Jump to content
BulForum.com

tedy

Members
 • Content Count

  9335
 • Joined

 • Last visited

About tedy

 • Rank
  Депутат

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

1459 profile views
 1. w00x, ами нормалните приложения пазят узер дейтата в Data-та . И ако я изтриеш, губиш доста неща, сесии, настроени акаунти и т.н. Затова, но в случая с my fibank е вероятно наистина регистрацията като активирано приложение да не е в Data-та. Ще видя, може да опитам да го направя с готовността евентуално да се ходи до офис. Но щом с 3.1.8 казвате, че при вас работи и си влизате в акаунта, вероятно нещо се е бъгнало и може да пробвам утре . Колкото до врътките с UK адреси, промяна в гугъл акаунта, далеч не ми се ще да правя такива неща само заради NFC. По-скоро ще преинсталирам апп-а. Пък гоогле пей когато дойде официално, тогава. И то бих го ползвал само ако апп-а на фибанк се насе*е тотално и няма оправия на моя тел.
 2. Ползвам Xiaomi, и те имат някакви такива функции като се позагледах, second space и подобни неща като все едно два акаунта. Ти реално ползваш нещо като два акаунта както е в Windows явно. И криенето на иконите под друг вид... не знам, и да имах точно таква функционалност, надали бих я ползвал. Достатъчно е заключването на банковото приложение с паролата му, която е дълга и сложна, с нея и на десктопа влизам, а активните операции и без това минават през потвърждние с token. Револют за да се ползва у нас с NFC, трябва да мине през Google Pay, тяхното приложение не поддържа. А отскоро май google pay не поддържало револют или не знам какво беше, та трябвало през Curve да се минава . Нещо такова, ебати занимавката и заобиколките. И револют у нас ако се ползва картата им, имат ли такса за плащане на POS? Аз реално ме интересува вече само NFC, за да не нося никакви карти у себе си, само пластика на лична карта и шоф. книжка, дори те ми пречат вече в джоба. За приложението, ако изтрия Дата-та, няма ли да се деактивира, самото приложение в системните си папки ли пази инфото че е регистрирано?! Реално data-та му какво пази и какво ще изгубя ако я изтрия.. Явно нещо се е бъгнало при мен с тоя ап. Ще почакам няколко дни засега, и ще ползвам браузъра и на тел-а. Накрая може да го деинсталирам и просто да ида до банката да се преактивира, че ми писна от простотии и бъгове (че самия апп си има предоволно бъгове иначе). Ама явно другаде може и да е по-зле. При цялото ми желание набързо всичко да ми мине по електронни канали и методологии, зависимостта от тези неща вече става критична и едно такова нещо може да ме изкара от нерви като спре да работи. Предимно все се случват бъгове на телефон отколкото на компютър с браузър. Защото при браузъра имаш 2-3 браузъра, които да поддържаш и да си сигурен че нещата работят, при андроида има 300 разновидности и подводни камъни като това че бая хора изобщо никога не ъпдейтват OS-a че и апп-овете и нещата са спагети.
 3. И аз нямам подобни скрити папки. Иначе как по-точно изобщо стартираш приложението за да го ползваш? Нали трябва примерно да има икона за стартиране.. Някакви други методи с писане примерно би бил неудобен и бавен. Ако ми дадеш паролата за банкирането, ако не от тела, то тя може да се ползва през компютър, е в някои случаи само за гледане ако се ползва токен. За револют каква е точно процедурата при смяна на номер или телефон, това ми беше любопитно, и как доказваш че си ти. Всички методи, които ми идват на акъла, ми се струват смешно несигурни! EDIT: Тъкмо ъпдейтнах аппа на ПИБ (my fibank) и аппа спря да работи - крашва всеки път при опит да вляза. рес на телефона не помага. Няма и как даунгрейд до предна версия, и съм в капан, поне докато не решат да го оправят някога си. По телефона естествено не могат да помогнат, извъртях на 0700 сигурно 15 мин, искат някъв скрееншот на нещо неработещо и изчезващо веднага, и разни простотии ми говорят. Щели да предадат на колегите. И СЯ? Защо прибързах да ъпдейтвам с ъпдейт от вчера. В такъв момент кво ми остава освен да ползвам браузъра! Там поне много рядко има издънки, изглежда винаги дават приоритет на уеб версията, докато на телефон, в зависимост от хилядите разновидности на андроид, винаги можеш да очакваш "чудеса" и нещо да не работи надеждно! В такъв момент ми идва да крещя! АЙДЕ разчитай после на телефона за такива неща! Ся кой знае кога ше изкарат нова версия, която кой знае дали ще го оправи това. Досега може с разни бъгове, но апп-а си работеше поне в основните функции както трябва. Shit happen дето се вика, но при смартфоните по-често. Добрия стар десктоп и браузър няма такива неща, и ако реша, мога да даунгрейдна и квото си искам.
 4. Ми явно хора и приоритети всякакви. Аз като съм в нас, почти всичко предпочитам 10 пъти да правя през десктопа, голям екран, всичко е директно достъпно по-лесно..., а през телефона поради спецификата на малкия екран, трябва да минаваш през повече стъпки докато достигнеш желана опция или функция. Да не говорим ако това което трябва да направя включва писане на някакъв текст - изключено на телефонната клавиатура да ми е по-удобно! Признавам, че понякога ми е по-лесно да легна на дивана с телефона да разгледам форума или някой сайт вместо на стола . За открадването, и портфейла, и телефона, почти еднакво кофти би било. Портфейла - само личната карта и шоф книжка ще е проблема, да се изкарат нови. Телефона - много по-скъпа ще е загубата, и досадата след това да се конфигурира и инсталира всичко, вкл. ходенето до банката за да се регистрират новите банкови приложения, евентуално препроверката при iCard/Revolut и подобни приложения, би била смятам значително по-голяма.
 5. 1) плащането с NFC - май всички подобни приложения/портфейли позволяват плащане директно без влизане в акаунта, вкл. приложението на ПИБ, което ползвам аз. Предпочитам и това плащане да е защитено при загубване или кражба на тела. Самия телефон е заключен с ПИН/фингърпринт, но предпочитам и тази допълнителна защита на приложението и други приложения (като за е-поща, месинджър/фейсбук където управлявам бизнес страници и т.н.). 2) тези приложения, като се влезе в акаунта, позволяват определен период на сесията. Предпочитам ако съм забравил да изляза от сесията с Logout, да имам тази защита на самото приложение докато изтече сесията (10-15 минути примерно). При iCard сесията трае около 1 минута, което ми се стори много досадно и смешно малко. Затова винаги е въпрос на баланс при тези неща. Защитата на iCard е от ПИН код с 6 цифри, което за мен също е смешно, и затова това беше допълнителна защита.
 6. Лаптоп или телефон... в зависимост от различни употреби, може да са еднакво податливи на забравяне и изгубване. Лаптопа не го носиш абс. навсякъде както телефона. Утре някой те причаква на улицата с пищов или нож и те обира, или група цигани. Взима ти телефона естествено. Ако това стане в чужбина, не е много тривиално да си изкараш нова сим карта, особено ако и портфейла ти го няма и нямаш и много пари за нов телефон. И второ - точно преактивирането като се снабдиш отново с телефон, на акаунта върху този телефон, освен ако човек не е минавал процедура, не е много ясно колко ще е мъчна. Вероятно пак с показване на лична карта пред селфи камерата - пълна пародия на сигурност е това с доказването чрез показване на карта пред камерата, което е практика в много приложения. То е пародия дори на място някъде като я покзваш, поне докато не вградят крипто ключове и станат подобни на банковите карти.. Банкови и подобни приложения, аз просто съм ги заключил с вградения app locker на моя тел, а така или иначе като влизаш в тях се иска или отключване с ПИН, или с парола и т.н.
 7. Това не противоречи на моите аргументи. Естествено, че като си в движение ползваш телефона за всичко, а не мъкнеш десктоп (или лаптоп вече). И аз през него правя всичко като не съм статичен. Доста хора са като мен - особено ако работят в офис или някаква IT работа. 100 пъти предпочитам удобството и бързината на работа с нормална клавиатура, мишка, екран... пред скопеното екранче. И натъртвам на най-важното, което исках да подчертая отново - телефона е нещо, което може много по-лесно да се изгуби или открадне от десктопа, или от произволна машина с интернет, където можеш да намериш дори в интернет-кафе, въпреки всичките опасности там. Именно затова възможността за достъп до акаунт (който и да е) без телефон за мен е критичен фактор. Затова и никога не активирам 2FA за акаунти и системи, където няма възможност за някакъв backup code.
 8. Къде го видя това? Ако е истина, е наистина леко нелепо, предвид че толкова честа смяна на IP адреси нямам спомен другаде, имам А1, там откакто е инсталирана оптиката колко години вече..., както и познат с N3, от поне 5г. не му е сменян. На Лангейм мин. 3г. бях с даден адрес.
 9. Извън това, което може да се прочете официално ме интересува. Комуникирал съм многократно със съпорта на иКард точно за доизясняване на нещата, които по сайтовете им са написани много общо. Ясно е, че като си взема нов телефон/сим карта/номер, ще мога да инсталирам приложението им. Обаче като се свържа с "агент по поддръжката" не е ясно колко сигурна и мъчна ще е процедурата. Как сигурно ще докажа, че съм аз? Нормалните банки имат пароли, двуфакторни удостоверявания, backup codes, сертификати, защо не и ел.подписи и др. При банката мога да отида и до офис където да ми възстановят достъпа. Другото - питах и за достъп до средствата и акаунта през компютър КОГАТО съм изгубил телефона. Няма ли нещо парола и други стандартни методи? Докато си изкарам нов телефон или оператора ми възстанови картата и т.н., вероятно ще ползвам стар телефон (несмартфон). В тези случаи нямаш достъп. Това всичко ми е много криво. Иначе ако имам пластика, е ясно че ще може да се ползва. Аз лично бих държал да не ползвам пластика, по възможност ползване през NFC, и онлайн с виртуална карта, предполагам и тя не зависи винаги от телефона. PS. Да допълня, че 80-90% от времето прекарвам пред компютър. Предпочитам от него да управлявам и акаунти, и пари и всичко. От смартфонче и неговото екранче ми е терсене и тъпо, при наличие на 32" монитор, нормална клавиатура и т.н. По този повод наскоро имах дискусия относно управлението на фейсбук бизнес и страници през телефона. Има хора, които са постоянно в движение и на тях през телефона им е Ок. При мен е обратно - като трябва да пиша и редактирам текстове на реклама, да избирам снимки или видео което да атачна и много други неща, 100 пъти по-бързо удобно и лесно ми е през компютъра. Поне 5 пъти по-бързо свършвам задачата. Безумие е да няма уеб базирано управление на акаунта, и ако става с телефонно удостоверяване, да няма поне remember this device, както има при почти всички услуги с 2FA от някакъв вид.
 10. iCard ме отказа основно заради пълната зависимост от смартфона и приложението и че дори да влезеш през браузъра на компютъра, пак иска оторизация с телефона. Губиш телефона и край. Е, не край, а трябва да си изкараш същия номер и карта, и да минаваш през някаква процедура отново да доказваш, че си ти, което докато не се премине, не е ясно колко трудно и рисковано ще е докато докажеш че си ти и да си върнеш достъп до парите и акаунта! В този дух, как е при Revolut? Ако се изгуби телефона и/или се изтрие приложението и се преинсталира и т.н., какво се случва с достъпа до акаунта? Това и тези въпроси за мен винаги са били абсолютно критични за надеждността и сигурността, и е леко абсурдна стратегията на iCard в това отношение, за мен лично.
 11. Има имущество, там бяха големи разправии, засега нещата там са (почти) уредени, няма да се продават апартаменти и т.н. и нещата са Ок, там има някаква давност, в която няма да се продава нищо, след това ще можело, с нотариуси се разправяхме месеци наред. Наследникът още тогава стана ясно, че "няма да се даде", той знае за ситуацията, което още повече усложнява проблема с колата поне. Явно трябва да се говори с адвокат за вариантите да се отървем от колата поне, дори и след години наследникът да може да търси някакви пари от нея впоследствие, поне сега да се махне да не се плащат данъци, а и все пак колата не е някоя трошка да се хвърли.
 12. Точно така, ще ме накарат да я "откраднат" или да я самооткрадна, защото това е пълно безумие. "Наследникът" е на майната си и трябва да има някакъв срок примерно 1г. или нещо такова, да го потърсят ТЕ, и ако не се намери, служебно да се премахне нуждата от негово съгласие и т.н. И понеже няма как да го намерят, то аз не мога, се става параграф 22. Пълно безумие. Колата е хубава, върви си и т.н., ще ме карат или на части, или да я "откраднат". И като знаем родната полиция как "издирва" и "намира" изгубени вещи, сигурно няма да я "намерят" дори да я оставя до КАТ в другия край на града.
 13. Е, аз поне не съм с*ал в темата ти . Тук просто си обсъждаме, естествено че ще искаш ако искаш и 10 000 лв за машината, всеки си решава кога колко да иска, кога и колко да сваля. За захранването, честно казано ми мина през акъла, че вероятно е имало SLI по някое време . Все пак в това състояние много трудно ще го продадеш целия комп на подобна цена. Само разсъждения, както каза някой, в беден на активност форум като тук, чат пат се появява някой скъп комп, обект на коментари (особено с нереалната си цена) . Не виждам нищо лошо. На части според мен ще имаш далеч по-добър успех. Все пак не си пуснал цяла зала с компютри в обява(та), а само ЕДИН. Освен за видеокартата и вентилаторите, за другите части според мен ще имаш бързи купувачи. Макар че и дъното и проца ще са "капризни" ако им искаш "подобаващи" цени :Р. Днешно време подобни скъпи части трудно се продават, освен ако не са на 50% примерно от магазинната цена, и пак..
 14. Еми не знам, затова питам. Никога не съм дерегистрирал кола, а само е продавана или купувана :Р . Скрития въпрос беше това, дали дерегистриране и разпродаване на части е законово достатъчно наследника да не притснява собствениците. Ако някой знае. Иначе най-лесното следващо нещо е да питам адвокати и/или нотариуси. И дори наследникът да има някакво право (на пари), само дотам да се разпрострат евентуалните му претенции. Но предполагам тогава ще трябва оценка на имуществото за да се определи колко пари... и т.н., а като няма кво да се оценява... не знам.
 15. Вероятно имат предвид тази тук, в която пишем за "ВСЯКАКВИ КОМЕНТАРИ за търговския отдел". Ние я бяхме зарязали вече, ама интересно най-пискливите често са тези, които се оплакват как темите все са отгоре . Ако пък само от индекса човек се информира за раздела, нима втората, третата и т.н. на първа страница теми не са важни?! Понеже на индекса се вижда само една - последната активна.
×
×
 • Create New...