Jump to content
BulForum.com

instinct

Members
 • Content Count

  1004
 • Joined

 • Last visited

About instinct

 • Rank
  User

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Пловдив

Recent Profile Visitors

1827 profile views
 1. Не ми отговори на въпроса - може ли да си напечаташ пари и да получиш стока? Явно не можеш. И ти много добре го знаеш. Тоест, сега ми се оплакваш, че на някои други държави давали стока, а на главния печатар - НЕ. Ами сети се, че може би именно поради факта, че изходящото печатане идва именно от определени страни, именно те се считат за недружествени. С другите нещата може да се регулират посредством ответен размен на стоки срещу същото количество долари, и се получава СТОКА СРЕЩУ СТОКА. Обаче да продаваш на някой, който си създава въ
 2. Чувал съм за много работи. Ама ти ми обясни кога ще отидеш в магазина с току що напечатани на домашния ти принтер банкноти, и там ще ти се доверят да ти дадат срещу тия новоизпечени листчета хартия реална стока. Знаеш ли кога - НИКОГА. Като има криза, ковид или нещо друго - първо си намаляш някои разходи, от които може да спестиш, и тогава даваш помощи там, където има нужда. Така работи реалната икономика. Това е азбучната истина, многократно доказана във времето, и който се е отклонил от нея винаги е получавал инфлация, криза и повишаване на цените.
 3. Инфлацията е нещо доста сложно за изчисление и със сигурност не може да я пресметнеш на база един единствен продукт, с който в момента спекулират всички световни производители и му вдигат цената едновременно, като се видя че има недостиг за европа. Обаче, забележи - за Китай и за други държави Русия в момента доставя много по евтино, два пъти и повече дори от цените, по които е за запада. Това означава, че продукт на ниска цена има, и който го купува ще е напред с материала и икономиката ще върви. Ако няма проблеми с логистиката на доставките (там тръби, спо
 4. Ти сигурен ли си, че цената на продукта е увеличена? Да не би случайно стойността на парите, които са определени в договора, да е паднала, и затова да трябва да се плаща повече? Щото това ако са евро или долари, всеки икономист ще ти обясни азбучната истина, че като пуснеш в обръщение ("напечаташ") допълнително извънредно големи количества от въпросните валути под претекст помощи поради ковида, то няма как да няма голяма инфлация. И стойността на парите пада спрямо реалните стоки, съответно цените задължително се повишават. Металите, строителните материали, храни и всяк
 5. Някой май не си е научил урока. Още от времето на римската империя се знае, че намалянето на златното съдържание на монетите води до повишаване на цените, защото никой няма да продава същото количество стока за по-малко количество злато. Същото се случва когато се печатат пари в големи количества, което стана покрай локдауните - ИНФЛАЦИЯ. Стойността на парите падна и цените скочиха.
 6. Че какво ще и стане на темата от по-задълбочено проучване? Не бъди тесногръд, трябва да си разшириш кръгозора и да помниш повече от една година назад какво е ставало. Иначе за какво изобщо взимаш отношение, ако нямаш представа за историческите факти?
 7. Е, и? Ако ООН го правеше винаги при всички инвазии, тогава можеше да бъда добър критерий за спазване на правото. Обаче, сигурно си спал зимен сън, че не знаеш колко много пъти ООН изобщо не се намесва или само декларира нещо, без след това да вземе мерки и да осъжда. Така че трябва да използваш повече логично и правно мислене, а не сляпа вяра в декларации на една или друга институция... П.П. Пък то ООН си е по същество нещо като народно събрание - с гласуване определят дали и какво ще се предприема, и срещу кого. Тоест - достатъчно е да имаш
 8. "Военна сила все пак може да бъде използвана с разрешение на Съвета за сигурност на ООН по чл. 42 или при самоотбрана по чл. 51 от Устава на Организацията на обединените нации. Освен тези две изключения няма други признати ситуации, в които употребата на сила да е законна." Обаче ООН малко избирателно действа. Защото има /и имало е/ много употреба на сила по света - тоест войни по определение - а ООН взима мерки и осъжда само в някои от всички тези случаи. Тоест, за по-сигурно Украйна трябва да обяви война, за да заяви официално на правителствено ниво позицията си.
 9. Супер куриозното е, че след като Украйна не е обявила война, тя "де юре" (според международното право) продължава да е в състояние на мир с Русия. И няма значение какво пише по медиите - важното за обявяването на война е дали има официална декларация от някое правителство. А такава декларация няма.
 10. Не е задължително. Обявява я тази страна, която иска да е официално в състояние на война с противника си.
 11. В тоя ред на мисли, супер куриозно ми е, че от страна на Украйна няма (доколкото знам) официално обявена война на Русия.
 12. Звучи много пожелателно това "като". А при какви условия и цени? Като е на зор някой, му извиват ръцете в пазарната икономика (ако не знаеш). Засега няма нищо сигурно, освен, че наблюдаваме как се изпълнява пиесата седял някой на един единствен клон, и започнал сам да си го реже без да си е намерил друга опора (което още преди няколко страници казах, че изобщо не е сериозна политика).
 13. Не знам какво ти е понятието за евтин на един свободен пазар, но глей какво става без него, руския газ (болднатото в превод значи, че алтернативите излизат по-скъпи):
 14. Как се краде тесла (антената в огледалото, капака се отваря отвън, сейф мод на компютъра и колата тръгва без ключ )
×
×
 • Create New...