Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата (Нова тема)

Veno

Recommended Posts

• Replies 14.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

На мен лично, Данчо Полицаят много бързо и много отдавна ми стана скучен. Не знам за другите как е.
Пресоли манджата няколко месеца след като се появи. Сега ми е основно досаден.

Това няма общо с "темата", която се разисква тук в момента.

14 hours ago, Петър_Стоянов said:

Здравейте на всички!

Нов съм във форума, регистрирах се заради политическата тема. Надявам се да се заформи ползотворна дискусия :) 

Аз тая тема като цяло я отбягвам. Може и да е имало ползотворна дискусия из първите пет-шест поста, след което е храчене срещу "лошите" (кой както и където ги вижда).

9 hours ago, w00x said:

На мен лично, Данчо Полицаят много бързо и много отдавна ми стана скучен. Не знам за другите как е.

Бих казал дори "тъп". Може да се гордее, че е от много малкото хора, които съм блокирал във фейса, до такава степен ми "харесва" съдържанието му.

Edited by Antares

3 hours ago, Петър_Стоянов said:

Този форум имам чувството, че го хоствате на тамагочи с wifi от McDonalds :D

Предполагам, че имаш оферта да спонсорираш безусловно новия ни хостинг? Какъв тие бюджета, за да знаем на какво точно да скочим?

On 11/3/2025 at 10:22 PM, Dunc said:

само Данчо Полицаят и Понеделник Щонов липсват. 

Късно ли е да питам кои са тия двамата споменати?

13 minutes ago, mIRCata said:

Късно ли е да питам кои са тия двамата споменати?

Полицая е фейсбук трол, дето е във всяка група с повече от 20 човека и неспирно бълва глупости. Щонов не съм го чувал.

On 11/3/2025 at 10:40 AM, deus_pld said:

Все повече отивате към сърдити старчета...

Мен ако питаш, на вас двамата с chasti само въдиците ви липсват и можем да започнем снимките :lol:

Може и в ложата на балкона... и ще ви гледаме сеира :lol:

4 hours ago, deus_pld said:

Откакто свят светува, трите стълба на фасадния бизнес на мафията са били боклука, синдикатите и пенсионните фондове, така че не знам какво те изненадва толкова :) 

Освен това да добуташ до пенсия преди да почнеш да се напикаваш в гащите само по себе си ще е голям успех за нашето поколение, та свиркай си и не задълбавай толкова...

Не ми се проверява сега, но някой знае ли дали допълнителното здравно пенсионно осигуряване може да не се внася в нашите фондове, а да си го получавам и да си го инвестирам сам, примерно.
Защото ако си го инвестирам сам, със сигурност ще реализирам повече от тия 2% годишно, които правят нашите хубавци.

Edited by w00x

В случая той говори за пенсионно осигуряване, а не за здравно. Нямам идея за здравните осигуровки.

При пенсионното имаш от една страна задължително осигуряване в НОИ и от друга страна в някой от пенсионните фондове (т.нар. "втори стълб").

Във второто изречение си абсолютно прав, за мен това е единствения правилен подход- осигурваш на санитарния минимум, изискуем от закона в държавния и частния фонд, от там нататък каквато сума ти позволяват възможностите месечно си я инвестираш в каквото решиш.

Дори да си шибнеш парите в първия акумулиращ ЕТФ, който видиш пак ще е по-добре, отколкото в който и да е пенсионен фонд. 

Няма бягане, затова е добре да е минималната сума, ноооо, със светлите бизнеси няма как. Плащаш като поп. 

На прима виста виждам варианта пенсионноосигурителното дружество да е твое @w00x :D

Нещо като със шефа на РайънЕър, дето регистрирал таксиметрова компания с един автомобил, за да може да кара в бус лентите :D

https://automedia.investor.bg/a/2-novini/60366-shefat-na-ryanair-stana-taksi-za-da-kara-v-bus-lentite

4 hours ago, w00x said:

Пенсионно исках да напиша, просто бях разсеян. Здравното няма доходност от 2% :)

Има няколко варианта да не плащаш пари на частните пенсионни фондове, ама незнам дали изобщо са подходящи за теб.

Проверих чатГПТ и изглежда че има шанс да ти даде смислен отговор.

Не знам как да махна цитата, извинявам се 

https://www.idealista.com/en/inmueble/108535928/

Първо гугъл търсене от чисто любопитство(без абсолютно никакво четене, интересуване и тн) ... Някой ако може да ми обясни цените в София на имотите - 3 кюлчета злато давам. Заеби. 

Валенсия.. Кат гледам обаче и по на юг може... Даже е за предпочитане. Да им ебем и номерата аз в нашата страна. Как гордо заявяват.. 450 хиЙ евро на акт 16 на 30 км от София... Все едно е на 30 км от Монако да еба тяхната мама наркоманска 

Те повечето собственици на малки фирми са намерили вариант да не плащат, а именно да плащат осигуровки на минимална заплата. Всички дето плащаме реални осигуровки ще го отнесем, но така освен да стане по-зле друго няма да стане....

Скоро пак някой заговори, да обере парите от втория стълб, както едно време дръпнаха едни милиарди от НОИ, щото ни трябваха и сега да викаме НОИ няма пари за пенсии. Трябва да е напълно забранено някой да бара тея пари за друго освен за пенсии, обезщетения и прочие.

14 hours ago, DON_CHEFO said:

Даже е за предпочитане

Морето става по-студено като се приближиш към Гибралтар

14 hours ago, DON_CHEFO said:

Някой ако може да ми обясни цените в София на имотите - 3 кюлчета злато давам. Заеби. 

Никой не е казал, че цените трябва да са логични. Ако има кой да купува - ще има кой да се пробва. 

В крайна сметка, малко са тези които могат да избират на произволен принцип града/държавата в която ще си купят жилището. Повечето хора са малко или повече вързани. 

Мен нищо не ме изненадва вече, за последните 10-на години, при нас цените на имотите се удвоиха два пъти. Преди 4 години продадох на двойни цени и в момента цената е отново двойна спрямо преди 4 години. 

Всичко е търсене и предлагане. Говорим за европейска столица, в НАТО, ЕС, Шенген и скоро в Еврозона.

В Скопие ще е по-евтино :D

Едит: И със стабилно правителство с мандат на член на ЕНП ^^

"ЕНП е най-голямата партия в Европейския парламент от 1999 г. Председателят на Европейската комисия е от ЕНП. Много от бащите основатели на Европейския съюз са от партии, които по-късно формират групата на ЕНП."

Edited by chasti

11 hours ago, ARPAnet said:

Морето става по-студено като се приближиш към Гибралтар

Никой не е казал, че цените трябва да са логични. Ако има кой да купува - ще има кой да се пробва. 

В крайна сметка, малко са тези които могат да избират на произволен принцип града/държавата в която ще си купят жилището. Повечето хора са малко или повече вързани. 

Мен нищо не ме изненадва вече, за последните 10-на години, при нас цените на имотите се удвоиха два пъти. Преди 4 години продадох на двойни цени и в момента цената е отново двойна спрямо преди 4 години. 

Запознайте ме с такива хора дето могат да дадат 600, 700 хиляди лева за шибан 3стаен апартамент. При мен преди ковида бяха 120к(две спални, две бани плюс хол и с малко късмет отделна кухня) долара сега са по 220 (грубо). Ма кат гледам как е тръгнало ще има спад. Някои имоти седят с месеци (6+). 

Ааа и кат ми напишат към апартамента има гараж за 50к евро и сфинктера почва да ми пулсира 

Edited by DON_CHEFO

Цените в София са ок… и съответстват на доходите на хората. Заплатите се вдигнаха доста последните години и това в причината доста народ да се връща обратно - просто не е икономически обосновано да работиш зад граница. 

Цените в София са ок, ама само спрямо търсенето (то няма и как иначе). Като съотношение цена/качество са под всякаква критика, най-вече заради знаменателя.

Къде е тоя "доста народ", който се връща обратно заради високите доходи в България? :rofl:

Четете статистиката коректно, а не както ви изнася:

"...За поредна година се запазва високата положителна миграция – броят на заселилите се в страната надхвърля този на изселилите се с над 39 хиляди души. Ако статистиката отчиташе и временните и сезонни работници, които играят все по-важна роля в сектори като хотелите и ресторантите и строителството в активния сезон, вероятно нетният брой на мигрантите би бил дори по-голям. Докато през 2020-21 г. по-скоро ставаше дума за завръщащи се българи, днес балансът е променен в полза на хората от страни извън ЕС, които съставляват 52% от всички имигранти в страната. Най-голям дял запазва традиционно водещата група имигранти от Турция (22% от всички от трети страни), запазва се и значителният ефект на войната в Украйна, като нейните граждани имат 17% дял, значителен  е делът и на сирийците. Разпределението сочи към две основни причини за имиграция – от една страна българският пазар на труда е все по-привлекателен за работници от трети страни заради повишението на заплатите и недостиг на работна сила, от друга бежанците остават важна група, което означава, че ефективната им икономическа и социална интеграция е особено важна..."

Това, че миграцията е положителна не означава че непременно българите се прибират. Означава, че България се пълни с украинци, араби и други бежанци. Давам пример: тук по Първомайско  в оранжериите работят основно хора от Пакистан и Усбекистан. Има вече сума ти фирми, които съдействат за работници от трети страни и на нас са ни предлагали много пъти. В същото време нашите си цигани, които преди работеха на оранжериите, сега са по Испания и Франция. 

Надолу в същия материал продължааме да четем:

"...В регионален план миграцията остава относително равномерно разпределена между областите в страната, като тези с отрицателен механичен прираст са относително близо до баланс. Изключение правят Смолян, Монтана и Сливен, където той надхвърля -1‰. Очаквано най-висока е нетната миграция в Кърджали, накъде се насочват повечето турци, но и в Бургас и Варна, които поеха значителен дял от бежанците от Украйна. Нито една област не е постига положителен естествен прираст, като най-близо е столицата, с -2‰, но в икономически най-слабо развитите части на страната той нахвърля -15‰, което дори и с положителна миграция гарантира бърз спад на населението..."

Истината е, че България и с доходи и без доходи, и мигранти от северния полюс да дойдат, пак устойчиво намалява с по около 40-50000 души годишно и тази тенденция няма да се промени. Половината територия вече дефакто е демографска пустиня. От апартамента ви в Малинова долина за 5000 евро/квадрата, гледайки подкаста на Иван и Андрей нещата може да изглеждат хубавки и розовички, но истината е съвсем друга.

п.п.: данните са на НСИ и са взети от ТУК

2 hours ago, Ferante said:

Цените в София са ок… и съответстват на доходите на хората. Заплатите се вдигнаха доста последните години и това в причината доста народ да се връща обратно - просто не е икономически обосновано да работиш зад граница. 

Апартамент ново строителство в Пловдив, е на по-висока или равна цена с новото строителство в София. Последно оферта от Юли месец, за новостроящ се комплекс до Бетонния мост, е 2700 евро на квадрат, на зелено. Новостроящият се висок блок до МОЛ Пловдив е по 2300 евро на квадрат, преди изобщо да са разчистили дори терена. В София има новостроящи се имоти за по 1300-1500 евро. На същата цена са новостроящите тук в Гагарин и Остромила.

8 hours ago, DON_CHEFO said:

Запознайте ме с такива хора дето могат да дадат 600, 700 хиляди лева за шибан 3стаен апартамент. При мен преди ковида бяха 120к(две спални, две бани плюс хол и с малко късмет отделна кухня) долара сега са по 220 (грубо). Ма кат гледам как е тръгнало ще има спад. Някои имоти седят с месеци (6+). 

Ааа и кат ми напишат към апартамента има гараж за 50к евро и сфинктера почва да ми пулсира 

Да бе, и аз ги гледам тези цени, един приятел си избират жилище в София и ми мята линкове към апартамент и къщи :)

При нас в Прага, от 650К лв започват 2 стайните, спалня хол и кухненски бокс. Иначе и аз ги виждам разни вили в Тексас, там около Далас примерно, огромни къщи на половината цена на мойта :laughing: Но и знам, че не навсякъде е така там. 

Но личното ми мнение e, че като цяло е по-добре да скочиш вътре, от колкото да чакаш отстрани дали няма да се спука балона. Бях убеден, че купувам на пика на балона, цените станаха по 2х след това. имам приятели които можеха да купят на много по-добри цени, но само се услушват ... 

Зависи с каква цел купуваш. Дали с цел да живееш в него, или с цел да "инвестираш".
Ако купуваш с цел да живееш в него, няма особен смисъл да се отлага.