Jump to content
BulForum.com

tedy

Members
 • Content Count

  9277
 • Joined

 • Last visited

About tedy

 • Rank
  Депутат

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

1306 profile views
 1. Отдавна ползвам 4K Video Downloader. Сега пробвах, работи си и сваля от YT. Тогава пробвах няколко, и тази беше най-надеждната и на която се спрях.
 2. Без да съм наясно как Виваком реализират нещата и дали говориш за същото нещо, явно може. Хора от друг форум изглежда го подкарват сравнително лесно, макар и не изцяло със сапунерест рутер (без нещо като dd-wrt или open-wrt). Казват, че само като ти кажат VLAN ид-тата и ставало. Виж тази тема дали е по казуса ти. P.S. Т.е. да вземеш телевизията без тяхното устройство. А вече да го вкараш в PC, не знам. Може би с някой STB емулатор.
 3. Да, малко обемист идва в джоб, но ми трябваше монетник, бая монети събирам и на много места за дреболии е доста удобно набързо с монети да се разплатя, още повече на немалко места нямат много ресто да връщат от големи банкноти, а пък POS терминали няма на много места, по-дребни магазинчета разни, борси и т.н. Тук имам за 6-7 карти места, текущо имам 5 "картоподобни" неща, ще държа и разни листчета чат пат. Иначе защо ще трябва да го сменям скоро? С времето сигурно ще се разпокъса кожата, но колко да е скоро... все още е като нов, на снимките изглежда леко набръчкано горе за банкнотите, но то е от позицията за снимката, прегънато леко. Огледах на познати и приятели техните, ами почти същите са като "обемистост". Година-две да изкара, ехеее.. пък ще мисля пак дали да не е някоя по-тънка кесия просто, видях и такива, ама ми приличаха на пенсионерски аксесоар :Р . viktorpenchev, то хубаво за 80 лв 480GB, ама то не е само скорости и цена . Дано да изкара дълго, но за по-ценни данни аз не бих разчитал на подобна пръчка. Айде за гаранция не обелвам дума, защото аз не бих се възползвал от гаранция за запаметяващо устройство ако имам малко по-ценни данни, пък и за 80 лв..., но все пак, въпреки всякакви бекъпи, пак бих заложил на самсунг за по-критични данни, па макар и 2х цена. В краен случай Crucial, които са по-евтини от самсунг, но някаква златна среда цена за гигабайт. Вече за 2+TB обеми не знам... по-скоро бих изчакал да поспаднат цените на тези обеми пред това да взема китайска "пръчка".
 4. Благодаря за включванията по повод портфейла. Щях да ходя до Гранда и където, но по пътя реших да вляза по-наблизо в някои локални магазинчета за различни джунджурии от всякакъв вид и да видя, и се оказа, че на различни места има подобни неща. В един магазин Всичко за 1 лв видях един за 2-3 лв, който учудващо на пръв поглед беше сносен, но при вглеждане си беше лепен по Трудово, и кожата изкуствена, която като вкарам карта, предполагам лесно ще изпадне, защото триенето в кожата беше ниско. Както и да е, намерих си един някакъв Imperial Horse за 20-тина лв, и съм много доволен, вече 1 седмица. 2 отделения за банкноти + едно с цип, монетник със закопчалка, вляво отделения за 3 карти + под тях едно скрито, и една "хвърчаща" страница за 2 карти от двете страни с прозорче. Това ми е първото по-сериозно нещо като портмоне, досега винаги съм мразел обемистите неща и всичко съм носел по джобовете. Не нося много физически пари в мен, но основно монети се събират. Ще видим колко ще изкара и в зависимост, може да видя и за по-скъпо в бъдеще. Снимка.
 5. Магазин с по-богат избор на мъжки портфейли в Плд? Искам на място да пипна и видя което ще ми е удобно. В ОЛХ и в нета е пълно с онлайн продаващи, но само от снимки не мога да усетя кое ще ми е удобно и ще се побира в джоба. Не държа много банкноти в мен, повече монети се събират, и да има място поне за 5 карти (ЛК, шоф, и поне 2 банкови).
 6. За пореден път се вижда, че нормална дискусия с теб е невъзможно да се води. Защото не четеш, не мислиш като (ако) четеш. И защото.... ..Това, което прави впечатление, е че явно имаш някакъв "респект" към мнението само на твърде близките до теб приятели/познати без значение дали са аргументирани и ли не, в същото време отношението към по-непознатите с мнение е коренно различно, СЪЩО без значение аргументирани или не. Така дискусия не може да се води. Но в мой стил, ще се опитам накратко отново да апелирам към някакво останало в теб чувство за нормален и смислен разговор. Абсолютно всеки акт на изхвърляне на нещо и купуването на ново, замърсява в някакъв аспект. А тук се имаше предвид когато цената за ремонта е значително по-ниска от закупуването на ново нещо, особено когато то е свързано и с други неудобства, една пералня тежи 100 кила, местене, инсталиране.... Рециклирането е много хубаво нещо (което пак някак не го свързвам с твоите виждания за нещата, но както и да е, тук има надежда), но и то е свързано с немалки количества енергия в процеса. Енергия, която замърсява да се произведе, независимо от какво. Енергия и изгорели газове да се транспортира всяко едно нещо от вас до крайната точка където ще се претопи примерно. И всички съпътстващи ресурси. В същото време ти купуваш нов уред, който за да се произведе..... да не продължавам, че ще стане грозно. В макро мащаб - колкото повече се купува, толкова повече се произвежда. Далеч не казвам да се следва мизерния подход с колите и телевизорите на баба ми, твърде жалко е ако за пореден път внушаваш това. Защото си активен, стар потребител, а масата има навика да бъде оставяна на внушения от познати лица и хора, без значение отново аргументи има ли, и дали четат смислено какво се пише. За мен е регресивно мислене (да не кажа по-груба дума) цялото това консуматорско мислене да се купи най-новия модел на каквото и да е, само за да се покажеш пред другите. Примерно имаш телевизор на 4 години, но маса хора дават много хиляди за нов, само защото е по-модерен, има екстри, които никога няма да ползва.. надявам се разбират другите, които четат, за теб почти губя надежда. И това е само един аспект и пример, от многото подобни.
 7. Съдя по това, кой как пише тук. Аз не те познавам лично от дълго време, макар че познавам хора, които те познават малко повече, но това е друга тема - по принцип и не обичам да си съставям твърдо мнение за хора, които не познавам достатъчно дълго лично. Достатъчно често си писал подигравателно след някакви мои писания по една тема преди, че малко по малко да си съставям поне виртуално мнение. Тъй че що за човек си в живота е ясно че не знам, аз пиша по това, което съм видял тук във форума. Тъй че не намесвай колко те познавам и колко не. Надявам се да разбереш какво имам предвид. Ако ремонт на уред е по-скъп от нов от СЪЩИЯ клас и вид, трябва човек да е луд да избере по-неизгодния вариант, не мислиш ли че това се подразбираше?! Колкото до замърсяването, ами замисли се малко повече по въпроса. Естествено че не съм имал предвид, че старата пералня ще бъде изхвърлена да гние на поляната или в гората. На макро ниво това е разхищение. Подобно на програмирания живот на крушките, което води до огромно производство, а старите в случая просто се изхвърлят. Или пластмасовите изделия за еднократна употреба или найлоновите торбички, които вече са направили цял изкуствен континент в океана... Вярно, това е екстремен пример, колкото да подчертае тезата.. в случай че се затрудниш да направиш връзката. Но от друга страна е нормално - богатите като теб не разбират мисленето на бедните като мен, така че всичко е точно. Е, не е точно за природата, но те богатите винаги ще намерят начин да се скрият някъде от почти всяка климатична криза. Само дето и това не е съвсем така, но карай.
 8. В зависимост от бойлера, аз пък предпочитам първите два варианта. Котлен камък една кофа може да се натрупа и за 3 години, личен експириънс вече два пъти на едно място. Ако е лесно изчистваемо, предпочитам това пред изхвърлянето на нещо, което иначе има много живот по другите си параграфи. Подобно на пералнята на нашите - защо бих изхвърлил и замърсил околната среда (и купуването на нова), след като се повреди САМО едно зъбно колело дето движи разпределителя на водата?! Смяната на нагреватели и други части пък си зависи от състоянието им. И дали е сух нагревател или не. Тук предполагам Раптора ще ме подиграе на тема бедност, той сигурно изхвърля всичко само при повредата на едно болтче. Въпрос на съвест не само към околната среда и разумно пилеене на пари. Както обичам да казвам напоследък, хич не ме впечатлява колко пари взима някой..., а това как ги харчи .
 9. Те не само производителите... NVME е логически стандарт за комуникация, като SATA стандарта, вървящ по ... SATA кабелите. Почти взаимозаменяеми са тези две неща - NVME протокола върви директно по PCIe интерфейса (който пък в случая се поддържа от M.2 слота). Защото NVME може да върви и примерно на "диск", който пъхаш в някой от стандартните PCIe слотове на дъното (като този за видеокартата примерно - можеш в тоя слот където е видеокартата, да сложиш NVME/PCIe ssd диск) - в случая те ползват pcie слот на дъното, а не M.2 слот, и пак са по pcie интерфейс и работят с NVME протокола. Просто M.2 е измислен като слот, само за запомнящи устройства (ssd-та), докато обикновените pcie слотове са за останалите неща, т.е. универсални, звукови карти, ланкарти и т.н., а явно ако искаш, можеш със съответен преходник да включиш и SSD-та (само че в тоя случай не съм сигурен дали се поддържа SATA стандарта). А да, по въпроса кое е по-добре.. NVME е по-новото, по-бързото, по-скъпото. Както винаги, това идва с някои условности. Ако нямаш нужда от бързината му, полза почти няма да видиш. Малко такива ссд-та постигат близо до максимума на интерфейса (32Gbps), повечето са до около 2GB/s, или до 3.2 по-скъпите, и то четене от тях; а писането е по-бавно, до 1.5-2.5 примерно. Другото е, че в някои случаи NVME е по-бъгаво, драйверите основно. SATA е по-старо и по-изпитано във времето и една идея по-стабилно може да се очаква статистически (вероятно). При ежедневна работа от NVME надали можеш да усетиш нещо. Дали системата ще зареди за 10 или за 9 секунди, надали е фактор. Ако работиш с огромни файлове често и имаш не много РАМ памет, ще се усети тогава разбира се. Аз примерно имам само SATA ssd-ta и за моя начин на работа нямам никакви въжделения да ги сменям с NVME, да не говорим колко рядко рестартирам. Съответно с PCIe/NVME ще е проблематично ако ти трябва за по-стари OS, където няма драйвери или е по-трудно подкарването. За boot от NVME устройство мисля че трябваше и да се ползва UEFI boot (аз още го избягвам това), но не съм сигурен.
 10. M.2 е просто един стандарт за слот - устройствата на него могат да са по SATA стандарт комуникация, както и новия NVME, който е директно PCIe, текущо максимум PCIe 3.0 x4 (4 писиай експрес линии) с до макс 32Gbps на масовите дъна днес, за разлика от SATA 3, което е до 6Gbps (600MB/s теоретично). Въпросното Crucial е SATA устройство, което просто ползва М.2 сокета, и пак ще работи със същите максимални скорости като SATA събрата си (~500MB/s). И вече въпрос на естетическо съображение дали да сложиш него, ако искаш примерно да намалиш кабеляците ако текущо си със SATA с жица. Ама да подмениш Самсунг с Crucial е леко безсмислено ако самсунга е някой добър. SATA кабелите са тънки и според мен освен ако няма да взимаш по-голям обем M.2 устройство, няма почти никакъв смисъл. М.2 устройствата с повече "изрязана" част са тези по SATA стандарт (по-бавния).
 11. При нашите има обикновен 3kW 80l Елдом от над 12 години, преди да иде там, се ползваше на предно жилище. Т.е. 3-4 + още 9 години. Не е мръднал все още..
 12. Да, но на самия сайт на ипей има страница с таксите, където е указано 0.5% за (уж) всички дебитни карти Маестро/Виза електрон. Иначе ми отговориха, просто някои карти на Уникредит имали преференциални такси, в случая 0.09% за тяхната система. Нямам идея защо и от какво зависи. Късмет беше. Щото иначе таксата щеше да е 25 лв, което общо взето също май не би било достатъчно да загубя 2 часа в ходене и чакане по опашки. Ипей доскоро наистина работеха с ЦКБ и там бяха реално парите на потребителите, и затова зареждания на микросметки и други такива бяха без допълнителни такси защото се водеха вътрешнобанкови. Сега с изипей, на техния сайт (на изипей) има страница колко струва зареждането на Микросметка с различни суми. Превод до друг IBAN (превод по сметка на друг "потребител") от Микросметка винаги си е било 80ст., а от карта е толкова + колкото е таксата за иначе колкото би била за зареждане на сумата първо към Микросметката. Такива операции много рядко биха се налагали да правя, а за нормални преводи си ползвам е-банкиране, където междубанков превод е ~1лв. Микросметка.... по принцип зареждам наведнъж преди да платя повече комунални сметки накуп, или за да пратя пари на някого, който по някаква причина не иска да ми каже номер на сметка или нещо такова. То за друго за какво би служила микросметката..
 13. Аз запитах и ипей, чакам отговор. Искам да прехвърля парите от онази сметка в друга сметка, която имам, в друга банка, и евентуално да закрия първата. 1. Фиксираната такса на ипей е 80ст. и е пренебрежима. 2. Нямам е-банкиране към Уникредит, а не ми се ходи и чака на опашки, а и вж. #3. 3. Таксата (общата) както казах за 5000 лв превод е ~5 лв., което срещу евентуално по-малката с 1-2 лв такса в клон на банката, напълно оправдава ползването на ипей метода. Гледах таксите на Уникредит, и мисля, че превод в клон беше 3 лв, и ще стане 4 след месец (увеличават таксите на много услуги). 4. По принцип целевата сметка е онлайн-открита, с 1 лв месечна поддръжка, срещу 2.50 (в сила след месец) за "нормалната" в Уникредит. Но не това е основната причина де. 5. Операцията вече е изпълнена и питането има по-скоро принципен характер, не че такива операции бих извършвал по-често от веднъж на 10г., а за дребните ежедневни суми таксите са г/д все тая.
 14. Имам един такъв въпрос, свързан с epay.bg, но вероятно казусът е извън тях. Имам Visa electron карти към ПИБ и Райфайзен, както и една Мастъркард кък Уникредит, всичките са дебитни. В ипей.бг таксите за захранване на Микросметка, както и при директен превод от карта към IBAN, са 5 пъти по-големи при Визите, отколкото при мастеркард-а. И изглежда не са линейни. Никога не съм се интересувал от таксите, защото за неголемите суми, които минават оттам, са сравнително пренебрежими. Сега ще преведа няколко хил. лв и още при попълването на формата се виждат разликите. Примерно като задам 5000 лв, таксата през мастъркарда показва да е 5.30 (4.50 + 80 ст. такса към ипей статична), а през Визите е 25.80! Тази разлика откъде идва, факта че едното е мастъркард а другите Visa electron, или от самата банка (Уникредит за мастъркарда)? В тарифите на Уникредит гледах 1 час и не намерих отговор.
 15. Само нормалните . И не целиот, а повечето.
×
×
 • Create New...