Jump to content
BulForum.com

Обезшумяване на стая/врата


Recommended Posts

Имаме на разположение стая с певеце дограма (значи от прозорците шум няма) и врата (за влизане и излизане от стаята).

Въпреки че вратата е нова, явно или не е сложена с мисъл за шумоизолиране, или просто толкова може. Та като се говори отвън, вътре се чува почти все едно няма врата. Вратата си има гумено уплътнение при затваряне. Мисля, че шумът идва по-скоро от первазите, защото зад тях е само пяна в широчина от около 3 см от всички страни.

 

Дайте идея за начин да се облепи/закрепи нещо на вратата и первазите, че да се намали шумът, проникващ в стаята.

Съвсем не си правя илюзии за някакво студийно изолиране, просто искам да намаля в някаква степен шума.

Разбрах за някаква минерална вата.

Какви цени са на кв. метър ли са, къде се намира, и дали може да се закрепи без да се маца с лепила и т.н.

Благодаря за съветите, предварително.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Zdravej,

otnosno nachini za shumoizolaciya slednite mi idvat kato idei:

 

1) Poliuretanova pyana koyato vyrvi okolo 10 lv flakona skoro ya byah gledal

2) vatata, ima razlichni videove (kamenna styklena i tn) ako shte ya pozlvash vzemi kamenna, tam cenite ne gi znam kak se dvizhat no mozhesh da proverish v Mr Brikolage, Baumax ili praktiker ( za posledniya ne sym siguren dali predlaga) izrovi im nyakakvi telefoni ot neta i pitaj bez da hodish do tam ;)

3) smazvane na pantite na vratata ako skyrcat (izpolzvat se razlichni vidove smazka ili prosto grafit ot moliv nastryrgan mnogo sitno

 

Mezhdu drugoto ne e zle da viknesh nyakoj kojto e v chas s postavyaneto na vrati i dogrami za da pogledne izpylnenieto dali e kakto tryabva zashtoto ako nyakoj se e poulyal s pyanata mozhe i ot neya da si imash problemi.

Link to comment
Share on other sites

Има си шумоизолираща вата, една от фирмите при мен продава такава. Специално за тавани и стени на заведения с високи децибели.

Link to comment
Share on other sites

Има си шумоизолираща вата...

Никой не твърди обратното.

Надявам се tedy да направи разликата, защото като гледам за него съществува само думата "вата".

Уж се има за умен, а като му чета перипетиите... почвам силно да се съмнявам. Няма нещо с което да не са го прекарали с този ремонт у тях.

Накрая ще му излезе златен, но нищо, и уличното обучение струва пари :)

Link to comment
Share on other sites

victory, явно ти трябва да бъдеш подминаван като малка гара. Не знам не осъзнаваш ли колко смешен и досаден вече стана за целия форум с изцедените си глупости, сарказми, и псевдоизтънчености, особено около темата за Кулбокс, не мога да разбера. Все бях виждал някой да прекалява и да не се усеща кога трябва да спре, но ти си клиничен случай. Цял форум ти го повтаря, явно нямаш грам спирачки, и това показва единствено колко ти е голямо егото, че не зачиташ никой за нищо. Говориш премерено, гледаш да не повишиш тон, и нещо което прави много лошо впечатление е че явно постоянно правиш шотове на мнения с цел да ги показваш ако някой не дай си боже си едитне поста! Или другото - правиш се на професионалист по всички възможни теми в този форум, просто отдалече личи че по всеки въпрос разцепваш гугъла и нет-педиите само и само да се изявиш начетен по всеки възможен въпрос. Без оглед на нищо друго. Безцеремонно, нахално и нагло на моменти.

Просто нямам думи за хора като теб.

Как още те търпят модератори и администратори в този форум нямам никаква идея. За теб има точна дума, която би те охарактеризирала, но няма да ти направя удоволствието да я напиша.

 

Ок, за ватата - никой не трябва да е начетен по всички въпроси и да познава детайлите на всичко. Е да, има интернет, със сигурност можех да се осведомя като разтърся по въпроса, да звъня на фирми и т.н. Даже като дойде момента, ще го направя, защото освен victory с неговите неадекватни включвания, рядко съм получавал помощ от форуми, вкл. от този, но явно хора като него виждат единствено тези редки включвания, в които човек пита за нещо. Мислех че ако нормален човек направи връзката между заглавието на темата, и думата "вата", употребена в тази тема, се има предвид именно шумоизолираща такава, а не такава пазеща от вода, слънце, прах, топлина, ... victory.

Но както казах, се иска човек да събере 2 и 2, но явно някои хора са толкова заслепени от егото си, че дори такива прости операции им идват в повечко.

За ватата, видях като поразрових, като дойде времето (оказа се че скоро може и да не ми трябва) просто ще пообиколя/пообадя по фирми и ще си свърша работата.

Моя беше грешката че пуснах толкова теми, като в крайна сметка всичко сами си решихме (семейно, не сам), и смея да кажа без много грешки и проблеми (изключая дограмата, но всичко си дойде на мястото накрая).

Със здраве за нормалните хора. :punk

Link to comment
Share on other sites

Ако искаш вата от тази - пиши ми, ще ти кажа как ще я добиеш. Първо бъди сигурен, че има как да я инкорпорираш във вратата. Другото е лесно beer.gif

 

Предупреждавам да се спазва добрия тон и да няма глупави разправии. Виктори, това е второ предупреждение за теб. Третия път ще стане официално. По-добре изобщо не отговаряй на Теди, отколкото да се създава напрежение. В крайна сметка разбирайте се на ЛС.

Link to comment
Share on other sites

tedy, според мен проблемът не са ти первазите или каквото е уплътнено с пяна, защото пяната е отличен демпфер за звуковите вълни. Принципно има два основни начина за звука да премине лесно: през отвор/цепнатина или през твърда, но тънка преграда посредством нейното разтрептяване.

За вътрешни врати от PVC или алуминий сравнително добра звукоизолация се постига, когато в рамката се постави материал със сандвичова структура (забравих му името) - два тънки листа PVC и между тях порест материал, подобен на фибран. Дебелината му е около 2 см.

У нас в банята сложих такава врата и това доста затрудни вербалните комуникации през нея, защото яко гаси звуковите трептения ;)

Link to comment
Share on other sites

alchemy, вратите на банята и тоалетната са именно такива. Сандвичови. Наистина изолират. Но става дума за другите 4 врати, които са от по-масовите, дървени фолирани, които въпреки че са доста тежки, доста пропускат, очаквах по-голямо шумоизолиране. Исках да шумоизолирам само едната от вратите. Дебели са около 4см, а между касата и стената естествено сложиха пяна, естествено не по цялата дълбочина на касата, защото казаха, че иначе ще е проблем като се раздуе като изсъхне. Не знам откъде точно идва шумът, но сякаш от цялата врата. Уж е с гумено уплътнение, но отдолу зее малко, половин сант. Но не чувам да идва оттам, а отвсякъде сякаш.

Макар че са дебели вратите, отвътре са полукухи, с оребрени дървени подпори, а от двете страни мисля че дървените плоскости бяха около половин сант или нещо такова.

Като дойде време ще правя звукови експерименти.

Link to comment
Share on other sites

Аха. Аз съм разбрал погрешно, че вратите са PVC. Описаната структура по-скоро осигурява зравина, отколкото звукоизолация.

В твоя случай според мен ще ти свърши някаква работа само залепен за вратата слой порест материал, не много дебел. Може би корк? Коркът е скъп, но е единствения материал, който има някаква естетическа визия и без допълнителна декорация. Или пък ако ти хрумне някакъв двуслоен порест материал с различна плътност на слоевете.

Сега като се замисля, вратите на едновремешните директорски кабинети бяха облицовани с тънък слой плътна вата и кожа.

Link to comment
Share on other sites

Сега като се замисля, вратите на едновремешните директорски кабинети бяха облицовани с тънък слой плътна вата и кожа.

Ти помниш ли каква беше тая "вата" tounge.gif

 

-------------------------------

 

Теди, виж дали има шанс да свалиш таблите без да се повреди вратата и да сложиш ватата вътре. По прнцип тя се продава на "плочи" 60х60 см ако помня добре, за да пасва точно на окачени таванни конструкции.

Link to comment
Share on other sites

Имам въпрос не точно по темата.. Търся си шумоизолационен материал с дебелина под 1 см. Материала трябва да е устойчив и на висока температура.

Link to comment
Share on other sites

Колко висока температура? Ватата би трявало да стане, мисля е пожароусточива, но трябва да проверя.

Link to comment
Share on other sites

Имам въпрос не точно по темата.. Търся си шумоизолационен материал с дебелина под 1 см. Материала трябва да е устойчив и на висока температура.

Това може би ще ти свърши работа.Лошото е, че е 2см.Но пък е меко и може да се сплеска до 1см.Даже и повече.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...