Jump to content
BulForum.com

Мезета


Recommended Posts

  • Replies 741
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ааами на снимка, можеш да му пратиш по факса едно парченце.....или по мейла... :lol:

 

П.П.Иначе, така като го гледам.... емотикона с капещи лиги...'арно, много 'арно.

Edited by magdanoz4o
Link to comment
Share on other sites

Видене, преглътни laughing.gif

 

387051_2498089210215_1192422260_2720599_1609758127_n.jpg

 

Задушени заешки карантийки - сърца, бъбреци, дробчета. Сланината е за мазнинка. Това е преди задушаването...

 

...и след това.

382978_2498199452971_1192422260_2720628_575447493_n.jpg

Edited by Grimjaur
Link to comment
Share on other sites

Да кажа ли с какво се римува "Танас" !?!

 

П.п. Нищо де, тази вечер гълтам последната отрова и след два-три дена и аз ще скина синджиря!

Edited by gado
Link to comment
Share on other sites

Да кажа ли с какво се римува "Танас" !?!

 

 

С лош човек? lol.gif Ам...аз се надявам сега в събота да мога отмъкна повечко карантия от свинята, че да спретна един много сложен мезелък...Ма не знам, много е сложен, неговата кожа...

Link to comment
Share on other sites

С лош човек?

Всъщност, не. Римува се с нежен човек..., много нежен човек, дори по-нежен от обичайното...

Link to comment
Share on other sites

Пак ли за себе си говориш? laughing.gif Между другото, някой да има читава идея за това как да си направя пушилня на терасата? Който даде работеща и читава идея, получава първия килограм продукция.

Link to comment
Share on other sites

Пак ли за себе си говориш? laughing.gif Между другото, някой да има читава идея за това как да си направя пушилня на терасата? Който даде работеща и читава идея, получава първия килограм продукция.

За колко кила стока говорим? Само ще опушваш или и ще сушиш? Ако е само за опушване, мога да те открехна на една стара рибарска тактика, как да си опушим на момента, току що уловената риба. Не виждам причини да не може да се приложи и за друга мръвка.

 

П.п. Идеята е работеща (изпробвано не еднократно, прави се с подръчни материали (на балкан, на кър, на язовир... къдет се сетиш), само дето жените после не са много щастливи...

 

Зависимост от това колко продукт ще слагаш на един път. Ако е малко количество може да пробваш с търистически газов котлон, върху него тенджера, в която да сложиш дървения чипс за пушенето. Над това една скара и върху скарата слагаш продуктите и покриваш с полусферичен капак, който можеш да направиш и алуминиево фолио, като гледаш капака да не покрива плътно съда, за да има пушека от къде да излиза по малко. Това е доста примитивно и трябва да уцелиш силата на огъня, но ще свърши работа

Само дето не ти трябва чипс - става и с талаш, клечки трески... И преди него, на самото дъно се нареждап плоски камъни, а скарата се замества със снопчета сурови клонки. И освен това върху първата стока можеш да сложиш отново сурови клонки и върху тях пак стока. Правилото е стоката с клонките и талашът, чипса и т.н., да не надвишават 2/3 от височината на съда (става и с тенекия от сирене)

Edited by gado
Link to comment
Share on other sites

Зависимост от това колко продукт ще слагаш на един път. Ако е малко количество може да пробваш с търистически газов котлон, върху него тенджера, в която да сложиш дървения чипс за пушенето. Над това една скара и върху скарата слагаш продуктите и покриваш с полусферичен капак, който можеш да направиш и алуминиево фолио, като гледаш капака да не покрива плътно съда, за да има пушека от къде да излиза по малко. Това е доста примитивно и трябва да уцелиш силата на огъня, но ще свърши работа

 

Само дето не ти трябва чипс - става и с талаш, клечки трески... И преди него, на самото дъно се нареждап плоски камъни, а скарата се замества със снопчета сурови клонки. И освен това върху първата стока можеш да сложиш отново сурови клонки и върху тях пак стока. Правилото е стоката с клонките и талашът, чипса и т.н., да не надвишават 2/3 от височината на съда (става и с тенекия от сирене)

Талаш, чипс все тая важното е да се схване общия замисъл. Вече според дадената ситуация може да се импровизира по темата. Освен това не всяко дърво става за пушене хубаво е да се подбере букет от разична дървесина за по-добър вкус

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Новата реколта, за лична консумация. Рецептата - лют червен пипер, джоджен, мащерка, сол в равни количества. Сланината се кисне предварително два дни в саламура от вода, сол, червен и черен пипер с малко къри. Следва стандартната операция - гореописаните подправки се омесват на гъста каша, като вместо вода, се използва саламурата. Маже се сланината и се пъха в чорапогащник да се отцежда и съхне. Естествено, има и малка майсторска тайна, която не е спомената.

 

383799_2780296865230_1192422260_2841015_763504465_n.jpg

 

 

408837_2780297345242_1192422260_2841016_272645949_n.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Новата реколта, за лична консумация. Рецептата - лют червен пипер, джоджен, мащерка, сол в равни количества. Сланината се кисне предварително два дни в саламура от вода, сол, червен и черен пипер с малко къри. Следва стандартната операция - гореописаните подправки се омесват на гъста каша, като вместо вода, се използва саламурата. Маже се сланината и се пъха в чорапогащник да се отцежда и съхне. Естествено, има и малка майсторска тайна, която не е спомената.

Може ли да се направи със солена сланина?

 

Едит от БигБрадър: Видене, ша са обезводниш от лигавене :laughing:

Edited by chistacha
Link to comment
Share on other sites

Може, но в такъв случай слагаш съвсем малко сол, само в саламурата, за да не се преебе сланината.

Link to comment
Share on other sites

Новата реколта, за лична консумация. Рецептата - лют червен пипер, джоджен, мащерка, сол в равни количества. Сланината се кисне предварително два дни в саламура от вода, сол, червен и черен пипер с малко къри. Следва стандартната операция - гореописаните подправки се омесват на гъста каша, като вместо вода, се използва саламурата. Маже се сланината и се пъха в чорапогащник да се отцежда и съхне. Естествено, има и малка майсторска тайна, която не е спомената.

 

383799_2780296865230_1192422260_2841015_763504465_n.jpg

 

 

408837_2780297345242_1192422260_2841016_272645949_n.jpg

 

 

голяма грешка, че в кашата не слагаш чесън, черен пипер и кимион. Чесън на прах не върши работа.

Link to comment
Share on other sites

голяма грешка, че в кашата не слагаш чесън, черен пипер и кимион. Чесън на прах не върши работа.

 

Я се върни и виж какво съм писал в предишните рецепти. И това е за лична консумация. За теб може да е грешка, за мен си е тънкост.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Говеждо по мексикански(оригиналната рецепта е аржентинска, ама нали не е популярно аржентинското)

1 голям домат

1 зелена чушка

половин килограм говеждо филе

 

Доматът и чушката се накълцват(!) ситно и се слагат да врят в половин литър вода. Към тях се добавя червен и черен пипер на вкус, 4-5 люти чушки( аз ползвам и сос "Табаско") и сол. Когато се скашкат тотално, бульона се прецежда. В него се задушава нарязаното на филии филе. Гарнира се чудесно със саламурено сирене или шопска салата.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

523668_3983541625597_1192422260_3169400_1527148589_n.jpg

 

Свински и телешки врат по равно, половин голяма глава лук или една по-малка, 5-6 скилидки чесън, една супена лъжица сол, една чаена лъжица черен пипер, две чаени лъжици червен такъв, една чаена лъжица сос табаско, мащерка, чубрица, риган, 100мл домашен винен оцет, 20мл вода. Вари се, след това се излива течността и се задушава.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Тухлите бяха само за да се предпази невена отзад, че баба орева света.... Иначе си правя на открито огнище.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...