Jump to content
BulForum.com

Избор между Пловдив и Ст. Загора


Recommended Posts

Здравейте! Търся обективни мнения, за да си помогнем с избора, който трябва да вземем съвсем скоро.
в момента живеем в Пловдив с две новородени деца и търсим тристаен апартамент, в който да се преместим (засега на пазара няма много подходящи за нашия бюджет). Работя на две места, едното от които е извън града. 
Преди няколко дни получих предложение за добра работа в Стара Загора, от която ще взимам същите или малко по-малко пари отколкото сега на двете места, но пък ще е в града. 
Имаме достатъчно роднини и в двата града, основното ми притеснение е за бъдещето, защото не ми се иска да се устроим някъде и след време да се налага да се връщаме и пак тепърва да се устройваме наново. Градът определено е доста по-спокоен и тих (което ценим), има доста паркове и градини, климата е малко по-добре.  

Интересувам се от обективни мнения и според вас дали ще можем да осигурим всичко най-добро за децата в по-малкия град? Как е спорта, социалния живот и т.н.?

Link to comment
Share on other sites

Виж сега, едно такова решение е толкова строго индивидуално, че едва ли някой ще може да ти даде обективно мнение. Всичко ще е пречупено през личната призма. И все пак, на база информацията, която си дал, може да се направят няколко изводаа/препоръки:
1) Стара Загора не е малък град. В общи линии всичко, каквото имаш в Пловдив като удобства, инфраструктура и социални и комунални услуги ще го намериш и там, плюс някои бонуси, които ти си ги споменал така или иначе. Единственото, което Пловдив предлага в повече са възможностите за работа, но както разбираме ти имаш готова уредена такава, така че това не е фактор. 

2) Относно работата не виждам какво има да го мислиш: след като на новото работно място ще изкарваш толкова, колкото на сегашните две- еми нямаш дилема тука. :) 

3) Адаптацията в новата среда също не изглежда да е проблем, след като имате познати там. 

4) Един важен фактор, който трябва да се отчете за Стара Загора конкретно: досега този град се развиваше добре, имаше добър стандарт и беше привлекателен за хората най-вече заради ТЕЦ-овете Марица-изток и фирмите около тях, където работят много хора от града и региона и където се взимат добри пари. Сега с настъпването на зелените дивотии и предстоящото им поетапно "преструктуриране" ( да се чете "затваряне") това неминуемо ще се промени и ще има отлив от града. Това няма да стане от днес до утре  но в дългосрочен план ще се усети. С една дума, Стара Загора като среда и стандарт на живот в момента е минала  зенита си и занапред по-добре няма да става. 

п.п.: Относно последното ти изречение, много е важно да дефинираш правилно "всичко най-доброто за децата". Защото Пловдив в момента, с изключение на 3-4 конкретни локации, е една буренясала кална  дупка, пълна със строежи, нискочели урунгели и фини прахови частици. Нищо най-добро не получават децата ти, без значение на колко спорта ще ги заведеш и на колко детски центъра. 

Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, deus_pld said:

Благодаря за изчерпателния отговор!

 

Като цяло и моите притеснения са свързани с ТЕЦ-а, въпреки че моята и на жена ми професиите не са свързани изобщо с него и са дефицитни, което значи че работа за нас ще има. Притеснява ме едно масово обезлюдяване, което със сигурност мисля ще се отрази на услугите, а и на цените на имотите. Та ако решим сега да купим имот там и след време преценим, че е по-добре са се върнем в Пловдив първо, че няма да си върнем голяма част от инвестицията, второ че повторната реализация ще е значително по-трудна, а и местенето на тези деца ще им е трудно от гледна точка на адаптация в детски градини, училища и т.н.  
 

А колкото за “най-доброто за децата” - имам предвид да получат образование в добра среда (която според мен идва от възпитанието на родителите), да имат възможности и разнообразен избор за спорт, да има достатъчно зеленина и колкото се може, по-чист въздух. Последното съм сигурен, че в Ст. Загора е налично, защото тук тенденцията е да се строят жилищни сгради и от доста време особено летните месеци изобщо няма възможност за кратка квартална разходка сред някаква зеленина примерно (за Смирненски става въпрос). 
 

Близките от Ст. Загора казват елате, тук е много хубаво за живот, а Пловдив за разходка или няколко дни е наблизо. Близките от Пловдив казват: “какво ще правите в този умрял град пълен с еснафи, тук си имате всичко”. И дилемата продължава, защото просто ни е страх да не вземем грешно решение или да изпуснем златна възможност. 

 

Link to comment
Share on other sites

Ако зависеше само от мен - още днес бих се махнал от Пловдив. Баси гадната дупка е станал. Последните 10-15 години е взел всичко гадно от София и нито едно от хубавите. Отделно сблъсъкът ми с трудовия пазар в града мога да го опиша с една дума - "феодализъм".

Иначе за работата - при толкова генерална стъпка е хубаво да се помисли за следващата, нещо, което аз не дооцених като се връщах в Пловдив. Тоест дали мястото, на което отиваш би ти дало възможности за намиране на работа.

Стара Гъзора аз я харесвам - имам роднина женена там и сравнително често ходим, града е приятен и ми харесва там. Но в настоящата фирма имам един колега заралия, работещ и живеещ в София който каза, че града също му харесва, но не може да понася хората - "Чалга и Берое. С това се изчерпват ценностите там" (негови думи). Аз лично не мога да кажа - не познавам достатъчно хора, но и това е фактор, за който е хубаво да се помисли, особено и предвид, че това ще е средата, в която ще израстат децата ти.

Link to comment
Share on other sites

Колкото по-малък е градът, толкова по-малко възможности има по-отношение на развитие и социална среда. Общо взето двигателят на решенията ви трябва да е където ви е работата и какво бихте направили ако е загубите. 
 

Има и вариант да вземете двустаен в Пловдив - да го дадете под наем и с парите да си плащате наема за по-голям апартамент в Стара Загора. Така, рискът от ТЕЦ не съществува и винаги имате вариант Б да се върнете обратно. 
 

Както другите, споделям, че Пловдив е станал мръсен, Шумен, и безобразно скъп за това което предлага. 

Link to comment
Share on other sites

Това едва ли можем да го решим тук и всеки би следвало сам да да вземе решение, което е най-добре за него. Като цяло обаче аз бих останал в Пловдив по една единствена причина - по-близо е до София. Откакто работя в София се убедих, че само там предлагат свястни условия на труд - навсякъде другаде у нас се подиграват! Както каза @Antares в Пловдив са наистина феодали и големите фирми са се наговорили и при всички е все едно. За това избрах София, но не мога да живея аз там, за това си останах в Пловдив и си пътувам. Та от тая гледна точка, ако някога решиш да стигнеш и до София, Пловдив е по-добрата отправна точка. Като цяло и закриването на тецовете много ще дръпне Зарата назад за разлика от феодалния Пловдив, който полека лека се развива като индустриален център и в някой момент, все ще се сменят нещата.

Link to comment
Share on other sites

Без значение как се развива Пловдив, в един момент градът ще се забатачи откъм инфраструктура.

Ужасно управление през последните години, безразборно издаване на разрешения за строителство, индустриалните зони стават жилищни зони, няма улици, няма паркове, строи се в зелените площи на старите сгради, не се пазят съществуващите паркове и т.н., и т.н.

Нещата са на път да стигнат фаза, в която няма да има връщане назад от това безхаберие, ако ще и върховен градоначалник да си изберем за кмет. Ще трябват десетилетия и милиарди, за да се оправи тая помия.

Edited by w00x
Link to comment
Share on other sites

Следвайки принципа 'когато куцо и сакато започне да инвестира в нещо, значи е дошло време да го замениш с друго' излиза, че нито Пловдив, нито Стара Загора са подходящи. Предвид, че всеки напоследък се набива в градовете, предполагаемо добрият избор е да се отива навън от тях - на село.

Link to comment
Share on other sites

Ако се следва този принцип и се приеме, че затварянето на ТЕЦ-овете ще предизвика отлив от Стара Загора, то Стара Загора излиза по-добър вариант за "инвестиция".

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, w00x said:

Ако се следва този принцип и се приеме, че затварянето на ТЕЦ-овете ще предизвика отлив от Стара Загора, то Стара Загора излиза по-добър вариант за "инвестиция".


Още повече и като прибавим, че повечето от тия хора ще дойдат баш в Пловдив...

Link to comment
Share on other sites

Ако ще има отлив от Стара Загора, времето да се купува изгодно там ще бъде именно тогава.

 

Но все пак това също е град, и то немалък.

 

Според правилото по-горе да се заменя едно нещо с друго, предполага се това другото да дава различен вид предимства. Такива, които в момента са подценени, но в бъдеще ще бъдат с голямо значение.

Edited by instinct
Link to comment
Share on other sites

А София вариант ли е, в малко по-дългосрочен план?
Децата са новородени, та все още можете да направите 1-2 скока без те да усетят кой знае какво. 

Питам за София от гледна точка на децата - когато пораснат ще имат по-лесен достъп софийските университети, които имат тенденцията да привличат студенти. По-лесен достъп до тамошният пазар на труда. И съответно те няма да се чудят дали да се местят. 

 

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, ARPAnet said:

А София вариант ли е, в малко по-дългосрочен план?
Децата са новородени, та все още можете да направите 1-2 скока без те да усетят кой знае какво. 

Питам за София от гледна точка на децата - когато пораснат ще имат по-лесен достъп софийските университети, които имат тенденцията да привличат студенти. По-лесен достъп до тамошният пазар на труда. И съответно те няма да се чудят дали да се местят. 

 

 

Амииии не :D Първо децата няма да се класират за детска градина, което веднага означава 1200+лв на бройка и много загубено време в пътуване. Второ доброто образование зависи от това в кое училище ще ти учи детето от 1-ви до 4-ти клас примерно, което също зависи от събирането на някакви точки. Да, взимат се повече пари в София, но и разходите са по - големи. Имаш много повече неща за правене, но трябва да намериш време за тях (а то ще отива в пътуване). Колкото е по - добър квартала, толкова първоначалната инвестиция за апартамент (наем/покупка) ще е по - голяма. Така че за местенето в София трябва много внимателно да се вземе решението. 

Link to comment
Share on other sites

А защо не в Западна Европа? Така ще са близо до децата като тръгнат да си търсят един ден професионална реализация. 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Stasio said:

Амииии не :D Първо децата няма да се класират за детска градина, което веднага означава 1200+лв на бройка и много загубено време в пътуване.

Моето се класира веднага, без да имаме уседналост (повече от 3 години постоянен адрес в София) и с един безработен родител. Избягвахме тези градини с най-голям наплив.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, earache said:

Моето се класира веднага, без да имаме уседналост (повече от 3 години постоянен адрес в София) и с един безработен родител. Избягвахме тези градини с най-голям наплив.

 

Супер :) Доста приятели се оплакват от този проблем :) 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Ferante said:

А защо не в Западна Европа? Така ще са близо до децата като тръгнат да си търсят един ден професионална реализация. 

Защо си мислиш, че всеки човек гори от желание да ходи да се развива в Западна Европа? Мислех да ти напиша още неща за меко казано глуповатите ти постове, но ще спазя добрия тон и ще си замълча.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, earache said:

Моето се класира веднага, без да имаме уседналост (повече от 3 години постоянен адрес в София) и с един безработен родител. Избягвахме тези градини с най-голям наплив.

Трябва да пуснеш лотария, явно си късметлия! Без значение дали има наплив или не, на почти всички мои колеги  живеещи в София децата са в частни градини, по другите места няма.....Тея дето са в селата в околовръз нямат тоя проблем, но там има други драми най-вече с предвижването. 

 

Напълно съм съгласен със @Stasio, цените на наем или покупка в момента са убийствени. Ако мислиш там да се местиш, трябва да има сериозни доводи за това иначе не виждам никакъв смисъл, особенно за семейство с деца.

 

П.П. Забравихме да коментираме, че София е далеч от спокоен и тих град, което в случая беше предимство за Зарата в началото на темата.

Edited by jozo
Link to comment
Share on other sites

Вярно е. В София има имоти на 1000-1200 евро в някои квартали. Последно до Централна гара гледах един в нова кооперация.

В Смирненски около МОЛ Пловдив са по 2000-2500.

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Stasio said:

 

Амииии не :D Първо децата няма да се класират за детска градина, което веднага означава 1200+лв на бройка и много загубено време в пътуване. Второ доброто образование зависи от това в кое училище ще ти учи детето от 1-ви до 4-ти клас примерно, което също зависи от събирането на някакви точки. Да, взимат се повече пари в София, но и разходите са по - големи. Имаш много повече неща за правене, но трябва да намериш време за тях (а то ще отива в пътуване). Колкото е по - добър квартала, толкова първоначалната инвестиция за апартамент (наем/покупка) ще е по - голяма. Така че за местенето в София трябва много внимателно да се вземе решението. 

Разбира се, за всяко такова местене човек трябва да си направи добре сметката. 

Но ме застреля с цената на градините, същите като в Прага:laughing:

Питах от другата позиция,  ако не бяха малките, отдавна да съм си бил камшика към някоя вила в дълбоката провинция на Италия или Португалия 

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, ARPAnet said:

отдавна да съм си бил камшика към някоя вила в дълбоката провинция на Италия или Португалия 

Нямаш си на идея колко народ в близкият ми кръг мечтаят за подобно нещо :D…  

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...