Jump to content
BulForum.com

Протест в Пловдив


smirn0ff

Recommended Posts

Здравей Свят!

 

 

Ние сме България. Малко над седем милиона сме и живеем в югоизточните покрайнини на Европа. Хубаво е тук, даже много. Имаме всичко, което една страна може да предложи. Ама наистина всичко – дълга ивица морски брегове, очертана от бели пясъци и горещо лято, за да си ги ползваме. Имаме и високи планини с тъмно -зелени иглолистни гори, прекрасни са. А най-хубаво от всичко е, че имаме и снежна зима, та ски пистите и хотелите предлагат всичко необходимо за чудесна зимна ваканция. Българите имат истински дълга история, богата на възходи, с които се гордеем и богата на падения, за които страдаме. Най-старият жив град в Европа е тук.

 

Част сме от Европейския съюз, развитите страни са на приблизително 1000-1500 километра от нас или иначе казано на 100 евро и 2-3 часа полет със самолет. Всъщност, вече много от европейският бизнес е на наша територия. Може да видите немски, френски, италиански фабрики, разположени край магистралите. Появиха се молове в по – големите градове, а и почти всички познати ни западно – европейски магазини за хранителни стоки отворихa врати тук. Това са явните белези, че вече изминаха повече от двадесет години, откакто територията ни се оттърва от комунистическия строй.

 

А ние хората сме… Ами хора като вас. Работим по четиредесет и повече часа на седмица, голяма част от нас дори и в съботни и неделни дни. Ставаме рано, пием кафе, пътуваме до работа, изпълняваме служебните си задължения, ядосваме се на колега или шеф, забавляваме се на шегите си, уморяваме се и се прибираме. Знаете как е! Когато не работим се срещаме с приятели на по бира, излизаме на кино, разхождаме се, разговаряме… Правим това, което повечето обикновени хора на този свят правят в свободното си време.

 

Е, може би вече си мислите: Да, българите водят живот като нашия, трудят се, пътуват, почиват си, понякога се ядосват, понякога се забавляват. Хора като нас.

 

Само че не е така. Българите притежават едно качество, което вие нямате. Ние сме невидими.

 

Когато е лято, повечето българи работят. Морето и пясъците са толкова близо, а ние само мечтаем за тях. Не можем да си позволим почивка. Минималната работна заплата е 123 евро. Спрем ли да работим, разходите ни съсипват. Когато е зима, пак работим, само че ни е студено. Няма и помен от прекрасните хотели и ски пистите. Зимата е най – тежкият период за българите, защото отоплението е твърде скъпо за житейския ни стандарт. Повечето от нас отопляват само една стая, цялото домакинство прекарва вечерта в нея, а нощем спим в неотоплявани помещения. Историята ни е повод за разпалени спорове, но паметниците, които тя е оставила по нашите земи са твърде далече за средно – статистическия българин. Защо ли? Защото с една цяла месечна заплата можем да заредим само сто литра дизел. Моловете са като художествени галерии за нас, разхождаме се, разглеждаме, но рядко купуваме. В България, ДДС е 20%, за всички стоки. В богатите, западноевропейски страни, а и в много други, повечето хранителни продукти и стоки от първа необходимост са със силно занижено ДДС, а заплатата на средният западноевропеец е десет и дори петнадесет пъти по-висока от нашите. А работният ден на българина… Той не е просто работен ден, а борба за оцеляване. Родителите ни са ни учили да сме честни, добри и толерантни. Учили са ни да се уважаваме и да си помагаме. Да се трудим упорито и да вярваме, че ще бъдем оценени. Но често пъти в България, тези иначе позитивни качества, се превръщат в недостатъци. Това е така, защото действителноста тук сега ни учи, че успяват само хитреците на дребно, лъжците и крадците, престъпниците и разбира се, политиците. И тъй като всички тези факти съществуват само за нас, но не и за държавниците ни, ние решихме, че сме невидими. Или ни няма, или нямаме никаква стойност за държавата си. Хората тук мрачно се шегуват, че има два изхода от тази криза и това са Терминал 1 и Терминал 2 на софийското летище. Но не това е, което искаме ние. Ние имаме нужда от страната си, както и тя от нас. Искаме да живеем и да сме щастливи в нея, а не някъде другаде.

 

И така младите българи решиха, че е време да докажат, че са тук и са готови да се борят за благата на собствената си страна. Един ден те се събудиха и излязоха по улиците. Решиха да покажат, че водят тежка борба за оцеляване и поискаха по – ниски цени на горивата с надеждата, че такава промяна ще рефлектира върху всички цени и ще облекчи ежедневното им бреме. И сякаш държавната машина се размърда, направиха се няколко срещи, изрекоха се куп думи, които сме чували хиляди пъти и разбира се, се стигна до „логичният” извод, че „не може”. След това всичко затихна и ние отново станахме невидими. За това излязохме да протестираме за втори път. И пак видяхме млади и оптимистични лица по улиците… Но този път дори медиите се държаха странно. Излъчиха кратки и субективни репортажи и с това народното недоволство беше отразено. Почувствахме се сякаш сме не хора, а сенки.

 

Но каквото и да се случи, ние сме вече будни. Ние няма да спрем сега, това е едва началото. И е решено, на 16.04.2011 ще бъдем пак на улицата. Ще протестираме във всички големи градове на България. Бъдете съпричастни към борбата за нашата демокрация! Вижте ни! Ще покажем, че ни има, че сме тук и сме важни.

 

С най-топли чувства:

 

България

 

 

http://gorivo.net/hello-world-2/

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Поредната глупава идея. Каква е логиката да се блокират магистралите и входно-изходните точки на града? Да се спре да се зарежда от бензиностанциите на Лукойл ще е в пъти по - ефективно от тази глупост. С тези действия кой ще засегнете освен останалите граждани? Важното е да се отиде на протест. Мисленете за целите и как да се проведе очевидно няма да са присъщи на присъстващите.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ти явно не си излезнал нито на първия протест нито сега ще излезнеш от такова мислене на такива овце като теб за това сме на тоя хал .

Link to comment
Share on other sites

Точно заради овце като мен си на този хал ;). Исканията също са абсурдни. Вместо да се действа за повишаване на доходите вие ще протестирате да се намалят цените. Нали се сещаш, че няма как да паднат под определа цена за горивата? Тази цена е доста над 2 лева. Колко ще спестиш ако се намали цената с 15 стотинки примерно? Ще можеш да си позволиш 5 литра повече на месец вероятно. Голяма разлика е...

За начина на протест просто нямам думи.

Link to comment
Share on other sites

Кои НИЕ ще протестираме будните граждани нали , а не заспалите в робския сън . Заради нас последната седмица малко по малко спадат цените на горивата ,но това не е достъчно ще протестираме до край. А след това ще се протестира и по другите наболяли проблеми като минимална работна заплата и т.н. , но трябва от някъде да се почне . А до това как се изразява протеста еми да явно трябват крайни мерки и затова блокираме цялата страна !

Link to comment
Share on other sites

Нямате работа - блокирате. Прав е netroot мисля.

 

Да ти дам повод за размисъл: за колко стачки в Япония си чул? А я сега помисли мърдите южно от нас не се ли скъсаха от стачки? Другите мърди, които гледат само да си намерят повод да стачкуват са Французите. Но те са друга работа. И преди да ме контрираш че на Французите хич не им е зле се замисли дали пък не са доста повече от нас, с доста по-голяма територия и т.н.

 

Иначе от покачването на горивата доста спекулативно се вдигнаха други цени при това с доста по-различни проценти.

 

Въпроса е зрелища да има поне хляб като няма...

Link to comment
Share on other sites

Миналата седмица супер много бързах, имах много работа с колата през уикенда.

Карам си по Цар Борис, наближавам Сточна гара и кор! Не може напред! И назад не може и наникъде не може! Защото, разбираш ли, онея дето си нямат никаква работа, освен да си бъркат в носа и да мрънкат се събрали във Facebook, написали 1000 поста, с 10 0000 правописни грешки, 80% на шльокавица, и решили да протестират!

Я да излизате да изкарате някой лев, да можете да поемете цените, а не да блокирате работата на тези, които не мрънкат, а се борят, доколкото могат!

Сульо и Пульо, fresh outta high school, не може да пише на български, не е изкарал още 5000 лв през живота си, иска от мама пари за кафенце, ама излиза да протестира!

 

Направо нямам думи!

Link to comment
Share on other sites

Да ти дам повод за размисъл: за колко стачки в Япония си чул?

Абсолютно НЕ на място сравнение. Тези хора са на милиарди години пред нас. База за сравнение няма, само започни от това как се поздравяват и виж какво правят след тези ужасни бедствия, които ги сполетяха.

http://www.btv.bg/videos/novini/video/1010237457-Horata_v_Yaponiya_si_pomagat.html

Link to comment
Share on other sites

Този, с когото го бъркаш, мисля, че беше с по няколко долни черти отпред и отзад.

А за тия митинги, дето грам не е помислено преди да ги направят постигат едно - доказват ни като стадо неандерталци в Европа. И тоя немислещ индивид се нарича буден българин. Много буден, няма що. Има си начин, по който се правят тия протести, но не е да се събере стадото и да излезне и да крещи. Начина е неправителствени организации със сериозна структура и добре и конструктивно представени идеи да поискат среща с властоимащите и да обсъдят своите виждания. Като сте толкова будни - организирайте се в такива структури, а не в блеещи и мучащи стада добитък.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Всички много говорят и нищо не правят - нещо нормално за нас.

@djadomraz - в голяма заблуда си за "южно от нас".Само мога да ти кажа ( ако не си излизал Събота и Неделя ), че града ни е пълен с "тези" южно от нас.Имам чувството, че не съм в БГ а в Турция или Гърция.Ти ако не си, аз редовно виждам баби на пенсия с брошка на яката за 1000+лв, лак и грим равни на моята надница за деня.

В България за да се промени нещо трябва да се вдигнат всички, а не 90% да си натискат парцалите щото видиш ли в момента взимат хубави пари и не ги е*е дали бензина ще е 2.45лв или 1.45лв

Да не говорим, че тук не става дума за твоя и моя гъз, дали ще се вози повече, а за това че вдигането на горивата води до масово вдигане на ВСИЧКИ стоки!!!

Ето и още един повод за размисъл: Колко е цената на бензина в Румъния?Каква е средната заплата там?

Link to comment
Share on other sites

Нищо не може да се направи.А така да блокират възлови кръстовища е много малоумно.Ами ако някой получи инфаркт ? Кво ще правите тогава да ви видя умните глави.Или май нямате гузна съвест ?

ПС:говоря конкретно към smirn0ff.

Link to comment
Share on other sites

Колко е цената на бензина в Румъния?Каква е средната заплата там?

 

По същата логика би ли обяснил на Нисан че този модел който съм си харесал вместо тук да струва 120,000 лв а в щатите да струва няма и половината от това следва тук да го продават 10 пъти по-евтино?

 

Това, че когато се вдигне цената на бензина, тока, хляба и каквото още се сетиш подобно, се вдигат спекулативно цените на още доста други стоки е отделна тема. Ей за това трябва да се протестира, както и за заплатите... за бензина аз поне не виждам смисъл особено пък сравнението със средната заплата за страната сравнено с тези в други европейски страни ми се струва много глупаво.

Link to comment
Share on other sites

Не разбрах идеята за Нисана, но щатите не са граница на БГ ( поне това знам с 4ката която имам по География ).

Как може при цена 1.20лв на литър бензин, ние да го взимаме по 2.45лв ( 100% горница ).

За спекулацията спор няма, но малко или много цените на горивата влияят на крайната цена на продукта.

В едно от клипчетата от протестите, човека много правилно го каза:

Къде другаде има толкова партии и депутати като при нас?С какво се плащат горивата на всичките им служебни автомобили?

Да не говорим за разхода по нашумелите напоследък НСО-та с 120км/ч градско, и че вече могат и да стрелят

Да не говорим за другите абсурди и какво би направил човек, ако е на мястото на участника от ПТП-то:

 

Съдът не е взел под внимание нараняването на детето, което се е возело в цивилния автомобил по време на инцидента. В колата е бил четиригодишният син на "независимия съпричинител". При сблъсъка хлапето си гълта езика и получава натъртвания по тялото. Тогава детето прекарва едно денонощие в болница, но според родителите и досега се налага да ходят по лекари.

 

Т'ва не е държава, т'ва е... нямам думи.

За това сме на тоя хал, защото само седим, гледаме и пишем по форумите!

Link to comment
Share on other sites

Не разбрах идеята за Нисана, но щатите не са граница на БГ ( поне това знам с 4ката която имам по География ).

 

Това какво общо има? След като там МОЖЕ да е на тази цена как е възможно тук да е толкова по-скъпо? Пък и заплатите ни са къде къде по-ниски от щатските... по твоята логика автомобилите тука трябваше да струват максимум 5000лв най-луксозните щото средната ни заплата е далече по-ниска от тамошната. Да продължавам ли да ти обяснявам че логиката ти не струва или схвана вече?

 

 

За това сме на тоя хал, защото само седим, гледаме и пишем по форумите!

 

Излизането на улиците да се крещи а-у за глупости също не е начина искам да ти кажа. Но щом имаш желание - ходи.

 

Глупости са защото както се видя има доста по-значими неща за които да се излезе, но никой не организира протести по случая.

 

Нека ти дам друг пример - водата която пиеш в кафенетата колко горница мислиш че има? Т.е. на фабриката, която я бутилира колко мислиш ѝ излиза въпросната вода и колко бутилката, етикетчето и капачката? Хайде сега сети се като седнеш в заведение колко струва.

 

 

Аз не че ще съм недоволен ако падне цената на бензина... вместо за 80лв ще напълвам резервоара за 70... честно такъв келепир няма втори... цената нищо ще падне наполовина нито ще се качи двойно... защо изобщо е цялата истерия не мога да схвана

 

 

Как може при цена 1.20лв на литър бензин, ние да го взимаме по 2.45лв ( 100% горница ).

 

А ти имаш ли бензиностанция и рафинерия и запознат ли си с какви разходи е свързана дистрибуцията че да си сигурен че тази горница от 100% не се стопява някъде? Не казвам че нямат горница нито че е малка но все пак. Отделно като е 1.20/литър що в Германия не е по-евтин? Щото на тях не им пука или щото са овце и ги мързи да се надигнат да протестират?

 

Честно това ми прилича на измислените стачки във Франция и Гърция. За щяло и нещяло се стачкува там - само поводи им дай да си измислят.

Link to comment
Share on other sites

Това какво общо има? След като там МОЖЕ да е на тази цена как е възможно тук да е толкова по-скъпо? Пък и заплатите ни са къде къде по-ниски от щатските... по твоята логика автомобилите тука трябваше да струват максимум 5000лв най-луксозните щото средната ни заплата е далече по-ниска от тамошната. Да продължавам ли да ти обяснявам че логиката ти не струва или схвана вече?

 

Не знам чия логика не струва и как може да сравняваш двете държави :blink:

Говоря за Румъния защото е на една пи*шка разстояние и уж трябва да са на същия ( или поне преди бяха ) хал като нас!

 

Излизането на улиците да се крещи а-у за глупости също не е начина искам да ти кажа. Но щом имаш желание - ходи.

Глупости са защото както се видя има доста по-значими неща за които да се излезе, но никой не организира протести по случая.

 

Явно недоволните са малко иначе не виждам друга причина.

Водата странно сравнение... Вода може да си налея и да пия от нас или от улицата, а за бензин ако знаеш къде може, кажи да отидем да напълним тубите.

 

А ти имаш ли бензиностанция и рафинерия и запознат ли си с какви разходи е свързана дистрибуцията че да си сигурен че тази горница от 100% не се стопява някъде? Не казвам че нямат горница нито че е малка но все пак. Отделно като е 1.20/литър що в Германия не е по-евтин? Щото на тях не им пука или щото са овце и ги мързи да се надигнат да протестират?

 

Явно не си запознат с нещата.

 

P.S. Последното писане в темата.Не смятам да обсъждам вече въпроса.

Link to comment
Share on other sites

Само 1 последен въпрос. След тази стачка какво се промени?

Link to comment
Share on other sites

Ама как ще постигне нещо! Виж колко не-будни граждани има... Тоест граждани, които не са будни, като pcworm и smirnof. Нямаше масовост, не дигнаха достатъчно врява, не подпалиха парламента, не трошаха телефонни бутки и не изкъртваха пътни знаци. За това нямаше ефект...

[/ирония]

Link to comment
Share on other sites

Естествено, че за това няма ефект. Докато не стане като 97 година, да откачат масово хората и да счупят много политически глави нищо няма да се оправи с дебилите, които са ни политици.

Пример - когато всички учители се вдигнаха на стачка - какво стана? Единия министър каза на другия - дай да ги размотаваме 2-3 дена, че отивам на почивка. И когато това излезе в медиите, да не би засрамено да си подадоха оставките? Не, натиснаха си парцалите да могат да ядат още от баницата. Та може да се блокират улици, да се скандира, да се вика а-у, но докато няма претрепани тука у нас нещата няма да се оправят. Бай Ганьо няма морал, че да се засегне от протести и скандирания, докато не му бръкнат лично в джоба или му се случи нещо гадно лично.

Link to comment
Share on other sites

Естествено, че за това няма ефект. Докато не стане като 97 година, да откачат масово хората и да счупят много политически глави нищо няма да се оправи с дебилите, които са ни политици.

Пример - когато всички учители се вдигнаха на стачка - какво стана? Единия министър каза на другия - дай да ги размотаваме 2-3 дена, че отивам на почивка. И когато това излезе в медиите, да не би засрамено да си подадоха оставките? Не, натиснаха си парцалите да могат да ядат още от баницата. Та може да се блокират улици, да се скандира, да се вика а-у, но докато няма претрепани тука у нас нещата няма да се оправят. Бай Ганьо няма морал, че да се засегне от протести и скандирания, докато не му бръкнат лично в джоба или му се случи нещо гадно лично.

+10000.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...