Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата

Recommended Posts

On 2/12/2013 at 4:46 PM, djadomraz said:

Аха къде го буташ него в Центъра :P Ние тука сме съвсем друга работа :lol:

Кои ВИЕ бре?!?!?! Аз съм по-близо от тебе, а знаеш, че си ми и комшия там, където си.  :laughing1:  :laughing1:  :laughing1:

Между другото Пловдив е толкова малък, че единствено Прослав, Коматево и Гетото отчасти бих казал, че не са в центъра. Всички други разстояния са смешно малки. 

• Replies 107k
  • Created
  • Last Reply
  On 2/12/2013 at 5:59 PM, DON_CHEFO said:

Я мирно :D. Никой от вас не ми е комшия на о. Бали. Напазарувах си го ония ден. Някой да иска парче земя? Ще му направя добра оферта :D

Стефчо... Факсове ли ва, брат :unhappy:  Ас ако сам на тебе, ше издъна на комшиите подовете, та чак до тавана, да мое да пусна и звездите да ми говорят :shy:

On 2/11/2013 at 9:48 PM, Godfather said:

Нещо май при теб трябва да е проблема. Аз пробвах от различни машини и различни браузъри и нямам никакви проблеми да виждам атачнатите снимки, обаче вече спирам с пробите, че ми се събра погледа от пищни цици. :online2long: :laughing1:

Мдаам, явно Операта нещо се поебава, с крома са там :)

Кратка историйка, която току що чух по новините, разказана от потърпевшата...а след това ще задам и 2 кратки въпросчета....

Та...жената разказва, че с мъжа си решили да зарежат живота в града и да си построят къщичка във вилната зона (не запомних къде точно). Продават си апартамента, строят си къщичката и идва време да се вържат към електропреносната мрежа. Да, ама от ЧЕЗ им отказват, защото нямали свободен трафопост. На въпроса какво да правят, от ЧЕЗ им отговарят, че единственият начин е да си закупят свой трафопост, който да бъде частен и едва тогава може да ги вържат към мрежата. Тъй като цената на нов трафопост била около 100 000 лева, семейството се кооперира с още няколко човека от вилната зона с подобен проблем и си закупуват отнякъде трафопост. ЧЕЗ ги закача към мрежата, но им оставя само един единствен общ електромер. Разбира се семействата, които са си закупили въпросния трафопост това не ги урежда и питат ЧЕЗ как може всяко семейство да си е с отделен електромер, на което получават отговора, че след като трафопостът е частен, електромерът им ще бъде само един, а ако искат разделено отчитане на електроенергия с отделни електромери, единственият начин е да дарят (да, точно така - да подарят, а не да продадат) трафопоста на ЧЕЗ, за да стане негова собственост и чак тогава ще им бъдат отпуснати отделни електромери!?! След което на семействата им остава само да си подарят трафопоста на монополиста и да се "радват", че най-после са им отпуснали собствени електромери.

Край на историята.

И сега следват въпросите ми - вярно ли е, че електротехник със средно образование, работещ в EVN взима над 1000 лв. заплата, а средната за служителите им е около 1500 лева? И...вярно ли е, че шефът на EVN за България се радва на около 100 000 лв. заплата (месечна)?

Тази информация присъства в Интернет пространството, но не знам доколко е достоверна.....

Пламене, сумите се въртят около цитираните от теб цифри.Имам няколко познати, които работят в ЕВН.Единия от тях започна там преди около 5 или 6 години на стартова 600лв нето...

Иначе хората могат да си решат проблема и по друг начин, без да подаряват трафа.....

On 2/12/2013 at 8:31 PM, Midex said:

Кратка историйка, която току що чух по новините, разказана от потърпевшата...а след това ще задам и 2 кратки въпросчета....

И сега следват въпросите ми - вярно ли е, че електротехник със средно образование, работещ в EVN взима над 1000 лв. заплата, а средната за служителите им е около 1500 лева? И...вярно ли е, че шефът на EVN за България се радва на около 100 000 лв. заплата (месечна)?

Тази информация присъства в Интернет пространството, но не знам доколко е достоверна.....

По казуса на жената - ЧЕЗ са длъжни да КУПЯТ трафа, няма такива глупост с дарения. Ако не го купят се получава като при мен - в трафа има един електромер, една партида на мое име. Оттам нататък си има табла с прекъсвачи, шалтери и контролни електромери за всяка сграда в имота. Респективно - префактурирам ток. В случая семействата си слагат контролни електромери стават половин инкасатори - засичат си тока и си го изчисляват като сума от общия. Много досадна работа и тонове неудобства - ама кой кога ще засича, кой ще смята, кой кога има пари да плати... Пълна каша.

Другият вариант е следният - предоставя се безвъзмездно около 20-25 кв.м. площ на ЧЕЗ в някой от парцелите, където те си изграждат собствен траф и подават ток на къщите. Пак ще ги съдерат от такси за създаване на партида.

Така е като Гнасната коалиция и комунистите допуснаха монополи! Това никъде го няма.  

=========

За заплатите - при техници и служители цифрите са почти верни. За шефа, който не е българин - не мога да кажа. Плащат му каквото са се разбрали - чужда фирма е, той е чужденец. Дали е толкова много - съмнявам се силно. 

=======================

159 години от рождението на българския революционер и политик Стефан Стамболов - един от най-бележитите държавници в историята на България.

On 2/12/2013 at 9:16 PM, RaptoR said:

По казуса на жената - ЧЕЗ са длъжни да КУПЯТ трафа,...

Да, прав си...аз не съм разбрал, но има една подробност - купили са им го на нищожна цена (1/10), като трафопостът е бил оценен от "лицензиран оценител". Ето всъщност и разказа на жената:

http://www.youtube.com/watch?v=VbkBnnfHVO4&feature=youtu.be

А и за монополите си прав...Тук можем да "избираме" да ни пуснат тока 1 от 3, а в Германия наистина избират - 1 от 9000 (източник: 'предаването "Референдум" по БНТ' от тази вечер).

On 2/12/2013 at 10:11 PM, Midex said:

А и за монополите си прав...Тук можем да "избираме" да ни пуснат тока 1 от 3, а в Германия наистина избират - 1 от 9000 (източник: 'предаването "Референдум" по БНТ' от тази вечер).

Няма такова нещо. Според локацията ти има ЕДНО. Никъде няма повече от едно. Страната е поделена на 3. Нямаш избор между трима. В Пловдив ЧЕЗ не можеш избра, примерно. 

Toва ми напомня на друга история, в която аз бях участник преди 20тина години. Значи за да ми пусне БТК нов телефон, не-дуплекс трябвало да положа кабел от нас до пощата, след това да го даря на пощата защото по закон само те може да стопанисват кабели и след това да ми пуснат по прекарания от мен кабел телефона. По груби сметки излизаше горе-долу колкото половин жилище това. 

Няколко години по-късно правя втори опит, при което отговорния техник в клон 2 най-отговорно ми заявява, че няма техническа възможност. Как ли не се моля, питам - няма. Тогава проблема ми е, че с телефон дуплекс интернета е меко казано химера. Държи малко по-стабилно само на 9600 но не и на 56к пък и дуплекса почва да има много напреки това защото те пък телефон нямат. 

Малко по-късно с връзки ми пуснаха ISDN... оказа се че техническа възможност всъщност е имало, просто е нямало желанието от страна на техника да се занимава. Същият този чукундур като го напънаха ми се обади и взе да ми се репчи нещо след което троснато ме попита този ISDN по колко кабела върви...

On 2/12/2013 at 11:48 PM, djadomraz said:

Toва ми напомня на друга история, в която аз бях участник преди 20тина години. Значи за да ми пусне БТК нов телефон, не-дуплекс трябвало да положа кабел от нас до пощата, след това да го даря на пощата защото по закон само те може да стопанисват кабели и след това да ми пуснат по прекарания от мен кабел телефона. По груби сметки излизаше горе-долу колкото половин жилище това. 

Не ми разправяй - по същото време и дори още преди това в началото на "демокрацията", бях на същото дередже в Кючука. Толкова го бях закъсал за телефонна линия, че тогава бях готов и подкупи да давам, ама не се сещах как... :shy: Дори си бях купил един радиотелефон, струващ по онова време повече от една годишна заплата и закарващ на няколко километра до "Смирненски", където се закачаше на дуплекса при тъща ми, където беше и сина ми, та по този начин въобще имах някаква връзка с тях и с останалия свят (за малките да спомена, че тогава още нямаше мобилни оператори, мобифони и GSM-и, даже май и пейджърите още ги нямаше...а за Интернет никой не беше и чувал дори - имаше само по някой уличен телефон нарядко тук-там, а и те обикновено бяха разбити и не работеха). Та, какво ли не правих...колко пъти ходих до шефа на пощата в Кючука - няма и няма....нямало техническата възможност, централата била с ограничен и запълнен капацитет, предвиждало се да направят разширение (след неопределен брой години) и затова да съм си пуснел молба, за да си запазя ред и след 3-4-5 години ако започнат разширението...може и да ми излезе късмета...евентуално. Накрая ме открехнаха, че имало и още една възможност, но била много скъпа - "наета линия", което било един вид "прекаран кабел само за клиента". Платих някаква космическа такса за прекарването и след това ежемесечните ми такси не искам да ти казвам колко бяха...ама ти знаеш де...Само дето тая т.нар. "наета линия" си беше абсолютно изнудване с астрономична цена (ама тогава доходите ми бяха няколко пъти повече от сегашните и не ми беше кой знае какъв проблем да пълня гушите на тоя и оня), а после се оказа, че включването в тая "наета линия" става за 5 минути с идването на техника и прехвърлянето на чифта в таблото. :online2long:

Въобще...времето беше едно такова идиотско и повсеместните липси + умишленото скриване на стоки и услуги пораждаше дефицит, придружен с корупция на всички нива. Не че и сега не е останала корупция, но конкуренцията и разнообразието на стоки промениха доста работи...

Пламене, вярно е. Баджанакът ми работи в ЧЕЗ. Малко по-висока му е заплатата(брутната). Но в момента се дипломира като инДЖинер. Не, че това има значение, защото работят и на частно(именно - на частно!) и си докарва още горе-долу толкова...

Которе, състезания по сноуяк се правят и в България.

Видене, те пък герберастите, дето щяха да гонят ЕРП-тата и монополистите, много добре си свършиха работата, нали? Абе, курчовци, що не излезете на протеста?

верни са. жените от центровете, които приемат заявките по обслужването са с около 1100-1200 неттна. техниците са на подобна, шеф-техници е около 2К, шеф на КЕЦ отива около 3-4К, но за  директора не е много вярно. там има една камара други екстри: апартаменти, например в Новотела, служебни автомобили, почивни станции, секретарки и т.н. Заплатата се формира като дивидент след разпределение на генерираната счетоводна печалба, при което 50-100К евра годишен бонус не са невероятни. Има и българи в Управителния съвет, но на директорския пост се въртят само австрийци, които биват пращани на почивка :)

има и друг забавен фън-факт: за една и съща дейност в австрия заплащат единична цена от да речем 50 евро, но тук изтъкват мотив че средната заплата в страната е 700 лв, значи за същата дейност не можело да платят повече от 7 лв.

моля погледнете в момента какво се случва в Гърция. Там имат обратния проблем - възстановяват изкуствено държавния монопол, като отнемат лицензите на двете частни ЕРП-та. а го правят, защото ще го приватизират, защото имат нужда от пари....

On 2/13/2013 at 8:43 AM, w00x said:

Задавай му кое е спам и кое не е, и ще започне да се учи. А и главния СПАМ филтър трябва да идва от мейл сървъра ти.

Ами уж го "уча". Всеки мейл го маркирам като джънк и го вкарвам във филтъра. И въпреки това продължавам да получавам оферти за семинари, консултации, справочници и т.н. 

Мъчи ме тука един въпрос. Снощи гледах една реклама на Милка, в която раздават някви одеялца. Виждайки как са написали думата с "Я", помислих, че пак някой е сгрешил, тъй като съм абсолютно убеден, че тази дума се пише с "А" - одеало. Направих справка в най-новия правописен речник от 2012 и видях, че думата се пише с "Я", но ме човърка нещо, защото като че ли преди се пишеше одеАло. Може ли някой да подаде рамо в този си мой казус. Да не би да са били дублетни някога или аз да съм живял в жестока заблуда до момента? :)

On 2/13/2013 at 3:31 AM, Midex said:

а за Интернет никой не беше и чувал дори

Айде по-полека :) Не знам за коя година говориш точно, но аз съм се ровил в интернет от 91ва насам 

On 2/13/2013 at 3:31 AM, Midex said:

Въобще...времето беше едно такова идиотско и повсеместните липси + умишленото скриване на стоки и услуги пораждаше дефицит, придружен с корупция на всички нива. Не че и сега не е останала корупция, но конкуренцията и разнообразието на стоки промениха доста работи...

Това и че имаше ЕДИН МОНОПОЛИСТ... един генерален, повсеместен - държавата. После що скачам като чуя колко хубаво било "преди" - ЩОТО НЕ БЕШЕ и който не помни просто е глупав кон с капаци, ето затова. 

On 2/13/2013 at 4:20 AM, Grimjaur said:

Абе, курчовци, що не излезете на протеста?

Щото не искаме да имаме нищо общо с комунягите и защото трябва не да се изгонят тези а да се докарат още и да има избор. Като ги изгоним тези кой ще е на тяхно място - друг монополист? Държавата с такива идиоти начело за които говорим по-нагоре с Пламен? Щото те си бяха наши тези идиоти и дори не беше нищо тяхно - просто бяха на разни такива службици и ни клатеха щото могат. 

Като излеза на протест та какво? Още едно доказателство как народа се връзва на евтини популистки идеи и мисли с телевизора а не с главата си.

On 2/13/2013 at 11:11 AM, djadomraz said:

Айде по-полека :) Не знам за коя година говориш точно, но аз съм се ровил в интернет от 91ва насам 

Е...като казах началото на "демокрацията" (нарочно я бях сложил в кавички), сам може да сметнеш годините - точно тогава, ама тебе не те слагам в групата на "всички", респ. онова "никой". :))  За Интернет бях чел в "Наука и техника" и преди демокрацията, но първият ми сблъсък с него беше малко по-късно от твоето ровене...няма да забравя още първия ден как се чудех...'...защо аджеба тая снимка (640х480) се зарежда на ленти като зебра и за да я видя цялата трябва цяла вечност....' :P

А иначе от протестите понякога има полза - не че ще махнат монополите и ще либерализират пазара, но поне на ония горе им става ясно, че на хората вече започва да им писва и не е много ясно докога още ще търпят...

On 2/13/2013 at 10:29 AM, Grimjaur said:

Винаги е било одеяло. Идва от "одеяние"="одежда"="дреха".

Дам, в крайна сметка и аз стигнах до този извод, след като задълбах надълбоко с речници от 2005, 1993 и 1984 :). Никога тая дума не се е пишела одеAло. Явно някога съм я научил грешно.

Хубавото в цялата ситуация е, че си припомних и други думи покрай тази + малко слято, полуслято и разделно писане :).

:P

• Veno locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...