Jump to content
BulForum.com

Проблем с множителя на Core2Duo T5600


Midex

Recommended Posts

Дано не се е дискутирало вече, понеже отдавна не съм влизал в този раздел...

 

Става дума за един лаптоп с Core2Duo T5600, който взех преди 2 дена. Проблемът го забелязах случайно, тъй като ми се стори, че работи доста бавно. По принцип множителят би трябвало да се движи между 6 и 11, в зависимост от стойностите в 'пауър мениджмънта' (а от там и състоянието на C1E и EIST), като респ. честотата на ядрата трябва да варира между 1 Ghz и 1.83 Ghz, но каквото и да променям там и всичко да е на "Always On", множителят твърдо си стои на 6, а честотата на 1 Ghz и не искат да мръднат от там, без значение дали процесорът е 'айдъл' или вървят няколко приложения едновременно.

 

Дайте някакви съвети - дъното е i945PM, а операционната е XP SP3 и основно се работи на включен адаптер.

 

 

П.П. Пуснах Еверест да видя какво ще каже - казва, че "C1E & EIST & ESS се поддържат, но са забранени в момента" и не мога да си обясня при това положение защо множителят продължава да си стои на минимум. :wacko:

Link to comment
Share on other sites

DELL имаха един подобен проблем преди време - с процесор на 1.6ghz ако включиш на батерия тръгва на 600 и посмъртне не иска да отлепи на повече. Решаваше се с пълно спиране и после пускане отново но на захранване (но рестарт не помага). Имаше и някаква шантава програма която реших че не искам да я пробвам защото даваше 15 warninga че може да прецака нещо. Но беше конкретно за машини на DELL.

 

Виж нещо от биоса или ровни в нета за конкретния модел нещо дали няма да изскочи.

Link to comment
Share on other sites

Първо там погледнах - в биоса няма никакви опции, касаещи проблема....всъщност от биоса почти нищо не може да настроиш...орязали са го тотално.

Link to comment
Share on other sites

Метни едно око в тая тема.

Линк

 

Да, ама ония там са махали батерията, докато на този лаптоп тя си му е там...днес ще взема да звънна един телефон на съфорумеца, от когото го взех, да видим той какво ще ме посъветва...

Link to comment
Share on other sites

Добре де, главният замисъл е, че проблемът идва от ниско захранване или нещо power management в последтвие на което процесора преминава в този режим на работа автоматично и не може да се смени.

Пробвай да го включиш се зарежда и тогава да смениш множителя на по-висока стойност. Ако не си го пробвал вече.

Също... махни батерията, ръгни го и после пак е сложи и виж дали ще стане.

Link to comment
Share on other sites

Пробвах само на батерия, после я извадих и пробвах само на адаптер, след това пак сложих батерията и включих адаптера - резултатът е един и същ...

 

 

А това "Пробвай да го включиш се зарежда и тогава да смениш множителя на по-висока стойност" не го разбрах - как точно и с какво да сменя множителя?

Link to comment
Share on other sites

Имах предвид точно това което си пробвал... ама и аз понякога не мога да си разбера какво съм писал бе мама му...! :)

Link to comment
Share on other sites

Пробвай с тази програма

http://www.diefer.de/speedswitchxp/

 

Аз съм с нея, и успява да управлява АМДто ми, от твърдо 500МХз, твърдо 2000МХз, и в зависимост от натоварването.

Обаче ако някой има идея/програма как мога аз да управлявам и междинните стойности ще съм му много благодарен (просто на 2000 АМДто започва да пари)

Link to comment
Share on other sites

Първо там погледнах - в биоса няма никакви опции, касаещи проблема....всъщност от биоса почти нищо не може да настроиш...орязали са го тотално.

Това HP лаптоп ли е?

Че преди време гладах на едно такова животно БИОС-а - няма нищо за модифициране :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Пробвай с тази програма

 

Мерси, ще пробвам. Дадоха ми съвет и за RMClock...и нея ще пробвам.

 

@pAbLo, не е HP, но и аз съм забелязал, че на доста от лаптопите просто са им орязали възможността да променяш важни неща в биоса - и на предишния ми лаптоп беше така както и на този, но там все пак имаше някоя и друга опция в повече, а на тоя нищо няма.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Така....най-накрая проблемът с множителя беше разрешен с RMClock.

 

Преди да затворя обаче темата искам да попитам още нещо. Тъй като досега все съм имал процесори, които дори и при пълно натоварване не са качвали повече от 50 градуса...нормално ли е Core2Duo да държи около 55-60 градуса в ненатоварен режим & 2Х1 Ghz честота и да качва доста над 70C в натоварен режим и честота 2Х1.83Ghz? То вярно, че в стаята ми перманентно е около 30С, а и някъде четох, че термалния максимум на T5600 е 100C, ама понеже малко ме стряскат тези цифри....

Link to comment
Share on other sites

При мен i7 с доста добро охлаждане и кутия при ненатоварен режим държи около 40 градуса. Като отворя за 5 минути да проветря и става 30, ако го държа по-дълго съм го виждал и под 25. Един път забравих прозореца отворен когато излезнахме навън за над час някъде (без да спирам парното и още не бяха паднали здраво температурите та беше +7-8 навън... после съжалявах че съм го направил обаче но няма нищо общо с компютъра това, просто много трудно се стопли стаята)... и тогава видях процесора на около 15 градуса някъде (не помня точно но там някъде, не е бил под 10 със сигурност и беше под 20 определено).

 

Пробвай да го отвориш и да го издухаш някак, 70 градуса ми се струва малко множко, но тези 55 са малко в повече според мен... то като отчетем и малките радиатори на лаптопа не е особено стряскащо но ми се струва че ако го почистиш леко ще паднат с около 10 градуса някъде. Пък и моя процесор е 120вата твоя го дават 45... колкото и да е добро моето охлаждане а твоето по-малко разликата трябва да се компенсира пък от самите процесори (а стайната температура е горе-долу същата като при теб... нямам термометър да потвърдя обаче, но под 27 не е)... Та в този ред на мисли пробвай да го отвориш и да провериш дали не се е напълнил хубаво с прах и да го продухаш с нещо такова: http://iskampc.com/hama49877-air-spray.html (което ме подсети и току-що поръчах 2, като почистя мойта машина мога да ти дам единия - със сигурност ще остане)

Link to comment
Share on other sites

Мерси, ще пробвам с почистване/продухване, но има и вероятност пастата на процесора да е поизсъхнала с времето, та може и да се наложи да се сменя. Четох в нета, че не съм само аз с подобни температури с този процесор, ама и техните сигурно са в такова състояние - за почистване и/или за смяна на паста.

Link to comment
Share on other sites

Предполагам охлаждаща подложка имаш (или поне го слагаш на бюро не на нещо меко като възглавница примерно).. Щом работи и не гасне не е голям проблем - те термо защита си имат, но и мен би ме било шубе ако вдигне над 70 градуса. Видеокартите ги дават до 100 процесорите май до 70 бяха но не съм 100% сигурен, някой от клокърите да каже.

Link to comment
Share on other sites

Охлаждащата подложка си замина с лаптопа, понеже и тя беше в чантата му...ще си поръчам нова за този лаптоп.

 

 

 

 

Off/ А ако ти кажа колко дреболии си заминаха с по-едрите работи, понеже бяха из джобчетата на калъфите им - няколко резервни микро и стандартни SD карти за фотоапарата и видеокамерата, 2 чисто нови резервни Li-ion батерии + току що купено зарядно за фотото, bluetooth модулчета, кардрийдъри, още една миниатюрна камера с 4Gb карта в нея и още, и още...но дреболиите просто не ги броя за загуба....за какво мислиш, че оня ден купувах до вас от "Вали" тонер касети - понеже и тях отмъкнаха с една от чантите. Но реално основната ми загуба е информацията, която си замина с лаптопа, дубъла й във флашките, десетките ми аудиокабели в най-различни разновидности, аудиомодулите, микрофоните и т.н. sad.gif

 

 

 

А между другото пуснах по-тежко приложение да видя до колко ще качи - стигна 90С и даже не се замисли, но както казах максимумът му по спецификацията на Интел е 100С - след това сигурно сам намалява честотата си или ако е необходимо се изключва.

Link to comment
Share on other sites

Както каза djadomraz докато не спре - няма проблем :laughing:

Едно НР в големите жеги с Turion 64 X2 TL 60 според Еверест-а лепеше по 98-100 градуса на ядро.

И така 4-5 минути и GAME OVER :ph34r:

Сложихме му подложка и горе долу се стабилизира но май ще ходи на профилактика скоро :pirate

Link to comment
Share on other sites

Сега се оглеждам за подходящи подложки от среден клас, изключвайки всякакви евтинии. Има една с огромен 20 см (!) вентилатор, но тъй като лаптопът ми е 17" (16:10) и дължината на тази подложка идва с няколко сантиметра по-малка. По тази причина разгледах пазара само за подложки с дължина около 36 см. и широчина около 25 см. Има 4 различни модела - 2 от тях са с по 1 вентилатор (12 см), а другите 2 са с по 3 броя малки вентилатори. Общо взето шумът и на 4-те вида по спецификации е приемлив (разбирай - почти безшумни), но не мога да реша дали да се спра на вариант с 1 голям вентилатор или 3 малки. Скоро във форума бях продал една от най-евтините подложки за по-малки лаптопи с 2 малки вентилатора и наистина работеха абсолютно безшумно. А 3 от тези 4 подложки, на които сега съм се спрял, имат доста екстри (които не ме касаят много) като USB хъбове, въртяща се на 360 градуса основа, регулируем наклон на самата подложка в доста на брой позиции и др. Май все пак клоня към 1 от тия 4, която няма регулируем наклон, но пък има регулатор на оборотите на вентилатора и на максимум дава 44 CFM, което е най-високата стойност за подложка, която съм виждал досега...всъщност видях и една с 61 CFM & 4 вентилатора, ама не ми се дават почти $100 за подложка. :wacko:

Link to comment
Share on other sites

Тази която взех аз беше напълно посредствена - за 20 лв от Технополис.

С 3 малки безшумни вентилаторчета и копче за он-офф.

Нищо повече - върши работа

При теб е проблем че си голям.

http://www.reset.bg/catalog/13/1303/1303110/

Това изглежда като за 17ка

Link to comment
Share on other sites

А между другото пуснах по-тежко приложение да видя до колко ще качи - стигна 90С и даже не се замисли, но както казах максимумът му по спецификацията на Интел е 100С - след това сигурно сам намалява честотата си или ако е необходимо се изключва.

Лаптопът с почистено и напълно изправно охлаждане ли е?

Термопастата/термолепенката смени ли ги?

Ама хич не е нормално да вдига 90градуса, моят вдига 75 на максимално натоварване.

В температурен режим над 75градуса хич не е добре да работи процесора...

Прегряването влияе зле и често първо го отнася видеото.

Лаптопите трябва да могат да работят добре и на натоварващи приложения без подложка.

Ако не могат-Правили са ги некадърници, скарани с техниката и спънати в ръцете.

Отделно-Защо искаш да натоварваш лаптопа постоянно?

Аз моят го карам на енергоспестяващи настройки, че температурата да падне още

(на нормален режим-65, на енергоспестване 50градуса)

п.п

BIOS Моят лаптоп пък е богат на опцийки за поразия...

Най-забавните са настройките за Security chip-а...

Ако забравиш паролата, направо смях... :bgrin:

Има си и настройки на Speed Step, всичко по-основно...

Е, множители и честоти не ди дава да бараш и няма такива настройки, но то се подразбира-иначе след настройки от някой идито машинката може да започне да се държи нестабилно...

 

Link to comment
Share on other sites

При теб е проблем че си голям.

 

След много гледане се спрях на 2....и даже и двете ще ги взема. :bgrin:

 

Едната всъщност е цяла разгъваема масичка (портативно работно място) с 2 вентилатора и място с подложка за мишка, че даже и има специално място за чаша и химикал. Сгъната се побира в чантата на лаптопа, а иначе се разгъва и може да се настройва на различна височина и наклон...тарикатско е. Другата подложка също е с променлив наклон и 2 вентилатора и е от малкото подложки, които са направени така, че при промяна на наклона да повдигне задната част на лаптопа, като така остави достатъчно място за циркулация на въздуха и едновременно с това да издухва странично топлия въздух.

 

Отделно-Защо искаш да натоварваш лаптопа постоянно?

 

Ами защото като пусна някое дълго и тежко приложение, като рендериране на видео например или FX върху едночасово аудио, няма начин да не грее стабилно през това време, а обикновено тези неща ми трябват бързо и няма как да го оставя на минималния множител. Иначе съм го почистил и охлаждането си му е наред (единствено не съм гледал пастата в какво състояние е), но основният проблем е, че крачетата на самия лаптоп са толкова малки и реално отдолу остават 5-6 милиметра свободно пространство, дори и да е върху твърда повърхност.

Link to comment
Share on other sites

Аз съм с C2D, но десктоп и до сега не съм го виждал да качва над 65 градуса под товар, а е клокнат от 2.6 на 3.2 ГХЦ и с боксовото охлаждане.

 

А за тази подложка-масичичка, по-добре я виж на живо първо, защото ако е тази, която аз видях миналата седмица в Computer2000, поне според мен не си струва, защото излгеждаше много паянтова.

Link to comment
Share on other sites

А за тази подложка-масичичка, по-добре я виж на живо първо, защото ако е тази, която аз видях миналата седмица в Computer2000, поне според мен не си струва, защото излгеждаше много паянтова.

 

Абе каквато и да е - вече я поръчах, а ако не ми хареса - ще я пусна във форума на половин цена и ще си ползвам онази втората...:laughing:

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=MpNg8sRolJQ

Link to comment
Share on other sites

Защо сравнявате изобщо десктоп процесори с мобилни такива..

И моя мобилен интел в идле е около 50 градуса, а под товар стига 70, от ден номер 1.

Десктопа (АМД) държи в моите условия (кутия, охлаждане и т.н.) около 12 градуса над околната в стаята, а под 100% товар покачва с около 10-14 градуса отгоре.

Link to comment
Share on other sites

....

 

Като го гледам този как беше застанал почти не мога да си представя по-неудобна поза. Ръцете му след 20 минути ще са му изтръпнали просто. За гърба и главата по-добре да не почвам.... Далеч по-удобно щеше да му е на кухненска маса седнал на табуретка :P

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...