Jump to content
BulForum.com

Предвижда се либерализиране на режима на ГМО!


second.life.syndrome

Recommended Posts

  • Replies 140
  • Created
  • Last Reply

Е това е въпрос заслужаващ референдум. Да пишем на Гоце предлагам аз. Той нали е там за нещо все пак. Да ни свърши един път работа. (няма да е лошо и до Б. Б. едно писмо барем ни обърне някой внимание)

 

______________________

 

Ся да не ми се изредят тука всички. Въпроса не е конкретен, а общ. Трябва ли България да защити традиционните за страната култури и да има специален режим на предлагането и продажбата на ГМО.

 

Не ми говорете, че не съм експерт по биология, химия и т.н.

Link to comment
Share on other sites

Последно някакъв се плюнчеше, че ГМО спасявало милиони и т.н. в пустошта. Еми нека там да ги спасява, за какво се опитват да ги пробутват на нас, почвата ни е достатъчно добра и без тях.

А отбелязване е най-малкото, но при никаквия ни контрол кой ще го спазва...

 

Тази година имах "честта" да ям изцяло био домати, предназначени за износ. Еми такива домати не бях опитвал от 10-15 години поне, а преди всички бяха такива...

Link to comment
Share on other sites

Слава богу ЕС има все още сериозни регулации относно ГМО. Абе хора, прегледайте за спорта филма FOOD INC. Верно е ,че се стимулират местни производства - Холандия, Италия. Холандският домат расте в желе, не в почва, преди 2 години направиха подобна ферма и в Бургас - познавам авторите! Хранителен гел - сипи му тор там и да козее. И защо после форумните приятели като вкусят салатата на дядо от двора и от ЗЕМЯТА пият ракия кат невидели :laughing:

Link to comment
Share on other sites

много разяснителна работа трябва... много. а до 13 няма много време. давай линкове по въпроса насам, да четем и да се осветляваме, че май никой няма идея какво ни се готви...

 

покрай протестите срещу ЗЕС се убедих, че така нареченото ни общество се нуждае от яко отваряне на очите.

но пък веднъж прогледнало никак не е глупаво и се държи адекватно.

Link to comment
Share on other sites

Мдам, положението е много сериозно всъщност!

Веднъж въведени генно-модифицираните култури замърсяват и съседните ниви.

Във времена, когато екологичните храни набират популярност и все повече хора са склонни да плащат повече, за да се хранят природосъобразно, е просто безумие ние да унищожим предпоставките си за екологично земеделие.

Link to comment
Share on other sites

На 13-ти януари ще се проведе протест срещу предвидените промени в Закона за генетично модифицираните организми!...

 

Къде и кой го организира ?

 

И това ме подсеща нещо:

 

"Методи за контрол на всекидневния живот:

 

1. Храна и напитки

2. Лекарства, „Грижа за здравето" (в това число изкуствени витамини)

3. Електромагнитни вълни (в това число компютърът и GSM-ът ви, домашната електрическа мрежа, всичко, съдържащо чипове)

4. Медии, били те ТВ, радио, вестници, списания, интернет (най-очевидният метод и все пак най-заробващият)

5. Музика, звуци (различен от медиите метод, използван по различен начин, макар и през повечето време чрез медиите)

6. Замърсяване на въздуха

7. Образователна система (в това число известна литература, повечето от която е опорочена, било то в областта на историята, психологията, метапсихологията, „ илосо ията", изкуството, науката, поезията, религията, дори приказките, разказвани на малките деца).

Link to comment
Share on other sites

така нареченото ни общество се нуждае от яко отваряне на очите.

но пък веднъж прогледнало никак не е глупаво и се държи адекватно.

 

Ах, че хубаво си го казал! Най-после да те видя нещо позитивно да кажеш. Доживях.

 

Въпросът е, че сякаш всички промени минават тихомълком, без нужния обществен дебат.

Бившият ми шеф преди време нарече високите цени на био продуктите 'индулгенции', защото плащаме за гузната си съвест. Истината е, че ни е нужна повече мисъл за устойчиво развитие - подкрепа към местните производители, както и да изискваме от тях високо качество и постоянен контрол на предлаганите продукти. От друга страна малко от нас са отговорни потребители и сякаш не сме научени да гласуваме с портфейлите си. И докато пазарът ни е заринат с египетски картофи и китайски чесън, на нашите производители дават цена от 15 ст за килограм пшеница.

Но тук не можем и не искаме да действаме като общности и да подкрепяме каузи, които са извън фб реалността. Не знам откъде се появи тоя непукизъм у хората...

 

Валя, мила, не бъркай тая работа с цените. Ако 1 евро беше 3-3.50 всичко щеше да си е на мястото. Ама да не се отплесваме в тази тема към пазара.

 

При мен имам едни наематели, които правят ЕКО/БИО продукти. ЕСТЕСТВЕНО ЕВРЕИ. Регистрирах Биотехнологичен център по въпроса. Галин го е виждал и знае за какво иде реч. Откровено казано продуктите на мен лично НЕ МИ харесват. Факт е обаче че само заради сертификата цената на 100 грама соево сирене в бурканче в некъв сос подскача над 15 евра. И естествено евреина какво казва - мен те точно теа 5% от пазара ми тряят, р'ийш ли, богатите откачалки дето не мислят какво плащат, а гледат сертификата БИО. Факт е че много се стараят наистина да е БИО - ама дали всички са така?

 

Резервиран съм също така и защото ЕДНА ЕДИНСТВЕНА в Европа (доколкото знам) е институцията, която сертифицира т.нар. био продукти. Комисията, която проверява за мен си е чиста клика (вероятно пак евреи). Плащаш луди пари за да те проверят и сертифицират и после на 6 месеца проверки. Има много начини да се спекулира с БИО-то в тия схеми, а и не може едни и същи мастити лица да разбират от ВСИЧКО... Покрай тия веселби и покрай факта, че най-богатите са луди по БИО/ЕКО продукцията и стоките цените са НАД тавана даже. И ще е така докато има кой да плаща. Нали знаеш, Валя, какво казват римляните - да го духат бедните.

Link to comment
Share on other sites

Аз да питам друго: Етикета БИО не е ли не само за липсата на ГМО ами и за липсата на пестицити, нитрати и други подобни?

 

И в този ред на мисли къде може човек да си намери марули и домати които са отглеждани "като за свой човек" а не са заливани с всевъзможни химии?

Link to comment
Share on other sites

С други думи няма нищо био в краставиците и доматите на пазара щото са блъскани с нитрати и какви ли не още говна...

 

А знаеш ли дали онези "био краставици" на Гимел дето ги продават в Пикадили случайно БИО ли са или само името им е такова?

Link to comment
Share on other sites

Вчера на TEDxBG Дянков се опита да разсъждава за Зелена България в десет точки... до седмица-две изказването му ще е качено в Интернет. Една от точките му за ЗБ беше - органични продукти... при което естествено от публиката го ковнаха с въпрос как се покрива тази точка за оганичните продукти с предстоящото либерализиране на ГМО режима. Как си представя органични продукти в замърсена с ГМО (и всичките прилежащи към тях химии при производството им) среда.Дянков осветли публиката, че самият той изобщо не е привърженик на ГМО и до колкото зависи от него и поста му - режима няма да е либерализира скоро, поне докато не се появят достатъчно като количество и качество научни изследвания, които да потвърят, че ГМО са безвредни за човешкия организъм и природната среда.Тоест не и в обозримо бъдеще според него.

 

много ми е интересно как си противоречат в това правителство и парламента... МОСВ внася законопроект, Дянков обяснява как е против него и не би го допуснал... тези хора в един отбор ли са?!

Link to comment
Share on other sites

В МОСВ много скоро очаквам един хубав, голям скандал. Там от поне 20+ години си правят каквото им изнася на една шепа хора за сметка на всички други (разрешителни режими за всякакви неща имам предвид - строежи в забр. зони, риболов, лов, екологични оценки и т.н.).

Link to comment
Share on other sites

На Витоша се опитват да повторят случката от черноморието... сигурно след пет години Генка Шикерова ще направи филм за бетонирането на Витоша... и ще е много доволна от себе си, а бТв ще се бие в гърдите колко са ангажирана телевизия... а всички българи ще ходят на зимна почивка в чужбина.

 

За ГМО и МОСВ - така ще е докато не се вдига шум. Трябва да се шуми и да се привлича вниманието към тях. Правят каквото си искат, защото го правят не-публично и извън вниманието на обществото. Когато са извадени на светло се спичат и дават заден. Посто трябва постоянно да се осветяват.

Link to comment
Share on other sites

Тук цари такъв войнстващ непукизъм... Явно хората си мислят, че това са някакви хипи глупости.

 

Или лиготии на богаташите... едно от 2те по избор в зависимост от ракията/уискито/квото там...

Link to comment
Share on other sites

Тук цари такъв войнстващ непукизъм... Явно хората си мислят, че това са някакви хипи глупости.

Една от възможните причини е, че в държавата има далеч по-сериозни проблеми за решаване на по-високо ниво. Та някой ще му пука за качеството на храните. Особено за ГМО. Огромен брой "дребни" проблеми са следствие от много по-големи и важни проблеми, които трябва да се адресират.

Явно е че нито едните, нито другите проблеми някога ще се решат в нашата страна.

Аз съм твърд песимист, с малко призиви на по-умерен песимизъм на моменти.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...