Jump to content
BulForum.com

Уреди и методи за законно намаляване консумацията на електроенергия


Recommended Posts

Пускам тази тема, след подсещането от съфорумец и дискусията в една тема за продажба на такъв тип уред. Електроенергията ще става все по-скъпа, сметките за ток - непоносими и е добре, ако има доказали се в практиката законни уреди и методи, намаляващи макар и с 10-20% консумацията (в рекламите на тези уреди гарантират дори до 40%)...да се знаят от повече хора.

Нека всеки споделя какво е ползвал, какви са му наблюденията, на каква цена се е сдобил с дадения уред т.н.

 

Всякакви методи, чрез които се манипулира електромера и изобщо са незаконни - ще бъдат изтривани!

 

Темата ще е закарфичена известно време, докато видя има ли интерес към нея. При липса на такъв, ще я смъкна при другите теми. (Едит: свалям темата при останалите)

 

Давам началото с един линк към сайт за такъв род уреди, които могат да се поръчат онлайн (до всяка точка на света, вкл. и България) и които гарантират до 40% икономия при ползване на всякакъв род електрически уреди (не само тези с двигател, както беше въпросната обява за продажба).

 

Ето и един линк, от който DonRamon си е купил 2 бр. уреди и сподели, че сметката му е с 35-40% по-ниска от преди.

 

И завършвам с един линк, който ми попадна случайно.

 

P.S. В youtube има доста материал по темата, който може да се види - ето само

от многото филмчета.
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 58
  • Created
  • Last Reply
Е как да пиша в тази тема, след като предварително си ми обещал да триеш всеки мой пост :lol:

Моля?! Кога съм казвал такова нещо? И най-вече...кога съм ти трил постове :confused

 

Хайде да не разводняваме още в началото темата, а да пишем по същество... ;)

Link to comment
Share on other sites

Не искам да ви обезкуражавам но със старите електромери можеше и да минава номера, с новите електронни сметката гарантирано ще се вдигне защото замерват допълнителни неща и най-вече не могат да се лъжат от подобни устройства. Преди няколко седмици бях в EVN за да обсъждаме дали можем да им бъдем полезни и ми разказаха малко подробности за електромерите :)

 

Всичко което може да направиш е да си сложиш уред за замерване на консумацията и да изключваш ненужните уреди. Както имаше една реклама - изключвайте печката 5 минути преди да стане готово ястието :)

Link to comment
Share on other sites

Добре де, аз съм прост и не разбирам от такива работи и искам да попитам, какво аджеба ще накра моята система за домашно кино, примерно, която е с мощност 500W да яде по-малко ток, а може да нещо друго, без значение, просто искам да знам теоритично, дали е възможно нещо, което е написано, че са му нижни Х W за да работи, да използва по-малко. Единственото обяснение, което аз бих могъл да си дам, е чрез намаляване на съпротивлението да ти намали топлинните загуби.

Link to comment
Share on other sites

Аз съм доста далече от електротехниката, но от това, което прочетох, разбрах, че синусоидата на напрежението от енергодоставчика (да ме простят електричарите ако не се изразявам добре :P ) не е идеална - в нея има постоянни изменения (макар и кратковременни), пикове и т.н., които оказват негативно влияние в целия процес. Тези уреди изглаждат въпросната синусоида, като същевременно правят постоянен мониторинг на токовия кръг, където са включени, акумулират дадена част от "прахосаната" енергия и я връщат когато е необходимо навътре към консуматорите, а не навън. За това се грижи електрониката в тях, а как става - един Господ знае....затова съм отворил тази тема.

Добре е да има мнения като вашите, но идеята ми беше най-вече да се споделят мнения от хора, които вече са ползвали такива уреди, защото по-добро от "око да види, ръка да пипне" - няма. :)

 

Поразгледайте филмчетата в youtube - хората си правят лайв-клипчета с едновременно замерване на консумацията със и без съответния уред...точно около 30-40% е разликата. За съжаление май при реотанните печки номерът не върви, но пък действа на климатиците, които също ползват двигател. :punk

Link to comment
Share on other sites

Работата е в "реактивната енергия" - някои консуматори (разните двигатели както спомена) понякога връщат една част от консумираната енергия обратно в мрежата. Това точно измерват новите електромери и затова на разни хора сметките са станали по-високи.

 

Точно при климатиците и хладилниците е номера. Чак 30-40% не вярвам, но около 5-10% евентуално може да има ако с някакъв капацитет се предотврати точно връщането на реактивната енергия.

 

Аз лично съм скептичен защото точно това е редно да е направено в самия уред, но не пречи да се пробва наистина.

Link to comment
Share on other sites

Аз лично съм скептичен защото точно това е редно да е направено в самия уред, но не пречи да се пробва наистина.

Аз също съм скептичен, поне докато не взема един такъв и не го изпробвам на място. Но пък всичките фирми, които между другото никак не са малко, произвеждащи такъв род уреди и всичките тези замервания, правени в реално време, които изгледах....освен всичките до едно да са 'фейк' и тия 30-40% разлика, които виждам да са няк'ва постановка.

Абе така теоретично има много да си говорим кое може и кое не. ;)

Както казах по-горе - в идните дни чакам отзиви на "хората с персоналните впечатления". Лично аз съм склонен да отделя едни $200 да си поръчам едно такова....даже ми дават и 90 дена 'мънибек' гаранция ако не съм доволен...даже и 10% само да ми пести ми е предостатъчно (макар, че гарантират доста повече). А и нищо да не прави - к'во толкова, няма да обеднея без тия $200...аз с $2000 съм гърмял и още съм жив, та с 200... :bgrin:

Освен това видях доста такива уреди, монтирани на обществени места (в щатите имам предвид) - автомивки, офиси и т.н....абе рано или късно ще установим истината къде е...

Link to comment
Share on other sites

С риск да разгневя някой от модераторския екип :D , ще пиша и в тази тема. Трябва да се прави разграничение между "Лъжене" на електромера, и икономия на ел.енергия, респективно намаляне на сметките за ток! Едно е да харчиш 100квт часа ел.енергия, а пък електромера да отчита примерно - 70, а съвсем друго е да изразходваш за постигане на някаква цел (отопление, пране, охлаждане и т.н.) 70 вместо 100 квт часа ел.енергия, но с известен компромис относно достигане на желана температура, обороти на ел.двигател и др. И онова което съм писал в "онази" тема съвсем не са "глупости", а всеизвестни неща учени в основния и среден курс на обучение. Който е бягал от часовете по физика си остава за негова сметка, сега да се ограмотява от интернет :) , ако може да се има вяра на всичко писано в него де ;) . Та сега по темата, за да не ме обвинят че пиша само глупости. Има един закон във физиката, нарича се Закон за запазване на енергията. Тези уреди за "пестене" или икономия на ел. енергията противоречат на този основен закон, така че няма как от 100 квт да изкараш 130. А виж, да "излъжеш" електромера, тук вече се предавам, не знам как става. Може и да има такива уреди, не знам. Но нямат нищо общо с "икономия", "пестене" и т.н.

Link to comment
Share on other sites

@pamporov, няма да разгневиш никого - темата е за свободни (аргументирани) коментари, така че пиши спокойно. :)

В случая май не става дума за намаляне максималното действие на дадения уред (тези с двигателите), а за използване недостатъците в параметрите на синусоидата, която ти пуска енергодоставчикът, защото тя е далеч от идеалната. Естествено, че няма как да се направи вечен двигател, но винаги може да се използват недостатъците на дадена система (електропреносната мрежа) и начинът на усвояването на електроенергията от съответните уреди. Неслучайно срещнах на доста места изречението, че "уредът дава по-голяма икономия в страните с не толкова добра развита енергетика (респ. и с по-ниско качество на подавания ток) и по-малка - във високо развитите технологични държави", тъй като във вторите пиковете и неравномерностите в сигнала са доста по-малки и редки.

В 'лайв' тестовете с мощен двигател, при замерването "със и без" включен такъв род уред, консумацията наистина се понижаваше с 25...40%, но оборотите на съответния двигател оставаха без абсолютно никаква промяна, така че и дума не може да става за някакво орязване на кпд-то на съответния уред.

Много са принципите, по които може да се спести електроенергия и това, за което говориш е един от тях, но в случая става дума за съвсем друг подход.

Link to comment
Share on other sites

Оборотите на празен ход ли са мерени? Или под еквивалентно натоварване? Все пак важна е отдаваната мощност. Така поднесена информацията подлъгва потребителя че печели за сметка на гърба на "Енергото", което не е съвсем коректно струва ми се. Не може да дадеш по-малко а да получиш повече, все пак някой "плаща обяда". Но при така организирания пренос на ел. енергия е напълно възможно да се "оползотворят" някои несъвършенства в измервателната методика. Но това е друга бира както се казва. В крайна сметка потребителя го интересува да плаща колкото се може по малко пари за изконсумирана повече ел. енергия. В този аспект съм напълно съгласен че тези "уреди" вършат някаква работа. Но да се стремят да ме убеждават че надхитрят природните закони... да ме прощават! :)

Link to comment
Share on other sites

ОНо да се стремят да ме убеждават че надхитрят природните закони... да ме прощават! :)

За надхитряване на природните закони и дума не може да става...поне доколкото разбрах единия от аспектите, мога да направя далечна аналогия с пътя на горивото в един автомобил (btw и от конструкция на автомобили не разбирам, но ще се пробвам :D ) - когато конструкцията (бутала, цилиндри, цилиндров блок, etc.) не е изработена достатъчно качествено, при всяка неравност на повърхнината по целия път имаме известно съпротивление тук и там, в точките на несъвършенствата при изработването. При допълнително ръчно шлифоване и приближаване до идеалния път без спирания, вече нямаме тези завихряния от всяка неравномерност и логично двигателят започва да работи доста по-икономично, по-мощно и като цяло - по-добре (изпитал съм го на гърба си с 2 коли вече) и всичкото това - без да се пипат природните закони. В примера с колите, този подход важи за зле изработени стар модел коли (напр. соц.производство, правено в петък следобяд :P ), защото при новите модели тези недостатъци до голяма степен се изглаждат още в завода при роботизираното съвременно производство.

Качеството на нашата електропреносна мрежа е далеч-далеч от идеалното и на този етап спокойно може да се приравни към горния пример. Особено в центъра, където имам наблюдения, трафопостовете са от не знам си коя година, постоянно гърмят и токът се спира за часове....а постоянните промени на волтажа, смущенията и брумовете, чуващи се от аудиоуредбите ми са ежедневие, което отдавна не ми прави впечатление.

Ето защо си мисля, че има ресурс за подобряване, който може да се използва с уред, работещ по тази система.

Link to comment
Share on other sites

pamporov, говориш без да разбираш. Става дума за реактивната енергия (потърси в гугъл какво е това). Продължавам да съм скептичен въпреки че се чудя дали да не поръчам една джаджа за 50лв заедно с друга джаджа за замерване на консумацията. Ако номера мине - супер, ако не ще съм одухал 50лв излишно... Пламене сори ама другия път при Ангел ти ще черпиш ако е така :P

Link to comment
Share on other sites

Кой къде е казал, че се надхитрят природните закони?

Всичко опира до това да се заплаща точно (поне) това, което се изразходва. Т.е. взимане предвид някои несъвършенства на *измервателната* апаратура - електромерите, както и електроподаването.

 

А дали ще се каже "да дадеш по-малко, а да получиш повече", или по-правилното "да платиш по-малко, а да получиш същото като преди", е въпрос на гледна точка, и в двата случая става дума да се плати/измери по-малко отпреди, а иначе изразходваната енергия реално да е една и съща.

Мисля, че за това ставаше въпрос.

Повечето постове все пак ми се струват излишен спор и дъвчене на това дали се лъже енергото или не.

Както се спомена, с новите електромери няма как да се оптимизират тия неща, освен с лъжене.

Link to comment
Share on other sites

Както се спомена, с новите електромери няма как да се оптимизират тия неща, освен с лъжене.

 

Всъщност има и точно това ми обясняваха хората от EVN - новите електромери замерват реактивната енергия. Ако имаш достатъчно голям капацитет че да я съхраниш и да я върнеш за използване обратно наистина ще икономисаш малко, но не вярвам да е чак 30%... Става дума за климатици, хладилници и други уреди с електромотори.

 

И да, има електромери и електромери, има и такива които могат да ти замерват консумацията много по-точно, някакви синусоиди имаше които се гледаха доколко са правилни и не знам си какво - това се правило само за големи заводи обаче. Ще питам един познат който разбира и ще споделя.

Link to comment
Share on other sites

Е добре, в крайна сметка старите или новите ел-мери са по-податливи на т.нар. 'икономия' с подобни уреди, че тук се казаха противоречиви неща.

Не че разбирам особено и аз, но новите цифрови ел-мери някой каза нагоре, че с тях ефектът бил нулев.

Т.е. те би трябвало да отчитат тия неща с кос.Ф и реактивна енергия.

Link to comment
Share on other sites

Всякакви методи, чрез които се манипулира електромера и изобщо са незаконни - ще бъдат изтривани!

 

 

Е как да пиша в тази тема, след като предварително си ми обещал да триеш всеки мой пост :lol:

 

Пламене ти не му ли схвана иронията на човека :laughing:

 

Аха...схванах. :D Мислех, че новият модератор му е трил постове и Бънди е решил, че аз съм виновникът....а иначе с него се познаваме още когато беше xiT. :)

 

-------------------------

 

..............

 

Никого няма да разгневиш... Явно не разбираш откъде точно идва "пестенето" Не се пестят киловати. Тези устройства правят така, че определени консумации НЕ се отчитат. Оттам идва цялата "магия". Преди години тарикати им искаха по 250 лева. Аз винаги съм се отнасял скептично по въпроса, но сега след като приятел ми казва, че работи и дори ми дава да го тествам ако искам, откровено ме кара да се замисля

Link to comment
Share on other sites

Всъщност има и точно това ми обясняваха хората от EVN - новите електромери замерват реактивната енергия. Ако имаш достатъчно голям капацитет че да я съхраниш и да я върнеш за използване обратно наистина ще икономисаш малко, но не вярвам да е чак 30%... Става дума за климатици, хладилници и други уреди с електромотори.

Ама, много ми е интересно за к'ъв реактивен ток можем да си говорим при инверторният климатик ? :blink:

При него също като при компютъра(примерно) се използва импулсно захранване, след което се правят сумати корекции (широчинно импулсно модулиране) за да се управлява изобщо мотора, но да не навлизам в повече подробности.

 

 

И, да тези уредчета наистина касаят единствено реактивните токове. Който си мисли, че в едно съвременно жилище ще може да направи някаква сериозна икономия с тях ще се почуства доста излъган като си види сметките за ел. на края на месеца.

Link to comment
Share on other sites

доста мнения за два дена,явно темата е актуална,едно е ясно ,че говорим за обратната страна на луната,който е в час имам празен чек за него ;) само по тел. и ПМ.

Link to comment
Share on other sites

Момчета, това са глупости.

Пробвах го на една акумулираща печка. Това устройсто включва и изключва непрекъснато нагряването на реотаните, разчитайки на "инертността". Идеята е по този начин да се реализира икономия. Освен досадното щракане на релето не видах никаква файда да дам 100 лв. "Изобретателят" дори не се бе сетил как да избетне това щракане.

Има начин, но не е този...

Link to comment
Share on other sites

и аз се включвам за да споделя мнението си за този уред

http://www.tehnomag.net/eshop.php?body=sho...mp;page=ELSAVER

имах възможност да го разгледам от близо дори и да го разпломбирам за да видя

въпросната електроника,от която е съставен

оказаха се 4 диода 1N4007 изграждащи система Грец подпряни с неполярен кондензатор от

8Mf/400V,освен тези елементи имаше 2 съпротивления който подават захранване към светодиодите

това беше всичко,ако някой мисли че това у-во може да маниполира елекромер нека сподели

в руски сайт за него бях чел,че ако въпросният кондензатор 8Mf/400V се замени с подобен,но

на 100Mf (ако може въобще да се намери) тогава чак ще имате икономия на ток от 5%

като се направи рекламация да се върне уреда от сайта започнаха да изпращат всякакви уж легитимни

сертификати за одобрение,но като поискахме да ни направят демонстрация на дигитален електромер

кореспонденцията приключи внезапно

сметките за ток си останаха непроменени

 

:)

Link to comment
Share on other sites

Това с кондензаторите се прилага много отдавна при луминисцентните осветителни тела, защото в схемата им има дросел - индуктивен товар. В големите промишлени предприятия навремето имаше до трафопостовете големи кондензаторни батерии управлявани преди много време ръчно, но с напредване на технологиите вече си има съответната автоматика, пак защото в тези заводи има големи индуктивни товари - най-вече електромотори задвижващи разни машини. В битовата сфера не виждам чак такива големи индуктивни товари, но кой знае.

Link to comment
Share on other sites

Днес в "Марицата" имаше статия за уреда и сайт на представители за Пловдив

Много зарибяващи неща пишат тези хора ,като истински продавачи са.А онези хапчета за намаляване разхода на бензин,смятам да си купя няколко и да пия едно две докато жената кара да видя с колко ще падне разхода... :punk

 

Щом Midex ги е виждал в Щатите може наистина да вършат работа.

 

 

Ръгат се в който и да е контакт ???

Link to comment
Share on other sites

Днес в "Марицата" имаше статия за уреда и сайт на представители за Пловдив

Много зарибяващи неща пишат тези хора ,като истински продавачи са.А онези хапчета за намаляване разхода на бензин,смятам да си купя няколко и да пия едно две докато жената кара да видя с колко ще падне разхода... :punk

 

Щом Midex ги е виждал в Щатите може наистина да вършат работа.

Ръгат се в който и да е контакт ???

Ама то освен нас и амерриканците има ли по - малоумни наций ? :blink:

Link to comment
Share on other sites

imeto na temata e malko kak da kaja....tkova ne6to zakonno nqma,tarsim ne6to drugo ;) i kato gledam podizpanitelite na energoto kakvi raflezi sa i ne mogat da razdelqt na dve magareta seno mislq ,4e 6te si re6a problema ednozna4no. :lol: i neka nqkoi doide da mi kaje ama na tova ili onova tablo deto e na ulizata i vseki mango moi si gepi prekasva4i neznam si koi e barkal i bez da iska neznam si kvo i t.n......... :lol: :lol: :lol: az li4ni ve6ti na ulizata nqmam.koito se e izsral do stalba da si bar6e gomnata.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...