Antares Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 Предполагам, че повечето от вас, ще почнат да се бият в гърдите, че никога не карат пили, но по мои лични наблюдения - много малко хора се замислят, след две-три питиета в кръчмата, че са пили и смело (то в това състояние е нормално) яхват колата... Джеси Лопез също си е мислила, че няма проблем да покара пияна... и резултата е на лице: Пет убити на място, дванадесет ранени, като десет от тях са в критично състояние. Подобна черна статистика се генерира ежедневно, като след време (ако вече не е факт) сигурно жертвите от пияни шофьори ще подминат като бройка тези от световните войни... Вероятно повечето от вас ще възкликнат "никога не бих се качил в колата след като съм пил!", но за тези от вас, които го правят - нека тази снимка ви накара да се позамислите - ако смятате, че вие сте безсмъртни - останалите на пътя не са. Съжалявам, ако дублирам някоя тема, не намерих с търсачката. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Luciano Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 Шофьор съм от 5 години и досега ми се е случвало 2-3 пъти да се кача да карам, след като съм пил по 1 бира. Лично на мен книжката, животът ми и живота на някой друг, който бих застрашил, струва много повече от 20лв., които ще дам за такси. Ставал съм свидетел на катастрофи, именно заради пили водачи и не мисля да ставам един от тях. Друг е въпроса, че когато се прави нещо, първо се мисли. Както ни е известно, обаче, на някои водачи не им е силна страна и инцидентите по пътищата са налице. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rubbish Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 Те повечето, без да са пили, пак правят глупости по улиците...ежедневно :О Link to comment Share on other sites More sharing options...
Red_Bull_Man Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 Горкитите колоездачи !!! А кой подяволите е Джеси Лопез ?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 Горкитите колоездачи !!! А кой подяволите е Джеси Лопез ?! Тая дето ги блъска Link to comment Share on other sites More sharing options...
sincity Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 Хубавото е поне, че увеличиха наказанието за шофиране в нетрезво състояние в Наказателния кодекс. Преди масово минаваха без присъди по чл. 78а само с глоба и вземане на книжка. А сега ги дрънкат или с условна, или с пробация. Не може само с глоба да се разминат. И така трябва да е. Такива хора са потенциални убийци на пътя. Говоря за водачи с алкохол в кръвта над 1, 2 промила, разбира се. Но все още масово се кара пиян, особено в по-малките градчета и села. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 по селата се е карало така винаги , кара се в момента и винаги ще се кара ....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted June 4, 2008 Share Posted June 4, 2008 по селата се е карало така винаги , кара се в момента и винаги ще се кара ....... Мдам, не е никак случайно тогава, че думата "селянин" е станала синоним на изключително прост индивид, а комбинацията "див селянин" пък обозначава едно още по-специално извисяване в усвояването на въпросните "умения". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qzoveca Posted June 6, 2008 Share Posted June 6, 2008 Хубавото е поне, че увеличиха наказанието за шофиране в нетрезво състояние в Наказателния кодекс. А сега ги дрънкат или с условна, или с пробация. Не може само с глоба да се разминат. Пробация и условна си е само чиста глоба. Ходят и се разписват и тва е. В развитите страни лежиш ефективно. Ден , два , седмица месец. Ако си убил някой пиян с колата си те съдят яко.. няма като тука - Плащаш кръвнината си и те "пускат" условно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harlem Posted June 6, 2008 Share Posted June 6, 2008 Пробация и условна си е само чиста глоба. Ходят и се разписват и тва е. В развитите страни лежиш ефективно. Ден , два , седмица месец.Ако си убил някой пиян с колата си те съдят яко.. няма като тука - Плащаш кръвнината си и те "пускат" условно. За съм с двете ръце определено се нуждаем от по строги мерки спрямо пияните шофьори и изобщо към шофьорите като цяло Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted June 6, 2008 Author Share Posted June 6, 2008 За съжаление според мен проблема не е толкова във законодателната система, колкото в манталитета на българина. И понеже и шофьорите, и правораздаващите органи за българи - проблема се задълбочава. И често НМП полето* си играе ролята... ______________ НМП поле - "Не е Мой Проблем" - взаимствано от творчеството на Дъглас Адамс - поле, благодарение на което хората не забелязват даден обект/явление, понеже не е техен проблем... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qzoveca Posted June 6, 2008 Share Posted June 6, 2008 За съжаление според мен проблема не е толкова във законодателната система, колкото в манталитета на българина. Според мен проблема е и в двете. Трябват си по строги мерки и манталитета на населението е под всякаква критика. Не може диви селяни да се размотават насам натам с колите си като освободители.... и с определена сума бутната на катаджия или на мед. сестра да си се разминават. А до тея , които НЕ Е МОЙ ПРОБЛЕМ , по всяко време може да ги изхака някой реисър и проблема да стане техен Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ferante Posted June 7, 2008 Share Posted June 7, 2008 Миналия ден даваха репортаж по новините - един убит и 10-тина ранени... колата е карана от някакъв пиян мексиканец Link to comment Share on other sites More sharing options...
PlayMate Posted June 10, 2008 Share Posted June 10, 2008 Имам едно питане: какво става, ако пробата на дрегера взета от КАТ и кръвната проба дават много различни стойности? Скоро с приятелят ми имахме доста нелеп инцидент, описан в една друга тема. Шофьорът беше видимо пият, изпи доста вода, яде хляб, смука ментови бонбони, полицията се забави над час-час и нещо. Дрегерът показа 0,67. После се оказа, че въпросният индивид явно си е платил, защото кръвната проба му излязла 0,01, което е невъзможно при положение, че 20 човека има свидетели колко пиян беше и как залиташе. Излезе му късметът този път, че нямаше пострадали, ама да видим дали ще изкара такъв късмет следващия път... И заради такива хора няма да се оправят пътищата ни е всеки ден ще четем във вестниците колко са загиналите по пътищата. ЕДИТ:А възможно ли е въобще такова нещо като 0,01 промила? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted June 10, 2008 Share Posted June 10, 2008 да минеш кръвната проба е сигурно едно от най-лесните неща на света.....само информативно Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted June 10, 2008 Share Posted June 10, 2008 Имам едно питане: какво става, ако пробата на дрегера взета от КАТ и кръвната проба дават много различни стойности? Скоро с приятелят ми имахме доста нелеп инцидент, описан в една друга тема. Шофьорът беше видимо пият, изпи доста вода, яде хляб, смука ментови бонбони, полицията се забави над час-час и нещо. Дрегерът показа 0,67. После се оказа, че въпросният индивид явно си е платил, защото кръвната проба му излязла 0,01, което е невъзможно при положение, че 20 човека има свидетели колко пиян беше и как залиташе. Излезе му късметът този път, че нямаше пострадали, ама да видим дали ще изкара такъв късмет следващия път... И заради такива хора няма да се оправят пътищата ни е всеки ден ще четем във вестниците колко са загиналите по пътищата. ЕДИТ:А възможно ли е въобще такова нещо като 0,01 промила? възможно е. достатъчно е само сестрата да не затвори плътно шишенцето с пробата. етиловия алкохол е силно летлив. след като има кръвна проба взета с всичките й там протоколи и подписи, тя е валидна. показанията на дрегера ако не са записани не могат да бъдат доказателство, независимо от броя свидетели. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted June 10, 2008 Share Posted June 10, 2008 дрегерите са с фискална памет и след като се духне на тях се записват дата и час на взимане на пробата духнеш ли веднъж няма спасяване но доколкото съм наясно кръвната проба се взима като по важна проба , може и да греша Link to comment Share on other sites More sharing options...
sincity Posted June 10, 2008 Share Posted June 10, 2008 Резултатът от кръвната проба обезсилва резултата от теста с дрегер по закон, защото е по-точен. Дрегерът не проверява реално съдържанието на алкохол в кръвта, а съдържанието на алкохол в изпаренията при духането, което е по-различно. Нормално е и резултатът да е различен и той зависи от това колко време след спирането на водача от полицията е дадена кръвна проба. Има изискване по нормативен акт кръвната проба да е дадена в определен срок. Ако не се лъжа, това е 2 часа. Може и да не е точно 2 часа, но със сигурно резултатът от кръвната проба няма да се отчете, ако бъде дадена тя след определения период от време. При даване на кръвна проба в срок и при правилното й съхраняване от медицинските органи обикновено двата резултата не се различават коренно. Примерно, ако дрегерът е отчел 1,5 промила, то е нормално кръвната проба да е в рамките на 1,3 - 1,5 промила. Има и изключения, но при тях винаги остават съмнения, че нещо по процедурата за даване/вземане/съхраняване на кръв не е както трябва. Наскоро даже осъдиха един лекар, който подменял кръвните проби на пияни шофьори с такива на трезви срещу съответната сума, естествено. Playmate, твоят случай не се разбира добре така, както си го разказала Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulgia Posted June 10, 2008 Share Posted June 10, 2008 Може да откажеш да духаш на дрегера, тогава те пращат на проба задължително и там става мътна и кървава. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chistacha Posted June 10, 2008 Share Posted June 10, 2008 Имам един тъп въпрос: дрегера почиства ли се преди употреба от водача, или се разчита на количеството алкохол да убие микроорганизмите Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted June 10, 2008 Share Posted June 10, 2008 Имам един тъп въпрос: дрегера почиства ли се преди употреба от водача, или се разчита на количеството алкохол да убие микроорганизмите дюзата за лапане е за еднократна употреба. гледай си я дали я разпечатват пред теб.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
PlayMate Posted June 10, 2008 Share Posted June 10, 2008 Playmate, твоят случай не се разбира добре така, както си го разказала Извинявам се, ако не съм била особено ясна, кажете какво мога да обясня по-добре Link to comment Share on other sites More sharing options...
sincity Posted June 10, 2008 Share Posted June 10, 2008 Извинявам се, ако не съм била особено ясна, кажете какво мога да обясня по-добре Полицията се е забавила с час и нещо от момента на??? Колко време след дрегера е дал кръвната проба? Аз поне от твоя разказ разбрах, че той си е ял бонбонки пред полицаите. Така ли е? Това след дрегера ли? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PlayMate Posted June 10, 2008 Share Posted June 10, 2008 Полицията се е забавила с час и нещо от момента на???Колко време след дрегера е дал кръвната проба? Аз поне от твоя разказ разбрах, че той си е ял бонбонки пред полицаите. Така ли е? Това след дрегера ли? Мина повече от час-час и половина след удара, докато дойде полиция на място. През това време въпросният водач изпи някъде 3л вода, изяде един хляб и няколко пакетчета бонбони. Това всичкото преди дрегера. Накрая дрегера показа 0,67 и самият човек си настоя, подхилквайки се, за кръвен тест. Кръвният тест, доколкото знам, се взима в рамките на два часа. Явно е знаел, че на кръвния тест ще може да бутне вече пари, тъй като не успя да бутне на катаджиите. Някой друг май беше питал: пробата от дрегера си беше записана, ама на кръвната явно са ставали далавери. Яд ме е само, че сега ще му се размине, заслужаваше си поне да му вземат книжката за месец-два, да му дойде акъла в главата да видим дали следващия път ще кара пиян. На мястото, където се удари, непрекъснато има деца и по един късмет нямаше минаващи пешеходци то това време.Иначе картинката щеше да бъде много грозна... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted June 10, 2008 Share Posted June 10, 2008 вие сте си виновни , защо му дадохте да яде ? да го бяхте качили у вас и да дремне малко , не виждам какво се оплакваш след като го е правил пред вас и не сте взели мерки..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.