Jump to content
BulForum.com

Какво сме дали на света?


Recommended Posts

 

Хубаво е да прочетеш такива признания ; лошото е когато четеш "изследванията" на "изтъкнати" македонски "учени", които са "открили", че по-голямата част от известните ни личности всъщност били родени там или поне имали македонски корени. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • Replies 59
  • Created
  • Last Reply
  • 8 months later...
  • 5 months later...

Някои от тия са "факти" толкова, колкто аз съм китаец. Това, че сме били на второ място след Франция по износ на вино е доста срамна лъжа, защото ни няма дори в челната десятка (таблицата на стр. 13). И това, че сме имали повече площи с каберне от Калифорния е доста смехотворно, при положение, че за 2016 сме произвели общо само 1.2 милиона хектолитра вино (таблицата на стр.7), a САЩ са с 24 милиона хектолитра, 90% от които е дела на Калифорния. С песента на Валя Балканска на Вояджър 1 поне са уцелили, но пък сондата Вояждър изобщо не е и няма как да бъде совалка. Историята с българина Иван Ночев (John S. Notchev) също не отговаря на истината. Той наистина е участвал в екип по програмата Аполо, но няма нищо общо с двигателите на лунния модул, които са няколко вида и са правени от различни фирми - тези за кацането са на Space Technology Laboratories, а тези за излитането на Bell Aerosystems, а самия лунен модул е разработка на Grumman. Ночев по онова време работи за Convair Astronautics Division of the General Dynamics Corporation, който екип прави предварителни проучвания за възможностите на различни елементи от програмата Аполо. Та човека макар и с принос за програмата Аполо, няма никаква връзка с изобретяването на двигателите на лунния модул. Другите "факти" нямам време и нерви да ги проверявам. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Освен всичко изброено по-горе, аз мога да добавя още една неточност, за да не казвам "лъжа":

"Lactobacillus delbrueckii, подвид bulgaricus (до 1984 познат като Lactobacillus bulgaricus), бактерията, която е отговорна за уникалния вкус и консистенция на българското кисело мляко, може да бъде открита единствено в България в натурален вид."

 

Първо, освен ако не е ГМО няма натурални и ненатурални бактерии. Бактерията е жив едноклетъчен организъм, или я има или я няма. Второ, не се среща само в България, просто тук е открита за първи път. Навсякъде по света киселото мляко/ йогуртът или както там още могат да му казват се произвежда чрез млечно-кисела ферментация, проведена от два щама бактерии: Lactobacillus delbruecki ssp. bulgaricus  и Thermococcus termophilus. Интересното е, че двата щама бактерии са в много интересна симбиотична зависимост и единият без другия не може. За да могат да работят трябва да ги има и двата, а от съотношението в популациите им зависи консистенцията на млякото и дали ще е по-кисело, или по-сладникаво.

Българският принос в цялата работа е, че откривателят на лактобацила е българинът д-р Стамен Григоров, родом от село до гр.Трън. От там взима и материала, от който в последствие изолира щама в лaборатория в Цюрих през 1905г.. Бидейки родолюбец кръщава новооткрития щам на България, макар че държавата сама по себе си няма абсолютно никакъв принос.

 

И тъй като ми е в професионалната компенетнция, ще допълня горния коментар: последната класация, с която разполагам е от 2016 и в нея България е на 31-во място в света по оборот (в щатски долари) от износ на вино. В момента нямам време да търся статистиката по обем, но със сигурност не е по-различна.

В интерес на истината авторът на статията вероятно не си е проверил източниците и е използвал много стара статистика, тъй като е имало периоди в миналото, от края на 70-те до '82-83г. когато България действително е била в челните места в света по износ на вино (по обем), тъй като не е тайна, че сме снабдявали целият съветски съюз с вино. Най-качествените няколко милиона бутилки са отивали по второ направление към Англия и Германия, а всичките останали няколко стотин милиона литра- с цистерни и вагони към Русия, масово и нискокачествено производство. В тогавашните условия необятният съветски пазар е изпивал абсолютно всичко, което му се подаде, имало условията да се правят големи обеми и фокусът е бил върху това. Затова и след падането на социализма лозаро-винарството в България изпада в колапс и будна кома, от която едва в последните няколко години започва да излиза. 

Няма лошо от подобни материали, които да припомнят, че "и ний сме дали нещо на света", но да са фактологически верни и да отговарят на истината. Защото помпането на кухо мах'ленско самочувствие без покритие, лежащо на лъжи е по-скоро вредно за народ като нашия. 

Link to comment
Share on other sites

Няма лошо от подобни материали, които да припомнят, че "и ний сме дали нещо на света", но да са фактологически верни и да отговарят на истината. Защото помпането на кухо мах'ленско самочувствие без покритие, лежащо на лъжи е по-скоро вредно за народ като нашия.

Именно, защото иначе ставаме досущ като македонците, на които толкова обичаме да се присмиваме за безсрамното изопачаване на историческите факти.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...