Jump to content
BulForum.com

Баня - цени лепене на плочки :) ?

Recommended Posts

Здравейте,предстои ми да правя една баня(ново строителство). Някой наскоро ако е правил баня каква цена върви в момента кв.м., говорим за нормален размер плочки. Евентулано някакъв ориентир колко излиза една баня като цена труд "от-до",говорим с накачването на уреди - цялостно довършване. Банята е нормален размер 3.5 кв.м.,че тука ми искат една цена за труд,която ми се вижда малко височка, но да не се окаже че просто не съм "в час" :).

В момента поради тоталната липса на работна ръка цените са високи. За лепене много трудно бих дал повече от 20-25 на квадрат, но цената може да стигне и 35 - майстори с претенции всякакви. Да ми монтират уредите за мен е срамно, освен ако не става въпрос за вана. ВиК също правя сам, но това не го може всеки и там вече зависи от много фактори какъв ще е пазарлъка. Да се остойности баня е толкова относително, че няма накъде. Разликите в различни ситуации може да са в пъти. 

То ясно,че е на договорка,ама все пак трябва да знам ориентир колко е актулано в момента :). Така де в момента ми искат 40лв на кв.м(плочките са ми на половината от това :) ) и около 500лв. за "накичване" на останалите уреди...така де 1500лв за труд на всичко.

@RaptoR уредите са си стандартни,шкафчета,бойлер,прагче, 1-2 сифона...нищо нестандартно

Престарал се е с цената. 

Най-добрият вариант е да разпиташ близки, познати. Все ще има някой читав, който работи на нормални цени.

Аз миналото лято плащах около 20 лв/кв.м за лепене.

41 minutes ago, Danzki said:

Аз миналото лято плащах около 20 лв/кв.м за лепене.

Така беше тогава и пак добре си минал. Цената вече все повече отива на 25. И точно както каза - познати майстори, с които е работено и т.н. Цена 20 е супер, но само твой човек ще ти я даде. Над 25 вече е нахалитетство. На мен на 35 ми работи човек перфекционист, който преди да лепи прави изравнителна замазка. След него микрон криво няма. Но това е ако се прави нещо много специално и ако имате крива и неподготвена основа. А 40 някой ако ми каже вече споменах - с шутове навън. Подобни нестандартни цени се пазарят само когато се работи с материал 100-200+ лева квадрата и майсторът а счупи/повреди плоча я плаща.

Наистина имах късмет с майсторите.

Намерих ги съвсем случайно от познати. Даже като си оправяхме сметките с едното момче ми стана съвестно, че ми иска наистина малко пари, особено като знам какво му се наложи да прави.

Пп от сега ги уговарям за април месец. :D

2000 всичко труд с ВиК, то беше 700 защото 2 дни работиха, беше по-сложно, окачен таван, монтаж на чиния, стъклен параван, лунички, мивка, нова ел инсталация, това преди година и малко.

Така да напиша малко цени и аз за да ориентирам малко как вървят нещата:

Цените на цялостно правене на баня нормален размер(плочки,преместване на сифон,слагане на 1-2 контакта,закачане на всички уреди,нищо екзотично,абе влизаш и се къпеш :) ) тръгват от 1200 и стигат до 1700лв(това от 3-4 оферти на препоръчани майстори).Цена на квадрат тръгват от 30 и стигат до 40+ лв,така де към днешна дата 40лв./кв.м е що годе май нормално :-) . Доколкото разпитах разни познати, цените са нормални,отделно чакане поне месец да се освободят.....явно положението е много търсене,малко предлагане :). Та общо взето си изясних цените и положението е като видео картите за копане в момента,малко предлагане на високи цени :)

В момента в Пловдив просто няма човек, който да не е напълно гъзорък и да ти налепи баня за по-малко от 30лв/м2. Т.е. за една средно голяма баня 2,5 х 2,5 метра само лепенето ти е 700лв. И това, естествено е при относително правилна форма. Ако има кривки и чупки- цената е още нагоре. От там нататък ВиК, електро, таван,  накичването на кенефи, мивки и тн, всичко е башка. Така че цените, който е написал колегата по-горе са реални. Абсолютна лудост е, но за съжаление това е реалността в момента. Хора за строителство все повече вече няма. От малкото, които се занимават 2/3 са абсолютни некадърници. Останалите, които горе-долу става нещо от тях- естествено взимат скъпо.

Казвам го, защото имам преки наблюдения: брат ми е съсобственик на малък строителен бизнес от 2002-ра година. Имаха през годините и силни и по-слаби моменти, но последните 1-2 години направо му се реве вече и мисли да се отказва. Сутрин излиза в 7, вечер до 9. Много от нещата му се налага да върши сам, защото няма кой. И не е въпрос до пари. Просто няма кой... 

Така че ако колегата е намерил за 1200 да го направят- да се съгласява, защото в близко и средносрочно бъдеще по-евтино няма да стане. 

ами такова е положението,та точно днеска на 1200 лв си стиснахме ръцете :).....реалността е таква в Пловдив,колкото и на мен да не ми се вярваше :)

Луди хора, ей!

Какво толкова сложно има не мога да разбера, че човек да не може да се справи и сам? Инструменти под наем ли няма или дребните такива струват теглото си в злато?

Когато купувахме апартамента преди 4-5 години, най-ниската оферта за ремонта му беше 12к (някои подове, баня, шпакловки, боя, малко електро, възстановяване на перално и дрешник, комшията Пенчев знае какво имам предвид и още няколко дреболии). Нали, само за ремонта беше тази цифра. След като поредният самоповярвал си ма'стор си тръгна, запретнах ръкави, отебах работата си за 25 дена и си свърших всичко сам (е, питах и тубата за подовете, че не ми се беше случвало да правя). Та ми излезе четири и шестотин всичко, заедно с обзавеждането на хола (с жена ми си падаме по минимализъма), осветление, дискретно мрежово окабеляване и по-голямата част от мебелирането на кухнята, че повечето неща си ги направих сам по мой проект. И тук изобщо не става въпрос за компромиси с качеството на материалите или пилене заради бюджет. Просто тази цифра излезе на края, че купувах всичко с фактури и от сметката на фирмата, та като дръпнах чертата на края...

On 2/12/2021 at 9:09 AM, deus_pld said:

В момента в Пловдив просто няма човек, който да не е напълно гъзорък и да ти налепи баня за по-малко от 30лв/м2.

Недей да си толкова сигурен, мили мой ;)
Но както казах още в началото трудно става и с връзки и познати. 

On 2/12/2021 at 11:11 AM, gadniqt said:

реалността е таква в Пловдив,колкото и на мен да не ми се вярваше :)

В Пловдив е точно и като на село. Смях в залата. Ела да видиш в София кво става! Както казваше Лафазана в един от скечовете в Улицата "КАТО ХАЛИ СА СА РАЗФУЧАЛИ!!!"

• 2 months later...

On 2/6/2021 at 6:19 PM, gadniqt said:

То ясно,че е на договорка,ама все пак трябва да знам ориентир колко е актулано в момента :). Така де в момента ми искат 40лв на кв.м(плочките са ми на половината от това :) ) и около 500лв. за "накичване" на останалите уреди...така де 1500лв за труд на всичко.

@RaptoR уредите са си стандартни,шкафчета,бойлер,прагче, 1-2 сифона...нищо нестандартно

Цената която ви е дал майстора за труд би била нормална ако включва труд и материали. Ако е цена само за труд, тя е доста по-висока от средната.

• 1 year later...

Здрвейте! Моля за мнение предимно от изпълнители. Направено ми е подово покритие на баня от гранитогрес. След свършване на работата "майсторът" към обявената цена за лепене на кв. м. ми калкулира допълнително цена труд за рязане на плочките и за фугиране! Това правилно ли е? И общото определение лепене (редене) на плочки какви видове дейности и операции включва? Благодаря ви!

Натикал ти го е! Като кажем, че ще редим баня, то е пределно ясно, че не само разне, но и фугиране ще има! Цената ако си я пазарил на квадрат - да си я е вкарал! Той много добре знае, мръсника!!! Побеснявам, защото и на мен сега хора, които са яли хляб от ръката ми ми се лигавят - искат ми ПЕТДЕСЕТ лева на квадрат за лепене върху перфектна замазка с 4 ъгъла?!?!?!? За труд! Е па не мое ли ме фанете за шнура!!! И вика чакай да калкулирам редене, фугиране, первази... Айде первазите и преди бяха на метър ама... Не е за приказване - НЯМА работна ръка и всички са на зор, плащат каквото им поискат, особено като не познават строителството в детайли... 

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...