Jump to content
BulForum.com

Проблем с конфигурирането на wifi bridge с DD-WRT


zynth

Recommended Posts

Здравейте!

 

Май май имам нужда от помощ :D:D:D

Реших да си extend-на мрежата вкъщи.

Флашнах с dd-wrt.v24-40559_NEWD-2_K3.x_mega-e900.bin Linksys E900 и започнах да си го конфигурирам, къде с клипове, където от знание (незнание).

За мое съжаление всеки път, когато аплайна настройките и/или рестартирам рутера, не мога по никакъв начин да влезна в админ панела.

Реално стигам до момента, я който 2рия рутер вече прихваща нета от главния, но се показва като друга мрежа, което пък не мога да настроя, защото не мога да влезна в админ панела

Пробвах и през cmd>IPConfig - адреса си е същия 192.168.1.1 - но не зарежда след рестартите (докато не забия фабрични отново)

Пробвах и да му сменя адреса (192.168.1.1 (5,7,9)) - без успех.

Грешката, която Chrome дава е, че рикуеста е отказан, поради промени в мрежата 0_о

 

И друг въпрос имам, може ли рутера, който ще е бриджнат да НЕ взима нета от главния рутер безжично, а да си ползва този от кабелчето, но пак да extend-ва мрежата на този на А1?

 

Някой да знае как да се справя или да му платя да ми го направи :D

 

Ползвам А1 и техния рутер не може да се конфигурира без да се чуя с кол центъра. Настройките ми са същите като техните

Link to comment
Share on other sites

Набий на втория статично IP от диапазона на основния рутер, кабела в lan порт, изключваш DHCP, а безжичната му мрежа постави на друг канал и я наречи с нещо различно. 

Link to comment
Share on other sites

И аз съм се вкарвал в такава беля преди време. Инцидентно. Не съм искал да правя bridge или да екстендвам мрежата. Исках само да сложа DD-WRT на рутера и смених настройка, която не знаех какво прави. :) В случая - направих го от рутер - bridge. После нямаше свързване към контролния панел.

Както е споменал alchemy, трябва да се сложи статично IP и втория рутер да е включен с ЛАН кабел в компютъра, за да можеш да го конфигурираш.

Link to comment
Share on other sites

Кабел ще трябва само за първоначалната настройка. След нея с едното IP ще се влиза в интерфейса на основния рутер, с другото - на втория и няма значение дали е по кабел или към коя от двете безжични мрежи се е закачил, защото са в една подмрежа. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Нещо явно аз не правя както трябва...

 

Идеята ми е следната (с червено са моите промени)

 

image.png.3f76a0f175365ee05fbb04bff031e85e.png

 

Идеяата е в единия край на апартамента да си е рутера на А1, а в другия край, където си имам отделен ЛАН кабел пуснат (в графиката от модема до рутер 2).

И реално там искам Linksys E900, който е вече с DD-=WRT да сиполучава интернета от ЛАН кабела, но да разпръсква wifi към същата мрежа, която има и рутера на А1, като я extend-ва

Link to comment
Share on other sites

Дори с беглите ми познания за мрежите ми се струва, че няма да стане с едно  BSSID и на един канал. Щом толкова държиш на една мрежа, то второто устройство трябва да е в режим wireless repeater. 

Link to comment
Share on other sites

Зависи от рутера. Моя имаше три опции:

WiFi router - взима нет от кабел и прави безжична мрежа

Access point - взима нет от кабел и повтаря/прави същата мрежа като основния рутер

WiFi repeater - взима нет безжично от основния рутер и разширява обхвата на мрежата. 

Мъчих го година в режим repeater, но се бъгваше редовно. Накрая го продадох и си купих range extender и се родих. За мен, в случая е удачно да се ползва устройство access point или range extender, а не втори рутер. 

Link to comment
Share on other sites

Съгласен съм. Просто отчитам факта, че вече е инвестирано във второ устройство и то не е  extender. Не съм ползвал DD-WRT и не знам дали има разработена опция extender. В общи линии правя разлика между repeater и extender, но изобщо не ми е ясно какви са разликите в хардуерно отношение. 

П. П. В краен случай @ zynth може да направи като теб, тоест да продаде рутера и да си вземе range extender. 

Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, zynth said:

 

С наличната техника и по този начин описано не съм изобщо сигурен дали ще стане.

DD-WRT няма проблеми да работи като extender.

Link to comment
Share on other sites

Еми май май с продаване на рутера ще стане.

 

Аз реално го имах отпреди и затова не съм инвестирал в extender до момента.

Но със стамндартен extender, като този например Xiaomi не виждам как ще си мушна кабела в него, за да разпръсква в същата мрецжа като основния.

А пък 200 кинта за extender не ми се дават.

Проблема ми е следния: явно в стените между стаята с рутера на А1 и кухнята има прекалено много арматура, сифнала намаля от 4 на 1-2 черти рязко при дживения, без да има мебели и т.н.

Та, затова не съм убеден, че екстендъра ще ми е от ползва, ако НЕ взима нета си от ЛАН кабел.

Може и да греша, но ако той "хваща" 30% от скоростта и обхвата на основния рутер, ще получа тези 30% като 100%-ва мрежа и реално нета пак ще ми е кофти.

 

Затова идеята ми е да пртобвам с DD-WRT - уима ги и 3те опциия, router, AP , bridge, въпроса е че като правя bridge след рестарт вече не мога да достъпвам системното меню на DD-WRT, но ще го пробвам отново довечера, да видим докъде ще го докарам :)

Link to comment
Share on other sites

Разбирам, но не мен ми е нужно втория рутер да приема интернет сигнала от кабел, а не от мрежата на 1вия, тъй като в кухнята покритието е ужасно и не виждам смисъл да усиля 20% обхват и бавн скорост, за да имам същата скорост след това, но с обхват 100% :)

Link to comment
Share on other sites

Опита ли начина на колегата alchemy?

connect-two-routers-lan-to-lan.jpg.f24ed14fb50e50a64efbf677658c93b8.jpg

Аз съм така от 10 години. Изключваш DHCP-то на втория рутер. Така той работи като суич (не раздава ай-пи адреси). Всички устройства (компютри, телефони, таблети, лаптори) са в една обща мрежа, виждат се и се шерват при правилно зададени настройки.

Link to comment
Share on other sites

Еми не мисе получава.

Правя това - https://wiki.dd-wrt.com/wiki/index.php/Repeater_Bridge

стигам до стъпка 9, аплайвам, рестартира се и дотам. След това не мога по никакъв начин да влезна в админ панела на dd-wrt.

След рестарта, рутера екстендва мрежата, но взима интернета от 1та мрежа :(

Link to comment
Share on other sites

Вземи си екстендър,и аз се мъчих с един рутер,влизат някак в конфликт,така и не разбрах защо.Имам такъв от линка на wOOx,работи перфектно,като покритие е супер,лесно се настройва,може да го местиш,като ми трябва нет го свалям в гаража,настройва се с читаво приложение от телефона,абе чук е:-)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...