Jump to content
BulForum.com

Домашни NAS (Network Attached Storrage)


Recommended Posts

21 hours ago, Veno said:

По-скоро нещо такова:

 

https://www.aliexpress.com/item/4000273001324.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.1c4a2bf37kvFbw&algo_pvid=d073fe72-c60b-43b6-b055-f94fd5e1e43d&algo_expid=d073fe72-c60b-43b6-b055-f94fd5e1e43d-2&btsid=0b0a556516156179285862721e417e&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

 

Единственото което ме спира за момента е hdmi to csi бридж-а, и по-скоро цената му, някак си ми се струва неоправдано висока, на фона на това дали някога ще го ползвам цялото нещо :). И не на последно място ще стане всичко много бълки, а при мен в рака вкъщи почти няма място вече. Но ще помисля.

 

Варианти има много. Ако ти трябват само два hdmi входа, най-добре е с устройство, което поддържа превключване на входовете посредством hotkey от клавиатурата, като това да речем. Така няма да се налага да запояваш жици за управлението му от малинката и ще можеш спокойно да използваш евтина hdmi-to-usb capture джиджавка, каквато аз смятам да използвам. Латентнoстта на usb донгълите е по-голяма, но пък вадят по-висока честота на фреймовете. Тия дни смятам да се побъзикам с каквото имам под ръка (едно Pi 4 B с 4GB RAM) и ще пиша отзиви.

ПП. Майтапа беше с това как сложих х16 видео карта в х1 слот на сървъра, щото нормалния х16 такъв за видео карти ми отиде за SAS контролера - отрязвайки излишното от PCIe конектора с един дремел, ама за това ще пиша в отделна тема. И работи перфектно естествено, картата е една стара Nvidia GT 710B. :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 132
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

54 minutes ago, Godfather said:

Майтапа беше с това как сложих х16 видео карта в х1 слот на сървъра, щото нормалния х16 такъв за видео карти ми отиде за SAS контролера - отрязвайки излишното от PCIe конектора с един дремел

 

с х1 екстендър не ставаше ли или е малка кутията?

Link to comment
Share on other sites

Аз имам едно дъно Asrock с CPU on Board - J1900(10W консумация на процесора), което ползвах основно за Homeassistant, и го бях сложил в една кутия mini-itx. Но наскоро си купих едно такова - цпу-то е 5W:

https://www.asus.com/Displays-Desktops/Mini-PCs/All-series/Mini-PC-PN40/ - боцнах му 4гб рам и едно 2280 128gb SSD, което дойде с лаптопа ми преди 2-3 години и прехвърлих на него homeassistant-a.

Междудругото го препоръчвам с 2 ръце, прави 5-10 вата консумация макс.

Асрок-а сигурно ще стане на 10 години, но все още няма алтернатива, даже гледам го продават някои фирми все още. Та реших да го ползвам за NAS, щото не мога да прежаля парите които искат Synology и QNAP и му купих една такава кутия:

https://www.vali.bg/bg/product/18924/Кутия-Kolink-Satellite-Cube-Mini-ITX-Micro-ATX-Черен

Добавих и едно такова захранване:

http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=63836

 

И в момента бачка чудесно, с 3 броя по 1ТБ 2.5" дискове в Raid1z ZFS под FreeBSD. Има samba, timemachine. Температура-та на cpu ядрата падна спрямо старата кутия от 55 градуса на 40 градуса.

Даже му поръчах едно такова за да сложа още 2 диска:

https://www.aliexpress.com/item/4000090133936.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.37894c4dhqwXXS

Че дъното има саом един pci-e x1 слот. Ще трябва да се модне и кутията да събере още 2 диска евентуално, но това не мисля ще е проблем.

Остана само да се ъпгйредне евентуално с още 4ГБ рам, в момента е само с 4ГБ но и сега работи въпреки, че не е оптимално за ZFS ARC.

 

Извинявам се, че оспамих темата.

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, plameni said:

 

с х1 екстендър не ставаше ли или е малка кутията?

Не ми се даваха пари за райзър, пък и да чакам доставката, освен това трябваше и допълнително да се чудя как да закрепвам картата (кутията е mATX), а така за пет минути реших проблема с дремела. :lol:

ПП. Ще отворя отделна тема да обсъждаме домашни NAS-ове.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Godfather said:

Не ми се даваха пари за райзър, пък и да чакам доставката, освен това трябваше и допълнително да се чудя как да закрепвам картата (кутията е mATX), а така за пет минути реших проблема с дремела. :lol:

ПП. Ще отворя отделна тема да обсъждаме домашни NAS-ове.

Това силно ме интересува..... 

Link to comment
Share on other sites

Отделих темата да си бъбрим тук за домашните NAS-ове. Ето какво сглобих аз наскоро. Нали ми изпадна един Ryzen 7 3800X след поредния ъпгрейд наскоро та се чудех дали да го продавам или да слгобя нещо с него. Накрая реших да се хвърля на варианта NAS с евтино АМ4 дъно, но поддържащо ЕСС памет (защо точно ЕСС ще обясня по-надолу). Оказа се, че моите приятели от Asus вече са пуснали такива дъна и директно си взех едно PRIME B550M-A за $130 (канадски). След това си поръчах два стика 8GB DDR4-2933 PC4-23400 ECC UDIMM Memory от Nemix, с които дъното заспа. Сега, този процесор за NAS е нещо като да трепеш комари с гаубица, ама на този етап просто не ми се занимаваше с други сложни комбинации. Исках евентуално да го продам и да взема нещо елементарно, като Ryzen 3 3200 G (хем с видео), ама пусто тия никакви ги няма в момента.

Та така, сега какво допълних за същинската NAS част - един 250GB Seagate Barracuda M.2 NVMe Gen 3x4 за системен диск с Debian 10.8 Buster, 3 х 4TB Seagate IronWolf NAS 5900RPM CMR SATA III HDD за основния ZFS масив във вариант RAIDZ1 (това е грубо еквивалента на RADI-5), един 250GB WD Blue SN550 M.2 NVMe SSD за ZFS кеша, два 120 GB Kingston 2.5'' SATA III диска за т.нар. ZIL SLOG (това е кеш за записи) в mirror конфигурация.

Сложих Debian, защото в моя случай "user friendly" не е основно изискване, като далеч по-важно е да имам свободата да инсталирам каквото си искам и да си го конфигурирам както си искам. Иначе за хора без опит с Линукс май най-добрия user-friendly вариант е TrueNAS (базиран е на FreeBSD).

Контролерът за дисковете е LSI SAS9207-8i (което ще рече, че имам голям запас в случай, че реша да разширявам обема).

За кутия избрах Thermaltake Core V21 - има предостатъчно място и в същото време е компактна форма като за mATX.

Последно за захранване избрах Fractal Design Ion+ 560P 80 Platinum Plus - взех го на уникална прИмоция за CA$120.

Като производителност, машината направо кърти мивки и чучурки. Естествено майтапа както вече писах беше със слагането на видео картата, защото основния и единствен x16 PCIe слот на това дъно отиде за контролера за дисковете. Дремела се оказа много хубав инструмент! Макар и от бързане да прецаках най-външния (7-ми) пин от х1 изрезката, оказа се, че това изобщо не пречи на картата Zotac GeFroce GT 710B 2GB DDR3 да си работи като пич. :lol:

Сега дилемата е какво да правя като реша да ъпгрейдна мрежата на 10Gbit. Ще трябва май да взимам bifurcation карта, но пък хубавото е, че БИОС-а на дъното поддържа тази функция, демек има конфигурация от х16 на 2 х8.

Последно - защо толкова държах да използвам ЕСС памет. Ами просто когато се работи със ZFS файлова система и съответните масиви е крайно непрепоръчително да се използва РАМ, която може да създаде проблеми и да прецака самата файлова система. Не, че грешките са често срещано явление при нормалната РАМ, но риска не си заслужава. Затова и ZIL SLOG-a (което е кеша за записи) съм го сложил в mirror вариант за да се избегнат всякакви издънки и с този важен елемент. Тия два диска между другото ми легнаха по-евтино от 40 канадски пари всичко, което просто не си струваше да се чуди човек. :)

 

Ето и две снимки на машината - домашен NAS с функциониращо RGB! :lol::punk

nas1.jpg

nas2.jpg

Link to comment
Share on other sites

До тук разбрах основно, че излиза скъпо... :lol:

Някакво мнение за готовите решения? И всъщност NAS решение дали е подходящо за домашен медия сървър...май не е много...мисля че някъде из темите разисквахме медия сървъри, ама не помня къде.. :bgrin:

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Mockingbird said:

До тук разбрах основно, че излиза скъпо... :lol:

Някакво мнение за готовите решения? И всъщност NAS решение дали е подходящо за домашен медия сървър...май не е много...мисля че някъде из темите разисквахме медия сървъри, ама не помня къде.. :bgrin:

Начи глей ся, всичко е на принципа "баба знае 2 и 200". NAS може да се направи и с Raspberry Pi. Е, няма да има производителността на тия горните железа, ама пак ще върви. Всъщност най-добре се получава ако ти изпадне някое старо сървърно дъно (пък още по-добре ако си върви с процесора и ЕСС рамта). Такива неща понякога изпадат в Ибей на нелоши цени, ама трябав да дебне човек. Даже може и стар десктоп да ползваш, ако прежалиш риска да въртиш ZFS система на обикновена РАМ ей така за трупане на опит. Иначе това, което сглобих може и да изглежда сравнително скъпо на пръв поглед, но от гледна точка на стабилност и възможности спокойно може да съперничи на системи за хиляди в зелено. Единственото, което му липсва е hot-swap bay за настоящите дискове плюс бъдещо разширение. :)

Link to comment
Share on other sites

за мен на първо четене е ниската консумация и безшумността ... това за ECC  паметта, може да е така, но да не забравяме че FreeNAS рънва на десетки хиляди машини по света на всякакви бангии, като минималното изискване е 8гб рам да има. На второ четене е максимална ефективност за най-малко пари, тоест използване на налични части, стига това да не компроментира първнеите 2 неща. Така, че аз използвах налично дъно купено преди 8-9 години от мен за 120 лв. памет за него 2x2gb които отпаднаха от един стар лаптоп на Вели, който изхвърлих още тогава. За ОС ползвам FreeBSD върху Intel 2.5" 240GB Enterprise SSD, поради същатата причина както и ти а именно за да инсталирам допълнителни неща, въпреки че новото Асусче което купих рънва Debian последния, а и отделно както казах FreeNAS  изисква 8гб рам а аз ги нямам, иначе може би щях да ползвам него, там нещата са много оптимизирани и ти спестяват ровенето и четенето по форуми как да тунинговаш нещата. Дисковете както писах са 3x1TB 2.5" в RAID1Z, които са ми отпаднали от стари лаптопи които съм ъпгрейднал на SSD. За файл сървър и timemachine бекъп за жената това ми е повече от достатъчно. Единствената ми чуденка беше дали да ползвам RAIDZ1 или Mirrors. Но поради налични само 3 диска се спрях на RAIDZ1, ако ми изпадне още 1 диск, може да мигрирам на 2 mirror-a, пак с общ обем 2ТБ. Относно охлаждането имам 2 броя 120мм вентилатори на шкафа отгоре, които са с PWM и температурни датчици:

https://www.amazon.de/-/en/ARCTIC-P12-optimized-static-pressure/dp/B0842QLPGV/ref=sr_1_3?dchild=1&keywords=arctic%2Bfan&qid=1615711561&sr=8-3&th=1

Arcitc P12 TC

В самия NAS,  захранването е с 120мм перка предвидена за дълга работа, отделно им на кутията отзад още една 120мм перка която изкарва въздуха, и която може би е единствената слаба част, но за нейна евентуална смяна поръчах това, което ми пристига утре:

ARCTIC P12 Silent

Иначе, Кръстник, твойта система е просто за някой Datacenter а не за вкъщи, освен ако не бачкаш сериозно с някакви виртуалки или подобни върху нея. Което, ме навежда на мисълта да питам, дали си рънвал виртуалка Windows Server  върху ZFS, не съм чел нищо по въпроса, а след поредния фейл на RAID контролер за 500$ бих го мигрирал ако е възможно.

 

NAS-а харчи 20W средно. Общо рака харчи 65 вата средно, повечето отиват за PoE суича, който освен него храни и едно AP с POE+

 

IMG_20210314_121445.jpgIMG_20210314_115058.jpgIMG_20210314_121603.jpgIMG_20210314_121452.jpgIMG_20210314_121603.jpg

Link to comment
Share on other sites

Да, и моят нас дълги години рънваше в/у екс десктопи, съответно имаше ултимейт дъна и т.н, което беше забавно в някаква светлина :))
Но след последният ъпгрейд си получи собствен новичък билд преди година и нещо

Intel i3-9100 + ASUS PRIME B360M-K с 16Г DDR4, и Corsair VS450 за захранване.

Дисковете му са Samsung 960 Evo ако не се лъжа за root диск, 256Г, + 5х2T в момента, комбинация от 7200 rpm Seagate Baracuda и Хитачита, след като се оказа че 2 от баракудките ми са от SMR–ите пуснати от Seagate. 

Трябва да сменя самсунгчо с NVME, което ми се освободи от лаптопа, че в момента си губя единият сата порт заради м.2-ката, но така да не ми се занимава да преинсталирам ..  

За мрежа има Mellanox ConnectX-4 Lx, 1x10/25Gbps SFP порт

Като цялото нещо + Д-линк рутерчето което стои с наса, ползват ~ 55 вата, което е добре според мен :))

Като OS е на Fedora 32, което ми напомня че трябва да я ъпгрейдна до 33.

Сториджа е mdraid с raid6 + dm-cache. Raid 6 защото най-честото нещо е при rebuild да ти умре втори диск от Raid-а, особено ако са на еднаква възраст дисковете

Теоретично исках да го ползвам и да рънва нещо повече от сторидж, но си остана просто като samba и nfs сървърче. Което ползвам за домашни неща и разните ми сървиси го ползват за шернат сторидж

И всичко се бекъпва ежедневно в backblaze b2 + служебният object storage offering

Преди имаше и Owncloud, но ми писна странното му държане - ъпгрейд на пакетите, той спира защото бил ъпгрейднат и трябва ръчно да му довършиш ъпгрейда.. нова федора - умира защото не поддържа новата версия на PHP И не работи с месеци. Вероятно щеше да е по-добре ако го бях пуснал като контейнер, но след години бъзикане ми беше просто писнало от него.

Сега за целта минах на Office365, onedrive ftw :)

 

В някакъв момент и аз бях залитнал по вълната на freenas и zfs, докато не разбрах че към съществуващ volume (не помня как го наричаха) не можеш да добавиш нов диск, и да му вдигнеш сайза така. Или трябва да го пресъздадеш или да сменяш дисковете един по един с по-големи и resilver .. Което е абсолютна дивотия според мен.. 
Всъщност може би най-накрая са добавили опцията? Последно съм проверявал преди повече от година и все още не разрешаваха. Freenas просто добавяха новият диск като самостоятелен и разширяваха FS-а отгоре, което означаваше че имаш RAIDZ1 плюс отделен самостоятелен диск

 

Link to comment
Share on other sites

Точно навреме идва тая тема :D

От доста време ползвам Thecus n7700 със 7x2TB в RAID6 - напълно съм съгласен със съображенията на @ARPAnet избор на RAID6.
Нелоша машинка, но вече доста остаряла като концепция и хардуер.
Тръгнах да събирам части за нов NAS, но както гледам, проектът ще поеме друга посока.
В зависимост от обема и желаните скорости, домашният NAS може да се окаже малко скъпо удоволствие. Лично на мен ми изглежда неразумна инвестиция в топ-хардуер за решаване на една единствена задача. Затова се ориентирам повече към All-In-One Home Server build, на който освен NAS трябва да се търкалят и няколко виртуални машини, включително и медиен сървър. Няма да се ползва за десктоп.

 

В момента съм подготвил захранване и 6x4TB 7200 дискове. Сдобих се с една разкошна Full-tower кутия DARK BASE 900  и понеже има бол място, мисля да добавя още два диска. Ще има два NVMe и два SSD SATA III. Ако дъното няма 10G портове, съм приготвил една двупортова мрежова карта Lenovo 00YK535 (Broadcom NX-E PCIE 10GBASE-T), която чудесно ще се свърже с опорния ми суич ZyXEL XS1920-12

 

Все още нямам окончателен отговор на следните въпроси:
1. Хардуерен или софтуерен RAID. Предвид "късите клечки", които съм теглил във времето със скапващи се контролери, повече клоня към софтуерен RAID;
2. Операционна система / Hypervisor;
3. Процесор/Чипсет.

4. IPMI. Нямам опит с чипсет на AMD и не знам дали DASH би свършил работа. Чета за KVM-функции, но не знам подробности...

 

Всяко предложение е добре дошло.

Link to comment
Share on other sites

@plameni

На тема hypervisor - брал съм ядове преди време с виртуална сторидж машина, която ESXi отказваше да пусне, след като единият физически диск умря. 

Та може би помисли за нещо което може да прави райда само по себе си - Linux +KVM, Freenas+bhyve. според виртуалките които ще пускаш и колко комфортно се чувстваш с тях. Cockpit Project — Cockpit Project (cockpit-project.org) прави достъпа до КВМ виртуалките сравнително лесен и приятен, че все още нямат клинет за Windows, и ако нямаш линукс десктоп може да е леко досадно да се занимаваш с тях. Като Cockpit присъства в Redhat дистротата, Centos/Fedora, etc. 

За процесор - пак си е според ползването и виртуалките, като гледам има хубави цени и на i5 и на 7, ако не ти трябват много ядра.. 

Godfather–а постна за новата глезотийка Pi-KVM - Open and cheap DIY IP-KVM on Raspberry Pi , доста е популярна в момента :) 

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, ARPAnet said:

В някакъв момент и аз бях залитнал по вълната на freenas и zfs, докато не разбрах че към съществуващ volume (не помня как го наричаха) не можеш да добавиш нов диск, и да му вдигнеш сайза така. Или трябва да го пресъздадеш или да сменяш дисковете един по един с по-големи и resilver .. Което е абсолютна дивотия според мен.. 

Всъщност може би най-накрая са добавили опцията? Последно съм проверявал преди повече от година и все още не разрешаваха. Freenas просто добавяха новият диск като самостоятелен и разширяваха FS-а отгоре, което означаваше че имаш RAIDZ1 плюс отделен самостоятелен диск

Това е така, но просто ZFS си има своите уникални предимства и човек понякога трябва да прави компромиси да се нагърби с по-подробно планиране на масива плюс някой и друг долар отгоре. :)

3 hours ago, plameni said:

Все още нямам окончателен отговор на следните въпроси:

1. Хардуерен или софтуерен RAID. Предвид "късите клечки", които съм теглил във времето със скапващи се контролери, повече клоня към софтуерен RAID;
2. Операционна система / Hypervisor;
3. Процесор/Чипсет.

4. IPMI. Нямам опит с чипсет на AMD и не знам дали DASH би свършил работа. Чета за KVM-функции, но не знам подробности...

 

Всяко предложение е добре дошло.

Отговора на първия въпрос е лесен - само софтуерен RAID разбира се. Вече отдавна няма хардуерен вариант, който да превъзхожда при това огромното разнообразие от софтуерни решения. За ОС и особено ако смяташ да наблягаш на хапървайзорите, мисля Unraid е най-добрия вариант, но проблемът е, че не е безплатна, макар и цената да не е нещо кой знае какво. Unraid e май кажи-речи единственото решение, с което може да ползваш dedicated video на отделна виртуалка. Лайнъс от LTT има много клипове с използване на Unraid, включително и един как прави домашна машина с две видео карти, на която да играят с жена му във виртуалки. :)

Процесор/чипсет е общо взето най-сложния въпрос. Зависи какво може да ти изпадне. Има интересни неща в Ebay на всякакви сървърни дъна, основно различни поколения Xeon-и и съответните чипсети. Ако ти е изпаднал някакъв AMD както при мен се случи, Asrock Rack правят сървърни дъна с AM4, които имат всички хубавини, включително и IPMI, но цените са солени като за сървърни дъна разбира се. Аз в началото точно такова дъно смятах да взимам, но после се отказах, защото крайната цена щеше да набъбне като за още една гейминг машина. :lol: Относно KVM-over-IP горецитирания проект използващ малинката няма алтернатива в момента, нито като цена, нито като възможности.

Link to comment
Share on other sites

Магданозе, много бързо се отказа бе човек. Пробвай най-простия и евтин вариант: Raspberry Pi и два USB диска в RAID-1. :)

 

ПП. @Veno, аз също трябваше да слагам вентилация в шкафа дето се вижда на снимките, че иначе температурата скача яко, дори сега през зимата. Сложих AC Infinity Airplate S9 и съм много доволен. Процесора в момента не вдига повече от 35 градуса, а без вентилацията качваше до над 50.

acinfinitys9.jpg

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Mockingbird said:

Пичове, честно, отказахте ме..... :lol:

Т'ва ваш' то на нищо не прилича.... Шси карам с компа.... 


Шса сетиш!
Аз такова, понеже буквално ме заболя главата да изчета сичкити тихнулогии, да питам като прост селски човек- какво постигаме с цялата тъз ралта, дет не мога да го постигна с нормалния си комп и закачените към него общо към 10 ТБ външни дискове? 
Знам че е тъп въпрос, но го задавам. 

 

Link to comment
Share on other sites

Ако колекцията ти от филми се намира на нормалния ти комп., можеш ли да гледаш филм на телевизора докато рестартираш или му правиш профилактика, или ъпгрейдваш?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Аз нямам десктоп машина и съм само с лап топ, на който хардът му е 256GB. NAS-а ми върши страхотна работа, като го ползвам главно за медия сървър. Аз си взех synology, защото имаха някаква промоция тогава :) Сега като заговорихте за raspberry може да се опитам да си направя втори, че отдавна ми е мерак да си взема :) Ако NAS-а се ползва само за медия сървър трябват ли му 8GB ram и по - добър процесор?

Link to comment
Share on other sites

То пък точно ще тръгне да рестартира и профилактира компа си баш по средата докато гледа филм. Гледа филм и се кефи и изведнъж си казва - абе я чакай точно ся да разглобя компа и да го изчистя....

Ако по някаква друга причина (или обща) има 24/7 работещ комп или домашен сървър, си ползва него. Аз лично съм привърженик на тази идея, на един домашен сървър можеш да присвоиш множество функции. Ако обаче всичко, което (ще) ти трябва изобщо, е някакъв сторидж, тогава да. Нещата са размити, за мен лично пълноразмерна OS от двете основни, си е плюс да мога да правя каквото си искам с минимални усилия. Понякога апетита идва с яденето и даже през годините се "мятах" между "ъпгрейд щото функцията го иска" и "нова функция, щото вече имам ресурсите".

Stasio, за медиа сървър трябва колкото софтуера иска, надали над около 500МБ за него, в лошия случай. Един Serviio примерно гълта средно 200МБ да кажем. Ако пък ще се прави прекодиране в реално време, тогава нещата може да скочат драстично и откъм процесор.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, RaptoR said:


Шса сетиш!
Аз такова, понеже буквално ме заболя главата да изчета сичкити тихнулогии, да питам като прост селски човек- какво постигаме с цялата тъз ралта, дет не мога да го постигна с нормалния си комп и закачените към него общо към 10 ТБ външни дискове? 
Знам че е тъп въпрос, но го задавам. 

 

Всичко може

Както и пламени спомена - чрез НАС-а изместваш зависимостта към компа ти. Например ако щерките гледат филмче на телевизора, което се намира на десктопа ти - не можеш да го рестартираш без да им спреш филмчето. 

Ако искаш малко допълнителна защита чрез RAID, страничен NAS буквално ти добавя екстра портове за дискове, които може и да нямаш свободни на десктопа си.  Някои файлови системи си идват с ектра защити за файловете ти, като споменатата ZFS или BTRFS, но могат и да са досадни. 

След което спокойно можеш да си преместиш в/у NAS-а примерно торент клиента си. Който след това спокойно да достъпваш отдалечено от всяка машина вкъщи - лаптопи, телефони дори. 

И така няма нужда да си държиш десктопа нон-стоп пуснат.

Много често когато става дума за домашни билдове с по-богати от към функции OS-и, след това хората започват да си играят да пускат още сървиси. HomeAssistant примерно, като не лош туул за домашна автоматизация. В този момент тази екстра машинка започва да придобива и още едни функции които вероятно също не искаш на десктопа си. 

Като освен споменатите домашни билдове си има и готови решения с по 1-2-4 и повече дискове, лесни за ползване с готини уеб интерфейси и т.н. 

Според нуждите е, и мерака. 

48 minutes ago, Stasio said:

Аз нямам десктоп машина и съм само с лап топ, на който хардът му е 256GB. NAS-а ми върши страхотна работа, като го ползвам главно за медия сървър. Аз си взех synology, защото имаха някаква промоция тогава :) Сега като заговорихте за raspberry може да се опитам да си направя втори, че отдавна ми е мерак да си взема :) Ако NAS-а се ползва само за медия сървър трябват ли му 8GB ram и по - добър процесор?

Ако само ще шерва филмчета по мрежата - може и с по-малко. Бих казал, че 4Г стигат като един добър минимум. Екстрите са ако искаш да си пуснеш и още нещо на машината. 

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, RaptoR said:

Шса сетиш!
Аз такова, понеже буквално ме заболя главата да изчета сичкити тихнулогии, да питам като прост селски човек- какво постигаме с цялата тъз ралта, дет не мога да го постигна с нормалния си комп и закачените към него общо към 10 ТБ външни дискове? 
Знам че е тъп въпрос, но го задавам. 

 

Едно от нещата, които се постигат, Мисирчо, е при случайно сгомнясване на един диск в конфигурацията, просто го вадиш, подменяш с нов и забравяш за случката, вместо да влизаш и да оревеш форОма как всички картинки и филмчета са ти изчезнали. :lol:

 

ПП. Одеве започнах да си прехвърлям виртуалките на NAS-a. Направо съм впечатлен как мазно върви всичко - използвам headless KVM и дори не се наложи да прибягвам до връзване на монитор (все още не съм направил гореспоменатата далавера с малинката). :punk

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Veno said:

Ти да не ползваш X на NAS-a ?

Не, никакъв Х не съм сложил, а просто ползвам headless KVM (Kernel Virtual Machine) през VNC, което е супер яка далавера. При headless конфигурацията не ти се налага да използваш GUI среда в host OS. Е, всичко се настройва с команди в ремоут шел, ама аз съм свикнал на този тормоз. :lol:

 

ПП. Относно консумацията днес видях как стоят нещата, това с всичкия описан хардуер плюс две постоянно работещи виртуалки (Kali Linux и ВирОс 10). Ами повече от доволен съм - UPS-а, на който съм закачил сървъра има дисплей с информация за консумацията и машината заспива на 99 вата. Сега си мисля, че мога дори още повече да намаля консумацията, ако си поиграя да undervolt-вам процесора и да го "скопя" по принцип от гледна точка на бустването. Ама не ми се занимава, защото тока при мен е "без пари" и за 100 вата (една стара крушка с нагреваема жичка) направо не си струва да си давам зор. :lol:

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Godfather said:

Едно от нещата, които се постигат, Мисирчо, е при случайно сгомнясване на един диск в конфигурацията, просто го вадиш, подменяш с нов и забравяш за случката, вместо да влизаш и да оревеш форОма как всички картинки и филмчета са ти изчезнали. :lol:


Това куче много отдавна съм го заровил без да правя сложни акробатики - на всеки диск има копие от ценните неща. Сега ако изгорят едновременно 4 диска вече може и да стане проблем....

Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, RaptoR said:


Това куче много отдавна съм го заровил без да правя сложни акробатики - на всеки диск има копие от ценните неща. Сега ако изгорят едновременно 4 диска вече може и да стане проблем....

Демек ти си губиш времето да правиш ръчно RAID-1 всеки ден (или всяка седмица), вместо да оставиш тази банална задачка на софтуера. :Facepalm::lol:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...