mad-boy Posted February 10, 2008 Share Posted February 10, 2008 Мой познат търси такъв UPS, Ще го слага на котела. Link to comment Share on other sites More sharing options...
azrod Posted February 11, 2008 Share Posted February 11, 2008 Ами трябва му нещо, което не е от минималните дето се продават - 600-650-800 VA. Принципно и аз съм се интересувал за такова животно, препоръчаха ми от Конрад за около 80-90 кинта имало някви много стабилни. Дано да съм ти бил от полза. Link to comment Share on other sites More sharing options...
REDBiRD Posted February 11, 2008 Share Posted February 11, 2008 Ами трябва му нещо, което не е от минималните дето се продават - 600-650-800 VA.Принципно и аз съм се интересувал за такова животно, препоръчаха ми от Конрад за около 80-90 кинта имало някви много стабилни. Дано да съм ти бил от полза. Преди да тръгнете да давате съвети си изяснете въпроса по-обстойно. 1. Какъв двигател ще се захранва: монофазен или трифазен 2. Каква му е мощността. 3. Този двигател самостоятелно ли работи или го управлява система за автоматичен контрол. 4. И т.н. ... Конрад е магазин от типа "направи си сам", т.е. там няма да намери подходящо решение. Най-добре да отиде във Филкаб: дирекция Шнайдер или Сименс. Нещата не са евтини (според представите на някои хора, че ще закупят промишлена апаратура за няколко лева), но поне ще работят. Успехи Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf Posted February 11, 2008 Share Posted February 11, 2008 Не зная дали темата е за тук. Надли някой от форума ще продава такова нещо, но като избирате непрекъваемото токозахранване непременно трябва да вземете нещо което дава истинска синусоида (true sine) на изхода иначе двигателя на помпата ще грее и ще шуми много. UPS с такъв изход за компютърно и свързочно оборудване е от 500 - 600 кинта нагоре за 600 VA мощност. По принцип помпите харчат доста по малко, затова ви съветвам да се разходите до търговиите на брезовска - там съм срещал такова устройство с мощност 140W (230VA) захранвано от автомобилна стартерна батерия за цена около 200 лева без батерията. Определено няма такова животно за 80-90 лева. За тази цена изхода от батерия ще е симулирана синусоида (правоъгълна графика на тока) която е убийствена за трансформатори и електродвигатели. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mad-boy Posted February 11, 2008 Author Share Posted February 11, 2008 Помпата на котела е стандартна около 300W, Имам нагледен пример с UPS да се подсигурява котелна помпа (модела незнам, а само че преди 2 г. е бил на цена 60USD) Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted February 11, 2008 Share Posted February 11, 2008 За резервно захранване на помпа да ползваш UPS, предназначен за компютър е меко казано загубена кауза. Най-малкото поради факта, че НОМИНАЛАТА мощност на помпата е 300 W, което значи ток около 1,2-1,5 А. Обаче се забравя момента на пуска, в който токът скача неколкократно. И точно това е слабото място на идеята за UPS от 60$. Устройството, което ти трябва се нарича инвертор. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimmyb Posted February 11, 2008 Share Posted February 11, 2008 Мился, че бъркаш за ватовете на помпата. 300W помпа трябва да е за цяла кооперация. За един етаж се ползва помпа със стълб 4 м (напр. Wilo StarRS 25/4 или подобна на Grunfus) и има 3 степени със съответната консумация 30W, 45W, 65W. Един UPS 600-650VA за около 60 лв, кара на 2 степен 45W около 1 час. (лично съм го пробвал). Така че взимаш един UPS от някой магазин за компи и си готов. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvin Posted February 12, 2008 Share Posted February 12, 2008 Потвърждавам. Проверено, изпробвано, доказано! Целта на занятието е да не ти заври водата в системата като спре токът и котелът е още топъл (или ако не е на ток, продължава да работи) Помпичките са достатъчно "хилави", че да им трябва нещо "по-яко". А и са циркулационни, работещи в общи линии непрекъснато, така че моментът с пусковото натоварване може да се пропусне. А и да има, на 30W мощност едва ли ще се усети изобщо. Тези работи със синусоидите и пр. също не играят. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted February 12, 2008 Share Posted February 12, 2008 Стига сте плямпали глупости за тъпи синосоиди които били идеални и неидеални.Аз работя точно това нещо а именно производство на UPS-и точно за цирколационни помпи за котли,камини и т.н.Наще са със синосоида която се получава с поредица от импулси на дискретен принцип ама на хората не им е ясно как точно става и си мислят едва ли не че става правоъгълниче а не синосоида.За тези мощности на помпите няма шанс да изгори и за 5 години нито 1 клиент не се е оплакал че е изгоряла помпата заради UPS-ите ни.Аман от "разбирачи" които свързват без да знаят какво правят и редовно идват за ремонт изгоряли устройства. Значи предлагаме 350 ватов модел ако наистина помпата ти е 300 В и цената му е около 200 лв. без ДДС мисля.Гаранцията е 2 години пълна като попринцип работим и с хора от цяла България и транспорта на гаранционна стока е за наша сметка.В зависимост от мощността на помпата и акумулатора който си сложил, 300 вата помпа с 65 милиамперчаса работеше 3 часа(трябва да го сметна а ме мързи сега).Виж точно каква е помпата и ако желаеш ще ти дам телефонче да звъннеш и да си купиш.Ако е по-малка мощност имаме и други модели та да не се набутваш да даваш толкова пари.Не се лъжи с Викиват,Конрат и т.н. китайски боклуци че ако се чупи после пак на нас някой ни са премолват да им ги ремонтираме щото няма кой..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milanski Posted February 24, 2009 Share Posted February 24, 2009 Здравейте, виждам ,че по темата не е писано от една година и шансът ми да получа отговор е малък ,но все пак ... Имам локално парно с камина с водна риза,циркулационната ми помпа е с максимална мощност 65 вата на три степени.Вчера ми подариха резервно захранване за циркулационни помпи до 70 вата ,производство на "Камък" ООД гр.Левски.При включване на аварийния режим помпата продължава да работи но започва да бучи.Прочетох всички мнения за "истински" и "модулирани" синусоиди и явно моето резервно захранване е от евтините Това ,че помпата бучи в аварийния режим не ме притеснява особено,но въпросът ми е опасно ли е за самата помпа да работи така в авариен режим ? Има ли вероятност да се повреди ,ако работи така примерно два часа ? Благодаря предварително и се надявам на отговор. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted February 24, 2009 Share Posted February 24, 2009 Напълно е възможно да се повреди,така че се ориентирай към нещо по-стабилно. Ъъъ сори за офа,ама чак сега се усетих, че темата е в раздел buy/sell.Мисля че ще е добре ако се премести в друг раздел.Например в "хардуер и електроника" или в "други".Има полезна информация в нея. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Overdrive Posted February 24, 2009 Share Posted February 24, 2009 Стига говорихте глупости - напълно е безопасно да работи така. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dubo Posted February 24, 2009 Share Posted February 24, 2009 Стига говорихте глупости - напълно е безопасно да работи така. ами тогава си дай телефона на притеснения човек с въпросите, така като(ако) му изгори помпата - ти ще му обясниш , че е НАПЪЛНО безопасно да работи дълго време на UPS предназначен за импулсни захранвания Link to comment Share on other sites More sharing options...
Surgul Posted February 24, 2009 Share Posted February 24, 2009 Никъде в поста на @Milanski не виждам да пише че ползва UPS за импулсни захранвания а точно обратното ползва си UPS за циркулационната помпа и е нормално да бучи помпата и няма проблем да работи в такъв режим. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milanski Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Благодаря за отзивите по моето питане ,макар че са коренно противоположни и аз си оставам все така загрижен за помпата си . На UPS-а ми пише "Резервно захранване за циркулационни помпи до 70 вата" , така че ми остава да се надявам хората които са го пуснали в продажба да знаят за този ефект върху помпите и да са преценили ,че наистина е безопасно. Ще си позволя да попитам още нещо относно този тип UPS-и. Явно акумулатора ,който е в устройството е от "сух" тип (ако се изразявам правилно) интересно ми е след като UPS-а цяло лято няма да бъде включван и съответно нито зареждан или разреждан как това ще се отрази на работата му следващия сезон ? Няма ли акумулатора да се "прецака" и следващата зима да трябва да го подменям с нов ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Благодаря за отзивите по моето питане ,макар че са коренно противоположни и аз си оставам все така загрижен за помпата си . На UPS-а ми пише "Резервно захранване за циркулационни помпи до 70 вата" , така че ми остава да се надявам хората които са го пуснали в продажба да знаят за този ефект върху помпите и да са преценили ,че наистина е безопасно.Ще си позволя да попитам още нещо относно този тип UPS-и. Явно акумулатора ,който е в устройството е от "сух" тип (ако се изразявам правилно) интересно ми е след като UPS-а цяло лято няма да бъде включван и съответно нито зареждан или разреждан как това ще се отрази на работата му следващия сезон ? Няма ли акумулатора да се "прецака" и следващата зима да трябва да го подменям с нов ? Бученето в помпата ти идва от това,че UPS-а който ползваш няма реална снусоида на изхода. Това означава че помпата не работи в нормален режим т.е. има възможност да прегрее и съответно да изгори при по-продължителна работа.За това когато търсиш UPS за такова приложение гледай да е от типа Line interactive, с вграден инвертор(получаваш реална синусоида на изхода). Добре е периодично да зареждаш UPS-а,за да не "умре" преждевременно. Отново се извинявам за офф и моля ако е възможно да компетентните лица да преместят темата,че оспамихме раздела Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaleko Aleko Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Благодаря за отзивите по моето питане ,макар че са коренно противоположни и аз си оставам все така загрижен за помпата си . На UPS-а ми пише "Резервно захранване за циркулационни помпи до 70 вата" , така че ми остава да се надявам хората които са го пуснали в продажба да знаят за този ефект върху помпите и да са преценили ,че наистина е безопасно.... Недей да се притесняваш. Имам познати с точно такова производство - вече 2 год. никакви грижи, а и често пъти се случва да нямат 220V. Резервното захранване издържаше над час. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Благодаря за отзивите по моето питане ,макар че са коренно противоположни и аз си оставам все така загрижен за помпата си . На UPS-а ми пише "Резервно захранване за циркулационни помпи до 70 вата" , така че ми остава да се надявам хората които са го пуснали в продажба да знаят за този ефект върху помпите и да са преценили ,че наистина е безопасно.Ще си позволя да попитам още нещо относно този тип UPS-и. Явно акумулатора ,който е в устройството е от "сух" тип (ако се изразявам правилно) интересно ми е след като UPS-а цяло лято няма да бъде включван и съответно нито зареждан или разреждан как това ще се отрази на работата му следващия сезон ? Няма ли акумулатора да се "прецака" и следващата зима да трябва да го подменям с нов ? Леко си се минал с този UPS ! Това "до 70вата" означава, че е предназначено за някакви свръх малки помпички, но това е друга тема вече... Акумулатора не би трябвало да се прецака ако оставиш системата захранена и през неактевният сезон (просто изключи само помпата от термостата). Най добрите UPS които съм ползвал съм ги взимал от "Елидо" на "Брезовско шосе", монтирал съм сигурно над 20 броя и никога не ми е шумяла или греела помпа (приблизителна цена без акумулатор - 230лв). Ако имаш други въпроси, ще се радвам да помогна. Дали се е минал или не - човека го е взел, но до колкото знам такъв UPS е струвал към 120лв. нов (сега не знам как са им цените), което е наполовина на този който препоръчваш и е с акумулатор. Така че и това има значение, а и върши работа. ... оспамихме темата на човека. Ами какво да ти кажа...? При тази разлика в цените - нали се сещаш до колко са стока електрониката и акумулатора!? При това цената която съм цитирал, съвсем не е най - високата за такова устройство! А наясно ли си до какво може да доведе една отказала помпа при такава непрофесионално направена инсталация? (поне останах с впечатление, че е такава) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaleko Aleko Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Леко си се минал с този UPS ! Това "до 70вата" означава, че е предназначено за някакви свръх малки помпички, но това е друга тема вече... Акумулатора не би трябвало да се прецака ако оставиш системата захранена и през неактевният сезон (просто изключи само помпата от термостата). Най добрите UPS които съм ползвал съм ги взимал от "Елидо" на "Брезовско шосе", монтирал съм сигурно над 20 броя и никога не ми е шумяла или греела помпа (приблизителна цена без акумулатор - 230лв). Ако имаш други въпроси, ще се радвам да помогна. Дали се е минал или не - човека го е взел, но до колкото знам такъв UPS е струвал към 120лв. нов (сега не знам как са им цените), което е наполовина на този който препоръчваш и е с акумулатор. Така че и това има значение, а и върши работа. ... оспамихме темата на човека. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.