Jump to content
BulForum.com

Българският народ е крава


Светлия

Recommended Posts

Цар Фердинанд: Българският народ е крава за доене докрай

29 юни 2009 / БГНЕС

 

 

"Българският народ е крава, която трябва да доиш до изтощаване....друг е случаят с моя син (Цар Борис ІІІ - бел.ред.), който има търпението да мирише потта на мръсните българи и да се подписва за спомен на техни тефтерчета..."

Ще сърба и той попарата на българановците, ако не тръгне навреме по пътя, който аз следвах и който се стараех да очистя от балканджийските потурановци".

Това са само част от съветите на Цар Фердинанд към неговия син Цар Борис ІІІ, който са събрани в книгата "Цар Фердинанд, циник, измамник, лицемер". Книгата е вече на пазара, благодарение на архивиста Цочо Билярски.

БГНЕС публикува част от "най-силните" съвети на Фердинанд, който на 3 октомври 1918 година само три часа след като е абдикирал напуска България завинаги, заедно с архива да двореца.

- "Царедворците не са били никога интересни. Те са блюдолизци и колкото повече ги обсипваш с подаръци и пари, толкова по-лигави и глупави стават. В моя дворец, едно време в София, само жените и слугите проявяваха малко слободия, но и едните и другите, са лишени от разум".

- "Имаш щастието да царуваш на един народ, който не познава силата и значението на науката, на идеите и техническото им приложение. Тоя български народ вярва още, че мисълта не е стока, а той иска стока да произвежда. Меркантилният му дух, в първобитно състояние на истина, е още доминирующ в живота му и това не изпущай от предвид".

- "Ти трябва винаги да настройваш българите един против друг, да ги разединяваш и да взимаш мълчаливо страната на властта. За тая цел около теб трябва да има най-безсъвестни хора, които за пари ще ти устроят по-добра лична полиция от Хамидовата, и тогава ще знаеш какво се крои в Ючбунар, Куру-баглар или в Кушу-кавак или Лопошна. Избирай, впрочем, за твои тайни агенти не чистокръвни българи".

- "Морално българският народ е недорасъл, а физически е просто за оплакване. Това обстоятелство, взето в общия му размер, ще улесни и твоята задача. Няма нужда да притежаваш добродетел или да се преструваш, че ги притежаваш".

- "Българският народ има само един идеал: да се обогати. Заради това, пази се да не му попречиш и затваряй си очите пред кражбите. Помилвай някак си незабелязано крадците, особено тези на държавни суми и дръж списъка им затворен в твоето бюро. Когато тоя списък се увеличи, да бъде в процент 10% от населението, то ти си спасен. Знай, че царете се крепят от разбойниците, но те са жертва често на разбойниците, когато не са ги щедро възнаградили".

- "Най-добрият извор да се обогатиш са военните доставки и заемите. Върши ги чрез германците, защото те са по дискретни и няма един ден да те омаскарят, както се опитаха французите с мен и русите, когато императорът ми даде три милиона франка, уж личен заем, който впрочем аз не върнах".

- "Честността се състои в това да не присвояваш чуждото. Българите, твоите сега възлюбени поданици, не познават що е добродетел. Те крадат от памтивека и го смятат това дори за почтен занаят. Понеже не е срамно да крадеш, прието е това да се върши на открито. Главно правило е, че не може да се краде освен много. Между твоите поданици се съдят всяка година, а това беше и в мое време, с хиляди кокошкари и лежат в затвора, за кражби на дребно от държавната хазна. Законите не улавят големите кражби".

- "Лицемерието е основната добродетел на царете. Това е много тачено в нашия, в Кобургготския род, така също и у българския народ. Ти трябва да го притежаваш във висша степен, ако искаш чрез лицемерието да обезоръжаваш поданиците си".

- "Патриотизмът служи да оправдае успешните войни и да узакони военните разходи, защото народът мисли, че войската, която той плаща, трябва да служи да го пази от външни нападения, когато всъщност войската пази само теб против възможния гняв на народа".

 

link към новината

 

 

Чудя се да се смея ли, да плача ли ? И като гледам политиците ни в момента, начело с най-успешния (Доган) - едно към едно спазват горните правила. И вече не знам дали е наказание или просто си го заслужаваме !

 

Въпроса е обаче какво да направим, за да не стоят нещата така ?

Link to comment
Share on other sites

И преди да се затвори и тази тема, да кажа, то е ясно откъде може и трябва да се започне.

Лошото е, че явно наистина по-голямата част от народа вероятно наистина е закърмен с тази идея за кражбите. Няма отърване от това, защото всеки си казва, защо аз да мра в нищета, всеки краде, и нали няма да се оправим никога, дай и аз да крада, поне да не си опропастя живота около другите. МНого много лошо мислене и поведение, и затова съм голям песимист относно бъдещето тук!

 

Не знам откъде трябва да дойде някой, който със силна ръка, с повече власт в президента, да въведе ако трябва военно положение. Българите са еталон за това как една прокажена нация толкова стотици години успява като хлебарките да оцелее! Нямам думи.

Явно "идващи" отвън като Царя не вършат работа. Трябва от "главата" да се започне, според мен. Не поддържам идеята, че само защото народа е калпав, всички трябва да страдаме, защото видите ли заслужаваме си управниците. Има нещо такова, но норадът е овце, колкото и цинично да звучи, винаги е било така, ако "горе" има свестни, които с твърда ръка да ударят подобаващо всички лоши закони, далавери и кражби, няма начин да не се оправим. Има доста страни, които се оправиха за многократно по-малко време от нашите 20 г. "преход". Всичко у нас е в дивия.

И да дойдат вече "свестни", няма и да ги познаем. Вече се разчита само на някакъв късмет (от хората). Иначе "горе" късмет няма, всичко е организирано според изказването на Светлия.

Link to comment
Share on other sites

Впрочем НДСВ (нали им е до нас централата) като циркаджии са оборудвали 3 коли с по 2 мегафона и ги пуснаха да обикалят из града за агитация...та цирк ни е държавата, цирк са ни изборите.

Link to comment
Share on other sites

Впрочем НДСВ (нали им е до нас централата) като циркаджии са оборудвали 3 коли с по 2 мегафона и ги пуснаха да обикалят из града за агитация...та цирк ни е държавата, цирк са ни изборите.

Не са само НДСВ, ГЕРБ също имаха такива коли и обикаляха из града, от прозорците се подаваха ръце на момчета държащи знамена. А най-големия смях е на един от независимите кандидати, мисля че беше от БСП (офиса/централата на Кръстьо Пастухов) - кола цялата в лозунги за въпросния човек и най-смешното от всичко беше надписа "Винаги съм On-line"

Link to comment
Share on other sites

... "Винаги съм On-line"

Тва по принцип няма как да НЕ е долна лъжа :bgrin: . А иначе, те крадците от висш ранг е възможно никога да не спят даже, защото са заети да крадат денонощно.

Link to comment
Share on other sites

dsc00003nfe.th.jpg

 

Ето го и въпросния лозунг. Каквото и да се каже ще е малко...

Иначе аз вчера видях и на БСП да обикалят с някакви коли и да дрънкат глупости.

Link to comment
Share on other sites

dsc00003nfe.th.jpg

 

Ето го и въпросния лозунг. Каквото и да се каже ще е малко...

Иначе аз вчера видях и на БСП да обикалят с някакви коли и да дрънкат глупости.

:bgrin: Тоя плакат явно е насочен към интернет-грамотните хора. Всеки сегмент от пазара на гласове трябва да е засегнат!

Само дето така звучат по-скоро смешно отколкото предизборно. Кой знае какъв хлапак е измислил подобна щуротия за лозунг... Дайте някоя подобна глупост да видим и за другите партии? Сериозно, интересно ми е дали и по-десните имат подобни малоумни изцепки.

Link to comment
Share on other sites

Бе важното е на изборите ние да не си го местим от крачол в крачол, стоейки с в къщи или ходейки за гъби.

Щото ей тоя - http://xs840.xs.to/xs840/09266/2130.jpg няма да си го мести, а ще иде да гласува. ПАК !

Link to comment
Share on other sites

Сто години по-късно ни народа се е променил,ни оправниците.Немога да се сетя от къде бях чел едно сравнение между управника и едноклетъчното.Второто поне еволюирало....

Link to comment
Share on other sites

Бе важното е на изборите ние да не си го местим от крачол в крачол, стоейки с в къщи или ходейки за гъби.

Щото ей тоя - http://xs840.xs.to/xs840/09266/2130.jpg няма да си го мести, а ще иде да гласува. ПАК !

Работата не е само в гласуването, а и след това новоизбраните да бъдат притеснявани с всички законови средства, т.е. не трябва да бъдат оставани без работа всички възможни комисии или бюра които би трябвало да се грижат за добруването на гражданите! Ако продължаваме да си преживяме кротичко като стадо вместо да си търсим правата - положението няма да се промени (пък ако ще и господ да изберем)!

Link to comment
Share on other sites

...(пък ако ще и господ да изберем)!

За бат' Бойко ли говориш? :laughing: :bgrin:

 

За предишното съм напълно съгласен - не е работата само да изберем поредните, дето 4 години ще ни действат на нервите с кражби и бездействие, а ние само да си лафим по форумите и да псуваме червените, сините, оранжевите и други цветни боклуци. Притискането на властта със законови средства обаче е трудна работа, тъй като самата власт няма интерес да въведе средствата за контрол, но по-трудното е да се организира масата хора да действат заедно. Че повечето сме овце - овце сме (или крави, кой какъвто добитък си избере)...то си е тръгнало така още от едно време. Всеки си е намерил някакво кътче, което го задоволява повече или по-малко и ако ножът не опре в кокала, изобщо няма да се юрне да излиза и да притиска когото и да било. :inqn

Link to comment
Share on other sites

За бат' Бойко ли говориш? :laughing: :bgrin:

Той, Бат Бойко е работодателят на господ и учителят на Чък Норис..... Освен това той има две пишки и всяка една е по-голяма от другата. Никой не е по-голям от Бат Бойко!

 

За предишното съм напълно съгласен - не е работата само да изберем поредните, дето 4 години ще ни действат на нервите с кражби и бездействие, а ние само да си лафим по форумите и да псуваме червените, сините, оранжевите и други цветни боклуци. Притискането на властта със законови средства обаче е трудна работа, тъй като самата власт няма интерес да въведе средствата за контрол, но по-трудното е да се организира масата хора да действат заедно. ....

 

Абе, не е толкова трудно! Щом загубена и мързелива нация като гръцката може да има една относително добре работеща държава, защо и ние да не можем ? А, те я имат тази държава благодарение именно на това, че не оставят на мира властниците си. Всички сме ставали свидетели на това какви протести и стачки си организират там, а да не ти казвам за какви дребни нещица маляката сяда и пише жалби и петиции. Иначе и техните управници са същите негодяи като нашите, та да не са и по-големи!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Приятно нещо е да има човек топла соба, самун хляб, парче сланина и няколко глави праз лук, пък да легне и да мисли или да спи и да сънува. Приятно е, но да има и една от тие две болести: или млада жена, или стар ревматизъм; лежиш, лежиш, а мисълта ти като у немец, пълна и богата като готварница, дълга и безконечна като суджук - суджук, с който във виенския райхстаг немците и маджарите бият по главата славянските депутати; а въображението ти като у арапин, силно и остро като тюмбекия - тюмбекия, която е крайно полезна за краставите народи, - пламенно и възвишено като дим. Дим, дим! Под който ние българите така сладко спим. Мислиш, мислиш, пък се попротегнеш като философ, прозевнеш се като дипломатин, почешеш се в тила като политик и ако ти позволи жената или ревматизмът да заспиш, то спиш като Крали Марка.

 

Заспиш и сънуваш... Но какво сънуваш? - Сънуваш, че светът прилича на кръчма и че гладните, дрипавите и измръзналите народи са се събрали в нея и на колене въздават хвала Бакхусу. Г-н Бисмарк възседнал земното кълбо и точи из него пелин за здравието на Германия; дядо Горчаков раздава коливо за "бог да прости" славяните, майстор Андрашия свири чардаш и кани чехите, сърбите и хърватите да попеят и да поиграят на гладно сърце; Мак Махон плете кошница за яйцата, които Франция ще да снесе през немските велики пости на Елзас и на Лотарингия; лорд Дерби си точи севастополската костурка, за да надроби прясно сирене за европейската търговия на возток и за да отреже от бутовете на някое диво африканско или азиатско племе бюфтек за английското човеколюбие; испанските "братовчеди" са застъпили тялото на майка си, бозаят кръв из нейните гърди и плюят един другиму в очите; владетелят на чизмата се наговаря с човека от Капрера да изчистят блатото на Рим (не папата, който ще да се изчисти сам) и наместо хляб и макарони, да дадат чист въздух на Мациниевите дечица; безбрадото пръчле на солените възседнало буцефала на Александра Македонски и исторически иска да докаже, че само немецът може да бъде пастир на козите; босфорският пилафчия подсмърча до вратата на кръчмата, яде червата на раята, пие дипломатическа боза и вика: "Аман от пиени хора." Множество малки и големи господа духат на своите измръзнали ръце, гледат с особено равнодушие на просяците, молят се богу за плодородието на човеческият род и за изобилието на хорската глупост и слушат как вият вълците в гъстата литературна и финансиялна мъгла и как плачат децата на Европа за лятото на науката и на цивилизацията.

 

А ти, българин и патриотин, гледаш на сичкото това с особено недоверие и думаш: "Суета сует и всяческая суета." Светът е кръчма, а ти тряба да плачеш със смях, да се смееш със сълзи и насън да виждаш лятото на Балканския полуостров. "Щастлив е, думаш, българският народ, щастливи са грешните в мъката, щастлив съм и аз в своята топла соба." Лежиш на гърбът си и благодариш всевишния таван, че по неговата непостижима милост ти имаш барем покрив над главата си; снегът те не вали, мухите те не безпокоят, в червата ти не произхожда никаква революция, ревматизмът те не безпокои, жената ти те не мъчи, парите ти се не губят; а на четирите стени на стаята ти мухите ти оставили в наследство цели томове списания на български език.

 

Преди една камара време си е казано...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...