UzITo Posted April 29 Share Posted April 29 (edited) Имаш ли номера на репатрака дали е Общинска охрана или частна пътна помощ? Можеш ли да намериш записи от които има номера? Помни часа за да се видят на камерите към общината. Освен да звъниш ако си ходил на место и ти кажат, че не е при тях питай за документ или нещо което да покажеш на другата инстанция. Аз лично бих отишъл да я обявя за открадната в районното с дата и час кога съм я видял за последно. Ако наказателния паркинг и екология ти дадат документ, че не е при тях и нямат информация пак ще я обявя за открадната. Тия където изкупуват колите за скрап да не са си я препознали ? @Ton4o не бях отдавна наредбите, но май тук е твоя отговор https://www.plovdiv.bg/item/ecology/waste/специфични-потоци-отпадъци/масово-разпространени-отпадъци/иумпс/ като нямаш технически преглед Община Пловдив има сключен договор за сътрудничество с „Автоекопроджект” АД..... За повече информация: https://www.aep.bg/index.html Edited April 29 by UzITo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ton4o Posted April 29 Share Posted April 29 За лош късмет, зад репатрака имаше кола и не можах да видя номерата му, но нямаше никакви обозначителни знаци по каросерията му. Цял ден си мислех, дали не е открадната от някой скрабаджии, но после ми хрумна, че не биха рискували, понеже в града на много места има камери, но съседи ми казаха, че чистачките ми били вдигнати. Това мисля да правя сутринта, да отида до районното и да я обява за открадната, но се чудя какво да им кажа, дали да им кажа, че съм я видял на репатрак или да кажа само, че не съм я заварил, когато съм се прибрал. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
UzITo Posted April 29 Share Posted April 29 27 minutes ago, Ton4o said: Това мисля да правя сутринта, да отида до районното и да я обява за открадната, но се чудя какво да им кажа, дали да им кажа, че съм я видял на репатрак или да кажа само, че не съм я заварил, когато съм се прибрал. Както си прецениш. Нямам представа дали се пише в общ текст или по образец. Аз лично бих описал всичко под час, кои номера съм набирал, къде съм ходил, какво са ми казали. За репатрака ще го видят на камерите. Преди да вдигнат колите слагаха едни стикери на изоставените автомобили ти такъв имал ли си? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ton4o Posted April 29 Share Posted April 29 Да, слагаха ми, миналата година, но тогава не бях плащал, нито гражданска, нито данък, понеже бях безработен и така се стекоха нещата. Така ще направя, ще пиша всичко под час. Благодаря за включването. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
earache Posted April 30 Share Posted April 30 За мен тая кола е открадната, не знам. Само за да им гледам сеира бих я обявил за открадната. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted April 30 Share Posted April 30 (edited) Ако някой се е обадил за изоставен автомобил(без преглед над 3месеца) първо от кметството лепят едни оранжеви бележки с предупреждение - или да си я премести собственика сам или да си оправи документите. След това, не помня в какъв срок месец или повече вече пращат да ти я репатрират. Няма значение платени данъци/застраховка. В закона е записано липса технически преглед, прави колата изоставена. Ако някой я е вдигнал са тези за рециклирането, а не общинска полиция, охрана. Там я търси, ако вече не са я разкостили. Потърси я колкото може по скоро там, ако кажат, че не е при тях без бавене към полицията. Но най-вероятно е вдигната като изоставена Edited April 30 by mIRCata Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
UzITo Posted May 2 Share Posted May 2 Дали някой ще се припознае с ляв завой при задължително надясно и пресичане на двойна непрекъсната маркировка ул. Борислав и бул.Христо Ботев ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted May 3 Share Posted May 3 @Ton4o какво излезе в крайна сметка? Стана ли ясно? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chasti Posted May 3 Share Posted May 3 (edited) @Ton4o И на мен ми стана интересно за автомобила, аз бих го обявил за откраднат.. Бих се радвал, ако споделите повече, когато има развитие Едит: макар, че изскача въпросът: кой е този, който обикаля града с репатрак и краде автомобили, които не са в движение Каква всъщност е процедурата, общината какво задължение има друго към вас, освен да ви лепне бележката на стъклото? И да ви каже: "моля махнете си боклуците в еди каквъв си срок". Дали всъщност автомобилът вече не е преобразуван на кенчета бира On 3/31/2025 at 9:40 PM, Ton4o said: ако служител е пуснал предизвестите за напускане и си пусне 7-дневен болничен; и на 3-тия ден от него подпише договор на ново работно място, а на 5-тия ден от него съобщи на работодателя, че напуска Аз тука нищо не разбрах. Оставяме настрана въпроса как служител си пуска болничен... На кой работодател служителят съобщава на 5-ти ден от болничния си, че напуска? Щото към първия, от така написаното, оставам с впечатление, че вече е в предизвестие. Макар и историята да помни случаи (2 броя) с масови предизвестия, предимно от хора, които всъщност искат повече пари... Аз не мисля, че има ограничение в броя частни договори, които човек може да сключи, пък ако ще и да се застъпват по време. Дали може да ги изпълни, какви могат да бъдат последствията, ако не може и как всъщност ще се развият нещата са други въпроси. Едит 2: има хора, дето елементарни неща са им трудни... Edited May 3 by chasti Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunc Posted May 30 Share Posted May 30 Когато се поставя домакински уред за вграждане и върху него се прикрепя плоскост, която да е с дизайна на останалата част от обзавежднето, въпросната плоскост как се прикрепя към вратата на уреда ? Залепя ли се върху него и после възможно ли е да бъда преместена от един уред на следващ, ако се наложи замяната му ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
earache Posted May 30 Share Posted May 30 Не се залепя, то ако се залепяше нямаше да можеш да отвориш вратичката, или пък щеше да имаш фуга 5 санта, за да не опира като завърти на 90+ градуса. По едни релси се плъзга. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted May 30 Share Posted May 30 6 hours ago, Dunc said: Когато се поставя домакински уред за вграждане и върху него се прикрепя плоскост, която да е с дизайна на останалата част от обзавежднето, въпросната плоскост как се прикрепя към вратата на уреда ? Залепя ли се върху него и после възможно ли е да бъда преместена от един уред на следващ, ако се наложи замяната му ? Монтира се, така че позицията на плоскостта да може да се регулира, за да се подравни с останалата част на обзавеждането. Виж тук едно примерно решение на стр. 26 и 27 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted May 31 Share Posted May 31 (edited) On 1/13/2025 at 11:10 PM, UzITo said: Някой има ли инсталирана или наблюдение връху система за омекотяване на водата в Пловдив? Спрял съм се на тези 2 варианта https://akva.bg/sistemi-protiv-otlagane-na-kotlen-kamk-dropson-emi-debiti-2500-12000-lh-1 https://shop.h2o-air.com/h2oair/avtomatichen-omekotitel-rx25-sas-smola-25-litra/ Разреши ли дилемата? Ако не - ето ти моите 5 ст. по въпроса. Това са две различни технологии за омекотяване. Първата обръща формата на калция и магнезия от хидрогенкарбонати (разтворими) в карбонати (неразтворими),без да променя йонния състав на обема вода. Това става чрез силни електромагнитни полета, казано най-общо. Единствения консуматив е вложената електроенергия. Не съм опитвал такава вода, но очаквам вкусът й да е по-приятен, защото калция и магнезия са кристализирали и от разтвора липсва леееко горчивия им привкус. Не е подходящо да съхраняваш тази вода повече време, защото процесът е обратим и микрокристалчетата калциеви и магнезиеви карбонати ще се разтворят отново. Алтернативно, вторият вариант използва йонообменни смоли, които заместват разтворените калциеви и магнезиеви йони пълно или частично с натриеви, което променя йонния състав на обработената вода. В този случай технологията изисква консуматив - сол, която регенерира смолите и вода за самия процес на регенерация. След години употреба може да се наложи подмяна и на смолата. Омекотената вода също е по-вкусна от суровата, защото вече ще доминират натриевите йони. От гледна точка консумативи, аз бих избрал електромагнитната система и бих добавил микрофилтрация на водата за питейни нужди. Edited May 31 by alchemy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
UzITo Posted June 2 Share Posted June 2 (edited) On 5/31/2025 at 9:00 AM, alchemy said: Разреши ли дилемата? От гледна точка консумативи, аз бих избрал електромагнитната система и бих добавил микрофилтрация на водата за питейни нужди. Благодаря. Сега е момента да решавам.Спрях се на 1-я вариант и ми предлагат да сложат автоматичен филтър със степен на филтрация 100 микрона. На уреда пише, че преди него трябва да има филтър за механични частици 25 mcr. Харесва ми идеята за автоматичен филтър, но намирам около 50-100 mcr и се чудя дали ще създаде проблеми във времето. Варианта е обикновенни колонни филтри и на 2-3 месеца да ги сменям. EDIT: Всъщност това са филтрите, които се комбинират с устройството https://aqua.store/nw25-3-4-filtar-s-tzentrobezna-prefiltratziia-cintropur.html . Въпросът е, че искат механична подмяна на Х месеци. Не ми предложиха самопочистващи филтри. Quote Не е подходящо да съхраняваш тази вода повече време Колко време може да се съхранява? Тъй като искам да сложа резервоар 100-120л, помпа за вдигане на налягането и дали да е преди или след тях тази система. Edited June 2 by UzITo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dubo Posted June 3 Share Posted June 3 Да препоръчате сервиз за ремонт на дъно на лаптоп? Гледам в Пд има 'Лаптоп Сервиз" и "Лаптоп Сервиз БГ" - едните в Кършака, другите до Бунарджика... Повредата със сигурност е на дъното. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasio Posted June 3 Share Posted June 3 (edited) On 6/2/2025 at 8:45 AM, UzITo said: Колко време може да се съхранява? Тъй като искам да сложа резервоар 100-120л, помпа за вдигане на налягането и дали да е преди или след тях тази система. Някъде бях чел, че за около 8-12 часа се обръща процеса и си на входна позиция отново. Затова устройството с магнитите няма да ти реши проблема с котления камък, който ще ти влезне в бойлера. Аз ако ще слагам нещо такова, бих го сложил след резервоара. Аз лично бих сложил варианта със солите. Но там трябва да погледнеш на колко често са регенерациите, защото те се определят спрямо твърдостта на водата и количеството смола. Да не се окаже, че трябва на 7 дена да добавяш сол примерно Също така за самата регенерация се използва и вода, която отида директно в канала. Така че ще имаш и завишено ползване на студена вода. Edited June 3 by Stasio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
UzITo Posted June 3 Share Posted June 3 50 minutes ago, Stasio said: Някъде бях чел, че за около 8-12 часа се обръща процеса и си на входна позиция отново. Затова устройството с магнитите няма да ти реши проблема с котления камък, който ще ти влезне в бойлера. Аз ако ще слагам нещо такова, бих го сложил след резервоара. Аз лично бих сложил варианта със солите. Но там трябва да погледнеш на колко често са регенерациите, защото те се определят спрямо твърдостта на водата и количеството смола. Да не се окаже, че трябва на 7 дена да добавяш сол примерно Също така за самата регенерация се използва и вода, която отида директно в канала. Така че ще имаш и завишено ползване на студена вода. Солите бях гледал това https://shop.h2o-air.com/h2oair/avtomatichen-omekotitel-rx25-sas-smola-25-litra/ и съседа под нас има подобна, ако не е и същата. Торбите сол са по 25кг. Оплакването му беше от това, че водата е "лигава" и никога не успяваш да се измиеш докрай. Вземането на душ или миене на ръце иска повече вода, тъй като препарата се отмива по-трудно. Като добавя и размери (НхВхL): 105х33х66 cм, направо се отказвам. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasio Posted June 3 Share Posted June 3 31 minutes ago, UzITo said: Солите бях гледал това https://shop.h2o-air.com/h2oair/avtomatichen-omekotitel-rx25-sas-smola-25-litra/ и съседа под нас има подобна, ако не е и същата. Торбите сол са по 25кг. Оплакването му беше от това, че водата е "лигава" и никога не успяваш да се измиеш докрай. Вземането на душ или миене на ръце иска повече вода, тъй като препарата се отмива по-трудно. Като добавя и размери (НхВхL): 105х33х66 cм, направо се отказвам. Е да, няма пълно щастие Ако приемем, че твърдостта на водата е 20 немски градуса, означава, че ще прави регенерация на всеки 4 кубика вода. И аз мислих да слагам, но не му бях планирал място и накрая реших, че ще го мисля по - задълбочено на следващият основен ремонт. Иначе ако не се бъркам май имаше настройка колко твърда да ти изкарва водата, но тук може и да сте излъжа. На мен ми е интересно друго. Защо ти е съд и помпа? Толкова ли нямате налягане? Аз мислих просто да сложа една бустер помпа, която вдигаше по спомен 0.7-1 бар. (не съм много силен в ВИК-то, просто и аз задълбочих малко покрай ремонта, така че за някои неща може да те подведа) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
UzITo Posted June 3 Share Posted June 3 49 minutes ago, Stasio said: На мен ми е интересно друго. Защо ти е съд и помпа? Толкова ли нямате налягане? Аз мислих просто да сложа една бустер помпа, която вдигаше по спомен 0.7-1 бар. (не съм много силен в ВИК-то, просто и аз задълбочих малко покрай ремонта, така че за някои неща може да те подведа) Налягане има, но инсталацията е стара и се усеща кога се прибират комшиите. Когато правят профилактика или пише във ВиК бюлетина "Проблеми по високите етажи" сме от първите. Идеята на съда е поеме тези колебания и в редките случаи, когато спира водата винаги да има запас за по един душ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted June 4 Share Posted June 4 (edited) Оптималната настройка на омекотителите със смола е за частично омекотяване (стига системата да го позволява). От опит казвам 4-6 немски градуса. Тогава няма усещането за "лигаво". На практика бавното отмиване е истинското отмиване, бързото всъщност пресича сапуна и по кожата се отлагат микроколичества неразтворими стеарати... ама да не задълбавам. Положителното при частичното омекотяване е по-рядко влизане в регенерация, да речем вместо след 4, след 12-15 кубика примерно. Относно магнитната система: ако филтрираш водата преди резервоара, няма проблем повече с твърдостта при престой, защото се извежда калция от системата. Препоръчвам син непрозрачен резервоар защото млечнобелите бързо развиват алги. Остава въпроса защо не са ти предложили самопочистващи филтри. ПРЕДПОЛАГАМ, заради малката големина на частиците, които се набиват във филтъра и няма как да се утаят гравитачно или с обратна промивка. Не знам устройството на един такъв филтър, но ако е със сменяема шпула бих пробвал да го рециклирам с винена киселина (лимонтузу). Повтарям, това са лично мои размишления. Едит 2: Сега обърнах внимание на конкретния случай - ако налягането на входящата вода се колебае силно, то съществува риск от непълна, дори никаква регенерация, защото соления разтвор се разрежда в поток до около 12% и се подава към смолата чрез ежекторна помпа. Те тая помпа не е електрическа и ефективността й драстично зависи от дебита, респ. налягането във водопровода. В най-лошия сценарий след неуспешна регенерация от крана ще потече първо солена, после същата вода като преди омекотителя. Edited June 4 by alchemy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted June 8 Share Posted June 8 @alchemy можеш ли да ми препоръчаш нещо с което да разтворя котлен камък? Поне си мисля, че е котлен камък. Банята ми е много глупава като изпълнение, но съм под наем и съответно нищо не мога да направя. Плочките са грапави и черни на цвят. На пода нямам сифон... Къпя се във вана(отвратително нещо е това) и от пръските по пода остава вода. С времето плочките по които основно пада водата, започнаха да стават направо бели. Трябва ми нещо с което да мога да разтворя това отлагане, но и ще трябва да го забърша с парцал. Няма как физически да се търка понеже плочките както споменах са грапави и раздират всичко. Трябва и да е нещо което няма да им нужда да отмивам хубаво, поради липсата на сифон на пода... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EEK! Posted June 8 Share Posted June 8 Е ти пък, ако си пробвал с препарат за баня/котлен камък и не става, както и самоделки с лимонена киселина, остава нещо по-силно киселинно - солната май е най-лесна за купуване, поне тук се продава в строителните магазини. Водят я до 5% за почистване, но вече е опасно. Преди доста години ползвах азотна (покрай платките в ТЕТа, но вече не се продава свободно), но имах сифон за отмиване. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted June 9 Share Posted June 9 Честно казано с нищо не съм пробвал все още. Събирам идеи с какво ще стане най - лесно. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted June 9 Share Posted June 9 12 hours ago, netrootbg said: но съм под наем и съответно нищо не мога да направя. Един регулируем корниз + завеса няма ли да ти свършат работа за предотвратяване на пръските? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chasti Posted June 9 Share Posted June 9 (edited) Преди малко си купих от Лидл охладен десерт Извара и малина за 1ст. Искам да знам, в € цената колко ще бъде? @netrootbg Дали съществува химия, достатъчно силна за да разгради само котления камък, без плочките - предполагам да. Дали после обаче ако я използваш ще можеш просто да забършеш с парцал - отговаряш си сам... Според мен - лимонтузу и механично отстраняване, може би с много леко абразивно кече за ел. инструмент. Ама като съм под наем - боли ме уя. Това е следствие от нормална експлоатация съобразно заварените условия. Сега, като си тръгваш, най-много да ти удържат някой лев/ евро от депозита. Ако ти се занимава- съди ги... Аз по - скоро бих си спестил абсолютно всичко и бих си свиркал. Edited June 9 by chasti Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts