Jump to content
BulForum.com

Трябва ли непълнолетните да имат нощен час?


Recommended Posts

Направи ми силно впечатление тази статия:

Специализирана полицейска операция бе проведена тази нощ в Пловдив от 00 часа до 04 часа. Проверени бяха питейни и увеселителни заведения, както и автомобили, нарушили Закона за движението по пътищата за престояване и паркиране пред тези заведения.

 

От проверените 186 моторни превозни средства 108 водачи са били санкционирани за неправилно паркиране, а други трима водачи – за употреба на алкохол. Полицаите са проверили 1420 лица в над 50 дискотеки, барове и нощни клубове, като между тях са установил пет лица от криминалния контингент и 16 непълнолетни младежи и девойки. Съставени са общо 34 акта и 104 фиша.

 

По време на операцията на бул.”Марица” е бил задържан 16-годишен младеж, избягал от социално-педагогическия интернат в село Стралджа. Момчето е било отведено в Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни. В заведението “Саунд” е бил задържан 20-годишният С.С., който при проверката изхвърлил на земята цигара с кафяво-зелена тревна маса. Той е задържан в VІ РПУ и срещу него е било образувано бързо полицейско производство.

 

и коментарите под нея: http://www.plovdiv24.com/news/15116.html

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 268
  • Created
  • Last Reply
© Plovdiv24.com. Всички права запазени.

Забранено е използването на материали от сайта без писмено съгласие на Plovdiv24.com

.

 

А иначе децата да си седят у дома. :angry:

Link to comment
Share on other sites

Всичко е ОК, ама ми се струва твърде популистко. Нещо като всяко чудо за 3 дни. Спомняте ли какво беше след инцидента в дискотеката в София. Малко шум и после нищо. Единственото, от което боли е удара по джоба. Веднъж глоба, втори път затворени заведения и отнети лицензи и всичко ще си дойде на мястото. Само, че в корумпирана държава като нашата едва ли е възможно това т.к. повечето заведения са все мутренски.

Личното ми мнение е, че ако може тези акции трябва да продължат още дълго време за да има някакъв ефект и РЕСПЕКТ!

Link to comment
Share on other sites

Възпитанието на малките тръгва от дома, ако родителите немогат да им окажат контрол...чакай органите на реда да го направят. Те че ще го направят все някога ще го направят, но ще е твърде късно за някои.

Link to comment
Share on other sites

Много ясно, че е по-добре непълнолетни да не се допускат до заведения след определения от власт имащите час. Дори сме се разминали с малко, като ограничението е до 18 години, на вън има страни, в които тоя час е за хора до 21. Не мисля, че е неоснователено да, особено за сервиране на алкохол и за достъпа до дискотеките. Но не съм съгласен с вечерния час, който искаха да налагат в пазарджик - до 9 през лятото и до 8 през зимата. Това е тъпотия според мен.

Link to comment
Share on other sites

Напълнолетните да си седят вечер в къщи при мама! Когато станат пълнолетни, ще имат толкова много време, да правят толкова много глупости, които е по-добре да не правят, когато не са пълнолетни.

 

Една простотия според мен, която е основен проблем на България е училището, учителите и самата система. Учебният ден за учениците трябва да започва в 8:00 за всички, само една смяна до 13 часа. В класовете до 9-ти да се набляга най-вече на математика, мислене и езикова култура, както и на физическото и духовното развитие на учениците. След 9-ти клас да се профилират по интереси, но да не се претоварват с излишни общи приказки, както е било и предполагам че е. От училището трябва да излизат здрави, волеви, трудолюбиви хора със собствено мнение, а не изкривени, затлъстяли и душевно дефектирани деца, както е сега. Учителите трябва да са млади, велесели и любезни хора, а не истерични психари.

 

Същото до някъде се отнася и за висшето образование, където отново се учат безмислици и се претоварват студентите с глупости, а същността често се изтървава, поне в това тъпо обучение на ТУ.

 

Здрава държава се прави от здрави хора! А моралът си е морал, децата нямат работа по кафенетата, да пуфкат цигари и да се наливат с алкохоли, да слушат маломни чалгаджийки или Мишо Глапара-овите словесни диарии. Трябва да им се покаже, че има друг смисъл в живота, който е много по-добър. Лошо, че няма кой да го прави. Ако сега е зле, за вбъдеще може и още по-зле да стане, като гледам днешните хлапетии. Ние бяхме изпортени, ама те сага май са много по-зле, поне в това отношение, единственото им предимство е, че не са им наливали комунистически глупости в главите, но пък очевидно пълната деградация пост-комунизма им се отразява много зле.

 

 

Конкретно по темата вечерен час: мразя всякакви ограничения на личния избор, но трябва да се даде възможност на човек сам да го прави, а за да го прави трябва да му се разясни (което пък е в духа на описаното по-горе).

Link to comment
Share on other sites

emi da vi kaja trqq ima ne6to takova ama to nikude go nqma s izlku4enie na 1/2 mesta verno v subota ima6e proverka i 4akaha dosta hora pred vsqka diskoteka(bar) dokato mine proverkata i sled tfa si vleznaha normalno az li4no sum 1 ot tezi :) no moga da kaja 4e nikoga ne sum otival v bar piqn ili ne6to takova verno 4e nqmam o6te 18 no ne sum imal problemi koeto ne e dobre no kakvo da se pravi taka sedqt ne6tata v Bg :)

 

 

no in4e sum suglasen 4e trqbva da ima nqkakuv 4as koito naistina da se spazva makar4e bi zasegnal i men no bi predotvratil dosta problemi spored men

Link to comment
Share on other sites

И какво като не дават да се наливат непълнолетни в нощните дискотеки? Все едно не се напиват като руснаци пред детската дискотека преди да влезат ... айде да не засягаме темата за деградацията, че ще изпишем тонове виртуална хартия и пак няма да я довършим! Ако преди 30 години са се учили да пият и да ходят по купони на 17-18 години, сега това става на 13, освен ако не си пълен задръстеняк или просто си извадил късмета да си в по-свестна компания ...

 

Както Zingam каза, здрава държава се прави от здрави хора, какви ти здрави хора бе? Да не гледат направо към децата и тийновете, ами да погледнат ония дето ги възпитават. На тях прехвърлям цялата вина, защото съм сигурен - на 16 години съм - че положението далеч нямаше да е такова ако ония си бяха мръднали мозъците да решат аджеба кое е хубаво за детето, а не кое ще му напрай кефа че да не го мислят и те ...

Link to comment
Share on other sites

Не. Не трябва, или поне аз не искам да има, тъй като е нарушаване на свободата на личността. Дайте в комунизма да се върнем - косата трябва да е точно еди-колко си см., нямаш право да работиш другаде, освен където Партията ти каже и т.н. Който има мозък може да се контролира. Който смята за яко да се натряска като казак на 14 години с нищо не можеш да му го налееш. Личен избор.

Link to comment
Share on other sites

Не. Не трябва, или поне аз не искам да има, тъй като е нарушаване на свободата на личността. Дайте в комунизма да се върнем - косата трябва да е точно еди-колко си см., нямаш право да работиш другаде, освен където Партията ти каже и т.н. Който има мозък може да се контролира. Който смята за яко да се натряска като казак на 14 години с нищо не можеш да му го налееш. Личен избор.

 

Не си прав. Дай като "с нищо не можеш да му го налееш" да им сервираме по кило и канче на 14 годишните пикльовци с намаление, а? Така и така "с нищо не можеш да му го налееш"... Тъпо - това не е причина да му се сервира алкохол и да се оставя да се шматка по улиците след десет часа вечерта. Ще ти дам една причина да има вечерен час:

 

- една такава 12-14 годишна пикла, като лапне джама от това, че е помирисала 25 грама водка в някой клуб и като и отпорят после трътката големите лоши батковци - кой ще е виновен за това?! Тя ли? Ми тя няма капка акъл в кухата си лейка, за да стопли кое може и кое не. Батковците? Ми не мисля - лични карти ли да искаме?! Родителите й? Ми не - те си мислят, че детето им все пак е под надзора на хората в чийто ръце е клуба и те не биха допуснали да й се случи нещо. И какво? Виновни няма, трътката разпрана... Що? Щото лапето е било където не му е мястото да бъде. Да не говорим, че после тези батковци може и по съдилищата да ги повлекат, че и в пандиза да поседят заради такова пишлеме... Свобода на личността - хубаво, но като му дойде времето - като стане самостоятелна тази личност и започне да носи сама пълната отговорност за деянията си. Щото и друг пример мога да ти дам - някой петнайсе годишен тъпанар, пил две бири и половина - отива и претрепва някой... после ще го пратят само в Поправителен дом, щото е непълнолетен... нали? Е като е така - като е непълнолетен, няма място там където е за пълнолетни - след десет часа да си ходи вкъщи при мама и тате.

 

А за личния избор... тоя избор, както всеки избор се базира на някакъв опит - тия тринайсет годишни деца какъв опит имат?! На каква база правят избора си? На никаква - техния избор е всичко друго, но не и личен. Водят се по какви ли не акъли и реклами, просто защото нямат собствен опит, на чиято база да претеглят нещата... Така че... докато натрупат такъв опит - в къщи след двадесет и два часа...

Link to comment
Share on other sites

Ако преди 30 години са се учили да пият и да ходят по купони на 17-18 години, сега това става на 13, освен ако не си пълен задръстеняк или просто си извадил късмета да си в по-свестна компания ...

 

Момче, аз пък ще ти кажа, че задръстеняци са тези, които се наливат и пропушват като непълнолетни са задръстеняците. Мислиш ли, че мен не са ми викали: "Ай пий ве!", "Дай да ти дадем една цигара"! Аз съм им казвал: "Не пуша и не пия и това е моя избор!" И не го правя, защото аз не съм от стадото, не следвам стадните инстинкти! Когато половината от класа ми, когато бяхме в 8-9ти клас се научиха през една ваканция да пушат. Аз не бях от тях.

 

Не че не съм пробвал, но това е друга история.

 

Както Zingam каза, здрава държава се прави от здрави хора, какви ти здрави хора бе? Да не гледат направо към децата и тийновете, ами да погледнат ония дето ги възпитават. На тях прехвърлям цялата вина, защото съм сигурен - на 16 години съм - че положението далеч нямаше да е такова ако ония си бяха мръднали мозъците да решат аджеба кое е хубаво за детето, а не кое ще му напрай кефа че да не го мислят и те ...

 

Кои са тия другите, момченце? Майка ти и баща ти са тия другите! Не мен са ми казали: "не е хубаво да се пуши и пие" и сам съм решил да не го правя. Друг е въпросът пък, че братовчедите от малки ги учеха да пият бира. Пък са и много забавни. Ходихме на братовчеда на посещение в казармата с баща ми и майка ми. По едно време те си тръгнаха, той извади цигарата. От тях се крие, от мене не се крие, но такъв ми идеше да му обруля - келеш, но негов си избор.

 

Може някоя ден да схванеш, че и здравите хора и здравата държава не са даденост, а се изграждат много поколения наред. Такива изцепки 12-13 годишни пияни по заведения на Запад няма да видиш. Нито пък ще ги видиш в 10-11 часа по улиците, както онази вечер гледах, дори 16-17 годишни не се шматкат сами там по това време. И не съм чувал да имат вечерен час.

 

Veseo

 

Не. Не трябва, или поне аз не искам да има, тъй като е нарушаване на свободата на личността.

 

:) Не може да се говори за личност, за някой който е на 12-13 години! Това е човече в развитие на път някои ден да стане личност. Ама личност на тази възраст той не е.

 

Който смята за яко да се натряска като казак на 14 години с нищо не можеш да му го налееш. Личен избор.

 

Хубавият здрав бой налива всякакъв акъл! Но аз съм против този начин на наливане на акъл, защото пък той има други последствия, например може да доведе до набиване на страх и комплекси. Така се възпитават роби, а не хора.

Link to comment
Share on other sites

Както Zingam каза, здрава държава се прави от здрави хора, какви ти здрави хора бе? Да не гледат направо към децата и тийновете, ами да погледнат ония дето ги възпитават. На тях прехвърлям цялата вина, защото съм сигурен - на 16 години съм - че положението далеч нямаше да е такова ако ония си бяха мръднали мозъците да решат аджеба кое е хубаво за детето, а не кое ще му напрай кефа че да не го мислят и те ...

 

 

Брей, на 16 години вече станахте "личности" с личен избор... Докато живееш под покрива на мама и тате, личния ти избор можеш да го търсиш само в училище от кой час да избягаш. Тея дето ги възпитават децата добре ги възпитават, обаче като се съберат една компания и някой каже айде да се наливаме с алкохол, едва ли някой ще каже, оо мен майка и татко са ми казвали да не пия и се прибира вкъщи. Всичко се гледа от по-големите - цигари, треви, алкохол. Трябват мерки, мерки трябват! :pirate

Link to comment
Share on other sites

no need от вечерен час ... или ако има да е до 14

гррр

аз като бях на 13-14 на всякъде си ходихме , никъде проблеми не ти правиха , стана тва в индиго и айди 6 месеца без диско :angry1

 

сега е същото с ония двете дето ги избиха ... да се чудим как да вкараме хората от компанията дето нямат още 18 :angry1

е вкарваме ги някак си , ама тва е супер тъпо

Link to comment
Share on other sites

Аз премислих. Вече съм на мнение, че не трябва да има вечерен час и по никакъв начин не трябва да се стремим да спрем еволюцията. Дарвин добре го е казал.

Link to comment
Share on other sites

Така погледнато - като естествен отбор - си прав... има пойнт в твоето изказване. Малко е брутално за моя вкус, но пък аз одавна съм на мнение, че трябва да премахнем всички предупредителни табели и надписи - така глупостта ще си отмре от самосебе си по пътя на естествения отбор :) Защо да не развием идеята още по-нататък...

Link to comment
Share on other sites

Естественият подбор няма да остави българите дори в аналите на историята. Всичко дето хората са го постигнали е напук на естествения подбор, чрез онуй дето май се наричаше селекция, но биологията ми е далечна наука, поне на 12 години отдалечена.

 

Съществува и следния вариант. Всички като навършат 5 години влизат в пансиони :) обучават ги с военна дисциплина, докато станат на 21 и няма мама и няма тате. През това време ги селектират, според способностите им и биват обучавани и насочвани към дейности, за които са най-подходящи. И т.н. нямам намерение тук да доописвам идеята на книгата за Утопичното общество на Зингам за хората-мравки.

Link to comment
Share on other sites

Не. Не трябва, или поне аз не искам да има, тъй като е нарушаване на свободата на личността. Дайте в комунизма да се върнем - косата трябва да е точно еди-колко си см., нямаш право да работиш другаде, освен където Партията ти каже и т.н. Който има мозък може да се контролира. Който смята за яко да се натряска като казак на 14 години с нищо не можеш да му го налееш. Личен избор.

 

твойто е анархизъм... ест че непълнолетните ще си седят вкъщи, няма да ходя на дискотека и да гледам набор '92 как седи до 4-5 сутринта да пие и друса и после да повръщат кат натровени, що за хора ще стане от тях?!?Що за възпитание са им дали родителите им!?!?! Срам и Позор :confused

Link to comment
Share on other sites

Говориш за Воленюген може би?

 

 

 

DrEvil, ти си 40 годишен тинейджър, дори да не си 40 годишен, все едно. Какъв ти Воленюгенд (сбъркал си писането - Volenjugend)? Тези boyscout простотии да не са по-различни? Да не би американските ученичета във великата демокрация да не им промиват мозъците, като ги насилват да учат религии, за да слушкат и още по-зле да дават клетви за вярност пред знамето на червено-белите райенца със звездичките, да им обясняват от малки, колко лоши са червените страшни комунисти и тия дето, казват лоши думички срещу евреите, да не говорим лудостите за извънземни и летящи чинии.

 

Какво сте го налапали тоя Волен, все едно е някой Слави Трофонов, голямата звезда. Изчистете си малко мозъците от тая еврейска пропаганда, дето само ви плаши с тоя нацизъм. Какво сте засънували тия начупени кръстове, не разбирам! Да не говорим, че Волен далеч, далеч не може да се мери с Фюрерчето.

 

И още нещо нито Волен нито дори Хитлер са бащите на този тип идеи за такъв вид общества. Специално за расовите теории и това, че славяните и другите, които не са от бялата раса са низши същества, съм го чел в книга, писана, не от какъв да е, а от АМЕРИКАНЕЦ, доста преди Хитлер да се прочуе изобщо. Същите неща, които ги преписват на Хитлер!!!

Link to comment
Share on other sites

Опасно ли е да се разхождат 15-16-годишни по улиците през нощта?

Според мен е опасно. По пътя на логиката ми се струва, че би следвало да има вечерен час за тях, за да се предотвратят инциденти. Нещо като предпазна мярка.

Link to comment
Share on other sites

Трябва ли непълнолетните да имат нощен час?

Да се изразя с две думи: Да, трябва.

 

Кой се напил, кой се няпушил, после родителите трябва да отнасят глобите...

Link to comment
Share on other sites

Хората си намират начини. Пък на човек ако не му пука за самия себе си, на кой друг да му пука? Аз съм непълнолетен и случаите, в който се разминавам с патрулни полицаи без дори да ме погледнат са десетки. След вечерния час. И всеки си прави избора. Като знаеш, че можеш да бъдеш хванат и пребит като куче без наоколо да има кьорав полицай, си решавай. Ако искаш, ходи скитай по улиците и кръчмите посряд нощ...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...