Jump to content
BulForum.com

Камина - плюсове, минуси, фирми


Grimjaur

Recommended Posts

От няколко дни обмислям каква камина да си сложа - предпочитам на твърдо гориво, от тия дето са тип "печка", със стъкло отпред, не ми се занимава да зидам(не, че не мога). Просто от гледна точка на това, че ще е в доста голяма стая и най-вероятно ще се поддържа огън по 10-15 часа на денонощие. Препоръчайте някакви фирми, видове камини, кои са за предпочитане, имат ли ценови клас, каква е разликата между камината със и без водна риза, как влияе това на отоплението... И изобщо, всичко по темата, щото ми е интересно, пък да си кажа честно, освен пещи, ковашки огнища и обикновени камини, друго не съм правил от тоя тип съоръжения...

Link to post
Share on other sites
  • Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Точка първа - ставаш Вечният огняр. Добре си помисли.

 

Камината има смисъл от водна риза, ако вържеш към нея радиатори и бойлер, иначе няма да има ефект. Само да те светна - след повече от десет години занимавка, нашите камини вече ги палим по празниците, когато е събрано цялото семейство. Минахме на пелетен котел, като засега опитите показват категорично, че най-доброто гориво са костилките. Почти няма занимавка, цялата къща е баня. Но това не е нещо като за една стая...  

Link to post
Share on other sites

Изхождам от гледната точка, че тази стая ще се ползва за временно пребиваване, максимум до месец. Така или иначе в момента е с обикновена печка.

Link to post
Share on other sites

Ако това пребиваване е еднократно - не барай кюмбето - няма по-добро.

 

Ако ще е по месец ежегодно - нещо вила това-онова - може, но според мен е повече лукс. Ако ще е САМО тази стая няма смисъл да пускаш тръбни разводки, радиатори и да се занимаваш с ризи. Купуваш си една такава "камина" и готово. Единствената разлика е, че ще гледаш как гори, но пък ще чистиш и стъкло. Ако обаче има нещо коридорче и кенефче за топлене - може да помислиш и за модернизация. Всичко в крайна сметка опира до пари. 

Link to post
Share on other sites

Планира се в бъдеще отопление на "коридорче и кенефче", :D , евентуално и още една стая. Просто подготвям нещата по отрано, лятото мисля да направя цялата тая инсталация...

Link to post
Share on other sites

Притесняват те саждите? Че ние по принцип на 2-3 години пребоядисваме. Евентуално как се прави разчета за площ на отопление? В кубици? И каква средна мощност трябва за около 100-110куб.м, евентуално с последващо увеличение до 200(надявам съм да съм сметнал павилно :D )

Link to post
Share on other sites

Смятай средно по 65 вата на кубик. За 110 кубика ти идва 7.15 киловата номинал. Ако ще си го самозачукваш с ..."камина с водна риза", то гледай да си вземеш такава един квадратен метър контактна площ на ризата в огневата камера (площта на ризата, която ще е в директен досег с огъня и горещите газове). Тази площ при делта Т 5-7 градуса и изходна температура на водата 65-70 градуса, би трябвало да ти даде към 10 киловата топлина. Което ще рече, че енергията от директното лъчение ще ти отоплява помещението в което е камината, а водата ще топли останалите сто кубика, но пък няма да ти остане мощност и за бойлер, освен ако не го вържеш като последна точка и колкото-толкова... Което обаче ще те вкара в преразход на гориво и ще имаш маса ядове с активното отлагане на конденз, катрани и пепел по контактната площ (тоест - изолационен слой, който пречи) заради по-голямото делта Т, което ще се получи. Съветът ми е да се замислиш за едно котле и читава разводка с нужните му буфери и баласти!

Брат ми преди години реши и той да става роб на печката и не ме послуша, след двегодишни мъки на края реши дебелата глава, че не съм му говорил колкот да си чеша езика и си монтира котел. Сега е див и щастлив, ама трябваше по трудния начин да си научи урока.

Link to post
Share on other sites

Бахти, ако ще правя локално парно, ще го правя за цялата къща.(За локално парно също съм мислил, но след основен ремонт + доизграждане на някои елементи по конструкцията). За една стая + (евентуално!) коридор, по-добре да си купя климатик.... 

Link to post
Share on other sites

Нямам сметка да го ползвам за по месец-два в годината. Затова питах за камина.

Link to post
Share on other sites

Камината ще ти скъса нервите да влчиш постоянно дърва и да чистиш пепелища. Това е екзотика за по няколко дни в месеца/годината за гости и т.н. Иначе ще те побърка - вЕрвай ми! 

Link to post
Share on other sites

Атанас е упорит (щом на всеки 2-3 години пребоядисва), тъй че не мож' го уплашиш с чистене и мазане. :laughing:

Иначе напълно потвърждавам думите ти...Имам изградена голяма камина в хола ; в началото и аз й се кефих - пържолки. шишчета, картофки на жар и др. уютно-вкусни благинки в студените зимни вечери. Да, ама...трябва винаги да имаш дърва и разпалки подръка, след това всичкото трябва да го изхвърляш ; да не говорим, че отоплението от камина без водна риза е изключително неефикасно - докато гори е ОК ( даже в повече от необходимото), но само докато поддържаш "вечния огън". А и откакто жена ми позиционира всички гардероби с дрехи отново в хола (понеже площта му е колкото боксониера и само там имаше достатъчно място) - въпреки, че имам система за преграждане на комина, няма спасение от разнасянето на пепелта из помещението, особено ако навън духа силен вятър. По тая причина вече паля камината от дъжд на вятър и почти съм я пенсионирал - един вид....неам нерви. :notify:

Link to post
Share on other sites

Това всичкото важи за всяка една камина. Още по-голям х*й пък е котел на твърдо, като моя на село, дето ще го изнеса като диво прасе и ще си сложа елегантното котле с горeлка HANSA, отвън заравям една многотонна цистерна, нафтица по лев, лев и малко литъра и само връткам термостата. То не са пепелища, то не е рънчене и зареждане през най-много 3 часа - ВКЛЮЧИТЕЛНО през нощта, пушеци, миризми, многократно влачене на вече доста скъпи дърва..... 

 

Накратко - една каминка ей така за ефекти от време на време - може. Но за постоянна употреба иска един Петкан в комплект с нея, а това е малко скъпо. И пак няма бягане от пепелта и пушека...  

Link to post
Share on other sites

Това ти казах са дадени пари, за да гледаш едно огънче как гори и всяка седмица, че и по-често да чистиш стъклото. Кюмбето върши същата, може би и по-добра работа и е много по-лесно за обслужване. 

Link to post
Share on other sites

Три години и робувах на камината, накрая горих само рурски въглища от Практикер и екобрикети дето не оставят почти никаква пепел, с последния ремонт вече с облекчение споделям, че я няма :) Хубаво нещо е камината, ама не е за Пловдив.


А с това горе може да топиш цяла класна стая със дъревна соц дограма!

Link to post
Share on other sites

Имах предвид нещо такова

 

thumb2_EA_fireplace.png

Имахме такава доскоро. Добре топли, особено с "акумулиращите" тухли вътре, но само в нейната стая. Прибрахме я в мазето, защото дървата много поскъпнаха и хамалогията не си заслужава, когато имаме и климатик. Ако искаш временно решение за хоризонтално разнасяне на топлина, май ще ти е най-добре с конвектор. И все пак от теб зависи - дали можеш да крадеш дърва, дали можеш да крадеш ток.... :Д

Link to post
Share on other sites

За къща в планината, как мислиш, мога ли да крада дърва? Ясно. Галински, някъде към средата на януари ша та навестя.

Link to post
Share on other sites

За къща в планината, как мислиш, мога ли да крада дърва? Ясно. Галински, някъде към средата на януари ша та навестя.

Добре, бе. Приготви си само една скица на архитектурата и идвай да го мислим. Па после може да се напием И на обекта, докато нанасяме корекциите в плана.

Link to post
Share on other sites

В момента съм до подобна на тази камина на село,разкарахме старите кюмбета от село на балкана.Засега с една такава камина могат долу горе да се топлят две преходни стаи(никаква идея нямам за квадратура и кубици)но трябва доста да се засилва на моменти за да стопли и др.стая.Спрямо кюмбето е една идея по добро решение и топли повече,нашата е с отделение като фурна и бабата му вика микровълнова ,защото за минути топли храната или пече филийки.

Link to post
Share on other sites

Кюмбето е зле.За него трябва да си огняр ;) В Калофер имахме 1 скоро сложихме още 1.С лира отгоре става още по-добре.Пепелта я чистя 1-2 пъти в годината ;) Като има пепел гори по-бавно.Слагаш 2 дънера и я затваряш и си гори до сутринта без никакви проблеми :)

Link to post
Share on other sites

Изобщо не е така, но пък не всеки може да извършва правилно потребление. При добра поддръжка на кюнците и комина няма никакви проблеми. Най-практичната печка на твърдо гориво. Няма никакво пушене, ако естествено се ползва кадърно. Нито пък се налага боядисване по-често от обичайното. Дълго ми отне да убедя дядо ми (година и нагоре), че вече е стар (82) за ползване на такова нещо - до такава степен си беше свикнал. Сега обаче му е доста добре с климатика, който и аз не вярвах, че може да е заместител, но просто трябва да си купиш правилния. 

Link to post
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...