Jump to content
BulForum.com

Recommended Posts

• Replies 9.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Just now, w00x said:

Аз ползвам бялото, защото интерфейсът ми е по-удобен. Ползвам черното на друг телевизор, на който също нямам проблем.

Бялото е със супер компресия не знам инчовете на които гледате, но там разликата е фрапантна спрямо черното.... Да интерфейса е по-добър но не бих си го причинил да гледам на бялото, а и там се проявява същия проблем и затова реших че споделят някакви общи библиотеки по кокдовете с Cooolbox. Защото друго обяснение нямам че го прави и там на бялото и на кулбокса а на други приложения не. Като цяло не гледам много БГ телевизия но ме изнерви този проблем и до остраняването му ще съм на алтенративна телевизия. Както казах най-добре е да се види лично, през камери и видео не се хваща да е чак такъв проблем отколкото всъщност е. 

Поздрави! 

Знам, че има лоша компресия. Виждал съм разликата в качеството между двете. Преди няколко месеца направиха ъпдейт на приложението и вече качеството не е толкова зле, колкото беше. Интерфейсът също е подобрен.
Според мен проблемът е в интеграцията на Сони.

10 hours ago, w00x said:

Знам, че има лоша компресия. Виждал съм разликата в качеството между двете. Преди няколко месеца направиха ъпдейт на приложението и вече качеството не е толкова зле, колкото беше. Интерфейсът също е подобрен.
Според мен проблемът е в интеграцията на Сони.

Да, видях че има разлика в бялото приложение, доста по-добро но все пак за мен е компромис, защото хващам разликата както пастелна мацаница ми е.  Говорих с Тплей съпорта и казаха че бялото не поддържа некомпресиран поток и не се предвиждало. Е как другите оператори могат - хитруване. Тъкмо щях да се примиря с обновеното им "бяло" приложение и греда. Там пък е екстремната противоположеност приложението тригърва алгоритмите за HDR направсо в основното меню и всичко свети като коледна лампа и веднага след няколко минути безвъзратно ставав тъмка както при  кулбокс приложението и няма оправяне.  Черното пък е като от балканската война когато говорим за превъртането на каналите. Пълно щастие няма. :Д 

Поздрави! 

Edited by Dominator_IXXX

5 hours ago, ITD said:

И твоето Сони ли е олед?

Не моето е LCD. Sony KD-55XG9505. Към същия телевизор имам закачен NVidia Shield TV , на него този проблем го няма. Картината е богата и цветна. Телевизора е на има няма 5 години ако не и повече. Андроид 10 му е последния ъпдеит. Не е спряна подръжката , получавам ъпдейти , но над Андроид 10 няма да има.

Edited by abatt

1 hour ago, ITD said:

Успяхме да възпроизведем поведението описано от  Доминатор! Борим го :starwars:

https://x.com/ivoitd/status/1963951390947942612?s=46&t=NstU0ds6IKyn1uw7p3Uffg

Малко като това тука ми прилича

g3jqHn.jpg

:):):)

6 hours ago, Dominator_IXXX said:

Да, видях че има разлика в бялото приложение, доста по-добро но все пак за мен е компромис, защото хващам разликата както пастелна мацаница ми е.  Говорих с Тплей съпорта и казаха че бялото не поддържа некомпресиран поток и не се предвиждало. Е как другите оператори могат - хитруване. Тъкмо щях да се примиря с обновеното им "бяло" приложение и греда. Там към е екстремната противоположеност приложенитео тригърва алгоритмите за HDR направсо в основното меню и всичко свети като коледна лампа и веднага след няколко минути безвъзратно ставав тъмка както при  кулбокс приложението и няма оправяне.  Черното пък е като от балканската война когато говорим за превъртането на каналите. Пълно щастие няма. :Д 

Поздрави! 

Прежалил съм леката деградация на качеството заради по-приятния интерфейс. Вероятно и ъпскейлъра на Nvidia Shield помага за качеството.

HDR в менюто? При мен изобщо не се активира HDR като пускам приложенията за телевизията. Да не би точно това да е проблемът? Че при теб пуска HDR при определени потоци (IPTV) и после не може да го върне към SDR както трябва, което прави картината бледа, каквато я виждаш?

1 hour ago, w00x said:

Прежалил съм леката деградация на качеството заради по-приятния интерфейс. Вероятно и ъпскейлъра на Nvidia Shield помага за качеството.

HDR в менюто? При мен изобщо не се активира HDR като пускам приложенията за телевизията. Да не би точно това да е проблемът? Че при теб пуска HDR при определени потоци (IPTV) и после не може да го върне към SDR както трябва, което прави картината бледа, каквато я виждаш?

Проблема не е HDR, а по-скоро свързан с него или така наречения ABL който шашка телевизора. Аз се израсих в смисъл HDR в менюто (бялото приложение на Tplay) който разбира как как работи OLED - като го пуснеш и основното меню е на макс цветове - HDR, което не трябва да е така - каналите са си ОК не са в режим HDR - то и няма как да е, не че не мога да направя телевизора в режим HDR на всеки поток, но е безсмислено. Та така от там после като излезна от приложението и става тъмна картината. Това поведение категорично не е от HDR итн, защото гледдам филми с HDR и долби и то ако беше такак и при тях щеше да бъде така. Но да се върнем към темата за Coool.tv моето скромно мнение е че е свързано със началния "splash" екран а също и със затъмнението като се пусне или спре канала, съответно превключи - нещо в този момент бъркка алгоритмите които са свързани с показването на образа. Никое друго приложение не прави така като изключим "бялото" на Tplay. Ако беше бъг в операционната система която Sony да речем са "преправили" щеше да се повлияе. Понеже имам и друг телевизор Bravia 8, той позволява настройки спрямо определени приложение - тоест пълна персонализация , та там дори пробвах да набича всичко на макс - естествено менюотата и тем подобни "светят" картината е бледа (Coool.tv )  Обаче върнах си нещата както бяха да не си вкофтясам настройките и в последствие да не правя ресет на картината. То не че съм барал нещо от заводските при Сони както го оставиш от кутията и всичко си му в перфектни граници.  Потребителя по-горе който сподели, че и на негово Sony се проявява се изненадах че не е OLED модела, защото аз преди 3 години бях с W809C и там нямаше такива проблеми, те и LCD-тата като цяло не работят на принципа на OLED и проблема старт/пауза - тъмна картина датира от самото "раждане" на телевизиата при Sony OLED конкретно като "Еволюира" до пермаментно тъмна без да има така наречения "fix"от преквлючване, излизане, старт-пауза.

С това оставям топката в ръцете на екипа на Cooolbox.

Поздрави! 

Edited by Dominator_IXXX

Моят телевизор също е OLED с включен HDR, но в нито едно приложение не ми се включва HDR, освен ако няма HDR съдържание. Менюто със сигурност не е такова съдържание.

Според мен точно това прехвърляне от HDR в менютата/splash screen към SDR при каналите е причината за проблема, който наблюдаваш. Вероятно ако изцяло изключиш HDR за тест, няма да имаш проблем.

7 minutes ago, w00x said:

Моят телевизор също е OLED с включен HDR, но в нито едно приложение не ми се включва HDR, освен ако няма HDR съдържание. Менюто със сигурност не е такова съдържание.

Според мен точно това прехвърляне от HDR в менютата/splash screen към SDR при каналите е причината за проблема, който наблюдаваш. Вероятно ако изцяло изключиш HDR за тест, няма да имаш проблем.

Ако проверите, можете да видите, че можете да накарате телевизора да е в пермаментен режим на HDR - дори на Coool.tv се пробвах - там яко пържи цветовете - това се казва Forced HDR mode. То е ясно, че съдържанието на телевизията е SDR и там няма как да изкара. HDR.  Както споменах при мен HDR-а по подразбиране не е включен. На абсолютно заводски настройки е телевизора - вадиш от кутията - и включваш - така на цели 5 телеизора OLED. Всички сензори за светлина и енергоефективност естествено са изключени.  Именно поради моите предположение намесих "HDR-a и затова реших да го включа и него принудително, макар да знам че е излишно и няма нужда, но коклкото за теста, но както споменах дори тогава проблема не се оправя. Та ако вземат да махнат този ефеккт със затъмняване на екратна при стартиране старт-пауза - нещата ще си дойдат предполагам на мястото.  Предлагам на екипа да премахне сплаш екрана и бас ловя че нещата ще си дойдат на мястото. Защото има една лека подробност - дори при затъмнене екран когато се превърта напред-назад - thumbnail-a е яръкк точно така както би следвало да е какртината и като му набиеш ОК да пусне от момента в който трябва да тръгне и картината пак остава бледа. 

Edited by Dominator_IXXX

Не съм забелязал подобен режим на моя телевизор. Не виждам и полза от него. Няма как да има HDR ако телевизорът не получава HDR данни за цветовете, та вероятно това просто засилва яркостта, което е ужасно за всеки телевизор, особено за OLED.

Не разбирам как така се включва HDR в менюто на приложението за телевизията без да е включен в настройките на телевизора. И как като HDR е изключен в настройките на телевизора, работи при филми с HDR сигнал.

55 minutes ago, w00x said:

Не съм забелязал подобен режим на моя телевизор. Не виждам и полза от него. Няма как да има HDR ако телевизорът не получава HDR данни за цветовете, та вероятно това просто засилва яркостта, което е ужасно за всеки телевизор, особено за OLED.

Не разбирам как така се включва HDR в менюто на приложението за телевизията без да е включен в настройките на телевизора. И как като HDR е изключен в настройките на телевизора, работи при филми с HDR сигнал.

Аз Ви казвам, че има как - защото имам телевизорите за който пиша. Сега, това че действително няма ползва когато няма такъв сигнал е ясно. Отделно съм наясно че е пагубно да е набичен на маккс яркост - аз не го държа на такава. Просто споделях главоблъсканиците за да дам максимално насоки на екипа на Cooolbox. Тук явно не ме разбрахте. HDR-a не съм го изключвал всичко е фабрични настройки. Добре приемете го така - може да не е точно HDR - но "бялото" приложение" не работи коректно в основното меню всичко свети като на тир фаровете в тъмното - сиреч яко набузена яркост - то все същото, затова се изразих по този начин. Колкото до контролиране на Forced HDR има такава настройка но аз лично не виждам полза от нея. Да, тя на практика е за HDMI източник но при Sony дори в приложениията може да се активира. :) Anyway - ся трябва ли да си изключвам нещо от телевизора (HDR или било друга настройка) за да ми работи дадено приложение - отговора мисля е ясен на всички. 

Edited by Dominator_IXXX

8 minutes ago, Dominator_IXXX said:

Anyway - ся трябва ли да си изключвам нещо от телевизора (HDR или било друга настройка) за да ми работи дадено приложение - отговора мисля е ясен на всички. 

Не, разбира се. Предложението ми беше единствено с цел да се локализира проблемът. Защото ако при изключен ХДР го няма този проблем, имаме ясна причина. Така и екипът на Куулбокс ще е улеснен, вместо да се главоблъскат. Но пък те сами могат да направят тест, след като вече са успели да го пресъздадат.

1 hour ago, w00x said:

Не, разбира се. Предложението ми беше единствено с цел да се локализира проблемът. Защото ако при изключен ХДР го няма този проблем, имаме ясна причина. Така и екипът на Куулбокс ще е улеснен, вместо да се главоблъскат. Но пък те сами могат да направят тест, след като вече са успели да го пресъздадат.

Моля да ме извините - сега пак проверих - да не е бил изключен на автомат е режима за HDR - явно съм бил експериментирал с другите режими HGL итн. Та прав сте няма как ако е изключен да се задейства. Връщам си думите назад. Сега пак пуснах "бялото" приложение - май просто въпросното "светене" е заради интерфейса и контраста на OLED-a. :D С две думи благодарение на актината дискусия тук пак ще помогнем на екипа на Cooolbox. Сега тествах с изкключен HDR - на Coool.tv пак няма ефект - картината е тъмна. на Forced HDR - реално е било така наречената настройка HDR10 която яко пържи екрана, но картината пак е тъмна. Върнах на автомат. Така или иначе сега и на "бялото" приложение тествах и на това на Cooolbox-a резултата е идентичен - картината е тъмна. На магия почва добре когато се включи приложението и излезнеш ли от него край - пермаментно тъмна.  С това мотите тестове приключиха. Топката е в Cooolbox.  Благодаря ти колега w00x за активното участие в темата.  Лека вечер на всички! 

Edited by Dominator_IXXX

2 hours ago, ITD said:

Само така изглежда :rofl:

Борбата е безмилостно жестока!

Мисля, че току-що разгадах мистерията, за което екипа трябва да черпят с "бира" :Д Значи колегата с LCD-то да тества и той. Сега по случайност нещо ме накара да прещракам каналите и установих, че тъмната картина "светва" сиреч се оправя когато се пусне Zen 4K.... - хах какво съвпадение на "лека" и така картината се оправя. При следващо включване, изключване на приложението пак така се повтаря "гимнастиката" и воаля картината е нормална. Не знам доколко би било от полза на dev team-a.  
Едно предложение към екипа. След като намерите пермаментно решение на проблема,  ако вкарате малко промени по приложението да помни каналите които са гледани когато да речем връщаш през EGP ще е чудесно, а не само последния гледан. 

Поздрави! 

Edited by Dominator_IXXX

Аз още сутринта го хванах номера с MyZen4k защото превъртях играта как предава безцветно телевизора. Потвърждавам и аз, че се оправя картината когато се отиде на Zen канала и се върнеш. Само да вметна при мен картината не е тъмна, а безцветна. Все едно има един бял филм отгоре. И цветовете са бледи. 

Edited by abatt

Само със Зен 4К ли се оправя или и с други 4К канали?

Така (безцветна) изглежда картината, когато се пусне HDR сигнал на телевизор, който не поддържа HDR и в плейъра няма алгоритъм, който да премахне метаданните за HDR-а от файла, и да го конвертира в SDR.
При вас, съответно, се поддържа HDR, но аз продължавам да смятам, че проблемът идва от разбирането на Sony за HDR в точно подобен тип приложения. Още повече, че на едното Sony има закачен Nvidia Shield, при който този проблем го няма.

Ще е интересно да разберем след като намерят лек. :) 

Като се спомена ЕПГ-то. Направете го когато е в табличния вид, да не е така "динамично" - т.е да не го показва винаги в средата на списъка и да променя околните канали спрямо него. И така като съм на някой от първите канали в списъка да виждам и последните. И веднъж един канал да е на 3-та позиция в ЕПГ, друг път на 4,5 и т.н. Да си върви от начало и някой канала ако се пада да е на 2 ред - примерно 2,7, 12 с писъка, да е винаги там. А като се стигне края, спокойно може да има няколко празни, не е нужда да се цикли.

11 hours ago, abatt said:

Аз още сутринта го хванах номера с MyZen4k защото превъртях играта как предава безцветно телевизора. Потвърждавам и аз, че се оправя картината когато се отиде на Zen канала и се върнеш. Само да вметна при мен картината не е тъмна, а безцветна. Все едно има един бял филм отгоре. И цветовете са бледи. 

Като казвам тъмна имам предвид безцветна, :") И бледа - няма живец в картината. 

10 hours ago, w00x said:

Само със Зен 4К ли се оправя или и с други 4К канали?

Така (безцветна) изглежда картината, когато се пусне HDR сигнал на телевизор, който не поддържа HDR и в плейъра няма алгоритъм, който да премахне метаданните за HDR-а от файла, и да го конвертира в SDR.
При вас, съответно, се поддържа HDR, но аз продължавам да смятам, че проблемът идва от разбирането на Sony за HDR в точно подобен тип приложения. Още повече, че на едното Sony има закачен Nvidia Shield, при който този проблем го няма.

Ще е интересно да разберем след като намерят лек. :) 

Само Zen 4K  оправя положението.  Сега пробвах за теста с изключен HDR режим автоматик - както си е заводски и го направи да е изключен. Повторих тестовете и картината пак е бледа и като включа Zen 4K  (с изключен HDR) картината при връщане на канала отново светва както трябнва да е. Така че и това не е, но все пак нещата се въртят около алгоритмите включително ABL-a според мен. 

2 hours ago, mIRCata said:

Като се спомена ЕПГ-то. Направете го когато е в табличния вид, да не е така "динамично" - т.е да не го показва винаги в средата на списъка и да променя околните канали спрямо него. И така като съм на някой от първите канали в списъка да виждам и последните. И веднъж един канал да е на 3-та позиция в ЕПГ, друг път на 4,5 и т.н. Да си върви от начало и някой канала ако се пада да е на 2 ред - примерно 2,7, 12 с писъка, да е винаги там. А като се стигне края, спокойно може да има няколко празни, не е нужда да се цикли.

Това не го разбрах. :)

Edited by Dominator_IXXX