Jump to content
BulForum.com

Автомобилни гуми


adibas

Recommended Posts

Предполагам повечето от Вас ще кажат нови...но все пак нека не забравяме, че всеки има лимит на паричните средства и за това нека по-компетентните от вас (за разлика от мен) кажат от къде е най-добре да си купим нови гуми, също така и къде е най-добре за регенерат или стари? Къде са най-коректни и къде ще излезне най-евтино, но не като стойност най-евтино, а като факта, че като ти направят баланс и стенд всичко да е ОК и да не се налага да се правят повторно и да харчиш още излишни пари и да става по-скъпо от уж скъпото, рийш ли?! :laughing:

Link to comment
Share on other sites

1/нови

2/втора ръка

3/регенерат

 

аз лично ги подреждам по този начин.

истина си е,че гуметата си струват стабилни парички (особено по-хубавите),но като се замислиш,че това е инвестиция за 20-30 хиляди километра напред... ;)

Link to comment
Share on other sites

1/нови

2/втора ръка

3/регенерат

 

аз лично ги подреждам по този начин.

истина си е,че гуметата си струват стабилни парички (особено по-хубавите),но като се замислиш,че това е инвестиция за 20-30 хиляди километра напред... ;)

Аз лично сега отивам да слагам нови - DEBICA новички- не са нещо особено, но за толкоз пари толкова :)

Link to comment
Share on other sites

Аз лично сега отивам да слагам нови - DEBICA новички- не са нещо особено, но за толкоз пари толкова :)
На Дебика само зимните са добри (и то много добри). Летните са кофти - едни Пасио ги изпилих за няма и 28000 км. Сега съм се спрял на Корморан или Спортива. В ниския сегмент ми се струва, че са по-добър избор. Още нещо: не се заблуждавай с т.нар. "всесезонни" гуми. Лятото - летни, зимата - зимни и толкоз. Гледай да не караш една гума повече от 2 сезона - остаряват.

Затова моята класация е:

1. Нови

2. Нови

3. Нови

Не е задължително да са от скъпите, има много добри гуми от по-нисък клас, стига да не си състезател или екстремен летец-изпитател.

Link to comment
Share on other sites

Знаете ли някъде в Пловдив да продават нови гуми на лизинг :unsure:

 

Румекс мисля, но не съм сигурен...

 

Иначе САМО нови гуми. Никакви компромиси не трябва да се правят, защото дефакто това е нещото, което ви крепи на пътя. Има огромна разлика между марките. Matador летни, които въряха с колата ми когато я купих се износиха само за 2 сезона до откат. Barum зимни, които ми подариха с джанти като купувах колата няма да ви казвам как бучат и друсат над 130. Michelin летни, които карам вече втори сезон не са мръднали, а и на вода устойчивостта е несравнима. Good Year са любимите ми гуми като цяло, карал съм с тях голфа си докато не се напукаха от износване - към 5 сезона - без да им се изгуби грайфера. Просто невероятни. Pirelli са калпави - страшно лесно се износват, Fulda също не ме впечатлиха особено, но поне имат някаква издържливост.

 

Като цяло - не правете компромиси с гумите на автомобила!

Link to comment
Share on other sites

Гумата е единствената връзка на колата с пътя и не трябва да се прави компромис с нея. Колкото и да са ограничени финансите винаги има начин да се вземат добри гуми. Лятото карам с Мишелин Енерджи, Зимата с Кумхо. За регенерат или втора употреба никога не съм мислил, защото ако си купя си ритам здравната книжка...

Link to comment
Share on other sites

Виж в някой голям магазин/склад, където има много модели. Има много източноевропейски марки, които...сега не знам точно дали се водят дъщерни фирми или просто са прикрепени към големи европейски производители...но става въпрос, че са качествени и не са скъпи. Говоря ти за от сорта на 80лв парчето.

Аз преди 2 месеца си купих от магазина, който е след моста на панаира в посока от тракия към кършияка. Отдясно ти се пада, срещу пожарната. Слагат ти ги безплатно също така, което не е някаква фрапираща далавера, но е показателно за отношението и политиката на магазина ;)

Link to comment
Share on other sites

...Иначе САМО нови гуми...

...Good Year са любимите ми гуми като цяло, карал съм с тях голфа си докато не се напукаха от износване - към 5 сезона....

Та.., само нови гуми или ги караш по 5 сезона? :bgrin:

Link to comment
Share on other sites

За съжаление повечето от младите шофьори (това си е мое наблюдение) пренепрегват факта че колата се държи на гумите си, и вместо като си купят нова кола да си вземат гуми, дават без смислени пари за музики и подобни глупости.

А по въпроса за новите гуми, няколко пъти ми се е случвало да купувам гуми на по 2000-3000км. който се купувани чисто нови, но поради факта, че човека е ударил колата си или минава на по-голям размер ги продава, според мен не ги прави втора употреба.

Link to comment
Share on other sites

Аз забих едни Корморани (чешки гуми, които са дъщерна фирма на Мишлен), много съм доволен. В смисъл от гледната точка на връзката цена-качество тея гуми са трепач...:) Возията на колата тотално се промени е бати кефа! :) Отзад забих също едни мн яки с мн хубава шарка, КОито преди ми бяха отпред и сега съм супер стабиляга на платното....готов съм за МОРЕ!!! >.... живот и здраве... ;) :lol:

Link to comment
Share on other sites

Естествено че е по добре да си взимаш нови гуми. Но ако заплатата не ми го позволява или пък карам бракма за 3-4 бона, защо да и взимам нови гуми? В най-добрия случай регенерат и тва е. Все едно да кажете по добре си взимай оригинални части за колата, а не такива втора ръка от морга примерно. Парите са си важен фактор. Освен това ако си караш бавно или пък колата ти е има нужда от ремонт, няма да разбереш дали има разлика. Когато 4х50лв отгоре са от значение, предпочитам да ги вложа в ходовата част или нещо друго, но не и в гуми.

Link to comment
Share on other sites

предпочитам да ги вложа в ходовата част или нещо друго, но не и в гуми.

 

Така говориш защото не си патил точно заради гуми.

Не ти го пожелавам, но ако ти се случи, повярвай ми, няма да мислиш така ;)

Link to comment
Share on other sites

Когато 4х50лв отгоре са от значение, предпочитам да ги вложа в ходовата част или нещо друго, но не и в гуми.

 

Точно един такъв като теб му се пръсна предна лява малко преди да се разминем. Ако беше жена ми зад волана - челния удар беше сигурен. Аз осъзнах какво става едва след като се разминахме. Този с жигулата караше с 50, аз бях със 70 в населено място - главния път през кв. Дебър, Първомай.

Ако на мое място имаше ТИР, а ти беше в Жигулата... айде пак си помисли с какви гуми ще караш. Гума с вътрешна!!!??? Такива трябва направо да им спират колите от движение.

Link to comment
Share on other sites

Говоря за хора в лошо финансово положение където се избира или гуми или друго, а не двете заедно ;) И неможеш да ме убедиш че мишелин на 20 000км са по лоши от чисто нови някакви от метро примерно.. По добре ли е да ти откажат спирачките или да ти падне цялото колело, каквито случаи виждаме по улиците не рядко? Ако питаш мен трябва да направят годишните технически прегледи по сериозни и да неможеш срещу 50лв рушвет да караш непотдържана каруца. Иначе моите гуми са над 1000лв 4-те, така че онзи с пръснатата гума едва ли е бил като мен :P

Link to comment
Share on other sites

Та.., само нови гуми или ги караш по 5 сезона? :bgrin:

 

Явно не съм се изразил правилно. Опитвах се да поясня колко са здрави Good Year. Става въпрос за 96-97-ма, а и тогава дори на сезоните на които бяха като бройка биеха повечето нови гуми като вид и стоене на пътя. Последните 2 сезона ги карах отзад, а междувременно отпред фърлих едни боклуци на Пирели, след това и едни Фулда - все нови. В крайна сметка след като свалих Good Year-a и сложих Марангони, откровено казано ми липсваха.

 

С новата си кола компромиси не правя и следя гумите много внимателно. Michelin-ите ми са от миналото лято и са над 700 лева, така че без смехотоворни намеци. Още нещо - при мен "всесезонни" гуми няма да видиш.

Link to comment
Share on other sites

Още нещо - при мен "всесезонни" гуми няма да видиш.
Ами много правилно си го сложил в кавички, то такова нещо няма, не при теб, ми къде да го видя?

Тва че някой кара с летните гуми и зимата си е негова работа иначе...

Link to comment
Share on other sites

Неподготвени изказвания пак.....

Това само показва колко си наясно изобщо с гумите

Направи си експеримент и напиши в Гугъл "all season tyres"

На английски израза е правилен, но преведен буквално на български и ползван от повечето т.нар. гумаджии не звучи красиво, та затова и кавичките.

Link to comment
Share on other sites

Пример от съседна тема за гуми, даже го е споменал друг юзър:

 

аэ иэполэвам пирели п 2500 всесеэонни вече 2 години ги карам беэ проблем

:punk

 

Пък и корава глава бе.... Дали ЗА ТЕБ нещо съществува или не няма никакво значение. Нито пък има нещо общо с факта дали съществува изобщо или не.

 

-------------

 

Reports

All season tyres:

 

Tyre Types Reports

 

Aurora 2

BF Goodrich 4

Bridgestone 8

Continental 6

Cooper 1

Dunlop 42

Fate 0

Federal 1

Firestone 3

General 8

Goodyear 144

Hankook 39

Kelly 0

Kenda 3

Kumho 1

Marshal 5

Matador 1

Maxxis 0

Michelin 2

Nankang 2

Nexen 1

Nokian 0

Pirelli 35

Roadstone 0

Summit 0

Tigar 71

Toyo 27

Uniroyal 0

Vredestein 77

Woosung 0

Yokohama 1

 

------------------------------

 

Bridgestone All season tyres:

 

BT70s

Eager

Potenza RE 92

RD 604

RD 610

Turanza LS-H

 

----------------------

 

Goodyear All season tyres:

 

Conquest

EAGLE #1 NASCAR

EAGLE GA 2

EAGLE GT + 4

EAGLE GT II ALL-SEASON

EAGLE LS

EAGLE LS2

EAGLE RS-A

EAGLE RS-A EMT

EAGLE RS-A Pursuit

EAGLE VECTOR

EAGLE VECTOR EV-2

Integrity

REGATTA 2

VECTOR 3

VECTOR 5

 

---------------

 

Pirelli All season tyres:

 

P 200 Aquachrono

P 2500 Euro

P 6 Four Season

P 7000SS 2

 

 

----------------

 

Изключително интересно впечатление правят имената на моделите Goodyear EAGLE GT II ALL-SEASON и Pirelli P 6 Four Season, които според г-н Николов са явно от новия вид несъществуващи гуми.

 

Повече примери не ми се вадят, има предостатъчно. Оня списък горе е свързан с доклади от тестове на all season гуми от съответни производители (производител-брой доклади).

 

Както казах в самото начало т.нар. "всесезонни" гуми за мен не са решение. Заблудата че така се пестят пари обаче привлича купувачи. Това че аз не ги одобрявам като вид или ти не ги приемаш изобщо далеч не значи че не съществуват.

Link to comment
Share on other sites

Момчета, само да вмъкна леко, че има климатични пояси и места по света, където т.нар. "all season" гуми са най-удачния избор. ;)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...