Jump to content
BulForum.com

Захранване на Апартамент


Recommended Posts

Здравейте,

Сиутацията е следната. 

Миналата година успях да увелича мощностите за апартамента и гаража. 

1. Апартамент 24 Киловата трифазен.

2. Гараж 11 Киловата трифазен.

 

Апартамента е на 2 нива, и на всяко ниво има отделно ел. табло. Затова говорих с изпълнителя на ремонта, да прокарат отделни захранващи проводници за двете табла на апартамента, като това на ниво 2 идеята е да се свърже към табвото на гаража, като така ще разполагам с по-голяма мощност в апартамента. 

Дотук добре. Изпълнителите обаче, прокараха един 5х10кв.мм. кабел за тааблото на ниво две, което за мен е ок, защото е с двойна изолация.

За таблото на ниво 1 обаче прокараха два ПВ-А2 кабела, които са с единична изолация, като идеята им е те да се добавят към мостовия 3х10кв.мм., който към момента е свързан към таблото на ниво 1. Технически това е ОК, защото за трифазна инсталация трябват 5 проводника. 

Това което ме притеснява обаче, е че този ПВ-А2 кабел се води инсталационен и се препоръчва за работа в ел.табла и в ситуации, когато се използват гофрирани тръби. И реално се получава, че кабелите за две от фазите на новото трифазно захранване на ще са през този ПВ-А2 кабел с единична изолация, а през него ще се получава двойно по-голяма мощност отколкото на горното табло. И не е ли малко странно, всички кабели вътре в апартамента да са с двойна изолация, а точно захранващия, да е с единична?

 

Какво е мнението ви по въпроса? 

20240111_131548.jpg

Ето така изглежда мястото, през което се прекарва това захранване. 

Строителят е обособил една колона от гипс-картон, където минават захранващите кабели, заедно със слаботоковите кабели в гофрираните тръби. 

Останалите захранващи кабели са мостови с двойна изолация.

20240111_132420.jpg

Препорачително ли е да се използва ПВ-А2 кабел в такава ситуация?

20240111_132434.jpg

Link to comment
Share on other sites

Нямаш никакъв проблем с ПВА-то. Дори единична изолация, той е класифициран до 750V. Много често се използва за магистрални захранвания на апартаменти в кооперации. Имай предвид, че мостовия е също до 750V и не е кой знае колко по-добър от ПВА2. Даже ПВА2 носи на повече ток от мостов със същото сечение. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Аз само да питам.... 35Квт за един апартамент с грараж.... Абе седя и си мисля, пък се усещам, че само седя... Освен ако в този апартамент няма да се инсталира някоя БТЦ ферма... Абе всъщност как точно ще ги натоварите бе, Хора?! Нали, в смисъл. Докато аз държах складово пространство и сервиз за ремонти на професионална кухнеска техника. Пиково успявах да ги докарвам по около 30Квт за съвсем кратко време. Но за жилищно помещение ми идва малко преко разбиранията ми. Нали, четя тук за някакви притеснения за изолацията, и някак умът ми не побира как точно в един апартамент ще се натовари инсталацията с 30 и нагоре Квт в продължение на няколко часа.

Link to comment
Share on other sites

Няма шанс по принцип… освен ако не гледа тревица…:lol:

Но човека явно мисли за зарядна станция за ел. автомобил в гаража… та за това тези киловати долу…

Ама пък 24 kW трифазно си е половин фабрика, даже цяла. Аз примерно захранвам две къщи, да къщи, с монофазна партида от 12kW… Временния максимум, който е постиган е 9,9 kW.

Та тия трифазни 24… не знам…

Link to comment
Share on other sites

Ами то и аз не знам... Ама наистина се почувствах тъпо, та за това попитах.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Mockingbird said:

Ама пък 24 kW трифазно си е половин фабрика, даже цяла. Аз примерно захранвам две къщи, да къщи, с монофазна партида от 12kW… Временния максимум, който е постиган е 9,9 kW.

Та тия трифазни 24… не знам…

Чета ви сметките, на теория съм съгласен, практиката при мен показва обратното, даже почвам да се чудя дали няма нещо сбъркано при мен в инсталацията. 
Къщата стандартно 12 KW, монофазна партида, термопомпа, 2 бойлера, 2 печки, 2 сушилни, 2 съдомиялни, 2 керамични плота с котлони, 2 перални  и осветление. Често пада главния предпазител, та постоянно се съобразяваме какво, кога да пускаме. 

Link to comment
Share on other sites

Галински, за чудене е… но така си е решил, така да бъде…

 

При мен е следното:

Два бойлера

Два климатика

Три фурни

Два готварски четиризонови плота

Два електрически отоплителни конвектора

Три хладилника

Една сушилня с термопомпа

Две перални

Без да броя останалите глупости.. Никога не е падал предпазител….

И никой не се е чудил кое и кога да включи. Бойлерите (1,5kW + 2,5kW) са нон стоп включени, както и климатиците плюс единия конвектор (2kW). Другото е както се наложи….

Колко ти е главния?

Edited by Mockingbird
Link to comment
Share on other sites

Вкъщи сме с 4 климатика, 2 бойлера, хладилници, фризери, печки, както всички знаем жените са способни да ползват всички уреди наведнъж. До момента не ми е падал предпазител заради претоварване. В електромерното табло е 63 ампера, а първият в ел. таблото е 50.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, XMD said:

Може ли да го обясниш като за лаик :)  КЕ ????

Коефициент на едновременност.  Определя колко мощност ще включиш по едно и също време. Обикновено за домашните абонати е около 0,5 - 0,6. Т. е. 12kW x 0,5 = 6 kW. 

Link to comment
Share on other sites

Ясно, благодаря за обяснението.
Та пак се връщаме на въпроса за теория и практика, идентично оборудване при еднакви партиди, моята не се справя.

Може би щото съм на село и да има някакви отклонения….

Edited by XMD
Link to comment
Share on other sites

Едва ли е проблем в това че си на село. Аз също съм на село, с редовни проблеми в локалния траф и проблеми с прекъсвания. По-скоро в някакъв момент имате по-дълго време включени големи мощности и термичната защита на предпазителя не издържа. Т. е. вероятно не достигаш или не преминаваш лимита на тези 12 kW, а самия предпазител не може да ги понесе. Не е лоша идея да си направиш измерване колко и как консумираш, за да се изясни повече картинката и да намерим начин да се избегнат тези blackout-ти.

Освен това нека имаме предвид, че дори и автоматичен предпазител, след 8-10 изключвания е по-безопасно и необходимо да се подмени. Това за хубавите марки. За китайци и друга сган, след 2-3 изключвания. Даже бих го заменил веднага след като установя, че е боклук. На електромера обаче, където само ЕВН пипа, трябва да имаш познат на терен, който да се навие да подмени техния боклук с хубав такъв. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...