Jump to content
BulForum.com

Triti

Members
 • Content Count

  614
 • Joined

 • Last visited

About Triti

 • Rank
  Гуру

Profile Information

 • Gender
  Female
 1. Извинявам се за офтопика (спойлера) по-долу и предупреждавам, че той изобщо не е свързан с кино, но така се случи, че тук отново си вадим кирливите ризи непоискани. Сега малко по темата кино искам да напиша няколко реда. От време на време посягам да гледам неотдавна излизали филми, особено ако не си спомням добре основната идея във филма. Системата ми за търсене на такива по-стари филми е сравнително на невероятностен принцип. Отварям IMDB или Rottentomatoes и ги подкарвам по режисьори, сценаристи, а в краен случай и главни роли. Така на няколко пъти се оказа, че съм пропуснала или позабравила прилични филми. Един такъв, който наскоро ми попадна е италиански и е по повод излизането на втората част. Става дума за "Добре дошли на юг" (Benvenuti al sud) от 2010г. и втората му част "Добре дошли на север" (Benvenuti al nord) от 2012г. И двете части са направени с онзи специфичен хумор на италианците, който сигурно си спомняте от филмите на Челентано. (Като написах "Челентано" се присетих нещо. Отдавна искам да направя буквичките за "Петък, събота, неделя", но никъде не ги намирам на английски. Ако ги намирате вие, моля свирнете силно?). Та и в "Добре дошли..." същият хумор се лее, с характерните черти от характерите на северняците и южняците италианци. И ако се чудите каква комедия от едно време ви се гледа, двата филма няма да ви подведат. Но пък е хубаво да ги гледате подред, от първата, към втората част. Едит:
 2. Taz, аз специално с никого не се карам, нито дърля, какво остава да се скубя с някого по било то каква тема. Специално тук в "Кино" съвсем добронамерено си обсъждам каквото ми е интересно за дадено заглавие и понякога се случва да имам интересни дискусии. Жалкото е, че те са все на лична. И ако не бяха лични, с готовност бих ти показала колко градивни и адекватни могат да са те. Мили дискусии! Та за кино караниците, които Мирцата, Сотбис и може би още няколко човека виждат, според мене са умишлено очезатваряне въпреки доказана слепота. Очезатваряне, да не би да прогледнат изневиделица. А коментарите за филми не са в посока кой какво харесва/не харесва - разбира се, всеки има право да харесва и не харесва всичко! Коментарите са съвсем философски и изложени възгледи относно някоя идея, която повдига даден филм. Както и свързаните с тази идея изводи. И ако всеки път, когато се заговоря с някого тук, не скачаха разни определители, на които всичко им се струва "злоба, ирония и помпозност", можеше и да не става нужда да си лафим на лични. Сотбис, ти си егати и внимателният... мъж! Честно. Ако малко се напънеш и обясниш къде според теб трябва да съм отстъпчива и къде видя толкова "злоба, ирония и помпозност", съвсем добронамерено бих преразгледала поведението си. Но допускам, че ти не искаш с нищо да допринесеш за дискусията и реално моето поведение в нея, а искаш само да ме обидиш и сигурно да се накефиш, че си ми скофтил деня. Жив и здрав да си.
 3. mIRCata, ти освен "на ръчка", по друг начин можеш ли да общуваш с мене? Чудя се ся дали ме страхуваш или ме харесваш, че чак пък толкова тесногръдо да подхождаш. Хубаво е да свикнеш най-после, че това което са ти втълпили по отношение на агресивното форумно общуване, не е очевидно за всички. Та ще ти отговоря, защото аз преценявам кога да отговоря на някой, който се обръща към мене публично и кога да не му отговоря. Знам, че отново ще съзреш някакви гадни мои мисли или желание да те унижавам и най-вероятно докато четеш тези редове ще ти се струва, че змии и гущери бълва екрана, но от моя страна не е така. И се чудя кога ли най-после ще вденете тука няколко човека, че форумите са създадени с цел дискусии Давам ти пример от реалния живот, за да схванеш най-после идеята. Пиша си мнението за даден филм, в даден форум, в ненатрапчива тема, която и без това е създадена с такава цел. След два месеца (буквално) идва някой си нов човек, който иска да коментира това ми мнение и го прави! До тук ясно ли е? Коментарът на новия човек е може би създаден с цел да дискутираме темата? Може би този нов човек иска да си пообщуваме за дадения филм публично? Той не приема най-възпитания ми въпрос "...какво толкова ти хареса в тази хммм... лента?" като опит за заяждане (за разлика от теб), той го приема като готовност от моя страна да дискутираме темата. Което си е точно така. После в зависимост от търпимостта на околните преценява даденият нов човек дали да продължим дебата публично или на лична. И ето точно така се получи и в случая. Ще си обсъдим с Ivonik филма на лична, защото такива като тебе пречат това действие да стане публично и да се включат повече хора. Та ти си помисли малко дали имаш право с горния си пост и дали "случайно" не пречиш на създаването на една прилична дискусия. А чарът на дискусиите е именно в тяхното осъществяване. Жалко, че най-интересните ми дискусии тук съм провела на лична; точно заради такива като тебе - уклонители и семафори, дето виждат опит за заяждане у всяка моя буква.
 4. Всеки може да си харесва каквито си филми иска, Ivonik, без това да пречи на когото и да било. Относно моето мнение, което си цитирал, все още твърдо стоя зад него. И до момента не видях нито един сносен коментар (или ревю) на филма, който да ме лееекинко замисли така в друга посока. Не че съм и търсила де, признавам си. Но пък ако ме срещне нечие мнение, което поне малко да се аргументира в посоката защо този филм не е голяма торба с претенции, обещавам да си преразгледам мнението. Към момента смятам, че "Облакът Атлас" притежава следните непреодолими характеристики, така 'щото да успее да се впише в представата ми за филм направен от създателите на "Матрицата": 1. Не видях нито една качествена или нова идея, която да развие, загатне или поне намекне той. 2. "Многопластието" на филма, според скромното ми мнение, е само за да маскира въпиющата липса на новаторска идея и същевременно да тушира изобилието от религиозни буламачови догми. (Всичко било свързано! Хайде бе?! Сега и да не кажат, че всичко в крайна сметка може да се окаже създадено от едни и същи неща наречени протони и неутрони?! Нали тайнственост трябва някаква, обаче? Не ме разбирай погрешно, с две ръце съм "За" неграмотните хора на планетата да са яко религиозни! Религия му е майката - съгласна съм, без грам шега тук. Но до тук. Пред-пред-последното изречение е важното тук, ) 3. Ако не бяха многото роли и майсторството на актьорския екип, както и чудесния грим, филмът би приличал на нискоразряден водевил. Та, Ivonik, какво толкова ти хареса в тази хммм... лента? Друго също искам да напиша и заради това другото вече втори пост се мъча тука да издокарам. Предишният път нещо ми се прецака, натиснах някакво копче тука без да искам и всичко дето бях написала си такова таковата. Филмът, който далеч няма чак толкова претенции като "Облакът Атлас", но според мене носи много по-грандиозна идея, която ме накара да се вторачвам двайсетина минути в тавана и да нищя "как" и "защо", беше "Животът на Pi". Не, че не притежава свой дух последният, нито че не се отличава с размах, но последните се разбират последните няколко минути от филма. Иначе изобщо не ти тежи на сетивата, нито по някакъв начин ти пили по нервите. Разказва ти една приказка, полека и... изобилно. А накрая разбираш, че са те прецакали малко. Защото отвъд всичката красота за очите и слуха една мъка е стояла - права, гладна и жестока. Та ако мога да сравня чисто идейно двата филма, то "Облакът Атлас" му диша праха на "Животът на Pi" с няколко обиколки. Но и неслучайно режисьорът на "Животът" е същият китаец*, който режисира "Планината Броукбек" и той знае как се показва класа, когато иска да ни... притесни и очарова едновременно. (А последното е вече много рядко срещано в киното въобще.) (широка усмивка) *Да се чете като тайванец или танганаец.
 5. Припомни ми един лаф от Удхаус, който беше нещо такова: "Те и пушените херинги трябва да се оплачат. Не е лесно по цял ден някой да ти духа дим в очите." А за моята работа искам да кажа една крилата мисъл на една супер мацка. "Всеки очаква от доктора си чудо, а когато чудото се случи никой не се изненадва." Галченце, какво работят касиерките? Извини профанизма ми, но съвсем сериозно питам.
 6. За Космополис излязоха много крайни мнения до момента и то от хора, чието мнение по темата кино уважавам. Книгата, според мене е малко прехвалена, но пък и вкусът ми за литература изобщо не мисля, че е адекватен. Мжд., Таз, същото мнение имам и за Орхан Памук (каквото е и за Делило), че несъмнено са талантливи автори, но някак... хммм... облъчени по особен начин от вътрешните си въображаеми катаклизми. Не, че и други автори не са такива, примерно Достоевски, и този им вътрешен свят е същият, който ги прави уникални - така е. Просто на мене са ми леко като напушени. Дори не знам дали това е точното усещане, което ме обзема докато ги чета, но последното по-скоро е сиво, отколкото жизнерадостно. Та и за "Космополис" така съдя и предвид, че книгата не ми образува никакво "УОУ" усещане, а и разностранните мнения на познати, ме карат да не намирам ищах да го гледам. Пък и Кроненберг не го свързвах с нищо интересно преди да нашуми филма. Та... мерси за ориентацията, мисля да не го гледам още. Снежко, нещо вече ме е страх да гледам филми по известни световни прози. Напоследък нищо, което е филмирано по книга не успя да ме изненада положително. Освен "Игра на тронове", но това е голямото изключение изобщо де.
 7. Това съм си го мислила много пъти, но не с функция да намалява звука, а направо да сменя канала или да ми пуска скрийнсейвър - примерно горяща камина. Рекламите ме дразнят и смятам, че след като си позволяват за филм от 40 минути да пускат още 40 минути реклами около него, то съвсем резонно няма да гледам нито една реклама. Та с подписки и чудеса не става. Ако някой направи такъв хардуер, който да сменя канала по време на реклами (където качеството на звука и картината са доста по-добри), ще си го купя. И когато се напълни пазара с такива джаджи, самите телевизии ще променят навиците си.
 8. За мене все още е пълна мистерия какво е "лвд", очаквах вие да го разгадаете, ама пак не разбрах... Последно какво е "лвд"?!
 9. Космополис, някой изгледа ли го? Мене още ме е страх. Дайте мнение, моля?
 10. Антарес, много ти се радвам когато използваш думи, чието значение не знаеш. Абзац е различно от изречение, абзаци тук рядко пиша, 'щото няма кой да ги чете. (Освен Раргиров ) Дон_Чефо, не пречи да пробваш малко ексцентризъм. Освен това, да ти прошепна под секрет, ако започнеш да говориш и мислиш за пълни глупости, мацките Вярват, че си богаташ. Мимикираш убедително. А има и още нещо, което има значение също - когато игнорираш парите, тяхната к**венска натура ги кара да се юрнат към теб през глава. Ама на бас, че не ми вярваш.
 11. Дааам... ние гениите редовно си задаваме въпроси, които повечето хора смятат за пълна загуба на време. Суууутттт... ще си умра от скромност някой ден. Иначе за другото - познавам хора, които имат изобилие от к**ви и достатъчно яхти, и изобщо не ги вълнуват последните. Много повече биха се заинтригували по въпроса за "гък"-а. Свиквай с такова мислене, ако се стремиш към цитираните... неща.
 12. Стари са тези, при това са в комплект с тези: Един отива при доктора и му казва: - Голям проблем имам, докторе. Стерилен съм! Докторът заинтригуван: - Това е сериозна диагноза. Не бързайте. Ще ви изследваме, спермограма ще направим и тогава ще уточним. - Но докторе, това ми е по наследство - баща ми, дядо ми и прадядо ми също са били стерилни. - Нима? А вие от къде идвате? - пита докторът - Аз ли? От Пловдив. Жена отива при гинеколог. - Моля, съблечете се - казал докторът. - О, докторе, малко ме е срам! Не може ли да загасите лампите - попитала срамежливо пациентката. Докторът угасил, а тя попитала: - Къде да си оставя дрехите? - Тук, до моите - отговорил лекарят.
 13. Антарес, "гък"* нямаше да кажа, ако беше написал "помияр" или "мастия". Мжд. твоето куче как се казваше? То екскрементираше ли в хола? *Някой знае ли защо ползваме това "гък"? Защо е точно "гък", а не примерно "мъц"?!
×
×
 • Create New...