно степента на ефективизиране на процесите, възможностите на портовете и т.н., и че вероятно не CPU е ботълнек, прави нещата "толкова да си може". Нямам кой знае колко правила и във файруола и нещо особено като настройки. Явно ще се взима нов рутер. С моя, ъпа е едно 200 мбит надолу спрямо което трябва да е. Mikrotik hAP Ac2 тоя новия най-популярен в момента 4-ядрения на 716МХц дали ще може да поддържа такива скорости без да е ботълнек, т.е. да не ме забавя изобщо? Интересното е че за моя рутер в сайта на микротик тест резултатите в официалната страница за 25 ip filter rules показва това : "Routing 25 ip filter rules 689.8Mbit" за all port test. Предполагам просто моя случай е по-лек, но не достатъчно че да се види пълен потенциал. За hAP Ac2 дават 1970мбит уж.
 5. Тоя спеедтест нещо е бъгав. Скрееншот. Обърнете внимание апп-а към кой сървър настроих да тества, и накрая след вземането на линка от апп-а и отварянето му в браузър какъв сървър показва. Избирането и тестването към друг сървър, води до линк със съвсем друг рандом (предполагам) сървър като се отвори резултатът в браузъра. Оставяме настрана бъга с инсталирането в C:\program files (x86)\, въпреки ИЗРИЧНОТО указване да се инсталира в \program files\. Вероятно тъпия 32 битов инсталатор просто е взел променливата на обкръжението, която при 64 битов контекст връща правилната директория, като тук и М$ имат вина, но всеки нормален инсталатор знае за тоя подводен камък, та не е оправдание! Всъщност малко нелогично, но дали показания сървър не е просто съвсем отделна секция където да правиш нов тест и това да е просто автоматично избран сървър за "следващ" тест..., а уж трябва да се вижда към кой сървър е самия тест резулт... Иначе съм вече почти убеден, че тия резултати са по-истинските от тия на FF.
 6. Нищо не помага, освен този екстеншън: Font Rendering Enhancer, който явно аплайва CSS3 за смутинга, и поне за нормалния тъмен шрифт на светъл фон (където буквите са по-тънки и блърнати спрямо обратния вариант) в голяма степен подобрява изгледа и сега е значително по-приятно за четене! Има настройка от 0 до 100, и някъде около 50 намирам за най-компромисен вариант. При светли букви на тъмен фон проблемът е обратен - по-болднати от нормалното, но поне с това по-лесно може да се свикне, а въпросния екстеншън там почти не повлиява (и в негативна посока). Като цяло това което разбрах от търсенето, е че при шрифт по-малък от около 22 пиксела се включва друг режим някакъв на смутинг (уж за по-стари версии, но и тук наблюдавам че за по-големи букви проблем почти няма), освен това интересното е че проблемът е в двете крайности в зависимост дали е светъл фонт на тъмен фон или тъмен шрифт на светъл фон, и ефектът е от по-тънки от нормалното букви, до по-дебели от нормалното в другия случай. Това явно няма оправия в хром. Това го знам като проблем от години, на различни машини, драйвери и т.н. FF имаше подобен проблем за много кратък период преди доста години. Edit: на някои страници (отново във фейсбук главно, поне засега забелязах) този екстеншън причинява някои проблеми, затова го махам. Отново в начален етап. Оставам си на FF за основен и явно Хром ще пускам само в краен случай ако нещо някъде хептен не работи с ФФ. Толкова противен и недодялан браузър като хром дори майкрософт не могат да създадат. Пробвах Vivaldi пак и доста неща са пооправени като лагавост и опции, но има няколко неща, които липсват, има и доста бъгчета, та все още е далеч да ми стане основен. Пък и явно заради енджина, има същите font проблемации. То аз свикнах (или намалих) с почти всички недъзи на Хрома, ама това с шрифтовете просто беше повратната точка. През 2013-2014 е имало някакъв по-сериозен проблем с шрифтовете (отново), който над половин година са "оправяли" докато оправят. Енциклопедичен пример за некадърността на гугъл, после ще ми плюят майкрософт... тия са битер. Такава рядка помия като хром, особено от подобна от най-богатите корпорации на света, е рядка и жалка гледка. Е, има и други, примерно от Оракъл, но там нещата са малко по-различни. Браузърът днес е в центъра на почти всички дейности на съвременния човек.
 7. vinyl_master, мерси, но това не оказа абсолютно никакъв ефект върху нищо, вероятно е за стари версии на софтуерите нещо. И по-добре, защото ако това пък ще ми наруши или промени шрифтовете в Виндовс или други програми, щеше да е по-зле, а навсякъде съм си доволен от тях, само Хром (и хром базираните явно) рендват отвратителни шрифтове. Ако шрифта е болд, изглежда по-малко афектирано от проблема.
 8. Днес и с Хром малко по-добри резултати (Към А1). Явно този браузър по различен начин определя или смята скоростта, защото не ми се вярва процесора да е лимитиращ фактор, уж е избрано Multi connections, проца е под 20%. Може да инсталирам и приложението, и след това да го махна. Сърби ме да пробвам. Arpanet, тва на кулбокс ли е? EDIT: Инсталирах апа, доста зле, и по-зле от FF, не знам защо така се получава, тоя апп просто явно ползва браузър енджин "отдолу", тия 50МБ са най-вероятно някой хром отдолу, или пък ФФ просто да лъже с по-високи стойности: Edit2: Може би съм склонен да вярвам на по-ниските показания, защото над 100МБ/с при сваляне на каквото и да е където и да е, НЕ съм виждал, дори в торенти над 98 не съм виждал никога. Оня големия файл от гамехост на киряков, само за 1-2 мига видях 100МБ/с при теглене, иначе 97 средно. Склонен съм също така да мисля, че е възможно конвертора просто толкова да си може, защото съм само с нет, без телевизия, където Кулбокс дават други по-"големи" устройства. Едит3: тоя спеедтест апп нещо не е наред - 64 битовия свалих, 64 битов е, указах при инсталацията C:\Program Files\, той се инсталирал в C:\Program Files (x86)\, тва ся кво е..
 9. Еми както казах, на тъмен фон са по-болднати, а на светъл са по-light и също по-неясни. Може на някои да не им изглежда голяма разликата, но особено при някои случаи или при повече текст, става меко казано неприятно за четене и за зрението. Ето шот с двата примера: ПРИМЕР. Думата "opinion" в десния пример е особено добро "попадение" за фрапираща разлика.
 10. По козметичната част, таблата на руснаците са едни големи, стърчащи навън от панела (явно "повърхностен" монтаж), грозни и .... "руско" изглеждащи, нощем светят грозно и не се осветяват добре бутоните. На елбраво таблАта са симпатични, компактни, вградени в самия панел на входа, бутоните светят и т.н. Недостатък е че за отключване чиповете се поднасят към самата цифрова клавиатура и почти винаги се задейства някой бутон с номер - не знам дали при това се получава звънене на съответния номер в съответния апартамент. Специално за типа заключване, при нас единствената причина да не се сложи магнит беше, че само един от апартаментите беше категорично против, защото му казали, че някои партиди магнити били издавали високочестотен звук, и за пример беше даден съседния вход, където са с магнит от руснаците. Аз лично смятам, че имам нормален слух и отидох да слушам съседния вход и аз лично не чух абс. нищо, но явно има различни хора. Та нямаше начин, верно аз съм на горен етаж, но и аз намирах магнитите за най-надеждния вариант. Сега, вратата има голям "прозорец" от стъкло, и ако човек иска да влезе, може просто да разбие стъклото, ама... P.S. Аз пак да питам, Елбраво как биха реагирали ако пожелаем на насрещника ни да се махне онзи палец, който позволява вратата да остане always_open? Това влиза ли в нормалните гаранционни условия, защото за мен лично е немалка дупка в и без това малката сигурност, която се получава с тази система конкретно при нас. Страх ме е вече да им звъня за да не си вкарвам излишно нерви при комуникацията с тях. P.S2. И защо за пръв път чувам за тези VATO, трябваше по-рано да ги споменете, евентуално може би да ги имаме предвид. Но кой да знае... всички бяха вкупом елбраво та елбраво....
 11. Явно и приложението не е съвсем. След проучване, не съм много съгласен с privacy policy на приложението, 50МБ е, и за интерфейса, най-вероятно ползва някой фреймуърк като Електрон или някаква подобна мизерия. Пробвах го във виртуалка първо да видя, супер постно, най-вероятно може да е даже просто като html/js приложение работещо във вграден браузър енджин. В VM около 700 мбит постигнах с него, после го инсталирах на друга машина за проба извън виртуалка (4 ядрен феном на 3.4), където с около 25% ЦПУ изкара по-лоши резултати от браузър (около 800/680 към А1, където с браузър измерих 900/700+). Макар че 4-те ядра бяха относително поравно натоварени, предполагам приложението ползва една нишка заради 25-те %. На друга по-мощна машина ме е страх да го пробвам, но ако фенома (965 Black) му идва слаб... За подобно приложение и 1МБ му бяха много ако беше нещо по-нейтив. Аз се удивлявам на Хром, който уж беше по-бърз, по-по-най, се оказва по-зле от Firefox в почти всичко за мен поне - ФФ го усещам по-пъргав, по-бързо стартира, сега и спеедтеста..., даже в 3D картите на гугъл мапс ФФ движи по-мазно и безпроблемно, а Хром след известно време даже разваля текстурите супер много и само рестарт на таба с мапс-а оправя текстурите. Срамота.
 12. То аз повече от около 920 даунлоуд и над 800 ъплоуд досега не съм виждал. Това с кой браузър ти е теста? Трябва да пробвам без рутера, и евентуално да инсталирам приложението на Ookla за Windows, ама ме мързи все. Не знам дали има връзка, но още при инсталирането на услугата техниците нещо срещаха трудности при сплайсване и заварката нещо с машината, та не знам дали е възможно нещо да не е заварено както трябва, и оттам така. А Хром явно е ограничен от нещо, че над 770 даунлоуд не видях.
 13. След над 10 години верен фен на Firefox, напоследък нещо се увеличиха сайтовете, където все нещо не работи като хората и употребявам Chrome за тях, например Фейсбук, някои клаудове и други по-дребни. Вчера реших да пробвам да мина на Хром (и преди съм пробвал). След многобройни мизерии, които почти преодолях къде с преглъщане както_са, къде с разни екстеншъни, закрепих нещата почти докрай. Преглътнах дори това, че speedtest в хром изкарва доста по-ниски резултати от ФФ по незнайни причини. Но остана дълговечния проблем с шрифтовете - В хром така и не успях да ги направя да изглеждат приятни и ненатоварващи за четене спрямо FF!!! На тъмен фон светли букви шрифтът изглежда все едно е bold-нат и е много дразнещо, но далеч по-дразнещо е тъмен шрифт на светъл фон (повечето сайтове) - шрифта е blur-нат и е едно мъчение за зрението. Какво ли не пробвах, последно сетнах в flags LCD нещо си опция на Enabled и съвсем леко като че ли се подобри (най-вероятно си въобразявам), но сравнявайки с ФФ просто не виждам как бих ползвал този боклук за основен браузър... Някой все пак успял ли е да докара по някакъв начин шрифтовете да са като в FF - crisp (с минимален (но наличен) антиалайзинг все пак), без такъв блър, и без да са като болднати на тъмен фон? Всички други браузъри и програми в Windows са с перфектен за мен шрифт и всичко. (clear type в Windows е пуснат и настроен отдавна според предпочитанията ми). Изключването на clear type на системно ниво е абсурдна вероятност заради този боклук хром. Хич не обичам да ползвам по 2-3 програми за една цел по възможност, особено браузър, та бих искал да мина на Хром въпреки отвращението ми от него, с разни адони го докарах до някаква ползваемост. Също така не искам съвети да пробвам разни като Вивалди, Slimjet, Cent и т.н., пробвал съм ги почти всички такива, във всички има разни бъгове от различен характер и искам просто да ползвам the real thing, колкото и да е боклучав, просто шрифтовете остана да се оправят.
 14. Реших да минавам на Chrome по различни причини. Пускам сега тестове през двата браузъра и през Хром резултатите са доста по-зле, средно с 130-150 мегабита спрямо ФФ. Ако в ФФ имам 900/730, то в хром е все макс около 770/660-760, като към един и същи сървър - А1, възпроизводимо ФФ е 900/770, а Хром е 770/670 макс. Тва кво е ся, процесора ли нещо не му харесва..., хрома гледам товари доста ядра на 10-15%.
 15. Това е при мен (на Leaseweb): Пробва ли до други дестинации, да не е в твоя "телевизор" нещо проблема? Може да се сравнят и трацерутета.
 16. С около 97 до 100МБ/с, през браузъра. Даунлоуда отговаря на спеедтеста, около ~100 МБ/s е около 800 мбит. А в оня линк написах gamehost и го избрах (интересно защо просто го нямаше в списъка), но положението е почти същото, ъпа само стана 360.
 17. В падащото меню те няма, но към А1 от този линк е 3/870/670. През нормалния сайт на спеедтест, към А1 пак е малко по-добре (с 30-тина мегабита).
 18. Да, така е по-добре. И към tele2.net 10ГБ файла върви с доста играеща скорост, почти близка до твойта на А1. Други не съм пробвал. Иначе ако взема за пример някой сървър в Камбоджа, вероятно още по-малко ще може да се каже, че е гигабитов. Гигабитов си е, защото поне в рамките на Бг си се достигат 900+ Мбит, а това че в по-далечна чужбина няма да са 1Гбит или съвсем като някой друг доставчик, е нормално. Вероятно връзката към теб на кулбокс не е съвсем наред някъде щом спеедтеста поне моя е толкова различен спрямо директно към А1. Ако на теб не ти върши работа нещо, не го ползваш, естествено. Иначе за последното ти заключение - абсолютно, fair enough . Хубавото на Кулбокс е, че поне домашните абонати нямат обвързващ договор и могат да се откажат всеки месец. Мен единствено не ми допада външния ъплоуд, че е скопен на 100 мбит. Не че ми трябва кой знае колко, но бих минал на тарифа примерно 300/300 за същите пари ако имаше. Edit: вечерта спеедтест към теб се влоши като цяло, ~ 5/820/280 (даунлоуда малко се подобрил), а към А1 остава същото, даже ъпа стана към 720.
 19. Трудно се чете поста с тези големи и празни скрийншотове, в които горе вляво само има текстче. Повечето не ги отворих. Можеше да сглобиш един дайджест от всичките десетки шотове. Т.е. не си доволен от Кулбокс ли в крайна сметка? Иначе към теб все още ми е зле спеедтеста, 4/766/417, а към А1 директно е 3/900/712 в момента. Мернах едни файл в първите шотове - wget с оня файл 10GB.bin на мен ми се сваля с доста променлива скорост - около 10 до около 40МБ/с.
 20. Еми този техник дали е тествал връзката директно към техния възел и т.н. за да се разбере къде се губи скорост... Иначе за хардуера, че то аз преди имах един двуядрен 10-годишен атлон х2 с DDR2, и с него постигах над 800 мбит в спеедтест . Иначе на тая връзка явно хостваш гейм сървъри и кой знае какво още, па и на нея спеед тест сървър да върви.. май много дини под една мишница :Р ..
 21. Добре де, има ли обяснение защо избраха Telia за доставчик (от което явно идват повечето 'проблеми' с latency-то, не че няколко ms имат някакво значение за 99.5% от потребителите..)?! Вероятно е по-евтино, с което да поддържат тези цени при все пак почти гигабитови скорости.
 22. Е, то нали стана ясно уж, че към въпросния домейн латенцито е с 10-тина ms по-голямо от на други... Аз и към US съм засякъл, че към някои дестинации разликата е малко извън "статистическата грешка", но нищо фрапантно или което да е фактор за някакъв избор или смяна на доставчик. Колкото до разликата в качеството, то разликата в латенцито вследствие географските разстояния според мен е нещо, което се подразбира и не трябва да се коментира. Поне което зависи от човешкия фактор и реализацията. Проблемът на Киряков е възможно да е нещо от него, хардуер, софтуер или качество на заварка и т.н.
 23. Интересно какви са изискванията да хостваш подобен сървър и как допускат... Към твоя сървър (много зле): https://www.speedtest.net/result/8182226250 Към виваком (примерно, относително по-нормално): https://www.speedtest.net/result/8182230219 Edit: ясно, вярно, че каза, че е шейпнат, но мислех, че е на отделен интернет и конекция, и спеедтест все пак мислех, че имат някакви изисквания за стабилност поне клиентът да има гигабит постоянно. Вероятно си взел "разрешение" докато си бил на гигабит.
 24. Да видим кой е по-умен и ще спре с безсмисленото наежване и мерене на... :Р . Предполагам павлан визираше VLAN-ите ако си имал предвид нещо друго, защото Кулбокс за нормалните потребители доколкото знам не пускат интернета през влани, освен там телевизията (не ползвам телевизия и последно съм ползвал някаква аналогова преди години, след това само "нормална" като примерно tivi или пак аналогова през тоя и оня). А1 виждам, че имат и 12-месечна опция в сайта, поне за домашните, а за бизнес стационарен интернет в сайта им не намирам никаква информация при бързо преглеждане. А как така договорът не е на фирма и цената да е 82 лв? В София нали предлагат само корпоративен интернет? Може ли нефирмен клиент просто да даде 82 лв и да му пуснат нет?
 25. Естествено, че имат оптика, дори нашите са на оптика към А1, като преди бяха на Близу сLAN и А1 искаха да ги прецакат с модем, но се намесих и прекараха оптика. За Кулбокс, предполагам затова и не предлагат нет за домашни потребители в София, вероятно мрежата им там е по-слабо изградена и няма да понесе огромния наплив желаещи да се включат (особено ако е на същата цена като в Плд), какъвто по всичко личи, че би се случил, особено като следя някои форуми. Пък за фирми... вероятно са си направили сметката и фирмената цена за предлаганите скорости и качество е все пак някак конкурентно способна за да я предлагат все още там.
×
×
 • Create New...