Jump to content
BulForum.com

Българското правителство


netrootbg

Recommended Posts

От много време искам да отворя тема за коментиране действията на сегашното ни правителство. След долното мнение реших най - накрая да го направя.

 

Хубаво си спрял да четеш, но от доста места вече започнаха да споменават за фалит на държавата в доста близко бъдеще. Малоумника(балканският супермен) 3 години след началото на мандата си продължава да се оправдава с предишните. Много интересен анализ имах възможност да слушам тези дни. Дадоха за пример случаят в Афганистан при който американски войник уби 16 жени и деца. Ако Обама действаше като Борисов, то той би трябвало да излезе и да каже, че Буш а не той трябва да се извини на семействата на загиналите. Нали се сещаш кога това би се случило. Използването на Сребърният фонд за да финансира държавата е просто велика идея . За съжаление вече започват да се виждат резултатите от некадърното управление в последните 3 години. Ще ти дам и един друг пример за който не съм видял да се коментира много. Цената на зимното почистване. До 2009-та е била 22-25 милиона лева на година. Цената варира според това колко тежка е зимата. Веднага след като дойдоха на глас новите гении направи търгове както само те си могат. Цената вече е 52-58 лева на година. Да си видял да се почиства по - добре спрямо преди? Спомняш ли си и зимата миналата година. Почти нямаше сняг. Да не говорим за други абсурди. В планински райони да искат по ниска цена на километър отколкото в такива с равнинен характер. На места разликите са до 7 пъти по - скъпо в равнината. Разбира се конкурсите са организирани като за наши хора. Специални условия за да не може никоя друга фирма да не кандидатства и премахнат праг за максимална цена. Напомня ми на това как се организират избори в стил ГЕРБ. Неща да коментираш и за идеята да се намали ДДС в краят на мандата им? А за абсолютният театър миналата година с Лукойл. Затвориха им фабриката в месеца в който така или иначе са в профилактика. После какво стана? Пак си работят без да имат инсталирани измервателните уреди.

 

Отдавна се чудя дали да не направя отделна тема за това гениално правителство. Не мисля, че ще има много активност в нея и затова не съм го направил.

 

 

 

Малко по - малко ще добавям това за което се сещам. Като за начало мога да започна с това как ги виждам нещата от моята гледна точка през последните 3 години. Честно казано ги виждам доста зле. Работя извън страната, но се прибирам доста често. Едновременно съм страничен наблюдател, но и пряк участник и заинтересован какво се случва в страната. Работата ми изобщо не е свързана с родното правителство(и държава) и съответно решенията им не ми оказват влияние на доходите ми(за моя огромна радост).

Това което забелязвам от както са дошли на власт е, че страната е в огромен застой. В годините до тяхното идване нещата бяха коренно различни. Имаше огромно развитие във всяка една област до преди това. Бих казал и доста бързо развитие. Правеше ми впечатление как за един доста кратък период 2006-2009-та година страната напредна доста. Не казвам, че предишните управляващи са били перфектни. Има доста неща за които мога да ги критикувам, но по един или друг начин страната се развиваше. При това се развиваше с доста бързи темпове. На тези които са постоянно в Бг не знам дали им е направило такова впечатление каквото на мен. Имаше си доста скандали, но едва ли има правителство по света при което да ги няма.

Точно при това бързо развитие настъпи кризата. Доста странно беше как по цял свят се оплакваха, а в България се регистрираше растеж и сякаш кризата ни подминаваше. До последното си мислех, че наистина ще успеят да се справят и да изстрелят държавата още по - напред. В този хубав момент на власт дойдоха едни гении за които не намирам подходящите думи да ги опиша. Съответно на финансовият гении в това правителство му хрумната идеята да спре плащанията към фирмите. Явно целяха да покажат уж колко са независими. С това си действие обаче успяха да докарат страната до икономическа криза точно когато другите държави вече излизаха от нея. Последващите им действия не бяха по - различни от това. Честно казано не виждам от както са на власт какво са направили за икономическото развитие на страната. Само се споменава колко лоши били предишните и как нарочно били действали за да ги саботират. Никакви реални действия няма за да се постигне някакво развитие.

Много ме яд, че не отворих темата още преди години за да може едновременно със събитията да се коментира тук. Все пак е по - добре късно отколкото никога.

 

Всичко написано горе си е изцяло моя позиция. На доста хора може и да не им хареса и да не са съгласни. Доста от мненията ми в тази тема ще са изцяло анти-ГЕРБ насочени. Дори на моменти може би повече отколкото съм смятал за нормално преди време. Явно има защо да имам толкова крайна позиция.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 79
  • Created
  • Last Reply

Аз мога да кажа как стои въпросът с търговете в сферата, в която работя. Но ме е страх, че ако го направя, Тотев ще ме блъсне с Аудито му. :(

Link to comment
Share on other sites

Аз мога да кажа как стои въпросът с търговете в сферата, в която работя. Но ме е страх, че ако го направя, Тотев ще ме блъсне с Аудито му. :(

Напиши за какво става въпрос без да споменаваш нищо конкретно ;). Просто за даден търг за дадено си нещо и какво се получава. На Тотев вероятно повечето сме гледали клипчета как обяснява как се правят избори.

 

Видяхме и депутати от ГЕРБ как носят бюлетини. В изборната комисия имало бременни жени... На нито една снимка или видео не се видя такава. Нямаше и свидетели които да потвърдят.

Link to comment
Share on other sites

Имало едно време един пидж, чието име нямам идея какво е, който търгувал с орУжия. 2010 г. се обявява търг за изпълнението на разни неща в нашата сфера. Нашата фирма не е политически пристрастна, а този търг бе спечелен от нас по предишната година (2 годишен търг). Хората, които дават поръчките свързани с търга ни обичат. Обявяват новия търг. Ние сме единствената фирма, която отговаря на изискванията (щото сме пичове). Кандидатстват 3 фирми. 1 месец след затварянето на търга пичовете казват, че се е появила 4-та фирма на някакъв ченгиз-гербер. И аз гледам с недоумение, защото от орУжия до локализация, е все едно да минеш от копаене на канали на село до стъпване на луната. Фирмата му е на 7 дни. За да се участва в търга трябва да представиш доходите си за последните 5 години. Ако нямаш такива - не можеш да участваш.

 

Увлякох се. Накратко - той спечели. С по-висока цена от нашата при това.

Link to comment
Share on other sites

Всъщност, България все се е управлява некадърно по времето на "демокрацията". Икономическият ръст от 2006 до 2009 беше единствено благодарение на чуждите инвестиции, а не на правителството.

 

Моето мнение е че нещата няма да се променят докато тази графика не тръгне нагоре:

320px-Bulgaria-demography.png

 

Ако корекцията е заради плоденето на циганите, то сами може да се досетите какви ще бъдат резултатите.

Link to comment
Share on other sites

Хубава тема, благодатна !

И без това критиката е най-силната ни народностна черта. Учудвам се постоянно на разни работи, но това е др. тема.

Колкото и да го изтърква бате Бойко, факта че допреди кризата в България се изливаха маса инвестиции, които сега са напълно секнали - на 99% ЗАРАДИ кризата, в общо линии може да обясни всичко на всеки здравомислещ човек. На другите никой нищо и никога не може да им обясни или сами да си обяснят.

Държавата е вид фирма. Във всяка фирма, ако има кой да налива пари - всичко ще е 6, така беше с фирмата България доскоро. Е, вече силно намаляха мераците на спекулантите /в добрия смисъл на думата/ и парите секнаха. Върлува криза по-голяма от всяка досега... Нали ? Или се бъркам нещо ?

Та колко точно добре трябва да сме, и какво точно очаквате от сегашното или от всяко друго хипотетично правителство на Р България ?

 

Аз също си имам гледна точка, също имам вземане-даване в най-различни посоки, и съм на мнение, че за първи път имаме правителство, което да има желание /продиктувано от няма зн. какво - това е друга тема/ да направи нещо добро и хубаво за България, респективно за българите.

И примери ще дам при желание.

 

Пък това за търговете хубаво е така, само дето преди не е било по-различно, а по-скоро по-зле ! :)

Link to comment
Share on other sites

Всъщност, по времето на "демокрация" България все се е управлява некадърно и икономическия ръст от 2006 до 2009 беше единствено благодарение на чуждите инвестиции, а не на правителството.

Може и това да е причината. Това не променя факта, че имаше някакво развитие. За да дойдат тези инвестиции е имало нещо което да ги привлече. Защо изчезнаха в последствие? Не съм съгласен, че причината е изцяло в икономическата криза както се опитваха да ни обяснят от ГЕРБ. Инвестиции се правят точно по време на криза. Именно тогава разни фондове регистрираха рекордни печалби.

 

По отношение на графиката. В годините на растеж ми направи колко майки с колички се появиха по улиците. Значително повече от периодите преди това и спрямо сега. Ако се върнат нещата отново вероятно ще сме свидетели на същото това нещо. Не виждам обаче една нормална идеята която да спомогне за раздвижването на икономиката.

 

Сега се сетих за още един пример. Нещо което ме засяга директно. Хобито ми е водолазни гмуркания. Предстои приемане на нова наредба за водолазната дейност. Ако бъде приета буквално ще убие този спорт у нас. В последните години има доста голямо развитие в тази сфера. Дори започнаха да идват хора от чужбина за да се гмуркат. В това последното имам доста дейно участие :shy:. Ако бъде приета тази наредба може да се забрави за този вид спорт. Идеята на управляващите е за всяко едно спускане да се иска разрешително от 4-5 институции, коя от коя по тромави. Това нещо отнема много време. В нашето море обаче климатът не е много благоприятен и условията се менят доста бързо. Не можеш да планираш с месеци напред какво ще е времето. Доста често от единият за другият ден не се знае какви ще са условията. Разбира се нашите управници не взимат пример от законите в другите държави в които се развива този спорт. Те отново искат да покажат, че са над всички и разбират всичко. Така дори за една проста разходка от брега ще трябва да се искат същите разрешителни каквито и ако се слиза да се монтира нов газопровод например.

 

 

edit:

Светлия, дай примери. Стана ми интересно. Аз досега една смислено нещо не съм видял от тях.

Link to comment
Share on other sites

Имам приятели които имат бизнес с прозводство на уникални за целия свят продукти ! Години наред се опитват да получат подкрепа на правителствено ниво - с ефект равен на голяма и кръгла нула. Никой за нищо и по никакъв повод не им е обърнал внимание... досега ! Още в началото на новия мандат на сегашното правителство, лично министъра им обърна внимание и започнаха преговори.

 

Ако успея да се сетя за точните думи на дъщерята на собственика, ще е още по-категорично и цветно, ама в момента поне не се сещам.

Link to comment
Share on other sites

Това ли ти е примера. Нищо конкретно няма. Това засяга всичко на всичко една фирма. Какво става с останалите 99.99999999% от фирмите в Бг? Какви условия им предоставят за да работят. Вместо лично да се помогне на една фирма е много по - добре ако се промени закона или се създадат предпоставки за развитие. По този начин ще са облагодетелствани всички фирми в тази област. Специално един министър е точно за това. За да може да помогне за развитието в тази сфера на всички, а не на отделни фирми. Иначе това ми звучи малко като примера който Psihara^^ даде.

Иначе е типично в стил ГЕРБ някой друг да е виновен за ситуацията. Винаги е или Станишев или кризата. Само че, икономическата криза отдавана свърши в света. Доста страни я прескочиха. Някой успяха да се възползват и буквално да се изтрелят напред. На нас обаче кризата ни е виновна. Много ми харесваше подписа на mobo преди време: Който иска намира начин, който не иска - търси причина.

 

Сега се сетих и една друга тема която е доста актуална. Тази за държавният резерв и вероятният фалит на държавата. Доста е дълго обаче и тази вечер няма да имам време да пиша по темата. Утре се надявам да имам достатъчно време.

Link to comment
Share on other sites

@netrootbg - имам чувството, че сега си пораснал и си си отворил очите за неуредиците в държавата. Нищо не се променило, нито в мудността на системата, нито в безумността на новите закони. Всичко си върви по старо му - на самоход...

 

И Станишев да беше останал, и друг да беше дошъл, корупцията пак щеше да просъществува и кризата пак щеше да е същата. Просто проблемът е обществото, а управляващите са само едно отражение на него.

Link to comment
Share on other sites

@netrootbg - имам чувството, че сега си пораснал и си си отворил очите за неуредиците в държавата. Нищо не се променило, нито в мудността на системата, нито в безумността на новите закони. Всичко си върви по старо му - на самоход...

 

И Станишев да беше останал, и друг да беше дошъл, корупцията пак щеше да просъществува и кризата пак щеше да е същата. Просто проблемът е обществото, а управляващите са само едно отражение на него.

Аз от години съм си на това мнение. В момента обаче на власт е Рапона. Ако толкова му пречеше всичко можеше да не се кандидатира на изборите. Той обаче го направи. Вместо да действат и да мислят как да се развиваме само вадят стари истории. Ако Станишев беше на власт може би щяхме да сме по същият начин. Можеше обаче и да сме на коренно различно. Няма начин да се разбере и само може да гадаем. Между другото не симпатизирам на БСП. Наистина ми харесват някой отделни индивиди, но те по - скоро са специалисти в областта си отколкото политици. Като цяла съм доста против тази партия.

Link to comment
Share on other sites

Интересно ми е, защо никой не споменава платените медии и цензурата, налагана върху тях?

Link to comment
Share on other sites

Всъщност, България все се е управлява некадърно по времето на "демокрацията". Икономическият ръст от 2006 до 2009 беше единствено благодарение на чуждите инвестиции, а не на правителството.

 

 

Но пък правителството създаде почва да има чужди инвестиции,пък и през този период от време беше бума на строителството и това много дръпна напред икономиката (ако може да се нарече че има такава) на България.

Link to comment
Share on other sites

Интересно ми е, защо никой не споменава платените медии и цензурата, налагана върху тях?

И до там ще стигнем. Нали за това е темата. За да може да се обсъждат нещата които се случват. Не мога за всичко което ми минава през главата да пиша. Едва ли ще ми стигне цял ден. Иначе веднага се сещам за историите с смс-ите и как преди няколко седмица Бойко се обади в ефир на един от сутрешните блокове за да опонира на това което обсъждаха :bowdown:. За него е по - важно какво е по медиите и да реже лентички отколкото да се занимава с държавата. За поръчковите репортажи да не говорим. Бил съм свидетел как говорят глупости нарочно.

Link to comment
Share on other sites

Добре. Смятам, че всички осъзнават, че има проблем. И аз не го отричам.

 

Въпросът е как може всеки отделен индивид да допринесе за разрешаването на проблема?

 

Нека направим списък и да го дискутираме, вместо да мрънкаме и да се оплакваме.

Link to comment
Share on other sites

По скоро въпросът трябва да е как да се промени мисленето на отделният индивид ще дам един лек пример които го наблюдавам от доста време не може на всеки предстоящ празник да се вдигат цените,в другите държави правят точно обратното.

Link to comment
Share on other sites

Аз също си имам гледна точка, също имам вземане-даване в най-различни посоки, и съм на мнение, че за първи път имаме правителство, което да има желание /продиктувано от няма зн. какво - това е друга тема/ да направи нещо добро и хубаво за България, респективно за българите.

За първи път имали желание? Айде бе, от кога желанията вече започнаха да се котират? Иначе нямаш си и идея колко си прав за първенството на правителството и особено на главния му шеф. Той обира каймака на първенствата, така да се каже. Да ти дам ли пример и за други далеч по-интересни неща, в които влизаме в графата "за първи път"? Например за първи път български премиер всъщност става лице, което е с особен интерес (и съответно с особен прякор, ака Рапона) в тайните сводки на Държавния департамент, описващи организираната престъпност в България. За първи път също така в историята на ЕС една държава налага вето относно присъединяването на едни мераклии към шенгенското споразумение, при иначе изпълнени технически критерии. Интересното е, че в основните мотиви на тази държава отново се говори за същите тези неща като организирана престъпност, корупция и тотална липса на правосъдие. Ама иначе има големо желание де, спор няма. :laughing1:

Link to comment
Share on other sites

в момента сме в почти развит икономически тоталитаризъм.

всички парични потоци са насочени така че да протичат само през доверени хора на сегашното управление. особено се набляга на "всички" независимо в кой оттенък на сивото са ;)

примера на психара с търгът е само един, а всъщност е навсякъде за всички обществени поръчки. разликата между новите управляващи и старите е че старите като не намираха свой човек да прибере сочна печалба, просто оставяха който и да е друг да спечели, за да се свърши някаква работа. образно казано: сегашните сладури са толкова алчни че след оплюскването на всичко от трапезата, събират и трохите от покривката да си ги сложат в джоба за вкъщи. отрязва се достъпът до всякакви държавни средства или европейски фондове на всеки, който не се е врекъл във вечна вярност и любов към светлата личност ББ-ейска.

затова и предпочитам на власт да са какъвто ще цвят да са, но без абсолютно мнозинство. точно за да са склонни към отстъпки и да нямат възможност за изграждане на тоталитарни структури.

между другото партията ГЕРБ има абсолютно същата структура на управление като тази на толкова ненавижданата от тях - БКП. Е, има малки промени в наименованието на титлите, но функциите на съответните фигури са еднакви, а решенията се взимат по същия начин - еднолично.

Link to comment
Share on other sites

между другото партията ГЕРБ има абсолютно същата структура на управление като тази на толкова ненавижданата от тях - БКП. Е, има малки промени в наименованието на титлите, но функциите на съответните фигури са еднакви, а решенията се взимат по същия начин - еднолично.

Аз не знам изобщо защо наричат ГЕРБ партия. Тази сбирщина няма нищо общо с каквито и да било форми на партийно управление. Прилича си едно към едно с типичната мафиотска структура и начините за налагане на решения в подобни групировки, на които дори дон Корлеоне би завидял. :laughing1:

Link to comment
Share on other sites

Няма как да не се върна към една статия, която бях постнал другаде из форума

Иван Ангелов

-Според Евростат по БВП на човек от населението през 2010 г. сме 44% от средното в ЕС- 27. Процентът е по-висок, защото след 2003 г. в ЕС влязоха 12 сравнително бедни страни. Това снижи рязко средния показател за ЕС-27 в сравнение с ЕС-15 и повиши нашия. То обаче не е наша заслуга. Така по БВП на човек през 2010 г. средното равнище на цените беше 51%, а на средните заплати - 21-22% от тези в ЕС. Ако прилагахме същите принципи в заплащането, би трябвало по заплати да имаме около 44% от средните в ЕС- 27. Нашите обаче са два пъти по-ниски. Относителните нива на нашите средни цени пък изпреварват 2,4 пъти относителните нива на доходите ни. Имам и други анализи, които показват, че производителността на труда у нас в последните 20 години нараства два пъти по-бързо от растежа на средните заплати.

И по двата метода нашите заплати са около два пъти по-ниски от това, което би трябвало да бъде.

Tази широко отворена ножица е резултат на грубо пренебрегване на интересите на работещите от държавата с постоянна и брутално рестриктивна политика. И на българските работодатели с прекомерно потискане на заплатите при голяма безработица. Това предопределя мизерното ниво на потребление на домакинствата ни. За коригиране на тази крещяща несправедливост в следващите десетина години средната заплата трябва да расте по-бързо от производителността на труда. Така капиталът ще възстанови на работниците отнетото през изминалите 20 години..

Цитат

По официална отчетност ние вече превишаваме значително по обем на БВП нивото от 1989 г., но по реалнизаплати и пенсии, сме на около 40-45% от това ниво. Огромната разлика се присвоява от олигарсите Да не говорим за дълбоките разочарования, отчуждение и озлобление на хората от идеали, от политиката и политиците. Трудно ми е да си представя по-несправедливо общество от нашето.

Цитат

Но задлъжнялостта между фирмите, към бюджета, към НОИ, към банките, към собствения персонал в края на 2010 г. е 154 млрд. лв. при 70,5 млрд. лв. БВП, т.е. 220%. Сега е още по-висока. Това крие огромна опасност от верижни фалити. Освен това сме в челната група на ЕС по нисък дълг и дефицит, но сме на едно от последните места по всички важни икономически, социални, здравословни, екологични показатели.

Специално сегашното правителство бие по наглост и безочие, бие по безумие и гафове. ГЕРБ далеч не е партията, за която се представя, а Бойко Борисов далеч не е личността, за която се представя.

Искрено съм разочарован, че българите не прогледнаха това, а гласуваха основно за ГЕРБ. Президентът пък е марионетка на Боко. Боко гърми от всички новини....И хората вярват ли, вярват. На манипулираните и платени медии?

А последните няколко години са едни от най-лошите...Винаги съм бил на мнение, че ни държат в изкуствена мизерия, но още повече че правителството на Боко и ГЕРБ си правят политическите ходове, но някаква значитлна промяна или каквото и да е реално подобрение, каквото видиш ли, обещаваха, така и не се случи.

Още преди ГЕРБ да дойде на власт имах някакво чувство, че нещата с ГЕРБ няма да тръгнат към по-добро...

Link to comment
Share on other sites

Ами ще ядем магистрали и ще си викаме бахти кефа.За всичко сме си виновни ние и с овчето си мислене ще си стоим на това положение.

А телевизиите ще продължават да ни облъчват така както те си знаят.

Ако Доган (може би нарочно) не беше направил онези изказвания преди изборите може би сега ситуацията щеше да е друга.

Link to comment
Share on other sites

netrootbg, съгласен съм, с това да искаме по-хубаво, по-добро, по-по-по, това е правилния път за развитие, само не съм съгласен фокуса да е изцяло върху плитки твърдения относно Рапона, Тотю, и който още се сетите. Т.е. фокуса да е изцяло върху негативи и то от най-евтиния вид. Ама това всеки си го избира как да го гледа.

И лично аз бих попитал, дали досега бившата КП е била извън властта поне едно правителство ?

А специално ГЕРБ си е директно продължение, но от по-човешката страна на КП бивша.

 

 

За първи път имали желание? Айде бе, от кога желанията вече започнаха да се котират? Иначе нямаш си и идея колко си прав за първенството на правителството и особено на главния му шеф. Той обира каймака на първенствата, така да се каже. Да ти дам ли пример и за други далеч по-интересни неща, в които влизаме в графата "за първи път"? Например за първи път български премиер всъщност става лице, което е с особен интерес (и съответно с особен прякор, ака Рапона) в тайните сводки на Държавния департамент, описващи организираната престъпност в България. За първи път също така в историята на ЕС една държава налага вето относно присъединяването на едни мераклии към шенгенското споразумение, при иначе изпълнени технически критерии. Интересното е, че в основните мотиви на тази държава отново се говори за същите тези неща като организирана престъпност, корупция и тотална липса на правосъдие. Ама иначе има големо желание де, спор няма. :laughing1:

 

За мен желанието е водещо - за теб ти си знаеш !

Кусури има Бойко, спор няма - пу-пу да не му е уроки, но е най-точния премиер за България в момента. И поне още 2 /два/ поредни мандата ще е ! Това пак е мое мнение, но ще поживеем ще видим.

И от всички досегашни премиери /след 89-та/, един не е имало, който да е мислел доброто на България - всъщност имаше едно изкл. - Филип Д. Всички други са... мъка и срам.

Иначе нещата за които говориш наистина Бойко ги докара, това престъпност, това липса на правосъдие, това корупция и т.н. - допреди него всичко си беше върха ! Тук само не знам дали да се смея, дали да си поплача, че все пак си интелигентен човек. Преди беше... ужас, нали няма да се налага примери да давам. Сега може и да не сме върха, но поне има движение и то в правилната посока.

 

И за който се чуди, отговора е ДА, ДА няма как с магическа пръчица всичко лошо да си отиде и България да стане рая на Земята.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...