Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през... Политиката

Recommended Posts

• Replies 10.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• RaptoR

1273

• plameni

1130

• w00x

1042

• ARPAnet

959

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ама аз не съм гласувал Асен да ми прави бюджета!

Това, че част от хората в обществото са по-шумни, не означава, че тяхното мнение е по-важно!

В противен случай трябва да ни управляват ц*ганите, дето сватбите са им по една седмица.

И п*дерасите, дето ходят на паради :effemine3:

Демокрация, редовно правителство, спазване на законите, нали това искаме?

Аз съм икономист, моето мнение е, че данък дивидент и вноската за пенсия трябва да се вдигнат.

Също и здравната осигуровка, включително пряко с 1%.

Колко хора от тълпата са икономисти :rolleyes: Тука изобщо не става въпрос за бюджета.

Кой печели от дестабилизирането на България?

Edited by chasti

43 minutes ago, chasti said:

Аз съм икономист, моето мнение е, че данък дивидент и вноската за пенсия трябва да се вдигнат.

Аз не съм икономист и ще ти кажа какво разбрах от бюджета.

1. Вдигаме максималния осигурителен доход, но замразяваме обезщетенията за безработица и максималната пенсия.

=> Хората, които се осигуряват на максимума ще взимат по - малки заплати + работодателят плаща повече.

2. Вдигаме заплатите на администрацията, защото бил социален бюджетът.

=> Хората на държавна работа им се вдигат заплатите, за сметка на тези в частния сектор (няма да коментираме отношението им, когато отидеш да вадиш документ или искаш да получиш някаква информация.)
3. Защитата за данък дивидент беше, че така е щяло да се бори сивия сектор. Кажи честно... Бориш сивия сектор, като вдигаш данъка на някой, който декларира реална печалба. А като викнеш плочкаджия да ти лепне една баня, пристига със S класа и взима само пари кеш.

4. За полицаите няма да коментирам, колко им се вдигнаха заплатите, а половината сигурно се търкалят по - бързо, отколкото тичат...

Та в крайна сметка какво излиза. Имаме "социален бюджет" => Взимаме от средната класа, даваме на държавните служители (легално купуване на гласоподаватели) и оставяме сивия сектор да си работи както преди. И щях да забравя... Да изтеглим и един нов заем, за да има какво да си харчим, те хората ще го връщат....

Не ме разбирай погрешно. Аз съм окей да плащам по - висока здравна осигуровка и да се вдигат данъците, но за сметка на това да се виждат някакви резултати. За мен лично е важно първо да видя нещо, че се случва и след това всичко останало... Буквално преди 2 седмици се чудя какво правя още тук и дали не е добра идея да сменя локацията.... 

Именно, проблемът не е във вдигането на данъците и осигуровките, сами по себе си. Проблемът е, че се пробутва бюджет, в който вече дори не се и опитват малко от малко да си крият кражбите, ами ясно прозира дебелия гъз на главното д, който просто засмуква целия публичен ресурс, до който се докопа и който ще изцеди и последната свежа кръв от работещите НА СВЕТЛО хора. 

Смятай доколко свинчока се е самозабравил, след като си позовлява днес директно да набива канчето на тиквуна, чрез карикатурата Зафиров...

А разни такива подробности от типа на факта, че имаме министър-председател, примерно, че сме парламентарна република... никой не го еВе. Свинете казват и всички козируват...

Дано поне хората да започнат да си дават сметка какви отвратителни изроди сме сложили да ни управляват.

3 hours ago, chasti said:

Това, че част от хората в обществото са по-шумни, не означава, че тяхното мнение е по-важно!

В противен случай трябва да ни управляват ц*ганите, дето сватбите са им по една седмица.

И п*дерасите, дето ходят на паради :effemine3:

Колко хора от тълпата са икономисти :rolleyes: Тука изобщо не става въпрос за бюджета.

Като чуя данък на дивидент и съм готов да нося орУжие... Тишинка, финансисте...Като изработиш, спестиш и инвестираш милион, два долара - тогава нацвилвай за увеличаване на данъците за дивиденти. 

3 hours ago, chasti said:

А за Пеецки?

Малка клюка, БСП шефа преди да заплаши, че ще свали правителството ако няма социален елемент в бюджета, е бил точно в кабинет 222 точно преди това.

2 hours ago, DON_CHEFO said:

Като чуя данък на дивидент и съм готов да нося орУжие... Тишинка, финансисте...Като изработиш, спестиш и инвестираш милион, два долара - тогава нацвилвай за увеличаване на данъците за дивиденти. 

Ти не си ли гражданин на САЩ? :D Ако е така IRS ще си те гонят до края на света, за да им плащаш federal income tax-а. А ако заживееш в България в един момент, 5% (за момента) не ти мърдат. 10% ако се приемат промените в бюджета.

2 hours ago, w00x said:

Ти не си ли гражданин на САЩ? :D Ако е така IRS ще си те гонят до края на света, за да им плащаш federal income tax-а. А ако заживееш в България в един момент, 5% (за момента) не ти мърдат. 10% ако се приемат промените в бюджета.

Знам. Освен ако не се откажа от паспорта

On 11/28/2025 at 12:07 PM, chasti said:

Аз пък не съм икономист, но знам, че за да се получат едни пари, трябва преди това да се изкарат.

Тия алабализми като процент от работника, процент от работодателя и т.н., всъщност само спомагат по-голямата част от работещите на трудов договор, изобщо да не осъзнават каква част от парите за трудови възнаграждения, директно си заминават по други направления, без изобщо да ги помиришат...

В крайна сметка, всичко го плаща работодателя.
Например, за да получиш чисто 1957,56 лв., работодателят ти дава 3000 лв., т.е. 34,75% "изчезват" по пътя и ги няма.

Отделно от тези 1957,56 лв., още колко процента заминават като ДДС, акцизи и всякакви други такси...
Най-накрая, за теб сигурно остава по-малко от 1/3 чиста стойност.

Знаеш ли как се променя отношението към държавата и към държавните служители на всеки, на който съм обяснил тези сметки и ме е разбрал?
Готови са да изметат "чантаджиите", които им се дървят по кабинети и гишета...

Ама то и сега това са най-високо платените заети лица в държавата. Без в здравеопазването. Какво ще се промени като им се вдигнат заплатите? Ще станат по-добри и ефективни някак?

И всички към средната заплата се бутат да се приравняват, не към минималната. Интересно какво става сега с това приравняване, когато най-високата средна заплата в страната е тяхната? И ако падне средната заплата за цялата страна в резултат на тия абсурдни решения, ще свалят ли те своята? Последното е искрен въпрос, ако някой случайно знае.

On 11/29/2025 at 11:28 PM, chasti said:

Е да де, ама искаш здравеопазване, образование, административни услуги, сигурност, инфраструктура и т.н и т.н.

Искам най-вече да се краде по-малко и тогава ще има повече пари за изброените неща...
Няколко най-елементарни примера:

• Здравеопазване

Кой пречи години наред, да се приеме законовото изискване и частните болници да правят обществени поръчки за лекарства, които се плащат от Здравната каса?
Кой отхвърли още на първо четене предложението за въвеждане електронно известяване чрез SMS на здравноосигурените лица за извършените спрямо тях медицински дейности и предотвратяването с това на фиктивните хоспитализации?

• Образование

От колко години се доказва, че схемата "Парите следват ученика" води до порочни практики?

• Административни услуги

Това, отпреди почти 15 години помниш ли го?
(2011) Пречи ли някой министър за електронното правителство, си отива мигновено - Най-късно до година трябва да заработи електронното правителство, според срока, поставен от премиера Бойко Борисов. Това става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на кабинета на 31 август. 
Да започвам ли да ровя, колко пари са потрошени за тая пуста административна реформа, дето все не приключва, а междувременно, парите за незаетите щатове продължават да се преразпределят.

• Сигурност

Нещо такова ли: image.png

Или такова: След като беше отстранен като директор на Областната дирекция (ОД) на МВР в Пазарджик, старши комисар Даниел Бараков е преназначен в звеното за подпомагане на министъра

• Инфраструктура 

2 млрд.лв. стигат ли за 8 км.?

• и т.н и т.н.

За каквото се сетиш, където и да разчоплиш - навсякъде мирише, та не се трае.

48 minutes ago, plameni said:

електронно известяване чрез SMS на здравноосигурените лица за извършените спрямо тях медицински дейности и предотвратяването с това на фиктивните хоспитализации?

Това частично се реши с приложението на здравната каса. Една докторка така изгоря вече, като ми отчете вторичен преглед, че чак написа "с подобрение". 

2 hours ago, mIRCata said:

Това частично се реши с приложението на здравната каса. Една докторка така изгоря вече, като ми отчете вторичен преглед, че чак написа "с подобрение". 

Много мижава е тая част...

Към днешна дата за Android:

image.png

Дори да добавиш тези с iOS, едва ли стават повече от 200 хил., а пациентите са няколко милиона...

EDIT:
По повод административните услуги...
@chasti, виж докъде са докарани нещата:

image.png

EDIT 2:

По повод хаосът в образованието - Делата за матурите на 60 000 седмокласници трети месец са на трупчета

От близо 3 месеца Върховният административен съд (ВАС) продължава да бави делата, които родители и граждански активисти заведоха срещу промяната във формата на националното външно оценяване след 7. клас.

Въпросът очевидно изисква бързо произнасяне от съда, защото родителите на близо 60 000 седмокласници продължават да нямат яснота какво точно ще съдържат изпитите по математика след 7. клас.

Edited by plameni

1 hour ago, plameni said:

Много мижава е тая част...

Към днешна дата за Android:

image.png

Дори да добавиш тези с iOS, едва ли стават повече от 200 хил., а пациентите са няколко милиона...

Освен това, процедурата по активацията е тромава ако нямаш електронен подпис.
В тези 100 000 изтегляния фигурирам и аз 2 пъти, защото свалих приложението, но го махнах след като видях, че трябва да ходя до РЗИ или РЗОК, за да го активирам.

7 minutes ago, w00x said:

Освен това, процедурата по активацията е тромава ако нямаш електронен подпис.
В тези 100 000 изтегляния фигурирам и аз 2 пъти, защото свалих приложението, но го махнах след като видях, че трябва да ходя до РЗИ или РЗОК, за да го активирам.

става с електронно подписване с едно друго приложение. Направих го на тъща ми, че тя е диабетичка с 1000 заболявания и не е ходила никъде за кодове и т.н. В къщи моето и на жена ми по същия начин ги направих

1 hour ago, plameni said:

По повод хаосът в образованието

аз съм от тия родители на седмокласници. Така ни го нашиха. Месец и половина преди началото на учебната година нови предмети в матурите. Да го бяха въвели за тези които сега стават 5 или 6-ти клас, да се знае предварително, а те месец и половина...

29 minutes ago, mIRCata said:

става с...

Да обобщим:

1. смартфон
  2. достъп до интернет
  3. инсталиране на приложение
  4. активиране на приложение, за което се изисква или друго приложение, или КЕП с десктоп машина, или разкарване до РЗИ/РЗОК
  5. създаване на навик за периодична проверка на здравния профил

v.s.

1. мобилен телефон
  2. автоматично SMS известяване 

Edited by plameni