Jump to content
BulForum.com

VR Headsets


Recommended Posts

Все още са много малко имащите удоволствието да ползват тази техника, но нека започнем коментарите отрано. За начало да погледнем към най-доброто на пазара:

VALVE INDEX

HTC VIVE PRO Premium VR Headset with SteamVR

Oculus Quest 2 256GB

HP Reverb G2 Virtual Reality Headset

 

На СОНИ продукта не го слагам, защото вероятно е само за идиотската им конзола. 

Цените както се вижда са страшни. Все пак ако някой има информация нека споделя. Най-вече тези, които имат допир от първа ръка. 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 50
  • Created
  • Last Reply

На Сони продуктът е само за конзолата, но е 300-400лв и е идеален вариант да се пробва технологията. Все пак ВР не е за всеки, защото може да ти стане лошо. И то не трудно, в зависимост от играта, която играеш. Показвах PSVR-а на един приятел, като му пуснах една игра, в която си в един mech и бягаш от една база, докато скачаш по едни астероиди. Преживяването е толкова вглъбяващо, че мозъкът ти се бърка от постоянното скачане, докато иначе тялото ти е статично и ти става лошо, като в движещ се автомобил. Много неприятно за хора, на които лесно им става лошо в кола. Дори и за такива, на които не им става лошо е неприятно докато се "обучиш".

 

За мен VR преживяването е уникално. Толкова впечатляващо нещо не съм виждал от времето на първите графични ускорители, а съм пробвал само PSVR, който изобщо не блести с графика, именно заради производителността на конзолата. Контролерите също не са на нивото на тези на останалите производители.

 

Начинът, по който картината е обвързана и с триизмерността на звука е просто впечатляващ. Препоръчвам на всеки да пробва поне веднъж, преди да се отрече от технологията.

 

Каските. в които се вкарват телефоните, дават някаква представа, но само за картината и показват едва 25% от цялото изживяване.

Link to comment
Share on other sites

И като е само за тъпата конзола аз как да пробвам преживяването? Да си купя и конзола за 800 лева + 400 за него? По-добре да взема Окулуса. Като го похвали Момчил евентуално. Другите са страшни пари. Интересно се говори, че на НР продукта е с най-висока резолюция до момента... НТС не знам защо е безбожни пари. За VALVE нищо не знам... 

Който каквото ще да отрича, бъдещето е ясно. Вече ще трябва стая за компютър...  

Link to comment
Share on other sites

Все можеш да намериш от някъде един PS4 с каска да го пробваш. Особено сега, когато цените са ниски. :) Окулуса на тая видеокарта дето я имаш няма да стане. Недей да гледаш резолюцията.

 

Проблемът е, че игрите трябва да рендират 2 изображения (по едно за всяко око) с резолюцията на всеки един от двата екрана и да не падат по 120ФПС или колкото там са им заложени.

Ако ВРът пада често под заложените херци на екраните (90, 120 или колкото там), резултатът не е като при нормалните игри - раздразнение. Резултатът е изкарване от вглъбяването, нарушаване на реалността и гадене, защото към горният проблем с движението, добави и прекъсването, с което мозъкът ти по никакъв начин не е свикнал да се справя. Отвратително. Главно цената е причината технологията да не е разпространена в момента. Цената и липсата на добри заглавия. 90% са разни игри, които са по-скоро tech demo-та. Имаш един Borderlands 2, Skyrim VR, SW: Squadrons, HL: Alyx, No Man's Sky и това е общо взето. И въпреки изброените да са напълно достатъчни и да оправдават покупката на каската, всичко друго е малки игрички, които се борят за внимание, но просто нямат бюджета, за да успеят. Дори и да имат добър, забавен геймплей, като Super Hot и Beat Saber, си остават просто малки парти игрички.

 

Разработчикът, който по мое наблюдение влага най-много в големи VR заглавия, е именно Сони, защото искат да вадят ексклузиви за собственият си PSVR. Дори и конзолата да не може да се справя, те просто успяват да намират начин някак.  Wipeout Omega Collection е уникално изживяване. Чувството за големината на кораба, чувството за скорост докато се състезаваш, изпаренията от двигателя на корабите, които са пред теб.

Ace Combat с нейните 3-4 мисии,  но пак....

 

 

 

 

Говореше се, че  мисиите ще се появят и в PC версията, но нямам идея дали това се осъществи.


За PC има това:

 

 

 

Предизвикателствата пред създателите на VR игри сравнено със стандартните игри са много повече, отколкото предполагаме.

Например височината на камерата. При игра на нормален монитор, няма значение. Поглеждаш надолу и не обръщаш внимание. При VR обаче, височината е важна, защото ако играеш изправен в реалния живот и камерата в играта е прекалено ниско до земята, ще се чувстваш странно, защото реално тялото ти знае на каква височина горе долу се намира главата ти сравнено с пода. Същото е и с ръцете. В един момент очакваш да се появят ръце, когато се протегнеш, но те или са на друго място в играта, от това, на което са реално в пространството, или изобщо не са там.

 

Сони са решили проблема в някои от собствените си игри като са визуализирали контролера. Така ръцете ги няма, но визуализирания контролер в играта ти дава връзка с реалното пространство, в което се намираш ти. Мърдаш физическия контролер с ръцете си и той по същия начин се мърда в играта. Трябва да се поддържа връзката с обкръжението, защото ако тази връзка изчезне, изчезва реализмът на ВР изживяването и става просто една картина. ВР не е само 3Д картината в каската.

 

Отнесох се....

Link to comment
Share on other sites

Много добре знам, че настоящите ни карти не поддържат тия техники. Както и добре знам, че сме много далече от купуването на такива. Не пречи обаче да си говорим за тях, особено тези, които имат поглед отблизо. За тебе е ясно - рекламно лице на Сони си. С тоя лаф "те просто успяват да намират начин някак" изпотроши порцелана... :laughing1: 

Link to comment
Share on other sites

Имам PS VR-а а брат ми е с Valve Index - разликата е огромна

При PS–а нямаше "wow" ефект, поне при мен. Заради това и основно събира прах в шкафчето. А като сложих Index-а за първи път, наистина ахнах. Много по-потапящ е, това, че ти следи тялото и движенията с джойстиците и камерите също помага за ефекта. Index-а успява да ме стресне, че ще падна, докато се разглеждам къде съм. Презареждане на оръжия, хващане на предмети и т.н са малко странни в началото, но лично мен много ме радват, като добавен елемент. 

Oculus-а изглежда обещаващ, особено с тази цена, и свободата да не си вързан за компа. 

 

Да добавя и аз един готин трейлър :

Medal of Honor: Above and Beyond - Multiplayer Trailer - YouTube

Link to comment
Share on other sites

Не се и съмнявам, че VALVE не могат се изложи тука... Окулуса ще чакам Мегамисира да разкаже и той. Ский го как се е покрил, ся сигурно рънчи... :laughing1:

И цената на Индекс е, нейното име е...? 

Link to comment
Share on other sites

 

15 hours ago, RaptoR said:

Аз мисля да отворим една тема кое е най-доброто от тия, че да си знаем отрано като можем си ги позволи кво да купуваме... И ако ми остане време по-късно днес ще я направя... 

Трябва да има проверка преди да се продават тия неща - не може на мисир да го дадеш тва... :laughing1:

ЕДИТ: Това $300 ли е? 

 

Да, Мисире, това е 64GB модел за $300. Не ми се взимаше по-скъпия модел, защото основно смятам да го ползвам с РС-то и едва ли ще ми трябва по-голяма памет от 64GB. И първите впечатления наиситна са много добри. Има кусури разбира се, но изобщо не може да се сравнява с PS VR (която също имам от бая време). PS VR в сравнение с Oculus Quest 2 е като някаква недодялана изработка в час по трудово обучение. Изобщо не могат да се сравняват нещата. Според мен Valve Index е една идея по-добра система, но с цена три пъти по-висока, айде мерси. За точно същата цена на Valve Index човек може да си вземе Oculus Quest 2 плюс Nvidia RTX 3080. Индекса има по-високи херци, но пък Окюлуса е с по-добра резолюция и най-важното е безжичен плюс това не изисква да си дупчеш стените и да закачаш разни сензори. Просто Valve ако искат да направят нещо от тук нататък ще трябва сериозно да смъкнат цената на Индекса.

Значи първия голям кусур е, че изисква задължително сураттефтерски акаунт. Вторият сериозен недостатък е, че не върви с всякакви кабели за връзка към РС-то. Аз си поръчах оригиналния така или иначе (който струва майка си и баща си), но има и други евтини алтернативи. За безжичната връзка с РС обаче трябва да се вземе платения ап от Oculus - Virtual Desktop. Другото, което е кофти, че звука е доста мижав и май най-добре ще е да се ползва с хубави слушалки. Сложили са едни мижави говорителчета в пластмасовата част на превръзката за главата.

Още нещо тарикатско е, че се предлагат диоптърни лещи, които аз веднага си поръчах и сложих, защото носенето на каската с очила е тъпо, макар и да има стандартно някаква пластмасова джаджа, която уж да дава повече пространство. Най-великата функция е т.нар. Guardian - очертаваш си виртуална граница на пространството, в което можеш да се движиш без препятствия и в момента, в който го наближиш, първо във виртуалната среда се показва една мрежа, а ако пробиеш невидимата преграда вече каската ти показва реалната среда и даже е доста фън човек да си прави експерименти с тази наистина изключително полезна функция. Контролерите също са много интуитивни и софтуера показва добра визуализация на движението на пръстите и ръцете. При Индекса нещата са една идея по-добри, но с тази тройна цена наистина не виждам никакъв смисъл.

Link to comment
Share on other sites

Откога пък акаунт във ФБ е недостатък? Не че нямам около 40, просто питам... :laughing1:
Добре де, той с някакъв стандартен кабел не идва ли??? Тва вони на ябълкови шитни... 
Относно звука как може да се придобие обемност с каквито и да е слушалки? Не трябва ли да се ползва външна система Х+1?
Това с грида го видях, то май основна функция е да не се праснеш някъде... Казвам ви аз - скоро за РС ще си иска стая. :laughing1:

Link to comment
Share on other sites

Идва с едно късо кабелче за зареждане на батерията само. Кабел по принцип не ти трябва, защото както вече казах, Virtual Desktop прави безжичната връзка между РС-то и каската. Оригиналният кабел е по принцип добра опция, ако човек смята да играе или гледа филми с часове - все пак батерията на каската не държи много.

Link to comment
Share on other sites

Моите 5 стинки по темата.

Имам Oculus Quest от лятото насам и съм повече от очарован. Наистина няма нищо общо с PSVR или пък други подобни VR каски с място за телефон отпред :moon:. При мен все още не иска задължително логване с фейсбук акаунт, въпреки че 2021 разбрах, че ще го въведат. Политика на Oculus - компания, която се държи от ЛицетоКнига, кво да се прави.

Батерията държи към 3-4 часа в зависимост от това какво се играе. Звукът е повече от приличен. Пробвал съм със слушалки - нормални и тип безжични тапи и не ме кефи. За разлика от втория Oculus, първият идва с 2 метра кабел, който е ОК за игра (ако искаш да се вържеш към компа), но аз взех допълнителен 3 метра, за да е още по-удобно. @Godfather, на някои игри задължително ти трябва кабел, защото при мен имаше проблеми с разпознаването на контролерите, пример - The Walking Dead - Saints and Sinners, Super Hot, Rush и т.н. Иначе virtual desktop си е must, ако искаш да цъкаш безжично от компа. Тествал съм и двата варианта и не усетих лаг или накъсване, но е препоръчително да сте вързани по 5GHz мрежа.

Относно батерията, за мен повече от два-три часа и ми се изморяват очите, така че е ОК. Иначе винаги може да се направи мод и да се хване една power bank-a отзад със свински опашки или велкро. Тествал съм - работи. :moon:

Ако каската е закачена към type-c порт на лаптопа/картата (не работи към дъното поне при мен), то автоматично се зарежда.

Има опция да се вземат и VR Touch Controller Straps и да си направиш контролерите като на Индекса :). Аз го тествах това - ОК е. Препоръчвам и Hard EVA Travel Storage Bag Carrying Case Box for Oculus Quest.

Туй то. В момента най-доброто, което може да се вземе от пазара е Oculus Quest 2, но не препоръчвам да се купува от България и единствения вносител vrstore.bg, защото са големи дебили и лъжат за наличностите. Пролетта ме въртяха над месец само с обещания. Отделно, че слагат големи надценки. Моят VR го взех от amazon.de за 830 лева, а при тях беше на 1000, въпреки че го нямаха наличен.

Link to comment
Share on other sites

Абсолютно! Няма две мнения по въпроса, в момента за тази цена просто не виждам каквато и да е по-добра алтернатива. Това е системата, която максимално се доближава до Valve Index, а очевидно цената е дори повече от три пъти по-ниска, което изобщо не може да оставя никакви колебания по въпроса. Иначе относно модовете е очевидно, че sky is the limit. Въпросът за мобилността и изждръжливостта на батерии лесно се решава с един сериозен пак препасан на кръста (като тези, които използват видеооператорите) и кабелче към каската. Така може да се направи мод, с който да се кара на батерии вероятно докато ти омекнат краката. :lol::rofl:

Изобщо възможности всякакви. Аз още не съм почнал да играя сериозните игри, защото все още свиквам с контролерите и други дреболии, пък и си чакам кабела, който трябва да пристигне в началото на следвщата седмица. Та тепърва се очертава лудницата.

 

ПП. Аз определено препоръчвам да се ползват слушалки, защото иначе звука лети навсякъде (жената щеше да ме изгони, когато почнах някаква пуканица). Просто не върви, особено вечерно време или когато има други хора наоколо.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Godfather said:

ПП. Аз определено препоръчвам да се ползват слушалки, защото иначе звука лети навсякъде (жената щеше да ме изгони, когато почнах някаква пуканица). Просто не върви, особено вечерно време или когато има други хора наоколо.


Ако дъни из къщата да - вечер е лошо... 

Аз да кажем, че купя това, ми то нямам къде да се движа... Ще изпотроша половината къща :laughing1:

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, w00x said:

Повечето игри са направени да ги играеш, докато си седнал на стол.

Да, но истинското шоу е когато играта е 100% VR и трябва да се въртиш във всички посоки. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Ти и на седящите можеш да си се въртиш. Просто повечето са предвидени за игра без датчиците в стаята, тъй като повечето каски нямат такива.

Link to comment
Share on other sites

Два пъти назад споменах, че в бъдеще ще ни трябва стая за компютър и не знам за какви столове говори Ангел, но преди да сме почнали да изпадаме в такива ситуации:
 

 


бих желал да попитам има ли къде да ги тестваме тия хави, така щото да не се налага да правим после ремонт вкъщи? :laughing1:

Link to comment
Share on other sites

Мисир, вече обясних, че с правилната система това няма как да се случи - функцията Guardian на Oculus Quest 2 поне при мен работи безотказно до този момент. Иначе досега да съм излетял през прозореца, особено с игра като Half-Life: Alyx. :lol:

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, RaptoR said:

Два пъти назад споменах, че в бъдеще ще ни трябва стая за компютър и не знам за какви столове говори Ангел, но преди да сме почнали да изпадаме в такива ситуации:

 

Ако информацията ти не идваше само от гледане на клипчета с fail компилации в Интернет и добре четеше какво пише Ангел, щеше да разбереш за какви столове говори.

Link to comment
Share on other sites

Видене, не гледай тия клипове. Не всичко, което лети, се яде :)

 

Както адашът каза - може да се играе от седнало положение в повечето игри или на едно място прав, но така се губи ефектът от VR-a. Аз вкъщи си чертая един 3 на 3 guardian и шоуто започва. Това не ми попречи на 2 пъти да се ударя в билярдната маса по време на брутални масовки, докато играя Аликс :moon:

Link to comment
Share on other sites

Работата е там, че повечето игри се разработват за игра в седнало положение, за да стигнат по-голяма аудитория. Не всеки има възможност да играе прав и не всеки има възможност да си купи допълнителните кули, които те локализират.

Също така, ако седиш и подскачаш/клякаш 40 минути ще грохнеш. В седнало положение ще играеш повече.

 

Според мен също е по-яко да играеш прав в пространството, но реалността (no pun intended) е различна.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Sothbiss said:

Както адашът каза - може да се играе от седнало положение в повечето игри или на едно място прав, но така се губи ефектът от VR-a. Аз вкъщи си чертая един 3 на 3 guardian и шоуто започва. Това не ми попречи на 2 пъти да се ударя в билярдната маса по време на брутални масовки, докато играя Аликс :moon:


Баш де! За тва говорим! Адашът ти да казва каквото иска, при него голямата част е фира. Той се е прехласнал по Сони, вие ми казвате, че Сони е тамагочи - на кого мислиш вярвам? :laughing1:

Ако ще дремя на някакъв стол за чий чеп ми е тоя VR?!?!?! Ами че аз ще си играя по нормалния ред на компютъра и нема да се хАба и да си давам парите! Видях как се прави поле и за мен това е абсолютно задължително. Както е и сигурно, че или трябва да обезопасиш полето на 100% или със сигурност в един момент ще се праснеш някъде => иска си вече стая ако ще се играе КАКТО ТРЯБВА (5-ти път).  

Още 2007, когато за пръв път се размазахме на бокс с Wii в Амстердам осъзнах, че да хващаш хемороиди на един стол не е стока! Освен, че се потрошихме от смях след това трябваше да се къпем - турбо workout в комбинация с mega fun. Е те тва му е майката.
 

1 hour ago, w00x said:

Също така, ако седиш и подскачаш/клякаш 40 минути ще грохнеш. В седнало положение ще играеш повече.

 

 (no pun intended) 


That's the general idea!!! В седнало положение и сега си седя - не, мерси. 

Това отдолу признавам не знам каква метросексуална новост е, но като го напишеш ми се повръща по някаква причина. 

==============

 

ЕДИТ: И никой не каза в крайна сметка може ли да се тества това. Ангеле, ще ти идвам пак на гости май!!! Не ми се скатавай! :devil

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, RaptoR said:


Ако ще дремя на някакъв стол за чий чеп ми е тоя VR?!?!?! Ами че аз ще си играя по нормалния ред на компютъра и нема да се хАба и да си давам парите! Видях как се прави поле и за мен това е абсолютно задължително. Както е и сигурно, че или трябва да обезопасиш полето на 100% или със сигурност в един момент ще се праснеш някъде => иска си вече стая ако ще се играе КАКТО ТРЯБВА (5-ти път).  


Това отдолу признавам не знам каква метросексуална новост е, но като го напишеш ми се повръща по някаква причина. 

 

Ти за пореден път не си разбрал какво съм написал за PSVR-а.... отдавна вече не е забавно, но вече започна да става дразнещо.

 

Само първия въпрос показва, че нямаш абсолютно никаква идея за какво става въпрос.

Ти си направи и хамбар ако искаш. За 6-ти път ще ти кажа, че се броят на пръстите на ръката игрите/демотата, които изискват да си в движение, за да играеш. И в крайна сметка пак ще седиш на стол. В средата на хамбара за игра обаче, а не пред компютъра.

 

Новост? И това от човек с претенции, че знае Английски език по-добре от мен.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Значи за пореден път да потвърдя, че за мен точно Oculus Quest 2 е правилната VR система в момента, ако и да е на тия изедници от Сураттефтеря. Просто на тази цена и с този хардуер не виждам друга сериозна конкуренция за съжаление. :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...