Jump to content
BulForum.com

tedy

Members
 • Content Count

  9014
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by tedy

 1. Защо, по дяволите на лаптопите входните отвори, откъдето вентилаторите взимат свеж въздух са все отдолу? Имам чувството, че е за да могат разни производители на охлаждащи подложки да си продават боклуците, както и лаптопите често да дефектират вследствие прегряване. Толкова по-добре щеше да е да можеш спокойно да го оставиш на легло, диван, крака, а той да си взима въздух отнякъде отстрани примерно. Кой каквото ще да ми говори, има начин да не е отдолу, моят например отзад има място, както и отстрани, топлия излиза отзад отдясно. Мен ме е страх да го оставя на меко или на краката си.
 2. tedy

  Тема за кратки въпроси

  На баща ми колата така тази зима. Стария акумулатор е на 4-5г. и понеже падаше така след няколко дни некаране, мислехме, че си отива и взехме нов. Но и той, около 10-тина дни не беше карана колата (зимата, тя и не беше толкова студена) и беше паднал на около 11 волта. Така и не разбрах от какво. Заредихме го и сложихме стария, а новия в мазето 10-тина дни. Колата не се кара 1 седмица, и не беше паднал нито новия, нито стария. Свързах мултицета на ток последователно между акумулатора, и не беше повече от 20 милиампера в изключено положение колата. Вероятно е било нещо инцидентно или забравено. Защото докато работи колата, напрежението в системата е 14.9-15 волта. Едит: май и на други им се "случи" 1-2 минути след въпроса, да са на линия да отговорят
 3. tedy

  BulForum

  Коментарът ми беше по повод нарастналата "ненавист" (може би малко силно казано) към Invision. Като свършат конверсиите, ще остане блоата от самия софтуер вероятно :Р . За рутера, ако радиото е на 100%, радиото е много по-силно от всяка обикновена сапунерка. Доста зависи и от терена разбира се, не може да очакваш някакви чудеса. Зависи и от лаптопа/телефона. При мен обхватът беше казвал съм ти колко голям, над 150 метра по права линия спокойно съм браузвал. Иначе и аз през телефона често оглеждам някои сайтове и форуми. Преди ползвах често Tараtаlk, но напоследък се хващам, че по-удобно и небъгаво ми е през браузъра.
 4. tedy

  BulForum

  Ок, след месец ще напомним плахо отново . Не че нещо, ама да се осведомим дали техническите причини са отпаднали от уравнението.
 5. tedy

  BulForum

  Трай бабо за хубост.
 6. tedy

  BulForum

  По-скоро не програмистите... те да не би да искат да творят глупости..., някой ги тормози по най-различни причини да творят тия глупости. Другият момент е когато вместо програмисти, се вземат маймуни да кодят. Или индийци. Второто ми се струва по-адекватно обяснение. Или наравно. Ккогато "съседът" ти е направил нещо ново и бяло с нисък контраст, това е "модата". Ако ти направиш същото "старо" като вчера, но ползваемо и удобно, просто ще 'изостанеш' и рискуваш да излезеш от бизнеса. Според мен това си беше закономерно.
 7. tedy

  BulForum

  Ок, приемам . Съжалявам още веднъж за "избухването", дойде ми нанагорно малко нервата днес и покрай други софтуери (като цяло осирането на почти всичко днешно време).
 8. tedy

  BulForum

  Мда, сега го видях, нямам идея преди защо не го видях, вероятно се е появило сега. Много мум е логично мястото, точно до Contact Us. За индексиранията, баси индексиранията, 1 седмица вече . Те ако изкарваха по една-две версии месечно, форумът щеше да е постоянно в индексиране и да се отваря за по 10 сек. всяка страница. Сори че малко хейт, ама съм изнервен, а и плюя IPB, а не друго. И не че толкова често влизам, а по принцип.
 9. tedy

  BulForum

  С всеки следващ ден форумът става все по-муден. Днес всяко кликане е чакане по 4-5 сек поне. Това "как да е". А предвид, че вече 5-10 мин ровя и не намира откъде по гяволите се сменя шибаната тема (не че искам да я сменя, просто за спорта да "намеря" откъде става, стана занимание за спорта), като нито в профила и сетингите, нито най-долу както преди, си имаше работещ като слънце шибан дропдаун.... Тия от IPB са ебати малоумниците, честно. 10000 пъти повече харесвам vBulletin-базирани форуми, затова по естествен път преди години просто бях отишъл да чета повече други форуми. Няколко големи посещавах (вече по-рядко по други причини), всичките vBulletin, и в пъти по-щастлив (ако мога да употребя подобна дума) се чувствам в тях, по отношение на ползваемост, удобство, небъгавост, пъргавина и т.н. Сори, ама ся се занимавам с нови версии и на някои софтуери, и ситуацията с почти всичко ново е отчайваща и изнервяща. И само докато изчакам постването на този пост след натискането на бутона Save, мианха 10-тина секунди.
 10. tedy

  BulForum

  Все така, даже по- муден. По около 2 сек на клик, а сега често и по 5 до 10. Единствено ми се струва, че ако кликна за отиване в индекс-а отнякъде другаде, става бързичко.
 11. Примерно от Jar. Този е 20 метра с буксите, но ако ще го прекарваш през тесни места, по-добре кабел само и след това накрая да си кримпнеш сам буксите ако можеш, с кримпващи клещи или да извикаш някой познат да ти ги кримпне. Иначе всяка фирма за компютърни или мрежови неща. Нали взимаш гигабитов рутер, да не е някой за 20 лв, рутер се купува сравнително рядко и да не е някой боклук.
 12. tedy

  BulForum

  Ако ползваш Firefox, там има възможности с кустом CSS да променяш всеки сайт както искаш, мисля че имаше и адд-они за целта, някъде ползвах такъв, ама забравих как се казваше, но пак иска поне малко познание по CSS. Отдавна единственото, което ползвам е uBlock Origin, и не променям сайтовете (защото бялото не ми пречи вече), затова и съм забравил как ставаше точно. Пишеше се нещо в някой файл в инсталацията на FF, userChrome.css май.
 13. Да, и на мен ми отговориха същото след запитване. Това като гледам май е във фейсбук писано, аз не ползвам фейсбук, а в сайта им няма информация, но аз не го и отварям защото е изключително муден, по 6-7 сек. се отваря всяка страница, което е абсурдно. Този проблем явно се появява почти всеки месец по 1-2 пъти, дано го оправят завинаги. Edit: 3 часа по-късно проблемът още е налице. За около половин час по едно време се беше пооправило, но при следваща смяна на канала се видя, че не е. За мен това преля чашата със сигурност. Edit2: 5 часа по-късно същата работа, няма телевизия. Еми тва е края за мен.
 14. Аз мислех да пробвам с SSIPTV на смарт LG телевизор, но след сегашните поредни проблеми нещо вече губя мотивация да продължа да плащам и ще мина просто на аналогова ТВ както си карахме допреди. Често се появява надпис "НЕПОЗВОЛЕНО ПОЛЗВАНЕ" и пояснение, че всички устройства трябвало да бъдат в едно домакинство, съответно продължително време не можеш да гледаш телевизия. По принцип като се появи, до няколко минути се оправя, в момента не ще вече около половин час. Абонамента ми е до 12-то число и никога не съм ползвал услугата извън Коди-то на което е инсталирана. С всичко друго някак се свиква като проблемацийки около Коди, но това вече прелива чашата.
 15. tedy

  BulForum

  Явно трудно различаваш кога човек се шегува. Трябва да си подобриш чувството за хумор (визирам това със смяната на монитора. Може би моя грешка, че не сложих емотикона и разчитах на чувство.. :Р ) .
 16. tedy

  BulForum

  Бъркаш налагане на мнение с изказване на лично такова - предпочитания заедно с някакви аргументи. За пореден път. Всеки е свободен да иска, ползва и изисква каквото ... иска. Другите са свободни да удовлетворяват тези изисквания и желания, или не. Няма нищо общо с "налагане" на каквото и да е. ЛИЧНО мое мнение - темата ми харесва, като за бяла, и не съм я сменял май никога досега. При други "бели" (и не само бели) форуми съм сменял теми с тъмни, предимно защото основната просто ми е била или грозна или с кризи за мен цветови комбинации. P.S. Явно разликата между нас е голяма по отношение на крайности на мненията и аз поне се понаучих дори в началото да изригна с някакви критики, бързо влизам в добрия умерен тон, без някакви резки отсичания по всяка тема . Научих се, че ВСЯКО нещо си има своите use-cases, привърженици, предпочитания и не трябва толкова рязко да се отсича кое е малоумно или извратено или и т.н., без никакви аргументи или добър тон. А добрия тон е като неписаните правила, трябва да се усеща човек кога къде се намира.
 17. tedy

  BulForum

  Всяка марка има всякакви модели, въпроса беше поне яркостта да намалиш. На телефона където мога ползвам тъмни теми по принцип, но на десктопа съм намалил яркостта на 15% и съм Ок, особено при по-дълги застои пред компютъра и където 80-90% от всичко което гледам е предимно светло, на доста неща хем не мога да променя (или лесно) външния вид, на други трябва да виждам както портебителя вижда, и още няколко причини. Ако имаш нормална околна светлина и нормално настроен добър монитор чието бяло да е почти като на хартия, бялото не трябва почти да ти пречи. Мен повече ми пречат някои черни фонове с избождащи бели букви - това е по-негативно (за мен поне). Също толкова гадно е бял фон със светлосиви букви които едвам се четат. В момента както има сивичко и буквите не са съвсем сиви или чисто черни, текущата светла дефолтна тема на форума ми се струва почти идеална .
 18. tedy

  BulForum

  Вземи си по-качествен монитор . Или си намали яркостта. При положение, че 90% от другите прозорци и сайтове, които гледам са предимно бели, аз така съм направил и даже избягвам чисто черните фонове за да няма голям контраст, превключвайки от един прозорец на друг. Аз лично по принцип също не харесвам изцяло белите неща и предпочитам като сетвам цветове където мога, фоновете ги правя лееко сиви, просто да не са чисто бяло. Все пак, който по-често посещава форума, може да има по-високи изисквания към теми и т.н.
 19. tedy

  BulForum

  И все пак форумът ми се струва, че се отваря прекалено бавно отделните страници. По около или над секунда след всеки клик. Ползвам и един презокеански форум, той се отваря поне два пъти по-пъргаво. Булфорум се отваряше малко по-бързо до вчера, отколкото днес. Предполагам е от новата версия, която вероятно е по-тежка и блоатната..
 20. tedy

  BulForum

  Е, сега гледам аватарите са си квадратни, значи всичко е наред . Явно е опция в IPB. Вече е съвсем биващо, и даже не бих пробвал други теми аз. Само дясната колона да можеше да се скрива, ама може и да има опция в контролния панел..
 21. tedy

  BulForum

  Бива. Одеве явно още течаха някакви индексации или нещо и хем бавеше много, хем не изглеждаше добре. Сега горе долу бива. Естествено по общата мания и Инвижън са осрали дефолтната тема с кръгли аватари (баси идиотския тренд). Дясната колона в индекса нещо не може да се скрива. Като цяло си беше добре и работеше добре, но винаги трябва нещо да се ръчка, и те не правят изключение. Все по-бяло става всичко, по-плоско... но ... бива очаквах по-зле да е .
 22. Дайте идея за читава фирма за слагане на брава/чипове за достъп до вход в жилищен блок? Ще слагаме и търсим фирми. Да се влиза във входа с чипове и всичките му там салтанати, акумулатор и т.н. По възможност със звънци и евентуално домофонна уредба, който желае. Масово в квартала са наслагали една фирма от някакви руснаци с руско име на фирмата, които дори нямат нормален сайт, а само някаква антика се отваря на руски домейн. Отделно, при нашите те са изпълнили тяхната уредба, и живущите са недоволни, тия от фирмата били доста нагли, съпорта е някакъв йезуитски и по време на гаранцията искали пари за всяко нещо, и др. Така че търсим други. Благодаря.
 23. Мерси. Съображенията са ми ясни, и аз имам мнение по тях. Патрона го оставиха, но няма да се ползва - отвън вече никой няма да ръга ключ след като има чипове. Отвътре също, има дръжка, която се натиска, а явно дограмата беше такава, че са казали да не слагат вътрешен датчик за отваряне, не знам защо. Повечето живущи явно искат да остане патрона като вид "аналогов" бекъп. По принцип ги разбирам, макар че за мен също не е адекватно, основно с цел сигурност както споделих, защото така леко се губи целия смисъл след като и с ключ (в допълнение с чип) ще може да се отваря. Е, освен удобството тия с домофоните да отварят вратата от вкъщи - за тях това е доста полезно. Заключване в истинския смисъл никой не прави - да вкарва ключ и да заключва "второто" резе. Явно всичко борави с онова основното триъгълно езиче. Двата ми въпроса остават отворени, искаше ми се леко по-аргументиран и спокоен отговор. Един съсед сподели, че те ако можели да отворят за секунди патрона, щели да могат и чиповата уредба, което леко ме изуми, но дискусия нямаше време да водим. С игла патрон почти всеки може да отвори, но да отключи чипова врата ми се струва, че четох, все пак не е съвсем тривиално без да имаш поне достъп до чип и някаква апаратура, не е за съвсем casual крадец. Затова търся мнения за да имам и по-солидни аргументи ако реша да дръзна да поставя въпроса за махане на патрона. Някои съседи са по-възрастни и там предполагам няма да имам шанс.
 24. Покрай това, че засичам често в браузъра да лагва на фаза looking up XXXXXX, предположих, че DNS-ите на ISP-то са причина, още повече няколко пъти през последните години се е случвало проблеми с тях. Попаднах на cloudflare-ския 1.1.1.1 . Направих с nslookup няколко сравнения, и на пробваните сайтове, особено на един, 1.1.1.1 резолва веднага, а този на ISP - след два опита, т.е. 3 секунди. По принцип работи нормално, но често се случва това бавене при зареждане на сайтове, които не съм зареждал никога (или скоро). То и понеже ползвам рутер, а той има днс кеш, и не знам дали проблемите не са и по-чести. Какво ще кажете, какви са недостатъците да се ползва подобен DNS пред тези на ISP? Някой да го ползва? Винаги по принцип съм се стремял да ползвам тези от доставчика на интернет. Вече съм по-близо до това да ги сменя. Имам резерви да ползвам на OpenDNS, но този 1.1.1.1 май няма да имам особени. Дали е надежден и сигурен.. Ако съм прав, не мога да разбера трудно ли е да се поддържат DNS сървъри, които да са бързи и да работят нормално... Други проблеми нямам иначе. Възможно е да греша за ДНС-ите на ISP, но наблюденията ми са такива, а и пробите с nslookup показаха, че за едни и същи пробвани домейни, 1.1.1.1 е по-бърз, особено за 2-3 случайно тествани, където на ISP даже даде таймаут при първоначален опит. Това 1.1.1.1 ми отговаря с 2ms пинг, не съм наясно, но дали не зависи и от ISP да има бърз достъп до него...
 25. Елбраво се избра, и вече поставят системата. Искам да попитам последно, какво мислите за махането на "аналоговия" патрон от вратата? Дограмата е ПВЦ и има стандартен (най-евтин) патрон, който с игла всеки хахо може да отключи за 5-10 секунди. Аз лично смятам, че трябва да се махне за да има някакъв секюрити смисъл цялата работа с чиповете освен спорното удобство (тряя се пресягаме на 2 крачки встрани от вратата за да долепим чипа до четеца/таблото, което за мен е доста спорно "удобство"). Какво мислите? Освен тия 500 лв за базовата част, след това домофоните, чипове и т.н., цялата работа сигурно излезе общо над 700 лв, и само за едното спорно удобство... аз лично търся и някакво секюрити. Колко лесно се "преодолява" системата с чипове, и предполагам трябва достъп до съществуващ чип, някаква инвестиция в хардуер за открадване на код и т.н.?
×