Jump to content
BulForum.com

Работа във фирма Осрам


Recommended Posts

  • Replies 60
  • Created
  • Last Reply

Нищо лично, но фирма която се има за голяма е редно да публикува в обявата си чиста работна заплата, брой дни отпуск, има ли искане за извънреден труд ( който по принцип е забранен) и как се заплаща той.....

Link to comment
Share on other sites

Никой не подаеа такава информация в офертата си разбира се. Ако 10% оф офертите пишат "евала"

 

Turn off this option! HT17Pro с помощта на Turn off this option!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Дават инфо разбира се. Най малкото за заплатата и дали е бруто или чиста. Разгледай предложенията в посочения сайт и ще видиш такива обяви. Специално маркирани са.                                                                                                       

Link to comment
Share on other sites

Според мен големите предприятия не издават тази информация предварително за да няма картел.
След като ви извикат на интервю ви дават тази информация.В случай,че сте удобрени.Социалният пакет е доста добър в сравнение с останалите производствени фирми.Всичко е както трябва да бъде по отношение на заплащане и спазване на българското законодателство.

Link to comment
Share on other sites

Да се включа и аз...

Да, практика е двойното счетоводство с нереални осигуровки и пликове под масата.

Практика е и незаплащането на извънреден труд.

Кой и до колко допринася- тема на друг разговор.

 

Въпросна компания предоставя предполагам ваучери за храна и допълнително здравно осигуряване- също практика, добра.

 

Аз когато си търся работа гледам:

1. брутна заплата

2. какво ще правя

3. къде ще го правя

4. колко часа на седмица

5. има ли нощни смени

 

Та да помоля автора на темата... по тези ктитерии да оцени компанията.

1. как брутната заплата се отнася към средната за страната

2. до колко работната дейност му допада

3. намира ли местоположението за удобно

4. иска ли се повече от 40 часа седмично

5. за въпросната длъжност има ли нощни смени и ако да- как се отразяват на здравето

 

Само за сведение, ето как си го представям аз:

- заплата с около 20% по-ниска от средната

- работа на поточна линия да запоявам аз по платки и да завивам болтчета, докато не изчезне и последната сива гънка, заобиколен от аграрни индивиди от близките села.

- на майка му в п*ката... Пловдив ама друг път, иска винетка, ще пътувам по 40-50 мин до работа с рейса...

- на всичкото отгоре ще работя по нощите.

Link to comment
Share on other sites

Двойното счетоводство го докара държавата. Никой не притеснява самоосигуряващите се от къде са им приходите. И как да се борят малките фирми с под 30 служители с това? То не е неплащане на данъци, софтуер и т.н. А от друга страна са големите които изсмукват работната сила с обещания на хартия.

Link to comment
Share on other sites

Според мен големите предприятия не издават тази информация предварително за да няма картел.

 

Браво на автора, за този пост. Никак не е лоша идея да има дори такава пинната тема в тази секция на форума. Естествено без сухи реклами, а с истински впечатления.

 

Цитирал съм обаче тази част от мнението му, защото според мен е ТОЧНО ОБРАТНОТО.

 

Заплати не се цитират в нета, защото ИМА КАРТЕЛ между големите компании. По данни от големи агенции за подбор на персонала, има подписани договори за НЕ крадене на персонал. А как става най-лесно това - ами слагаме ЕДНАКВО НИСКИ заплато във всички иностранни фирми - просто е.

 

За всички е ясно (предполагам) защо тези компании са тук. Ако не е, ще го кажа с 2 думи: РОБСКИ ТРУД ! И определено ЗНАМ че съм прав. Това че някой получава 1000 лева заплата за 2 / 3 сменен режим (пък дори и само за дневен труд) не е ли РОБСТВО? Стоиш на линията и чакаш съвсем да се загладиш в сивата част (естествено, ако там има нещо за изглаждане).

 

Понеже ще скочат много хора срещу това ми изказване, да попитам предварително за следния сценарий, който НЕ е общовалиден, но е ярък пример за съвременно робство:

 

1. Отива фирма Х с производствена база около Пловдив в ... Сливен (истина е, а не е предположение), събира в един киносалон безработните, които все още имат интерес към "труд" и започва да сипе хвалебствия....... за себе си. Филмът е, че отива екип от HR-и от 5-6 големи компании едновременно, хем да спестят пари, хем да изглеждат по-внушително. Това всичкото беше цитирано в официалните медии преди 3-4 месеца !

2. Предложенията са повече от примамливи в град със заплата < 400 лева, а именно: 1000 лева, осигурена квартира, социален пакет, осигурен транспорт и т.н. и т.н.

3. 50% от присъстващите зарязват дом, семейство (или хващат всички под мишница) и отиват на квартира в Пловдив.

 

Тук започват сметките:

 

1. Поради бума на пристигащите, наемите се вдигнаха - факт. В момента читав апартамент < 300-400 лева е трудно да се намери. Под тази цена са "кочини".

2. Разходи за храна на 1 човек (ако не яде само по 1 парче пица на ден) са 30 * 10 лева = 300 лева

3. Ток: поне 80 - 100 лева

4. Транспорт до родните места в "почивни дни" - поне още 100 

5. Вода - 20 лева

6. Интернет - 15 минимум

7. ТВ - 10 мин

8. Тел - 10 мин

9. Гориво за автомобил - дори няма да го включвам.

 

Така, до тук 300+300+100+100+20+15+10+10 = 855, при това точи човек НЕ е ходил на никакво културно мероприятие, НЕ е излязъл поне едно кафе / бира с приятели да изпие, НЕ си е купил 1 дреха за зимата и т.н. и т.н.

 

И най-интересната част: Този същия човек е зарязал семейството си, за да изкарва пари и да им праща. АКО той е изкарвал 400 лева в Сливен, значи от него се очаква да праща поне 500 заради това че се е забил на м@йната си. 

 

Демек, този човечец овътря себе си и семейството си с поне 350 лева !!!

 

И понеже той вече е зарязал работата си в Сливен и няма как да се върне (щото има и гордост примерно), започва едно "въртене" на фирми, и навсякъде всичко е едно и също. Дават ти точно толкова, че да си на "ръба" на ОЦЕЛЯВАНЕТО !

 

==========================

 

При съвременните цени и икономическа ситуация, според мен по-малко от 1800-2000 лева заплата е УНИЖЕНИЕ !

 

==========================

 

Това е лично мнение, с което НЕ ангажирам никого. Най-печалният факт е, че БГ "ЕНИЧАР"-ите (т.нар. мениджъри от БГ страна) всъщност са по-лоши и по-стиснати от чуждестранните си шефове. Ша рече човек, че ги вадят от джоба си. А за отношението....... с изключително малки "изключения" е точно като на надзиратели с РОБИ !

 

Link to comment
Share on other sites

Моята сметка е малко по-различна, също не ангажирам никой с нея. И тъй като темата е за НЕквалифиран персонал (искат средно образование) смятам, че следното е приложимо:

 

- Наем 300 лв.

- Храна 300 лв. (х2 = 600 лв.)

- Ток зима 150 лв./ лято 50 лв. / пролет и есен <50 лв. (за апартамент 50-60 м2). Средно на месец за годината <100 лв.

- Вода 20 лв.

- Интернет и телевизия 17 лв.

- Телефон ваучер <10 лв. или на сметка според възможностите.

 

300+600+100+20+17+10 = 1047 лв. за 2ма. 

1047/2 = 523,5 лв. до 800 лв. са 276,5 лв. на човек. С тези пари човек може да избере какво да прави... да иде на кафе, дискотека, ресторант, театър, да ги даде за гориво или за градския транспорт, да гледа кино и каквото друго се сетиш. 

 

Разбира се много ще е хубаво заплатите да са по 1800-2000 лв. Обаче ако някой е учил за нещо (с желание, не някой да го е карал на сила) може да си намери работа по специалността и да взима тези пари. Познавам такива хора, не са малко и са тук в Пловдив. НО ако някой смята, че неквалифициран персонал трябва да взима 1,8-2к нека да си направи фирма и да ги дава тези пари, дай Боже и повече да дава. И не, че го няма или не може, просто зависи от хората. Някой могат повече, други по-малко. За съжаление тези който могат повече (като за 1800 лв. например) са много малко. И най-вероятно работят някъде където ги оценяват и ги взимат тези пари така, че да срещнеш такъв човек на интервю си е чиста случайност.

 

П.С. Аз съм трета страна, не защитавам осрам и също така не съм против тях. Просто изказвам мнението си относно заплащането. 

Link to comment
Share on other sites

Вие тотално откачихте!

Ако коя да е фирма от гордостта на тотьо във великата икономическа зона плаща повече от 500лв нето за поточна линия, то аз ще изпия чаша оцет на екс още сега! 

За какви 2к говорите ?!? 

Единственото, което направи гения на умния светофар е, че напълни града с тотални убитаци от целите Родопи, сега пълни вече и от Сливен, Чирпан и северозапада! 

Аз честно ви казвам, намразих Пловдив, а съм роден тука и съм живял тука през целия си път! 

Link to comment
Share on other sites

Всичко това го анализирах и предрекох още преди месеци в други теми и тогава кръстника  скочи против мен независимо от доводи и обективната информация.

Link to comment
Share on other sites

Вие тотално откачихте!

Ако коя да е фирма от гордостта на тотьо във великата икономическа зона плаща повече от 500лв нето за поточна линия, то аз ще изпия чаша оцет на екс още сега! 

 

+1, няма такива заплати за квалифицирани кадри, кво да говорим за поточна линия.

Хубаво някви сметки гледам, всички работници ги изкарахте бездентни. Вкарайте само 1 дете в сметката и да видим какво става дори с 1000 лв. дето ги пишете. Ток 150 лв. зимата, да ако имаш локално парно или живееш в 1 стая може би или си в изолиран апартамент с нова дограма, ама там наема не е 300 лв. Сметка телефон 10 лв.? Ако си пенсионер на ваучер или инвалид, може би.....Всички ходят с градски транспорт на работа, като гледам колко автомобили са на улицата едва ли.... Добавяме там само данък,преглед, застраховка, че ако сложим и обслужването и гориво сметката съвсем ще излезне крива.

Link to comment
Share on other sites

Именно за това казах че сме РОБИ !

Дават се толкова, колкото да оживеем, за да ходи, на работа!

Не съм казал колко трябва да взимя един човек С и такъв БЕЗ квалификация / знания / опит.

Казвам само колко са нужни за да не се чувстваш като отрепка!

За съжаление тъжният факт е че Пловдив е градът на 500-те лева !

Link to comment
Share on other sites

Не са 500 по последни наблюдения. Носят се слухове за 1000-1200-1500. Само не знам кой ги пуска и колко е вярно. И за това седят по кафенетата като обявиш 850 минимум чисти.

Link to comment
Share on other sites

Господа, леко освинихме темата. Просто поисках от автора, ако е възможно разбира се, да получим малко повече информация. Иначе и аз имам много за казване, но не мисля че това е мястото.

Link to comment
Share on other sites

Господа, леко освинихме темата.

 

Сефте...

 

Интересно, че от няколко седмици редовно слушам по радиото (ако се не бъркам - KATRAFM), че Liebherr тъсят хора. Като се вземе в предвид, че до тях са и Liebherr , няма как Osram (а там са и Sensata) да предлагат по-лоши условия от горните две, ако искат да си намерят работна ръка. Нали уж казват, че конкуренцията води към по-добро... (е освен картела :D ).

Link to comment
Share on other sites

Добре щеше да е така, обаче стратегията е не да се вдигат заплатите, а търсят плоскочели люде от най-бедните и неграмотни райони на България, които същевременно аз, като кореняк повдивчанин - не искам в моя град! 

Има предел на търпимост, който вече е преминат! 

Ако се привличат умни и способни хора - едва ли някой щеше да бъде против тях. 

Link to comment
Share on other sites

Сефте...

 

Интересно, че от няколко седмици редовно слушам по радиото (ако се не бъркам - KATRAFM), че Liebherr тъсят хора. Като се вземе в предвид, че до тях са и Liebherr , няма как Osram (а там са и Sensata) да предлагат по-лоши условия от горните две, ако искат да си намерят работна ръка. Нали уж казват, че конкуренцията води към по-добро... (е освен картела :D ).

 

Сенсата и Либхер са наистина едно до друго в ТИЗ, докато обаче Осрам са в къра на Карловско на изток.

 

Както се каза по-горе, то по-добро няма как да води, като всички предлагат едно, а то е ниско заплащане с хиляди претенции. Другаде съм го казвал, не случайно заводите са тук, хем сме близо до София хем сме достатъчно далеч....... Има сайтове с отзиви бол от тея "работодатели", само един бегъл поглед и ми прилоша. Ама то и без да чета ми е ясно като им гледам обявите. Примерно за една точна инженерна позиция в Сенсата обявата седя повече от 2 години, сега не съм гледал скоро. Имаше спъсък с изисквания от 3 страници и предлагаха бруто 850 лв. и работа на 3 смени включително и нощна.

Link to comment
Share on other sites

+1, няма такива заплати за квалифицирани кадри, кво да говорим за поточна линия.

Хубаво някви сметки гледам, всички работници ги изкарахте бездентни. Вкарайте само 1 дете в сметката и да видим какво става дори с 1000 лв. дето ги пишете. Ток 150 лв. зимата, да ако имаш локално парно или живееш в 1 стая може би или си в изолиран апартамент с нова дограма, ама там наема не е 300 лв. Сметка телефон 10 лв.? Ако си пенсионер на ваучер или инвалид, може би.....Всички ходят с градски транспорт на работа, като гледам колко автомобили са на улицата едва ли.... Добавяме там само данък,преглед, застраховка, че ако сложим и обслужването и гориво сметката съвсем ще излезне крива.

 

Ето ти доказателството, че хората взимат повече от това което съм сложил в сметките. Щом и ти го виждаш значи хората имат пари. Да не говорим и за кафетата и нощните заведения. Пръскат се по шевовете. 

Именно за това казах че сме РОБИ !

 

Дават се толкова, колкото да оживеем, за да ходи, на работа!

 

Не съм казал колко трябва да взимя един човек С и такъв БЕЗ квалификация / знания / опит.

 

Казвам само колко са нужни за да не се чувстваш като отрепка!

 

За съжаление тъжният факт е че Пловдив е градът на 500-те лева !

Колко хора познаваш да работят в Пловдив за 500 лв. или по-малко? Защото аз не познавам такива. За по-малко от 650-700 лв. не съм срещнал някой да работи някъде (при 8 часов работен ден) даже и те са рядкост. Или освен да ме лъжат всичките. Едно уточнение, пенсионерите, тези с намалена работоспособност или тези който през по-голямата част от работното си време си човъркат в телефона съм ги изкарал от сметката. Такива познавам. Но те са друга тема. И тези който са на договор за 500 или по-малко обаче получават бакшиши или % също са друга тема защото реално получават доста повече.

Link to comment
Share on other sites

Понеже стана дума за Либхер, ето от 01.07.2017 от човек, бил на интервю там https://bgrabotodatel.com/company/97

"Обявата беше за отдел Пенозапълване за "Монтажник пластмасови изделия"" "Чисто ЗАПЛАТАТА била 696 лв"  

Явно съм бил много близо до верните цифри по-горе, като тука става дума за трисменен режим! 

Да ви кажа, преди почти 20 години работих подобна работа в един цех за безалкохолно на две смени и мога да ви уверя, че получавах повече от посоченото. За цените на продуктите тогава и сега няма да коментирам. 

 

Едит: може да видите и за сенсата в същия сайт: "Казват ти заплата 710 лв.,а чисто взимаш 500-550" 

Link to comment
Share on other sites

....

Колко хора познаваш да работят в Пловдив за 500 лв. или по-малко? 

 Няколко.

 

....За по-малко от 650-700 лв. не съм срещнал някой да работи някъде (при 8 часов работен ден) даже и те са рядкост. ...

 

И смяташ че тази заплата е повече от достатъчна за да се живее БЕЗ лишения? И смяташ че това е "заплата" а не е подаяние ?

 

Link to comment
Share on other sites

Да не пресоляваме манджата, щото 50 години с 80 лв заплата не беше робски труд, а всички търпяха, а малко по-назад с истинско робство - сега стана присъствие. 

Ми какъвто народа - такъв и стандарта. 

Българинът е с най-обърканият генетичен материал в цяла Европа, така че няма какво да искаме повече. 

500 лв и с песен ! 

Link to comment
Share on other sites

 Няколко.

 
 

И смяташ че тази заплата е повече от достатъчна за да се живее БЕЗ лишения? И смяташ че това е "заплата" а не е подаяние ?

 

Чети наред, а не само това което ти изнася. Отговорил съм вече, няма да се повтарям.

 

Защо не си направиш фирма и да даваш по 2к заплата? 

Link to comment
Share on other sites

Чети наред, а не само това което ти изнася. Отговорил съм вече, няма да се повтарям.

 

Защо не си направиш фирма и да даваш по 2к заплата? 

 

Когато имах фирма, вероятно не си имал все още твоя... И що ми се държи тон, като на служител - не знам.

 

Когато се окажеш от другата страна, ще разбереш за какво съм говорил. Пожелавам ти това да не се случва, ама човек никога не знае какво му е приготвила Съдбата. ;)

 

А що се отнася до 2к заплати.... има и по 5к и то тук в Пловдив (за съжаление са изключителна рядкост. Лично познавам такива хора). Тези МЕНИДЖЪРИ, които са ДОСТИГНАЛИ до отговорът на въпроса: "Кой е най-ценният ми капитал?" дават правилните заплати и УВАЖАВАТ служителите си. Тези фирми са мноооооого напред "с материала" основно поради добър мениджмънт (включващ и правилно мислене).

 

Тези, с въпросите: 

Защо не си направиш фирма и да даваш по 2к заплата? 

 

за съжаление сте болшинство. И съжалението е не защото не давате по 2к заплати, а защото НЕ сте си отговорили ПРАВИЛНО на въпросът в червено. Всеки знае че е трудно, ама както е трудно за мениджърите, така е трудно и за тези с огромните 800 лева..

 

Пожелавам на всички (служители и мениджъри) достоен труд, достойно заплащане, доволни шефове и доволни служители.

 

Да не забравя: ЗДРАВЕ също за всички.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...