Jump to content
BulForum.com

Местожителство: София


Recommended Posts

Доста форумисти (все хубави хора :laughing: ) емигрирахме в София. Защо да не си отворим собствена тема, в която да обменяме полезна информация за интересни събития, сервизна информация, оплаквания и т.н., свързани с този град.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 252
  • Created
  • Last Reply

Каквото и да се говори за столицата ни, едно е вярно - ако си дошъл тук да работиш и здраво си седнеш на задника, отплатата ще е солидна.

 

Иначе може да е мрачна, мръсна и задръстена, но определено си има своите малки бижута, които са си там, просто трябва човек да ги открие :)

Link to comment
Share on other sites

Есента, ако имам "късмет" и аз там ша хода :lol: :blink: :allien Подготвям се психически от известно време, пък дано пловдивската мафия там помогне, че инак не се живее ...

Link to comment
Share on other sites

То си е до нагласа :music

Аз се чувствам добре - Южният парк е наблизо, имам си хранилка за разни пилета на прозореца, скоро ще дойде време и за озеленяване на балкони и первази.

Ако ходите повече пеша, може и да откриете някакви скътани уютни местенца - магазинчета за мъниста и шарени шалове или пък Слънчоглед, където да си инвестирате последните пари в бои за стъкло или моделин, магазинчето за чай и време, изложбата на иранско изкуство или пък просто да се настаните удобно нейде и да похапвате домашно приготвени торти (ул. Неофит Рилски 68 ;) )

Та така, драги ми Смехурко.

Ако сте по-малко навъсени, градът ще ви се стори едно не толкова страховито място.

Link to comment
Share on other sites

Интересно ми е как жените имат някакъв непоклатимо ескейпистки поглед върху гадните неща от околната реалност. В София дори и да има някакви приятни местенца, те са безнадеждно затънали сред общата инсутриална, сива, дива селска сволоч.

Link to comment
Share on other sites

Интересно ми е как жените имат някакъв непоклатимо ескейпистки поглед върху гадните неща от околната реалност. В София дори и да има някакви приятни местенца, те са безнадеждно затънали сред общата инсутриална, сива, дива селска сволоч.

 

И ти кога го разбра това "моме Калино"? Беше ли в София? Посети ли клубовете? Закуси ли сутринта в "Кривото" (примерно). Поръча ли си такси? Видя ли колко сме напред? DJ's от Холандия или Англия, бутилка спиртно питие почва от 50 евра нагоре....

 

Мен в Амстердам не ме е возило такси както софийско - напротив - опита се арабина да ни гъбарка...

 

София се движи 15 гърди напред в стандарта в страната - 10 гърди напред има и Варна - тествай например недвижими имоти - бързо ще ти стане ясно. Аз съм щастлив, особено след НГ в Червило - сутринта в 8, когато Ясен Петров къртеше мивките вече с велики сетове, а аз пушех последната си цигара отвън, която споделих с един италианец - дилър на мотори Хонда, си припомних какво ни липсва в Пловдив. Хубавецът се чудеше как така в Италия шоутата почват рано и към 12 са с кик и бан, а тук при нас , освен че жените са невероятни - колкото по-късно става, толкова по-мощно парти, съответно и афтърпарти се оформя....

 

Иначе за живеене постоянно - каквото и да ви говорят - София за тая работа не става. Пловдив за съжаление напоследък се опитва да "заприлича" на онази сган

Link to comment
Share on other sites

Рапторе, толкова си далече от идеята на поста ми и от идеята ми за хубав град като цяло, че няма да се хабя да отговарям. Лека вечер.

Link to comment
Share on other sites

България се дели на 2-София и останалото

каквото и да си говорим, София е едиствения наистина европейски град в цялата ни държавичка

п.с. ако имам възможност веднага бих се възползвал и заживял там

Link to comment
Share on other sites

Oo frodo, може би искаше да кажеш че Софето е на светлинни години пред останалите градове в България, но не и Европейски град. По нищо не може да се свърже с Европа освен цените...

Кое и е европейското, това че е зарината с боклуци, че всеки ден стават обири по сред бял ден, убийства. София не може да се сравни дори с Букурещ та камоли с някой европейски ГРАД (не столица). А все пак водят нас и Румъния най-изостаналите...

Бил съм в доста градове от ЕС и не само, повярвай ми нямат много общо...е като изключим молчетата...които всъщност взеха да се появяват в близките години. Аз преди 10-12 години в чужбина съм влизал в такива...

Aз бих живял в София единствено заради в пъти по-високите доходи и ценене на човешкия труд. Тук в Пловдив е направо трагично...

Link to comment
Share on other sites

ами аз последно бях в драма и кавала в гърция и по нищо не се различаваха от пловдив, софия и черноморието...даже бяха по зле.естествено никой не сравнява софия с париж или лондон, но по нормалните градове не се различават съществено ;)

Link to comment
Share on other sites

ами аз последно бях в драма и кавала в гърция и по нищо не се различаваха от пловдив, софия и черноморието...

 

А не ти ли направи впечетление , че 95 % от колите там са чисто нови. Защо ли ?

Link to comment
Share on other sites

Добре, нека започнем по-отдалеч - какво, аджеба, искате от един град? Какво трябва да има (или да няма) за да е годен за живеене според вас :)

(обръщам се към хората, изразяващи явна ненавист)

И аз бях хейтър, преди да се преместя тук. Сега като имам някакъв поглед над нещата не бих казал, че тая някакви лоши чувства към това място. Реални хич не ме вълнува какви дискотеки, клубове или други "естаблишмънтс" има - за тях и в Пловдив не ми дремеше. Харесва ми това, че си имам дом тук, чувствам се уютно. Смятам, че това е най-важното, където и да живее човек.

Link to comment
Share on other sites

А не ти ли направи впечетление , че 95 % от колите там са чисто нови. Защо ли ?

колите са нови, но са най обикновени ;)

защо ли, защото в гърция трябва да докажеш дохода, за да си купиш кола, къща и така нататъка...кога ли това ще стане в бг :tongue

Link to comment
Share on other sites

Да, наистина, идеята за темата ми дойде, след като установих, че за 4,5 г. живеене в София не знам нито един нормален лекарски или стоматологичен кабинет, (дори с риск да ми се смеете) - прибирам се до Пловдив, за да се подстрижа! До скоро не знаех как да се кача на Витоша по най-елементарния начин! Имам съвсем бегла информация за възможностите за спортуване (other than фитнес), в 80% от случаите чеквам bgmaps, за да се ориентирам за дадена улица. С други думи, проявявам яки дефекти и съм абсолютно сигурна (проверено от личен опит), че дефектите са общи за повечето чуждоградци, пристигнали в София по една или друга причина. Особено при нас, пловдивчаните, които страдаме от комплекси за малоценност и мания за величие едновременно.

А ако трябва да говорим за чистота, трафик, човешки взаимоотношения, морал и бизнес... всеки човек свързва града с личните си преживявания и обхвата на познанията си за него. Ако "Софията" ти се събира в подлеза на Централна гара, калния под на 305, панелите на Дружба и задръстения Орлов мост - разбираем е негативизмът. Но ако си се разхождал през пролетна вечер около Народния театър, ако си пил чай с мляко в Апартамента в интелигентна и усмихната компания, ако имаш възможност да посещаваш супер яки събития всяка вечер и това да зависи единствено от степента на мързела ти... хммммм - ела да видиш тази София и пак ще си говорим.

Link to comment
Share on other sites

50 лв. глоба може да отнесе таксиджия, който откаже да качи клиент. Това заявиха за "Монитор" собствениците на някои от най-големите фирми в София.

Те обясниха, че наказанието е предвидено в Наредба 34 на Министерския съвет, в която е записано, че таксиджията няма право да откаже курс. Това може да се случи само, ако клиентът е видимо пиян или дрогиран. Водачът може да откаже да ни вози и ако сме мръсни или водим със себе си домашни любимци. Таксиджията има право на отказ и ако прецени, че сме заплаха за живота и сигурността му.

Последното нововъведение е, че шофьорът може да не обслужи клиент, който не иска да си сложи предпазния колан.

"Естествено не може да се брои за нарушение и случай, в който шофьорът е приел заявка за адрес, а друг клиент се опитва да спре колата. Дори да се обади на диспечерката на съответната фирма, таксиметровия шофьор няма да бъде глобен за това", обясни шефът на Националния съюз на превозвачите Румен Крумов.

Във всички останали случаи клиентът има право да се оплаче на дежурния телефон на таксиметровата фирма. Извинения като " не съм в тази посока" или "курсът е много кратък" не са основателни и задължително шофьорите се глобяват, категорични са собствениците на таксиметрови компании в София.

Ето малко интересна информация по повод таксиметровите услуги, чието предлагане излиза към двеста пъти по-слабо от търсенето :wacko: . Аз лично винаги съм се потрисала, че в София могат да ти откажат возене, ако потенциалната сметка е по-малка от 4-5 лева (без бакшиша).

Да не говорим, че при поръчка по телефона в пиков час се чака по 20 минути най-малко, без изобщо да си сигурен, че до теб ще дойде някаква кола.

Link to comment
Share on other sites

Аз пък още първата си година в София открих няколко бързи начина за достигане до Витоша. Вече не помня номера на автобуса (хващам го на спирката срещу Хигиената), но спира на площада на Драгалевци. От там продължаваш на горе и кеф ти планина, кеф ти пътечки, питаш как да стигнеш до Драгалевския плаж и от там хващаш която щеш пътека - вероятно ще попаднеш на обиколната.

Не помня автобуса, понеже съм го ползвал веднъж - през останалите случаи съм ходил до там (и обратно) на самоход.

Южен парк ми е близо и доста често ходя там. Прекрасно паркче - много обичам да отмарям, да чета книжка, да се разхождам там...

Link to comment
Share on other sites

Тази наредба дали ще върши работа?

 

Аз бях потресена, когато декември се сблъсках с този феномен. Над 30 мин разни шофьори ми изкарваха какви ли не доводи - чакам си смяната, не зная къде се намира адреса, в момента съм в почивка, а един съвсем откровено ми каза в прав текст, че няма да ме закара никъде. Беше отвратително! Глобата трябва да е в пъти по-голяма, за да има някакъв ефект, защото тези, които отказват да бъдата ангажирани за кратки курсове са безумно арогантни. Моето предложение е поне 1000лв и наказание да не може да работи като таксиметров шофьор поне 3 години.

Link to comment
Share on other sites

Како, лесно е. Тази забрана си съществува много отдавна, като вътрешно правило в по-големите таксиметрови компании. Питаш шофьора за името му, за да знаеш кого да споменеш, като се обадиш. Много е вероятно да се окаже, че почивката му е свършила...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

ВАС отмени глобите в градския транспорт

 

Тоест - контрольорите нямат право да ни вземат повече от 7 лв., като ни издадат билетче за глобата. А ако ние откажем да си купим такова билетче, сме длъжни най-много да слезем от автобуса. Гениално! :rolleyes:

 

СОС веднага помоли жителите и гостите на града да не влизат в спорове с контролите в масовия градския транспорт на тема “нормативна уредба“.

Link to comment
Share on other sites

Определено шансовете за реализация са доста по-добри,както и образованието като цяло(поне се водят по-реномирани учебните заведения,дали е така е друг въпрос).Иначе градът не е лош,смисъл просто е някак си по-напрегнато ежедневието,но се свиква.Разбира се Пловдив е много по-добър за живот,но относно доходите няма място за сравнение. Иначе за тези които са до Южен парк има фризьорски салон на ъгъла на бул.Гоце Делчев и ул.Костенски водопад-намира се срещу спирката на 74,76,8,73. Подстригват добре,поне по мое мнение,но взимат и малко повече(поне така ми се струва)-за мъжко 8лв.

Надявам се да съм бил полезен.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...