Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през... Политиката

Recommended Posts

Без периодичното проверяване, защото ти идва известие като стане нещо. Аз така хванах лекарката. Минутата, в която ми записа прегледа получих известието. 
Все пак в приложението виждаш прегледи, диагнози, рецепти, изследвания, ваксини и т.н. Говорим за цялото ти здравно досие. 

Смс не е никак сигурно. Я го получиш ти, я някой друг. На цялото семейство телефоните са на мое име. На кой телефон точно да пратят на жена ми, децата?  А какво правим с хората които телефоните са им през фирми? Да не говорим, че старият ми личен номер е даден със сигурност на друг. Видях го във вайбър, беше при някаква жена вече. 
Все пак говорим за конфиденциална здравна лична информация. За мен е естествено да се мине през оторизирано приложение за удостоверяване, което да каже да това е лицето ххх. В много финансови и банкови приложения правим същото в момента - лични документи се качват, селфита се правят. Да по-бавно е, но заради сигурността в този случай си мисля, че си заслужава. Ако човек няма капацитета за такава процедура, си мисля, че и интереса му към здравното му досие ще е мижав. И какъв % от хората нямат интернет в телефоните? 
За мен е най-добре да има някакво общо приложение за достъп до всякакви държавни услуги и информации, малко като китайците. Или оторизацията и настройката да е с прочитане на данните от чип в личната карта например и само 1 активен акаунт, но с нашите крадци…..

• Replies 10.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• RaptoR

1273

• plameni

1123

• w00x

1023

• ARPAnet

956

Top Posters In This Topic

Posted Images

6 hours ago, plameni said:

EDIT:
По повод административните услуги...
@chasti, виж докъде са докарани нещата:

image.png

От целия сеир последните дни, за мен лично тук беше новото дъно... или новия връх в дебилщината, кой както иска. От министерството се оплакали от тежките процедури и регулации, които самите ТЕ са сътворили и изисквт :Facepalm:Няма такъв фейспалм просто. Администрация от калинки и клатикурци, тотално скъсали с действителността...

Да се хванем ли на бас, че и "щанд за хората" няма да има? ;)  Не знам кой ще е тоя магазин, който би се навил на тази идиощина. Може-би единствено Минимарт, щото нали, 6i6i kaza. 

Ще усвоят 10-те милки, които си гласуваха и ще приключат като бензиностанциите за хората. Единствено може да остане един кОр за хората.

Edited by deus_pld

1 hour ago, chasti said:

Продължават опитите за преврат, само месец преди Евро-то...
С обиди и лъжи по диктофон.

И какво като е месец преди Еврото? И Коцето да е на власт това е вече затворена страница 

3 hours ago, chasti said:

Продължават опитите за преврат, само месец преди Евро-то...
С обиди и лъжи по диктофон.

Ай ай, чак пък преврат :)))

И според мен е скандално да вдигат абонамента за живот в БГ, особено ако е с цел да се дадат повече пари баш на полицаите. И няма нужда да съм икономист, че да имам мнение :)))

Киев изглежда по-добре от София след протеста на Асен.

С партия като ПППП и Радев не ти трябва Русия. 

Искаме да живеем по-добре, дайте да изпочупим града. Партията с 14% :Facepalm:

Града го изпочупиха агитките. Наистина ли тия дето ги гледаш в репортажа, ти изглеждат като избиратели на ППДБ? Какво стана с "умно-красивите"? :D Че те тия не са нито умни, нито красиви.

Организаторът на протеста носи ли отговорност за неговото протичане?

Моето мнение е, че не трябват никакви отстъпки. Приемаш си бюджета, осигуряваш сигурността на гражданите, оставяш хората да си протестират. На четвъртата година - гласуваме и броим :D

Edited by chasti

Не. Протестът е до 21:00.

Страшна логика. След 4 години може да няма за какво да гласуваш. Образно казано.

• 1 млрд. лв. за мантинели - обществена поръчка от АПИ. Поръчката е поскъпнала 4 пъти за 5 години. Изискването за участие е да имаш поне 70 млн. лв оборот за последните 3 години, от които - 50 млн. лв. да са в сферата на магистрали и пътища. Кой ли покрива тези критерии?
  • 3 млрд. лв. за магистрала 60 км. между Русе и Велико Търново. Това са 50 млн. лв. на км. Над 5 пъти по-високо от първоначалните прогнози. Трасето ще се превърне в най-скъпата магистрала в страната.
  • 2 млрд. лв. за 8 км околовръстен път. По 250 млн. на километър. Път, който по цени излиза по-скъп от тунели в Алпите и високоскоростни трасета в Европа.
  • 2 млн. лв. на ден платени загуби в държавната енергетика. За 9 месеца ТЕЦ „Марица-изток 2“, „Мини Марица-изток“ и „Булгаргаз“ натрупват 550 млн. лв. загуби. С тези пари София би могла да купи над 200 нови трамваи, тролеи и електробуси.
  • 560 000 лв. на ден плащаме за неизползван газов капацитет по договора с турската Боташ. „Булгаргаз“ да купува капацитет, който реално не използва. Досега е натрупало 443 млн. лв. загуби, а за целия срок на договора (13 години) ще бъдат близо 5 млрд. лв.
  • 300 млн. лв. потънаха в „кредити“ за хора около Пеевски. ББР няма да си върне около 300 млн. лв., раздадени на фирми без обезпечения. Само една фирма, свързана с Вълка - „Роудуей кънстракшън“ - е взела 150 млн. лв., а банката си е получила едва 3.6 млн. лв. обратно.
  • 2.25 милиарда лв. нов търг за пътища - направен така, че да го спечелят едни и същи 6-7 фирми. АПИ пуска най-големия търг в историята си - 2.25 млрд. лв., който може да набъбне до 4.5 млрд. лв. Условията са написани така, че почти никой да не може да участва: иска се оборот 500 млн. лв. и опит в над 100 км ремонти по републиканската мрежа. Реално това оставя само няколко „нашенски“ фирми, които и досега взимат поръчките.
  • 4 млрд. лв. платени за пътни ремонти, но държавата не знае за къде и за какво са отишли парите. От 2019 до 2024 г. АПИ е похарчила 4 млрд. лв. за "ремонти", мантинели и маркировка, но няма списък на пътищата, които са ремонтирани. Почти 1 млрд. лв. са отишли към едни и същи фирми, докато регионите с най-разбитите пътища почти не са получили средства.
  • 2 млрд. лв. бюджет и заплати по 24 000 лв. за Висш съдебен съвет с изтекъл мандат. Ако бюджетът се приеме - заплатите ще се вдигнат от 24к на 30к лв. на месец. Този орган продължава да работи незаконно вече почти 3 години след края на мандата си.
  • 400 млн. лв. за пътна безопасност - потънали. Нулев резултат. Това са парите от пътните глоби, които плашаме. Фондът е събрал над 423 млн. лв., но МВР е похарчило само 33 млн. лв. за пътна безопастност. Останалите стотици милиони не е ясно за какво се използват.
  • 2.2 млн. лв. бонуси за началници на АПИ „за добре свършена работа“... при най-разбитите пътища в ЕС.
  • Милиони левове бонуси за шефовете в държавните агенции всяка година. Сами си ги гласуват и раздават.
  • 55 млн. лв. за „Хемус“ - източени в кеш, делото бавено, прокурори - нарочно отстранени. Разследването установява, че 55 млн. лв. аванси за магистрала „Хемус“ са изчезнали чрез подизпълнители и масови тегления в брой в банка. Двама прокурори първоначално са искали делото да влезе в съда - после внезапно сменят мнението си и получават повишения. А наблюдаващият прокурор, който е отказал и си е вършил работата, е сменен.
  • 500 млн. лв. от ВиК холдинга - не е ясно къда са. Държавата даде 1 млрд. лв. на ВиК холдинга. Половината са похарчени. МРРБ отказва да каже по кои договори, кога и към кого.
  • 6 млн. лв. за два бронирани Мерцедеса, ползвани лично от Пеевски. НСО е купила три Mercedes S680 Guard VR10 (най-висока броня). Два от тях - на обща стойност около 6 млн. лв. - са за личното ползване на Пеевски.
  • 9 млн. лв. - източени чрез схема с тролеи. Община Враца плаща близо 9 млн. лв. за 9 „полски“ тролея. После се оказва, че са беларуски, купени от фирма под международни санкции.
  • 118 млн. лв. за поддръжка на тол системата - платени незаконно, без търг. АПИ (онези, които по-горе си раздадоха бонуси за добре свършена работа) е дала 118 млн. лв. на фирмата, която поддържа тол системата (Kapsch). Няма търг, няма конкуренция, няма обяснение. АПИ: "Не знаем".

8 hours ago, chasti said:

Организаторът на протеста носи ли отговорност за неговото протичане?

Ей тъй кат се почне...

Мирни граждани, с най-добри и чисти намерения, преминават необезпокоявани покрай патрулките и се включват в протеста: FB link

image.png

Edited by plameni

51 minutes ago, chasti said:

Знам ги тия зеници :D

От на Киро бялото сладко е ял пак с черпака :rofl:

Да не са се изчерпали аргументите ти?
Нещо такова ли демонстрираш:

image.png

Как е да отидеш безплатно на платена провокация против еврото :D

Не може да не намериш 5 минути свободни в определена неделя, веднъж на 4 години, пък после да имаш часове да ходиш да обикаляш града с футболните агитки... 

А ако си гласувал, защо твоят глас да е по-важен от този на мнозинството хора? Твоят морал да е над закона...

Как ще станем ние по-богати, като изпочупим града??

-Искам да живея в нормална държава! 
Ми п♛тка майна, почти цяла Европа е твоя, вече си в Шенген. Ти си в най-хубавата държава на света, недей да я чупиш!

Тя е толкова твоя, колкото и моя. Ако искаш гласувай, ама спазвай законите! На това правителство му остават малко повече от 3 години работа още. Ако щеш, всяка вечер обикаляй улиците и крещи като на гей парад. Имаш право на мнение, сега не е приятно, но ако държиш - крещи! Ако не ти харесват тия улици - има други!

Едно е да няма хляб в магазина и хиперинфлация, друго е в момента!

Асен: „Нашето съобщение и към Борисов, и към Пеевски е много ясно: подайте оставката на това правителство, защото то няма моралното право да управлява повече страната." 

Писна ми от хора, дето техния морал е над твоя и над закона, и заплашват да правят мизерии, ако не стане на тяхното. Това са пристъпници! Лас Вегас!

Edited by chasti

Какво значи "това правителство има повече от 3 години още работа"? Ами то и предни правителства са имали още години работа, ама не са я свършили. Как така "възможния бюджет" се оказа, че има още варианти, а преди няколко дни други варианти нямаше? На нашите политици трябва да им стане ясно, че ако искат да управляват трябва вече наистина да работят за хората, а не само да го приказват. Също така да ги слушат. Ако не се тропаше по масата изобщо нямаше да се стигне до тая ситуация, сигналите идваха от много страни, че няма да идат на добре нещата. 

А едва ли някой подкрепя тея дето трошат и малките деца, знаят че тея не са там да протестират, а са пратени от някой да опорочат протеста. После да говорим видиш ли, там са само лумпени. Няма нормален човек, който да е подкрепя тая ескалация.

Edited by jozo

16 hours ago, chasti said:

Как е да отидеш безплатно на платена провокация против еврото :D

Не може да не намериш 5 минути свободни в определена неделя, веднъж на 4 години, пък после да имаш часове да ходиш да обикаляш града с футболните агитки... 

А ако си гласувал, защо твоят глас да е по-важен от този на мнозинството хора? Твоят морал да е над закона...

Как ще станем ние по-богати, като изпочупим града??

-Искам да живея в нормална държава! 
Ми п♛тка майна, почти цяла Европа е твоя, вече си в Шенген. Ти си в най-хубавата държава на света, недей да я чупиш!

Тя е толкова твоя, колкото и моя. Ако искаш гласувай, ама спазвай законите! На това правителство му остават малко повече от 3 години работа още. Ако щеш, всяка вечер обикаляй улиците и крещи като на гей парад. Имаш право на мнение, сега не е приятно, но ако държиш - крещи! Ако не ти харесват тия улици - има други!

Едно е да няма хляб в магазина и хиперинфлация, друго е в момента!

Асен: „Нашето съобщение и към Борисов, и към Пеевски е много ясно: подайте оставката на това правителство, защото то няма моралното право да управлява повече страната." 

Писна ми от хора, дето техния морал е над твоя и над закона, и заплашват да правят мизерии, ако не стане на тяхното. Това са пристъпници! Лас Вегас!

Успокой се малко, че ще получиш някой пристъп...

Крайно време е да разбереш, че безконтролното управление и "Ш'си пра'я к'вот си искам" приключиха.

Късопаметнико, това от началото на годината помниш ли го:
Финансовият министър отказва да иска извънреден доклад за еврозоната

И тогава ли трябваше да бъдете оставени без натиск? 

Г-н Икономист, освен НН има ли някой, който да харесва предложения бюджет?
Нали уж беше единственият възможен вариант? Защо сега се отчита като грешка и ще се прави наново?

В крайна сметка, след като се признава от (почти) всички за грешка, значи натискът за оттеглянето му е бил абсолютно правилен и задължителен.

btw, "абе даниел митов да не са го взели за заложник някъде?"

Днеска Пеевски за малко да го бият в парламента, като в банановите републики..

В коя демокрация е ОК да скачаш на бой на политическия си опонент?

Според мен тия ще ни оправят:

image.jpeg.3eb569743beb1651b2ec52616c22f7c7.jpeg

Ахаха референдум за лева. След 20 дена го пиши бегал. Театър за малоумните им избиратели. Ясно им е че нищо няма да стане, но поне ще кажат. - пробвахме. Докато си кътат паричките в еврови сметки

btw, бб е доволен от протеста:
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е доволен от протестите - особено от първата мирна част, понеже убедила партньорите му да преразгледат бюджета.