Jump to content
BulForum.com

Я виж ти (2)


Recommended Posts

Здравейте!

 

Аз пак съм будна, възторжена, пих една чаша бяло вино и успях да се посмея на нови и непознати за мене неща.

Имам настроение тези дни, умишлената ми изолация от света приключи и като един същински водолей, бързо забравям неприятните моменти. Особено, когато искам да общувам – осторожно и на кокили - правя втори опит да си пусна исканата тема.

Едно, че не си оставям магарето в калта никога, но и друго, че дълбоко вярвам във вторите шансове. От опит знам, че един първи шанс понякога е леко неоценен (за която и да е от страните), но вторият вече съдържа истински осъзнат мотив, а и опита ми говори, че вторите шансове са малко по-успешни.

 

С какво ще ви занимая днес?

С пълни глупости, както се досещате! При това с много изречения... a030.gif Обаче, поне съм направила отсяване на глупостите. Минали са, така да се каже, една предварителна селекция и ето ги в цялото им величие на вашето внимание.

 

Обичам статистиките, харесва ми да се ровя в тях и винаги изскачат неподозирани явления. Не от самите статистики, разбира се, наясно съм, че всяка цифра може да се представи както е удобно. От последиците при четенето на такива статистики съм изненадана. А и днес се случи точно така.

Прочетох т.нар. “експресна статистика” на НСИ относно преброяването на населението на България, проведено през месец февруари т.г. И ми направи впечатление, че най-голямото село вече не е Айдемир (Силистренско).

 

aydemir-bg.JPG

 

“Горките айдемирци” – си казах – “В крайна сметка те толкова се гордеят, че са най-голямото село. Сега, като изгубят този си статут, кой знае каква мъка ще ги налегне?!" a055.gif

 

Истината е, че не познавам нито един човек от Айдемир, за който ми пропуск до момента не съм усещала сериозен срам. Но след като видях, че са им отнели първенството, реших да ги видя какво правят тези айдемирци. Да им ида малко виртуално на гости, така да се каже и да усетя атмосферата, такава каквато са я предвидили за виртуални любопитки, като мене, на доскорошното най-голямо българско село.

 

Селото, разбира се че има сайт, който не съм посещавала никога и не недоумявам още как е убягнал от невероятностният двигател на случайния ми броуз. Та това е сайта на село Айдемир.

 

Когато го отворите, няма да ви направи голямо впечатление. Стандартна страничка, малко разместени таблици и толкова. Обаче настроението рязко ще ви се смени в момента, в който решите да отворите снимките от селото.

 

Разполагат с осем албума, тематично разделени по категории.

Първият албум има и най-много снимки. Запознах се с жителите на селото и вече съм твърдо убедена, че най-известният айдемирец е някой си “jorko” – има няма 2 годишен. От снимките на жителите добих една особена представа за айдемирци, които дори си имат и жирафа! Изобилстват снимки на тъмни субекти, снимани във всякакви възможни ситуации и места, а после и изложени на общ преглед. Приех го като висша форма на гостоприемство.

 

Прочетох, че село Айдемир има ферибот. И тъй като пазя лош спомен от един друг ферибот, се престраших да погледна айдемирския такъв. Ферибот не можах да намеря, въпреки уверенията на едноименния албум.

 

След като разгледах отгоре - отгоре и другите албуми, реших, че мога вече да им видя и форума. Нали търся с какво да ви сменявам, че ме наплашихте...a030.gif

Айдемирци ми се сториха откровено открити хора, буквално ме пускат из личните им покои, та реших да им видя и “форумчето”. Което ме обърка съвсем.

 

Исках да оставя “благодарности, пожелания или коментари”, обаче ми искаха регистрация и се отказах.

 

Ами това е днес. Реших да споделя и с вас впечатленията си, надявам се и вие да сте намерили поне колко мене забавни моменти във виртуалната разходка на село Айдемир.

 

Благодаря за вниманието.

(Моля не мажете тук, а? f035.gif )

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 283
  • Created
  • Last Reply

Аз, като най-спамещия планински колоездач, или маунтин байкър, не мога да остана безразличен към село Байково, община Хитрино. От википедерия мога да разбера, че байкърите са всъщност припаднали ходжи...

 

За туй нищо няма да кажа, че сигурно ще ме изкарат, че лъжа...

Link to comment
Share on other sites

Здравейте!

 

Няколко дни си зарязах темата, тъй като не ме радва много да ви облъчвам с идеите си и присъствието си изобщо. Струва ми се малко натрапващо. То и без това ви се натрапих тук, но ви уверявам, че не е умишлено. Станахте ми интересни, а нататък поведението ми беше като на жена, която оцелява във враждебна среда. Хех! Затова пък, сега се случи обратното – основно ме игнорирате. Мисля си, че в липсата на внимание също се съдържа информация, но не пречи да се окажа неправа.

 

Етиопия – част 1

 

omo-ethiopia24.jpg

 

Този ми пост смятам да е свързан с Етиопия – държавата, която ме изуми в много отношения. Обаче, преди това, смятам да ви осветля за някои лични моменти – с ясната идея, да не разберете неправилно мотивите ми.

От известно време насам пописвам; предимно разкази. Понякога се случва да се запуша идейно и да не мога да сътворя нищо, но приемам липсата на муза основно с философско примирение и малко нецензурни думи по адрес на същата тази безотговорна муза. Та причината да си губя времето тук и да пиша някакви тъпи мои мисли из нета, е че пробвам различни техники за повлияване на читателската аудитория. Залагам си нещо като капан за реакция, каквато искам да постигна и пробвам няколко метода за достигането й. За целта ми трябват хора, които не са против да прочетат повече от 20 реда.

Хех! Тук се сещам един виц.

“На 10 години: Никой не чете дневника ми!

На 20 години: Никой не чете блога ми!

На 30 години: Никой не чете холограмата ми!

На 40 години: Никой не чете епикризата ми!

На 50 години: Никой не чете!”

 

Обаче много се отплеснах, така се случва, когато разбирам, че трябва нещо все пак да обясня, преди да сте си извадили кофти впечатления.

 

И така – Етиопия. (Съзнавам прекрасно, че в един пост няма да мога да опиша всичко, което бих искала да напиша за нея, но не пречи да започна, пък докъдето стигна.)

 

Това е държава, която ме изненада в почти всяко отношение. Мястото, където наистина се усещах като извънземно същество. Мисленето на хората там, ежедневните им проблеми, културата им, етническите им битови порядки, поведението им изобщо... ме накараха да търся пътищата, които са изменили по толкова различен начин битието на тези хора.

 

Етиопия е бедна държава, била е някога място, където са управлявали велики царе и царици, имала е уникална писменост и култура, една особена тяхна гордост, каквато трудно може да намерите из подекваториална Африка. Етиопия никога не е била колонизирана, нито от бурски, нито от френски, нито от английски ботуш. Е, винаги е била еврейския заден двор, дори в момента е такава. Но етиопци нямат характерното робско поведение, както примерно Кения, Уганда, Сомалия и прочее. Хората в Етиопия все още се делят на племенна принадлежност и спазват строгата йерархия в такова общество. Изобилстват религии там и почти всяка си има своите последователи. Странното е, че там е позволено да изповядваш едновременно няколко религии, дори смятат, че е нормално да бъде човек фанатизиран последовател на исляма и юдаизма едновременно. Независимо на каква и колко религии са последователи, там създават респектиращо възпитание относно религиите изобщо. Дори в християнски храм е забранено да се влиза с обувки. Като написах “обувки”, искам да спомена, че обувки там рядко ползват, в смисъла, който ние влагаме в тази дума. Обикновено ходят боси или с някакви подобно на сандали вързани около ходилата им... хмм... приспособления.

Arusha-masaishoe.jpg

 

Хората в Етиопия са възможно най-шарените и накичени хора, които изобщо можете да допуснете, че съществуват. Разбира се, външният им вид зависи много от принадлежността им към народност или племе. Нека спомена малко подробности за племената и народностите в Етиопия. Там съществуват над 100 народности и племена. От тях най-многобройни са т.нар. народности от “семитската група”, над 50%, следват “кушитската група” – около 46%, “сомалийската група” – около 3% и накрая “нилотските народи” – около 1%.

Официалният език в Етиопия е амариня, наричан още амхара, който е с писмеността от преди 20 века (гез). Другите им езици са оромо и тиграи.

Всяка голяма племенна група има по средно 10-15 разновидности, като много често воюват помежду си.

Малко отделни племена можах да зърна докато бях в Етиопия, но и тези малко ми бяха достатъчни, за да добия обща представа за различността им.

Първото нещо, което ми направи впечатление в Етиопия беше това, че там представата за боклук е много по-различна от нашата представа за боклук. Не можете да намерите изхвърлена торбичка никъде в Етиопия. Пластмасови отпадъци, кенчета от бира и безалкохолно, пластмасови или стъклени бутилки... Боклук там е може би само кучешкото лайно.

Тъй като за етиопци е лукс да имат найлонова торбичка, те грижливо я пазят. Всеки пластмасов боклук служи за нещо там – обикновено се преработва артистично и става украса. (Дори дръжка от бидон.)

 

ethiopia--63374.jpg

 

Едни от най-украсените хора в Етиопия са от племената Мурзи, обитаващи местността Южно Омо. На горната снимка е жена от племето Мурзи, на вързраст около 23 –26 годишна и предполагам, че е снимана по повод сватбата на някой много близък роднина (син, дъщеря). Тази снимка, колкото и да ви се стори смешна, показва статута на жената в семейството. Перото, е символ на семейството, от което произлиза тя. Липсата на големи и тежки предмети в разтегнатите й уши е част от сватбен ритуал, където само близки до младоженците роднини по женска линия свалят “обеците” си и ги подаряват на булката. Металните части по останалата украса символизират здравината на бъдещото семейство. Мурзите са именно и племената, които са известни с това, че носят панички в дупки на долната си устна. За целта дори се избиват долните предни зъби, за да може паничката да не пречи на общуването и храненето им. Дупка в паничката означава, че паничката е празнична. Мурзите боядисват лицата си обикновено в един цвят. Правят смеската за лицата си от светла глина и вода. На специални събития за племето си правят сложни рисунки по лицата, обикновено кръгове около очите с червена глина и точки от светла глина.

Приемат паничките на устите си като символ за красота. Твърдят, че паничките им помагат да се хранят! Когато пият, изсипват в паничките течността и смешно лочат от тях. По повод тези панички, се сещам за един празник там, когато ни почерпиха с местната бира от сорго. Течността беше белезникава, с малки парченца сорго в нея. Отпих предпазливо едва-едва. И попитах как я правят. Въпросът ми ме отказа от намерение да опитам още веднъж. И до момента търпя подигравки от познатите си на тази тема. Бирата, колкото и безопасен избор да ви се вижда, в Етиопия бива много видове и почти всички са стряскащи. Бирата при мурзите се прави от жените. Дъвчат сорго и го плюят, богато на слюнка в паничките си. После изливат тази хммм... субстанция в мехове от кравешка кожа, добавят малко вода и оставят меховете да постоят на слънце един ден. После зариват вече ферментиралите мехове в земята. Твърдят, че преди да я сервират я прецеждат през парче плат. Но това вече няма значение, когато сте отпили глътка от тази бира.

Ето как изглежда етиопската храна.

 

Ethiopian+Food.vegetarian+tibs.jpg

 

Май много дълго стана.

Ето едно видео и ще продължа друг път, ако ви е интересно.

http://www.youtube.com/watch?v=V2oRlK_wI_s&NR=1

Link to comment
Share on other sites

На мен ми е интересно, тия племена, не се ли чувстват странно, когато има някакъв досег с модерният свят и съвременният начин на живот?

 

Когато виждат, че другите хора използват някакви дрехи и единственото нещо в живота им не е това да не умрат от глад и да не ги изяде лъв. Не че това не е по-добре от това, което имаме ние де, но все пак...

Link to comment
Share on other sites

На мен също ми е много интересно! :)) Кога ли се е зародила тази идея за паничките и възприемането им, като средство, което им помага при хранене и украса?

 

Тези хора ми изглеждат страшни и в същото време са по-естествени от доста родни певици! :D

Link to comment
Share on other sites

Радвам се, че ви е интересна темата, на мене също ми е интересна и до момента не намерих място, където да споделя някои от впечатленията си от Етиопия. Дори ако трябва да съм честна, много от подробностите за тази държава звучат недостоверно на хора, на които съм споменавала това-онова. Като цяло, докато пишех горния пост, излизаха в главата ми хиляди подробности, които се стараех да игнорирам, за да мога все пак да представя темата поизчистена от мои мисли в различните моменти. Истината е, че и мене са скандализирали етиопци, на ниво, на което не знам дали изобщо бих коментирала пред когото и да е.

Сега по въпросите ви малко:

w00x, цивилизацията в Етиопия е нещо, за което много се говори и тази дума има ужасно много измерения. Както опитах да обясня, за местните цивилизация е найлонова торбичка, салфетки, капачки от безалкохолно, всичко от стъкло, пластмаса, керамика...

 

pd2729086.jpg

 

За повечето племена модернизацията е все още на ниво XIXв. Автомобилът, телевизорът, хладилник (!). Близкото племе до нашата база, когато разбра, че имаме хладилник, дойдоха да го видят. Направиха опашка пред базата ни и търпеливо си чакаха реда, да погледнат и пипнат това чудо на цивилизацията, което произвежда сняг. Но ти ме питаш дали искат такъв живот? Мисля, че не искат. В голяма степен те приемат модерните хора, като вид луди, които нито могат, нито искат да разберат. Толерантността им е покъртителна, обаче, към модерните ни "лудости". Те са деца на природата, в пълния смисъл на думата. Никаква голота не ги притеснява, никакви биологични нужди не биха осъдили, дори имат такива биологични нужди, които ние не бихме разбрали. Примерно те пият кръв от кравите, които отглеждат. Там богатството се смята в крави. Но за това в следващия ми пост по темата.

Модернизацията те не искат да я разбират. Опитвали са се мисионери и различни, предимно религиозни организации, да ги научат на навици да ходят облечени, да ... хммм... "цивилизоват" тяхното поведение. Самите етиопци почитат различността на едно много сериозно ниво, което дори ми е трудно да обясня. Да си различен там е задължително. Както и да си достъпен за общуване без задръжки. Ако опиташ да им обясниш, че е добре да носят дрехи, няма да те разберат, защото дрехите едно, че им пречат на движението, но и не могат да показват рисунките и белезите по телата си, които правят с толкова грижа. Дали биха искали телевизор? Може би да, но един за цялото племе. Разбирането за собственост там е различна, егоизмът е буквално непознат.

Ако успея да си разкажа впечатленията, w00x, мисля, че ще добиеш по-подробна представа.

 

eos, това е много интересен въпрос, който смятам да напиша малко по-подробно. Ще опитам да е в следващия пост. До тогава само ще ти спомена, че етиопци са най-красивите в голямата африканска раса. Красотата им е поразителна наистина. Повечето племена имат европейски черти на лицето - фини носове, красиви изтънчени устни, скули... само цветът на кожата им е много тъмен.

 

tumblr_leo4ea9pud1qdcasso1_400.jpg

 

tumblr_l5hs3ircDm1qcerqgo1_500.jpg

Link to comment
Share on other sites

Е поизмесени са и там, нормално. Но изображенията от древността, както и снимки, и портрети на известни етиопски личности, дори от близкото минало, говорят за съвсем друг вид подраса, която цяла Африка е коментирала дълго време - етиопската.

Ето снимка на последния им император:

Selassie-Haile-001.jpg

 

А и на предпоследния (портрет):

T%C3%A9wodros_II_-_2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Здравейте!

Тази тема няма да е за Етиопия, ще е за съвсем други неща.

Една тема, която до сега стигна някакво начално развитие в личната ми кореспонденция тук и зачекна един друг интересен за мене въпрос - пораженията и ползите от религията. (Разбира се, последното е само според лебедовия ми мозък.)

Хух!

Пробвали ли сте да правите едновременно няколко сложни неща с мозъка си? Не просто да слушате музика и да пуцате CS / SC. Ами примерно да слушате аудиокнига и да опитвате да пишете нещо различно от чутото? Напоследък опитвам такива неща и усещането, след съчетаването на две изискващи събития, ме кара да се смея с глас. Защото обърквам много "пистите", по които тече различната информация и става една пълна каша в главата ми, от която обаче, се раждат много интересни мисли.

Оказва се, че настроението ни много може да се повлияе от такива събития, разпокъсващи вниманието ни.

Ако слушате любимо парче и то може да пъпли приятно по сетивата ви, неусетно може да стане по-точна стрелбата ви в игрицата или дори да имате по-адекватно преценени действия на SC. Точно в този момент пиша поста си на тази музика: (и сигурно до края на поста ще я чуя поне 5 пъти ;) )

 

http://www.youtube.com/watch?v=9PickGAzcIk

Тази точно не ми излиза от главата от месец и нещо. Разбирам прекрасно защо Даниел Кремю я е избрал за мелодия на марката си. Но и винаги съм харесвала стила му.

 

Къде е религията обаче?! Дълбоко се е заринала в невъзможност да излезе, такава каквато я срещаме из ежедневието.

Искам да уточня, че изобщо не се усещам още готова да коментирам религията, нито дори имам някакво самочувствие, че съм разбрала нейните сложни формации. Религията е като мозъка човешки - някак намира винаги вратичка, с която да ме изненада. И все пак, от много време ровя там. В последните месеци предимно християнство, защото според мене то е нанесло най-непоправими щети в развитието на вида ни. Но и наред с тези щети, именно то е и успявало да създаде и поддържа най-стабилните възможни човешки устои. За последното му свалям шапка доземи! Какво толкова? - сигурно бихте попитали. Обяснявам тутакси.

Агресията у хората, заедно със себелюбието, егоизма и алчността са колосални величини. Изглежда приспособленчески градират с поколенията. Ако дядо ми е имал нива, тате би искал две, а аз, вероятно - цяло имение. При това не говорим за историческо време никак, нито национални характеристики. Французите, англичаните, италианците, немците и дори шведите не са по-различни. Биологичният ни вид е такъв - искащ. Сега. Всичко. На всяка цена.

Ако разгледаме християнската църква като измерващо устройство, несъмнено ще установим, че е цъкало много бавно и много категорично. Дали ако вие сте личност, която има възможността и тежката задача да мисли за хората като за биологична маса с горните описани характеристики, не бихте наложили вид вето?! Защото се множим, т.е. човечеството. Ако всяко следващо поколение иска в пъти повече от предишното, сравнението на агент Смит от Матрицата, за нашия биологичен вид, би било дори доста щадящо чувствата ни. (Там ни сравни с вирус.)

Та какво е направила църквата толкова? Създала е и е поддържала страх у хората, водещ до смирение!

Според мене смирението е онази основна човешка характеристика, върху която градират много важни ценности от положителен аспект. Като толерантност, търпение, великодушие и дори любов. Последната към други хора, освен себе си.

Замислих се дали нашият биологичен вид би могъл да си възпита смирение, ако не е силово или от страх. И си отговорих отрицателно, в преобладаващата си част. Защото несъмнено би имало индивиди, които биха намерили смисъл в това да си дресират смирение, но те биха били една нищожна част от тълпата, която иска всичко на всяка цена.

Толкова с приноса на християнството, следват пораженията. Споко - накратко ще е.

Обикновеното възражение на горната ми идея с ползите от християнството, е че ако не беше нанесла тези си поражения, същата тази църква, то ние отдавна бихме били на ниво неврологично да се променяме облагородяващо. Според мен, най-голямата вреда, която е нанесла църквата е върху медицината. 16 века вето. При това дори за лесно достъпни човешки анатомични характеристики, от 2в. пр. Хр. до 1538г., сме описвали анатомично езика на вол и сме твърдели, че е човешки. Ако църквата не се е била самоназначила за физически семафор, какъвто няма как да е, то може би до сега отдавна да живеем в бъдещето и промяната на опцията смирение, вероятно би било въпрос на 2 клика.

Ами това е... знам, че се отплеснах.

Вие как мислите?

Link to comment
Share on other sites

Здравейте!

Тази тема няма да е за Етиопия, ще е за съвсем други неща.

Една тема, която до сега стигна някакво начално развитие в........

 

.....Ами това е... знам, че се отплеснах.

Вие как мислите?

Ъъъ..., за кое?

Link to comment
Share on other sites

@Triti-Аз ти препоръчвам това:

Глог, Мента и Валериана се приема от 3 до 6 таблетки дневно след хранене, а поддържащата доза препоръчана от Д-р Тошков е 3 таблетки вечер. Благоприятното действие на Глог, Мента и Валериана проявява след 1-та седмица на приема. За постигане на траен резултат е необходимо продължителното му приемане (поне 4-5 месеца).

Link to comment
Share on other sites

Хехех! :laughing:

 

Ако ще си влияем на нервната система, има много по-добри методи, които трайно променят функциите на мозъка към едни неподозирани висини. И познайте дали д-р Тошков има нещо общо с тях? :laughing:

 

А за поста по-горе, това ми беше интересно да пиша в този момент... мрън-мрън :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Мне..., щото беше наплескала една странница с размисли на глас, без да (си) задаваш никакъв конкретен въпрос или теза с контратеза (естествено с обосновките им) и на края питаш - Вие как мислите...

В краят на краищата мислите са си твои и ги мислиш ти. Всеки по някога прави това което индусите наричат с термина "Окротяването на лудата маймуна", но никой или поне до този момент, никой известен на мен, не задава въпросът - А вие какво мислите..., за резултатите от това упражнение. Естествено, в една по-невъзпитана и ниско интелектуална среда, отговорът на този въпрос би бил, бурен хохот с чести прояви на чобански манталитет..., но това както казах щеше да бъде в онази, другата среда...

Link to comment
Share on other sites

Мне..., щото беше наплескала една странница с размисли на глас, без да (си) задаваш никакъв конкретен въпрос или теза с контратеза (естествено с обосновките им) и на края питаш - Вие как мислите...

 

Хехех! :laughing:

А за поста по-горе, това ми беше интересно да пиша в този момент... мрън-мрън :unsure:

 

В краят на краищата мислите са си твои и ги мислиш ти. Всеки по някога прави това което индусите наричат с термина "Окротяването на лудата маймуна", но никой или поне до този момент, никой известен на мен, не задава въпросът - А вие какво мислите..., за резултатите от това упражнение...

 

Голяма уста гладен! Отивам да си "окротя" лудата маймуна... k030.gif

Link to comment
Share on other sites

@Тriti нямаш ли си такова? blink.gif

Всеки (почти) текстов файл може да стане за слушане - има си програми, които четат. Може да записваш и звука, който излиза от звуковата ти карта. Воала - аудио книга. Пък може и да има по-лесен начин alien.gif

Link to comment
Share on other sites

Здравейте!

 

Имам вече топло кафе, имам изобилие от желирани бонбони и ако приритам имам и солети. Това за онези от вас, които се терзаят дали имам достатъчно "матреал". Без да ви късам нервите повече, ще си допиша малко за Етиопия.

Обаче, преди това ще уважа, rargirov, чийто подпис много ме кефи. Пробвах с различни четци, някои и руски програмки, обаче гласът, който чувам от слушалките ми, ме кара да се смея с глас на произведения, които не са мислени да са смешни. Пробвай да чуеш част от "Страдание и възторг" чрез който и да е четец, и моля те, сподели ми каква оценка му даваш по показателя "смех, смех" (от 1 до 10)? А за другите неща - не, не ползвам. Наводнено ми се вижда там с всякаква паплач и ми се обостря параноята, когато видя такова скупчване на... бази данни.

 

Сега за Етиопия.

Богатството в тази красива страна е природата - уникални гледки има там, има прекрасни каньони по поречието на Омо. Дива природа, с характерния африкански преобладаващ субекваториален климат; разбира се, имат и територии с екваториален климат.

 

3907493064_0b5ed21d4b.jpg

 

Имат високи върхове в големи планински вериги. Примерно т.нар. Етиопската планинска земя е с връх Рас Дашан - 4600м.

mtRasDashen.jpg

 

Имат една специфична тектонска падина, от Данакилска депресия, наречена Афар.

afar_ethiopia_salt.jpg

 

tumblr_lhtjyhImxQ1qegqfdo1_500.jpg

 

600-02081248n.jpg

 

Там се намира и езерото Асале, което е около 120м. под морското равнище. То е солено езеро, което се мести из въпросната тектонска падина. През сухия сезон е на локвички тук-там, а през влажния - покрива голяма част от Афар.

10.jpg

 

112475358_58e8777549.jpg

 

Eth81914.jpg

 

biographie-23b.jpg

 

3128659568_3ec8460e95.jpg

 

В югоизточната си част страната има пустиня, в която се намират останки от древни градове.

 

ute2sPYg6AKOyPhDLwq7Gb.jpg

 

Но за етиопци, най-голямото им богатство са кравите. Там всичко се измерва в крави.

 

12228359664wRZuNa.jpg

 

Дори в пустинните райони, или такива с малко растителност, отглеждат крави. Мъчат се да им намират храна, измършавели са животните, но са тяхната гордост.

 

jane-sweeney-ritual-dancing-round-cows-and-bulls-before-the-initiate-jumps-turmi-ethiopia.jpg

 

В Етиопия има много обичаи свързани отглеждането на крави. Населението се жени според кравотото си притежание. Възмъжаването на етиопските бойци е свързано с редовното пиене на "коктейл" от прясно издоено краве мляко, смесено с кравешка кръв. Племената Сурма и Гураге и до днес пият всеки ден такива коктейли. Има разновидности на тази напитка, понякога я изсипват в мехове и започват да удрят меха в земята, за да се избие масленост и после вадят с пръчка това ... хммм... червено масло със съсирена кръв. За тях въпросното масло е известен деликатес и са изненадани, че някой може да откаже подобно "лакомство".

 

3218165H.jpg

 

Пак се отплеснах много.

Мерси за вниманието, ще продължа друг път.

Link to comment
Share on other sites

Ако все пак се озовете в големия град - Адис Абеба, това, което ще ви направи впечатление е че редом до скъпите къщи, живеят хора в кашони.

addisababa5fb.jpg

 

Буквално в кашони. Вероятно ви е направило впечатление, че в големи африкански градове, обикновено се правят гета? В друг мой пост, ще напиша повече за Совието - най-голямото гето в Африка, а и според мен най-впечатляващото. Но в Адис Абеба няма гета; градът е сравнително голям, предвид всичките му крайни квартали, официално живеят там около 3,5 млн. души, но неофициално твърдят, че са някъде около 5 милиона. Беднотията там не се крие, няма лъскави улици, в които да няма просяци, или да не живеят бедни семейства в мазета или ламаринени постройки. Дори скъпите петзвездни хотели са наобиколени с такива "временни" жилища. Не е безопасно да се движи бял човек по улиците, отвсякъде го дърпат и нещо му искат, освен това ще бъде ограбен още на 5-та минута. Адис Абеба също е градът на проституцията. Още след залез слънце, от бараките, които са направени от гофрирана ламарина, излизат т.нар. "секс работници". Обикновено са момичета между 12 и 16 годишна възраст, но има и много момчета, които са малко по-големи. Проституцията там е най-нормалното явление. По официални данни в града има около 200 000 секс труженици, но все пак това се официални данни. Неофициалните са в пъти повече.

 

Ethiopia_06.jpg

 

Големият град на Етиопия е градът на порока, във всичките му форми. Можете да си купите всякаква дрога, можете да наемете проститутка за 1 долар на час (без пазарлък, с пазарлък, ще ви дадат 2 от тези деца за 1 долар на час). Безработицата в града е огромна, населението буквално се чуди как да се изхрани. По пазарите там видях невероятни неща за продажба, продават се хора, животни, растения, произведения на изкуството, храна, камъни (всякакви камъни), редки метали, оръжия, наркотици..., дори екскременти от различни животни и хора! Последните в различни стъкленици, изсушени и дори рисунки от тях.

Градът, макар да е модерен в някакви свои части, по-основно е тъжен, с много нищета, беднотия и гладни деца.

 

http://www.youtube.com/watch?v=4nEcl4E17S0

 

Някак разбирате защо за хората от провинцията на Етиопия градът не е нещо хубаво, не е място, към което да се стремят и цивилизацията за хората, които още живеят в племена, разбираемо има лице на беднотия и глад. Жизнерадостните хора в Етиопия са именно онези в племето. Те са усмихнатите, приветливите, спокойствие лъха от тях, увереност и една особена наивност. В Етиопия още се делят на двата големи вида - оромо и амхара - съответно семитски и кушитски племена. Не се смесват по между си и воюват непримиримо едни срещу други.

Това е за сега.

Благодаря за вниманието.

Link to comment
Share on other sites

Не мога да повярвам... Виден се съгласи... отивам да обърна нещо по случая :P :lol:

 

 

PS: Продължавам да се учудвам от афинитета на Triti към ромите... почвам да си мисля че има някакви роднински връзки... такова любопитство на темата просто ей тъй не вярвам да е...

 

Ами колкото и да не ти се вярва, на някои хора са им интересни подобни неща. Да видят и да се докоснат до култура различна от тази на другите. Аз също съм така. Ако някой отиде в Китай, ще тича на Стената да гледа камънак. Аз бих отишъл в бедните квартали и подземния Пекин, да видя как живеят хората там, да видя как се приспособяват и как им се отразява. Ей такива неща... Камъка няма да избяга 100 години поне ...

Link to comment
Share on other sites

Циганите тук са особено явление. Не са никак толкова бедни. Искам да кажа, че и много по-бедни съм виждала, в пъти. Уникалното при нашите цигани е склонността им да се оплакват, както и отказът им да се интегрират. Имат възможност да го сторят, но сякаш не желаят. Разбира се, има изключения от цигани, които с труд си изкарват прехраната и не крадат, а вероятно си плащат и сметките. Пък с циганите нямам нищо общо, поне доколкото ми е известно. Знам си рода 10 поколения назад и няма нито един циганин, ром или някакъв не българин. Дори баба ми е стояла на български пари! B)

Иначе w00x е прав - интересни са ми събития и места, където не водят туристите. Така щях да си изям боя, задето снимах в едно гето, но не съжалявам и днес да ми е, пак така ще постъпя.

Edit: Забравих да добавя, че не познавам България никак добре. Познавам други места, там съм живяла повече, възпитавали са ме други народности и искам да видя повече от родината си. Затова е този интерес.

Ааа... и времето не чака, както разбрахте съм 45 годишна даскалица, която си търси ярета! :pirate

Давайте яретата, ей! :devil

Link to comment
Share on other sites

Верно то и клошарите не ги разбирам а ги има... какво ли питам... явно ви е приятно да се ровите в боклука за да ви е интересно да се занимавате и с тази утайка на обществото...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...