Jump to content
BulForum.com

tedy

Members
 • Content Count

  9094
 • Joined

 • Last visited

About tedy

 • Rank
  Депутат

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

940 profile views
 1. По принцип не съм чувал (май) за вируси прехвърляни през MP4 видео файлове, или МП3 и т.н. Не и достатъчно (ако има), че да ми е направило впечатление и да съм запомнил, за разлика от много други методи. Ако си държиш видео плеъра ъпдейтнат, опасността според мен е толкова минимална, че не си струва да се мисли и притеснява човек. Като почти всеки файлов формат, имаме контейнер, някакви хедъри, данни.... Контейнера трябва да се парсне от плеъра, данните минават през алгоритъм, и на теория винаги е възможно да се експлоитне някой бъг в плеър или library, ползвано от плеър, но нямам спомен да съм засичал информация за това, или е било някакъв доста особен/стар/непачнат случай, затова просто по-редовно си ъпдейтвай плеъра и не се притеснявай. То това важи за повечето софтуер, който отваря файлови формати, които могат да дойдат от интернет, като DOCX, XLSX и т.н. Но при видео/аудио форматите по-скоро не си спомням да съм срещал скоро информация за такива неща. Нека и някой друг да се намеси ако има информация или е потърсил в гугъл, аз не съм търсил.
 2. Всъщност като изключим 3D картите, спеедтеста изглежда по-коректен в Хром. При пробите ми директно без рутер към ISP където постигнах над 940 уп/даун вчера, бях под Вин10, където нямам Хром, но с апп-а на оокла. Там и ФФ показваше почти същите, даже един път май изкара малко над 1000. Сега под 2016 пробвах пак директно без рутера -> и хрома и апп-а ми показват едни и същи добри резултати, 943/951. Firefox и той показва същото . Новия рутер е поръчан, ще видим с него как ще е.
 3. Да, по други форуми ме навиха да го взема този рутер и аз, но наистина покрай тия празници (отново) кой знае кога ще дойде. Аман от празници през седмица все е някакъв празник, сигурно сме най-празниливата държава в света .
 4. Да, ама и със standalone апп-а на оокла резултатите бяха като в Хром (предполагам вътрешно и той е уеб приложение), а и наблюденията ми по реалните скорости на трансфер по-скоро потвърждават тези по-ниски резултати, та по-скоро Firefox има нещо гнило с speedtest . При пробите без рутер даже в дадени моменти имах показания около 1070+ мегабита/с. В 3Д картите Хром понасича на моменти и не движи съвсем гладко, предполагам е въпрос на някакъв определен проблем при комуникацията с драйвери мрайвери, кой знае. Освен това след 5-10-тина минути разглеждане на 3Д света, текстурите изведнъж се губят почти и стават с много лошо качество и само реотваряне на таба с мапс го оправя. При ФФ разглеждах и половин час без проблем. Всичко тва под Server 2016.
 5. Нема начин отново да ползвам майкрософтски браузър . Евър. А и Едге ще минава скоро на Chromium енджин, ще стане поредния хром клонинг, и предполагам по-скопен. Едж го няма в Server 2016, затова не ми е и изобщо бил опция, а имам едни 10-ки тука, пусках го 2-3 пъти да видя кво що, но пък и основния ми мотив да пробвам да минавам на Хром беше че е най-разпространен и все повече уеб-а игнорира всичко освен много по-разпространения Хром. Но за момента изглежда още не мога да преглътна недъзите на Хром-подобните браузъри - гадните шрифтове (основно), и парадоксалното, че дори гугълски услуги като 3D google maps при мен работи по-добре под FF.
 6. Еми то щото често под вола досега все пак е имало теле, та затова... парен каша духа. Все пак, ако още някой от четящите го интересува, за да стане по-ясно на всички, малко хронология. Секунди след пускането на първоначалния ми "вече спорен" пост, осъзнах, че може и да не си имал предвид това, което съм схванал (защото не беше ясно какво имаш предвид, поне за мен), и за да не става причина за обърквания, го изтрих докато напиша новата версия. Ти публично "загатна", че е имало оригинална версия, и самото загатване публично ми се стори дребнаво, но това е отделен въпрос. Сигурно нямаше и минута-две докато напиша новата версия на поста след въпросното триеточие и сейвнах. Т.е. всичко се развива в рамките на ~2 минути (по-точно, защото предполагам и това ще стане повод за ..). Няма как да предположа, че някой има достатъчното време да влиза/влезе, реагира и "прочете"/хване поста в рамките на секунди във форума и да стане едва ли не дискусия за някакво триеточие. Ако е триеточие, това нормално означава, че човека пише в момента и може да се изчака минутка да се види какво е писал. Дори аз рядко съм "готов" дори след като получа мейл известяване, да зарежа всичко което правя и да тръгна да отварям на секундата форума . Малко извън темата излязохме, ама... бях леко предизвикан да се обяснявам. Предположих, че всичко, което написах са някакви нормални "неписани" правила, поведения и реакции, които почти всеки би имал предвид в един форум, но явно.. Колкото до hap ac2, явно трябва да се проучи по-добре, отначало знаех, че държи високи температури поради лошата кутия, някои се оплакват от лошо wifi (вероятно фикснато софтуерно досега..), но като о сновни функции явно е Ок.
 7. И какво като се получава нередактирания пост?! Ако визирал нещо, направо да беше цитирал оригиналния пост ли... Като видя нещо неясно на пръв поглед от теб, вече винаги първото ми чувство е че нещо търсиш заяждане, та затова, ако се чудиш... После реших че онова за числата може и да визира нещо друго та... Иначе тия двуядрените на 880 няма да рискувам, на тестовете на офиц сайт все им дават само малко над 1000мбит, а на ац2 над 1900. Надявах се някой на кулбокс да има подобен да каже от 1 лице, но явно ще съм първия :р.
 8. За кои числа има съвпадение че не разбрах? Дали съм се съпротивлявал е отделен въпрос, сега пиатнето ми беше друго, ама ти си знаеш де . Вероятно ще е този AC2 рутер, а като си помисля, че като излезе беше около 100 лв, сега е около 140. Клокнах моя рутер от 600 на 650МХц за проба, никаква разлика. Вероятно може и паметта да има пръст, която му е DDR2. Ще се доверя на тестовете от офиц. сайт - за моя рутер за 25 ip rules все пак дават под 700 мбит (аз може и да имам там някъде като бройка като гледам), а за ац2 1900 :Р .
 9. Най-вероятно просто това в браузъра е отделна възможност бързо да пуснеш нов тест, а не сървъра на резултата. Обаче по-големия проблем е, че пробвах без рутер (което отдавна трябваше да направя). 940/950, а и през приложението постигам подобни, даже веднъж видях над 960 мбит ъп. Тоя рутер ме е спъвал през цялото време най-вероятно. А мислех, че като виждам около 90 и под 95% CPU, това е показателно, че не е стигнал максимума си, но явно степента на ефективизиране на процесите, възможностите на портовете и т.н., и че вероятно не CPU е ботълнек, прави нещата "толкова да си може". Нямам кой знае колко правила и във файруола и нещо особено като настройки. Явно ще се взима нов рутер. С моя, ъпа е едно 200 мбит надолу спрямо което трябва да е. Mikrotik hAP Ac2 тоя новия най-популярен в момента 4-ядрения на 716МХц дали ще може да поддържа такива скорости без да е ботълнек, т.е. да не ме забавя изобщо? Интересното е че за моя рутер в сайта на микротик тест резултатите в официалната страница за 25 ip filter rules показва това : "Routing 25 ip filter rules 689.8Mbit" за all port test. Предполагам просто моя случай е по-лек, но не достатъчно че да се види пълен потенциал. За hAP Ac2 дават 1970мбит уж.
 10. Тоя спеедтест нещо е бъгав. Скрееншот. Обърнете внимание апп-а към кой сървър настроих да тества, и накрая след вземането на линка от апп-а и отварянето му в браузър какъв сървър показва. Избирането и тестването към друг сървър, води до линк със съвсем друг рандом (предполагам) сървър като се отвори резултатът в браузъра. Оставяме настрана бъга с инсталирането в C:\program files (x86)\, въпреки ИЗРИЧНОТО указване да се инсталира в \program files\. Вероятно тъпия 32 битов инсталатор просто е взел променливата на обкръжението, която при 64 битов контекст връща правилната директория, като тук и М$ имат вина, но всеки нормален инсталатор знае за тоя подводен камък, та не е оправдание! Всъщност малко нелогично, но дали показания сървър не е просто съвсем отделна секция където да правиш нов тест и това да е просто автоматично избран сървър за "следващ" тест..., а уж трябва да се вижда към кой сървър е самия тест резулт... Иначе съм вече почти убеден, че тия резултати са по-истинските от тия на FF.
 11. Нищо не помага, освен този екстеншън: Font Rendering Enhancer, който явно аплайва CSS3 за смутинга, и поне за нормалния тъмен шрифт на светъл фон (където буквите са по-тънки и блърнати спрямо обратния вариант) в голяма степен подобрява изгледа и сега е значително по-приятно за четене! Има настройка от 0 до 100, и някъде около 50 намирам за най-компромисен вариант. При светли букви на тъмен фон проблемът е обратен - по-болднати от нормалното, но поне с това по-лесно може да се свикне, а въпросния екстеншън там почти не повлиява (и в негативна посока). Като цяло това което разбрах от търсенето, е че при шрифт по-малък от около 22 пиксела се включва друг режим някакъв на смутинг (уж за по-стари версии, но и тук наблюдавам че за по-големи букви проблем почти няма), освен това интересното е че проблемът е в двете крайности в зависимост дали е светъл фонт на тъмен фон или тъмен шрифт на светъл фон, и ефектът е от по-тънки от нормалното букви, до по-дебели от нормалното в другия случай. Това явно няма оправия в хром. Това го знам като проблем от години, на различни машини, драйвери и т.н. FF имаше подобен проблем за много кратък период преди доста години. Edit: на някои страници (отново във фейсбук главно, поне засега забелязах) този екстеншън причинява някои проблеми, затова го махам. Отново в начален етап. Оставам си на FF за основен и явно Хром ще пускам само в краен случай ако нещо някъде хептен не работи с ФФ. Толкова противен и недодялан браузър като хром дори майкрософт не могат да създадат. Пробвах Vivaldi пак и доста неща са пооправени като лагавост и опции, но има няколко неща, които липсват, има и доста бъгчета, та все още е далеч да ми стане основен. Пък и явно заради енджина, има същите font проблемации. То аз свикнах (или намалих) с почти всички недъзи на Хрома, ама това с шрифтовете просто беше повратната точка. През 2013-2014 е имало някакъв по-сериозен проблем с шрифтовете (отново), който над половин година са "оправяли" докато оправят. Енциклопедичен пример за некадърността на гугъл, после ще ми плюят майкрософт... тия са битер. Такава рядка помия като хром, особено от подобна от най-богатите корпорации на света, е рядка и жалка гледка. Е, има и други, примерно от Оракъл, но там нещата са малко по-различни. Браузърът днес е в центъра на почти всички дейности на съвременния човек.
 12. vinyl_master, мерси, но това не оказа абсолютно никакъв ефект върху нищо, вероятно е за стари версии на софтуерите нещо. И по-добре, защото ако това пък ще ми наруши или промени шрифтовете в Виндовс или други програми, щеше да е по-зле, а навсякъде съм си доволен от тях, само Хром (и хром базираните явно) рендват отвратителни шрифтове. Ако шрифта е болд, изглежда по-малко афектирано от проблема.
 13. Днес и с Хром малко по-добри резултати (Към А1). Явно този браузър по различен начин определя или смята скоростта, защото не ми се вярва процесора да е лимитиращ фактор, уж е избрано Multi connections, проца е под 20%. Може да инсталирам и приложението, и след това да го махна. Сърби ме да пробвам. Arpanet, тва на кулбокс ли е? EDIT: Инсталирах апа, доста зле, и по-зле от FF, не знам защо така се получава, тоя апп просто явно ползва браузър енджин "отдолу", тия 50МБ са най-вероятно някой хром отдолу, или пък ФФ просто да лъже с по-високи стойности: Edit2: Може би съм склонен да вярвам на по-ниските показания, защото над 100МБ/с при сваляне на каквото и да е където и да е, НЕ съм виждал, дори в торенти над 98 не съм виждал никога. Оня големия файл от гамехост на киряков, само за 1-2 мига видях 100МБ/с при теглене, иначе 97 средно. Склонен съм също така да мисля, че е възможно конвертора просто толкова да си може, защото съм само с нет, без телевизия, където Кулбокс дават други по-"големи" устройства. Едит3: тоя спеедтест апп нещо не е наред - 64 битовия свалих, 64 битов е, указах при инсталацията C:\Program Files\, той се инсталирал в C:\Program Files (x86)\, тва ся кво е..
 14. Еми както казах, на тъмен фон са по-болднати, а на светъл са по-light и също по-неясни. Може на някои да не им изглежда голяма разликата, но особено при някои случаи или при повече текст, става меко казано неприятно за четене и за зрението. Ето шот с двата примера: ПРИМЕР. Думата "opinion" в десния пример е особено добро "попадение" за фрапираща разлика.
 15. По козметичната част, таблата на руснаците са едни големи, стърчащи навън от панела (явно "повърхностен" монтаж), грозни и .... "руско" изглеждащи, нощем светят грозно и не се осветяват добре бутоните. На елбраво таблАта са симпатични, компактни, вградени в самия панел на входа, бутоните светят и т.н. Недостатък е че за отключване чиповете се поднасят към самата цифрова клавиатура и почти винаги се задейства някой бутон с номер - не знам дали при това се получава звънене на съответния номер в съответния апартамент. Специално за типа заключване, при нас единствената причина да не се сложи магнит беше, че само един от апартаментите беше категорично против, защото му казали, че някои партиди магнити били издавали високочестотен звук, и за пример беше даден съседния вход, където са с магнит от руснаците. Аз лично смятам, че имам нормален слух и отидох да слушам съседния вход и аз лично не чух абс. нищо, но явно има различни хора. Та нямаше начин, верно аз съм на горен етаж, но и аз намирах магнитите за най-надеждния вариант. Сега, вратата има голям "прозорец" от стъкло, и ако човек иска да влезе, може просто да разбие стъклото, ама... P.S. Аз пак да питам, Елбраво как биха реагирали ако пожелаем на насрещника ни да се махне онзи палец, който позволява вратата да остане always_open? Това влиза ли в нормалните гаранционни условия, защото за мен лично е немалка дупка в и без това малката сигурност, която се получава с тази система конкретно при нас. Страх ме е вече да им звъня за да не си вкарвам излишно нерви при комуникацията с тях. P.S2. И защо за пръв път чувам за тези VATO, трябваше по-рано да ги споменете, евентуално може би да ги имаме предвид. Но кой да знае... всички бяха вкупом елбраво та елбраво....
×
×
 • Create New...