Jump to content
BulForum.com

Да си премерим ... бенчмарковете


Recommended Posts

Все си мисля, че в миналото имаше подобна тема, но явно се е изгубила някъде из дълбоките архиви, та затова отварям нова за споделяне на различни хардуерни бенчмарк показатели на наточени машини с основен фокус към геймърските такива, плюс разбира се всякакви трикове и експерименти за овърклок на процесори, памети, графични карти и прочие.

Започвам с последната система, която сглобих със следните параметри:

  • дъно: MSI Meg X570 Ace
  • процесор: AMD Ryzen 7 3800X, ъпгрейд: AMD Ryzen 7 5800X; пореден ъпгрейд: AMD Ryzen 5900X (26 май 2021).
  • охлаждане за процесора: стандартния радиатор Wraith Prism включен в ритейл пакета,. ъпгрейд: воден блок NZXT Kraken X63; пореден ъпгрейд: Corsair H150i Elite Capellix 360.
  • памет: DDR4 32GB (2x16GB Dual Channel Kit) G.Skill Trident Z RGB Series 3600MHz CL17 (F4-3600C17D-32GTZR, timings: 17-19-19-39).
  • системен диск: 1) Seagate FireCuda 520 NVMe SSD M.2 PCI-E Gen4x4 1TB; 2) Western Digital Black SN750 NVMe SSD M.2 PCI-E Gen3x4 1TB.
  • видео карта: Asus ROG Strix GeForce RTX 2070 Super Gaming Advanced edition 8GB DDR6, ъпгрейд EVGA RTX 3080 XC3 Ultra 10GB DDR6X. Пореден ъпгрейд: EVGA GeForce RTX 3090 FTW3 24GB DDR6X.

 

Овърклокването (или липсата на такова при RAM-та) в момента е следното:

  • процесор: 4.4GHz, x44 (stock x38), VCore: 1.3V
  • infinity fabric: 1800 MHz
  • RAM: 3600 MHz (1800 MHz base, dual channel), timings: 18:19:19:39 (тук се вижда, че паметта изобщо не е овърклокната на този етап).
  • видео карта: GPU Clock: 1914 MHz, Memory clock: 15318 MHz, GPU voltage: +35%.

 

При горните параметри всичко работи стабилно при тежки натоварвания, което ще рече, че има още мегдан за овърклокване, но на този етап съм повече от доволен от показаното и мога по-нататък просто да видя докъде могат да стигнат нещата, но за постоянно ползване май ще е горната конфигурация.

Ето и малко бенчмаркове при тези параметри:

  • CPU-Z: 544.2/5914, което ще рече, че еднонишковата производителност е точно колкото на мИнтел i9-9900KF, по многонишкова го издухва отвсякъде.
  • Cinebench R15 CPU: 2282.
  • Cinebench R20: 5202.
  • 3D Mark Time Spy: 10869 (надвишаващ 92% от всички публикувани резултати).
  • VRMark: 12357 (надвишаващ умопомрачително 97% от всички публикувани резултати).

 

На този етап съм повече от доволен. Процесорът има още доста мегдан за пържене, но не мисля, че си струва, мога да пробвам само за фън да видя докъде може да стигне. Както вече бях писал в темата за хвалене, един образ в тубата доста сериозно заявява, че не може да се подкара същия този процесор на същото това дъно на 4.4GHz с използване на въздушно охлаждане, което е голяма глупост, защото не само си го подкарвам без никакви проблеми на тази честота, но даже и напрежението е на доста мижавите за овърклок стандарта 1.3 волта (за температурата да не говорим). При паметта нещата стоят малко по-различно, защото си мисля, че има някакви ограничения в дъното и инфинити фабрика, защото не възприема дори заводския tCAS от 17 поради някаква причина, а го държи на 18, но може и аз да бъркам нещо. Та затова на този етап съм оставил паметта така дори леко ъндърклокната.  :)

cpu-z-bench.PNG

cinebench-r15.PNG

cinebench-r20.PNG

3DMark_TimeSpy.PNG

VRMark.PNG

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Честито :) Супер ПЦ, със здраве да го ползваш.

 

Аз съм доста по- бюджетно ориентиран.

И не, не ме интересува, че някой кара примерно ново Бентли. Не ми е цел и не ми трябва.

 

Да уточня, няма нещо, което да искам от машината си и тя да не може.

Спрях се на абсолютно непретенциозен Lenovo M81 Tower, съответно всичко е със стокови честоти и т.н.

 

Да премерим "Best Value" или така наречения "Bang for the Buck" :D

410лв с вкл оригинален Win10:

За още 50 чопнах GW2460 с VA матрица в супер състояние :rolleyes:

 

 

1.jpg

 

Можем и да се опитаме да прогнозираме загуба на стойността за следващите 3 години например, за аналогичен процесор:

 

2.jpg

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 1/16/2020 at 2:42 AM, chasti said:

Да премерим "Best Value" или така наречения "Bang for the Buck" :D

 

Благодаря за пожеланията! Това е интересна, но твърде субективна характеристика. За един bang-a може да е едно, а за друг съвсем друго като ниво и параметри. Например, ако целта ти е да играеш последните заглавия на 4К и поне 70 FPS, очевидно е, че конфигурацията, която си цитирал няма как дори да се доближи до тези възможности. От друга страна, ако целта е да се гони прилична офис производителност и от време на време не толкова изискващи игри на максимум 1080р/30FPS, то е ясно, че няма смисъл човек да се хвърля на машина за $2000. Не трябва и да се забравя, че много често апетита идва с яденето. :)

 

Този уикенд бутнах още малко летвата на процесора нагоре - 4.475 GHz и 1.325V. Повече не ми се иска да го пържа, пък и няма смисъл, защото вече качва производителност с мижави проценти, пък и температурите взеха да се качват, което може да се коригира с малко по-агресивна крива (покачване оборотите) на процесорния вентилатор. Другият вариант е вече да се мине на водно охлаждане, ама на този етап не ми се занимава. С тези параметри при нормална работа температурата е около 40 градуса а при стрес тест на максимум вдига до 80, което пак не е никак зле.

cpu-z-bench-4.475GHz.PNG

Link to comment
Share on other sites

Дадада, изобщо не ме разбирай погрешно човек.

Има сумати варианти в които такава машина е необходимост.

И дори и да не е, няма абсолютно нищо лошо човек да си начеше крастата.

Аз като сметна колко пари давам за цигари...

 

Иначе на средни/ниски настройки без АА и Всинк и най-тежките заглавия вървят прекрасно...

M/у другото снощи разцъках Quake2, никакви оплаквания :D

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Значи пърженето на видео картата се оказа нож с две остриета. Уж стабилна конфигурация, при която всички бенчмарк и стрес тестове минаваха без проблем, се оказа всъщност проблемна при игра на ... Fallout 4 с една камара модове. Явно модовете и самата игра наистина успяват да изтискат максимума от възможностите, защото по време на продължителна игра се сблъсках с досадни крашове, които нямаляваха като бройка при деактивиране на модовете, но не изчезваха напълно. В началото се бях заблудил, че крашовете наистина се дължаха на модовете. Накрая обаче реших да тествам една идея по-леки ОС настройки и всичко ЗАСПА дори с най-тежките модове. Всъщност параметрите, към които върнах картата са тези, "изсмукани" от OC Scanner-a на Asus GPU Tweak II приложенито за картата. Пиковите стойности на GPU Clock-a при тези настройки стигат то 2050 MHz, а при предишните вдигаше до 2100 и независимо, че при последните напрежението беше вдигнато с 30%, явно в някои редки моменти това е било недостатъчно. Така или иначе не ми се занимава с търсене на варианта да изсмуча и последните проценти производителност и май най-добрия вариант наистина си остава това, което предложи OC Scanner функцията на софтуера. :)

Link to comment
Share on other sites

Как изобщо ти се занимава с оувърклок... :)

Това ми беше интересно в зората на компютрите през тийн годините ми. Сега вече....хич не мога да губя време да се занимавам. :)

Link to comment
Share on other sites

Just now, w00x said:

Как изобщо ти се занимава с оувърклок... :)

Това ми беше интересно в зората на компютрите през тийн годините ми. Сега вече....хич не мога да губя време да се занимавам. :)

Не бях сглобявал десктоп машина от години, та затова ми беше дошъл мерака за ОС. Но иначе наистина не си струва да се мъчи човек да изсмуква проценти. Бичиш ОС скенера и каквото извади - това е! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Малко за разведряване от всички тия теми за коронавируса. Моят приятел Лайнъс показва убийственото предимство на мобилния Ryzen 9 4900HS инсталиран на Asus Zephyrus G14 и сравнен с топ "прасетата" на мИнтел с няколко сравнителни бенчмарка. :lol:

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 1/16/2020 at 8:23 AM, Godfather said:

На този етап съм повече от доволен. Процесорът има още доста мегдан за пържене, но не мисля, че си струва, мога да пробвам само за фън да видя докъде може да стигне. Както вече бях писал в темата за хвалене, един образ в тубата доста сериозно заявява, че не може да се подкара същия този процесор на същото това дъно на 4.4GHz с използване на въздушно охлаждане, което е голяма глупост, защото не само си го подкарвам без никакви проблеми на тази честота, но даже и напрежението е на доста мижавите за овърклок стандарта 1.3 волта (за температурата да не говорим).

Хах, тази тема съм я пропуснал. Така като гледам доста добра бройка ти се е е паднала. Аз януари си взех Ryzen 5 3600 и чак днес реших да го клокна. Не се оказа много добър клокер - всичко над 4.15 искаше доста волтаж и беше нестабилен. Моят комп е:

  • дъно: AsRock B450 Gaming K4
  • процесор: AMD Ryzen 5 3600
  • охлаждане - Zalman CNPS10X Optima
  • памет: DDR4 16GB (2x8GB Dual Channel Kit) Kllisre 3000MHz
  • системен диск: KingSpec NVMe SSD 240GB
  • видео карта: Palit GTX 1080TI Jetstream 11GB

За цялата система съм дал към 1650 лева.

 

Ето и едни бързи резултати от тестове:

28a05e2da6f5212d.jpg
0e49d823362e96eb.jpg

Не бях клоквал сигурно над 2 години, дори и 1080-ката, която взех миналия януари. Като цяло съм доволен от Ryzen-а. Преди това доста време бях с Интел, които са доста добре, но там трябва да играят много пари, ако искаш високи резултати :)

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Sothbiss said:

Хах, тази тема съм я пропуснал. Така като гледам доста добра бройка ти се е е паднала. Аз януари си взех Ryzen 5 3600 и чак днес реших да го клокна. Не се оказа много добър клокер - всичко над 4.15 искаше доста волтаж и беше нестабилен.

 

Значи в твоя случай освен, че процесора е 5-та серия, също така не е "Х", което го прави не толкова податлив на овърклокване, макар и по принцип да би трябвало да може да се набузва до 4.2GHz. Всъщност овърклокването на АМД 3-та генерация си има някои интересни специфики и най-добре е да погледнеш този клип в който един от гениите в екипа на Лайнъс, Антъни, перфектно обяснява всички опции и изобщо тънкостите на далаверата. :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Аз си мислех, че имам сравнително бърза щайга. Пуснах одеве тестовете които и двамата сте правили. Като видях какви резултати вадя и ме хвана срам да ги публикувам :CryBaby:  :lol:

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, w00x said:

Сигурно защото процесорът ти е с напълно различна насоченост. Не беше ли с Xeon?

2x X5650

 

Link to comment
Share on other sites

Dell T5500. Бях я закупил преди години за да си правя разни тестове. То и там една врътка при покупката стана. После преди година и нещо реших да си я направя на десктоп машина, но и да ъпгрейдна каквото мога. Процесорите и 72гб рам ми ги дадоха като подарък :). Купих си само видео карта, riser карта за втория процесор и nvme диск. Горе долу без пари ми излезе. Но си е доста, доста стара като модел.

Сега видях, че мога да сложа X5690. За малко над 100 паунда мога да ги взема... но мисля да не правя глупости за момента.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, netrootbg said:

Dell T5500. Бях я закупил преди години за да си правя разни тестове. То и там една врътка при покупката стана. После преди година и нещо реших да си я направя на десктоп машина, но и да ъпгрейдна каквото мога. Процесорите и 72гб рам ми ги дадоха като подарък :). Купих си само видео карта, riser карта за втория процесор и nvme диск. Горе долу без пари ми излезе. Но си е доста, доста стара като модел.

Сега видях, че мога да сложа X5690. За малко над 100 паунда мога да ги взема... но мисля да не правя глупости за момента.

Мдам, това навремето не е била никак лоша машина. Но в момента вече е доста морално остаряла. Ако искаш да сглобиш нещо ново, горещо ти препоръчвам да се насочиш към 3-та генерация на Ryzen. Дори в ниския клас на цени около стотина долара има процесори, с които може да се сглоби сериозна гейминг машина. Виж това видео на Лайнъс, в което показва някои бенчмаркове на ниския клас Райзъни, например 3300Х. В мося случай процесора ми е твърде мощен за видеокартата, но не ми се даваха почти два бона за RTX 2080Ti. Но първата стъпка на бъдещ ъпгрейд при мен определено ще е видеото. :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, netrootbg said:

Процесорите и 72гб рам .....

 

С какво може да се натовари/използва такова количество рам на десктоп?Стана ми интересно,толкова ли са "лакоми"съвременните игри...

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Godfather said:

 

Работата е там, че всичко ми върви много добре и бързо. Не съм усетил никакво забавяне при нещата които правя. Не ми е дошъл момента още за ъпгрейд, но един ден и това ще се случи. Така както гледам как се развиват нещата е почти сигурно, че ще е с AMD процесор. От друга страна има и по - нови версии на тази машина която имам. Харесва ми, че е доста пипната по всичко. И хубаво захранване и добро охлаждане и разположение. Така е направена, че вентилаторите на процесорите да обдухват и паметта. Целият поток на възхуда минава и през модулите и тогава излиза от кутията. Трудно е да се направят такива неща със сглобявана машина.

 

 

6 hours ago, HEMO said:

 

С какво може да се натовари/използва такова количество рам на десктоп?Стана ми интересно,толкова ли са "лакоми"съвременните игри...

Игрите не дърпат толкова много. Някой път пускам по няколко виртуални машини едновременно, но и тогава не мога да се сетя да съм преминавал 20гб. 72гб е лимита на дъното. Реших така и така ще я правя машината, поне да напълня всичко на макс. Паметта е много специфична. ECC registered е. Използва се само при сървъри и като цяло няма много пазар за втора ръка. Излезе малко над 100 лева всичките тези модули. Да не говорим, че и не ги плащах, ами бяха като подарък.

Link to comment
Share on other sites

On 5/7/2020 at 9:10 PM, Godfather said:

Значи в твоя случай освен, че процесора е 5-та серия, също така не е "Х", което го прави не толкова податлив на овърклокване, макар и по принцип да би трябвало да може да се набузва до 4.2GHz. Всъщност овърклокването на АМД 3-та генерация си има някои интересни специфики и най-добре е да погледнеш този клип в който един от гениите в екипа на Лайнъс, Антъни, перфектно обяснява всички опции и изобщо тънкостите на далаверата. :)

Този клип съм го гледал още като излезна и направо си го бях забравил. Ще пробвам Ryzen Master тези дни като ми остане повече време. 

 

Междувременно днес пробвах и лаптопа как се държи :) - i7 9750H, GTX 1650 и 16 гъби рам - DDR4 2666Mhz. Като цяло - прилично:

f42c6b179b5c4f17.jpg

0e3260ca2d7fc1af.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Хайде и аз да постна новият ми i7 10700, с дъно Gigabyte B460 Aorus Pro AC,  памет 3х16 3200, не се сещам в момента за модела, че ги измъкнах от шкафчето. Някакви SK Hynix. Така или иначе трябва да го сменя с нещо друго

Oхлаждане Corsair Hydro Series H115i RGB PLATINUM

A видеото е някакъв GT 710 откраднат от сториджа ми, докато си харесам нещо нормално и за тази машина. :)

CPU -Z

image.png.caa531108a3cced533a495b614e887c7.png

 

Cinebench R15

image.png.d9878ebe6cc0706acb4fb33a8cb77f6a.png

Cinebench R20

image.png.393c393ae0aa439e1285b1974f40c890.png

 

image.png

Link to comment
Share on other sites

Честито и със здраве да го ползваш. За видеото просто в момента единствения избор, който си заслучава е RTX 3080, естествено ако намериш достъпна бройка някъде. Все пак до месец май трябва пазара да се насити достатъчно. Другият вариант е да изчакаш да видиш АМД какво ще извадят. Но за стара генерация карти не си струва да мислиш изобщо. :)

Link to comment
Share on other sites

О за стара не, най-вероятно ще е 3070-ка. 

От 3080 нямам нужда освен ако не реша да сложа някой 43-49 инчов 4к монитор. Което не е невъзможно, 

Но и не съм на зор де, старият ми и7 8700 още го ползвам за гейминг, а той си има видео, а тази за сега ще си я ползвам като работно компче. 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, ARPAnet said:

О за стара не, най-вероятно ще е 3070-ка. 

От 3080 нямам нужда освен ако не реша да сложа някой 43-49 инчов 4к монитор. Което не е невъзможно, 

Но и не съм на зор де, старият ми и7 8700 още го ползвам за гейминг, а той си има видео, а тази за сега ще си я ползвам като работно компче. 

Мдам, зависи какви са ти приоритетите. Но този процесор определено ще ти е по-добре за гейминг от стария. В момента така или иначе не е много добре да се бърза с покупките на видеокарта. Има още много мъгла за разсейване. Големият майтап е, че и Интел тихомълком се канят да вадят накакво десктоп видео и може като нищо да разбъркат пазара. Днес Лайнъс показа тестове на мобилния Tiger Lake с вграденото видео, което подкарва прилично доста сериозни игри, та кой знае. :)

Link to comment
Share on other sites

Някак си се съмнявам Интел да изкарат сериозно видео.

А nvidia като гледам си спазват старите закономерности. 80-ката ще е за 4к игра при 100-120 фрейма. 70ката при 4к вероятно ще се справя да държи около 60 фрейма, и висок фреймрейт при 1440п, докато 60ката ще е за 1080п висок фрейм

i7 8700 все още се справя добре по тестовете,  няколко фрейма под актуалните модели.  Така или иначе голямата разлика идва основно когато се ползва топ видео карта на 1080п, че да могат да я ботълнекнат на процесора. И в момента в който минат на 4к, разликите се стопяват. Вероятно ще го преместя в хола в някакъв момент,  като гейм пц за телевизора

 

Не, че има кой знае какъв избор на интересни монитори за геймимг при 4к и висок refresh rate. Та започвам да се замислям за 32-ка 1440п, която да смени единият ми монитор,  като до нея си оставя другите 2х 24-ки. Вероятно ще фитнат по-добре на ъгловото ми бюро в офиса, в сравнение с 43-ка.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...