Jump to content
BulForum.com

Наливна бира


Recommended Posts

Има ли някакъв начин за наливна бира в домашни условия, освен BeerTendera на Хайникен, който си е доста скъп?

Link to comment
Share on other sites

Има разбира се , но е доста по-скъпо от този боклук, който е подигравка с пиещите. Прочети му ТТ данните и ще разбереш какво имам предвид. Аз имам истинска машина за бира у дома. Освен че самата машина е скъпа е необходима организация и място за инсталация. С две думи - не е елементарно, още по-малко пък евтино.

Link to comment
Share on other sites

... ное доста по-скъпо.... Аз имам изстинска машина ...

Видене бре, пак ли си на машината...аааа... :woot :lol:

 

@VeSo, не е добра идея да си купуваш машина - разваля правописа. :laughing:

Link to comment
Share on other sites

Видене бре, пак ли си на машината...аааа... :woot :lol:

 

@VeSo, не е добра идея да си купуваш машина - разваля правописа. :laughing:

Off/ Според мен е на масата и използва машината по предназначение :laughing:

Link to comment
Share on other sites

Не бре! Работя из къщи и от време на време поглеждам Форума. Просто не съм си проверил поста преди да го пусна от бързане. :laughing:

Link to comment
Share on other sites

Проблемът с наливната бира е че трябва да се консумира. Кег на повече от 10-на дни започва да прокисва. Не е фатално, но не е приятно. Едва ли Весо ще може да се справи. За справка кега е 30 литра или 60 бири. Това прави 2-3 литра бира на ден задължителна за изпиване. Аз нямам грижи, защото често имам и гости и кеговете си вървят. Снощи тъкмо пресничко Шуменско ми докараха и си пийвам с интерес днес :laughing:

 

Полезните страни на наливната бира са следните - идва "по-лека", не е толкова газирана, няма почти никакви консерванти и на вкус е .... прекрасна.

 

Негативите - няма висока трайност поради разбираеми причини, апаратурата е скъпа, налага се редовна и стабилна консумация т.е. не е за деца и wannabe бираджии.

Link to comment
Share on other sites

..... За справка кега е 30 литра или 60 бири. Това прави 2-3 литра бира на ден задължителна за изпиване.....

Мм даа, тежко е (горкият той)... :(

Link to comment
Share on other sites

Така като приказваш вярваш ли си или пикаеш на шумка да ти тропа?

 

То е ясно че все ще се намери някой да пие, особено ако безплатно поиш комшиите примерно - даже няма да ти стига бирата. :laughing:

Link to comment
Share on other sites

Галине, съжаляваш ли ме, радваш ли ми се или ме бъзикаш :laughing:

Радвам ти се бре, 'м чи как иначе! :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
3 литра на ден на човек си е битов алкохолизъм :rolleyes:

 

Ти серизно ли си въобразяваш, че на заклетият бираджия му пука за евтини квалификации? Те и 2 ракии и 3 чаши вино са в същата статистика :laughing: СЕДМИЧНО :tongue

Link to comment
Share on other sites

Аз не претендирам да съм нека'ф супер-хипер бирен разбирач,но един приятел у тях имат точно такава машинка на Хайнекен и изкарва доста приятна бира-не е много газирана,лекичка...идеалка е.

 

И по-евтино от това на Хайнекен едва ли ще намериш :unsure: .То един прост автомат за вода е 100 лева(минимум) все пак ;)

Link to comment
Share on other sites

Аз не претендирам да съм нека'ф супер-хипер бирен разбирач,но един приятел у тях имат точно такава машинка на Хайнекен и изкарва доста приятна бира-не е много газирана,лекичка...идеалка е.

 

И по-евтино от това на Хайнекен едва ли ще намериш :unsure: .То един прост автомат за вода е 100 лева(минимум) все пак ;)

 

Значи тия приказки "видях у един приятел и пих 2 бири" нямат стойност. За бирата е много ясно че наливната е светлинни години пред останалите.

 

Пропуска се нещо много важно, когато се нахвърля човек на тия малки машинки (като баща ми например), а именно:

 

BeerTender kegs must be chilled before use. Using a

BeerTender keg that is too warm will result in too much foam.

There are two ways to chill the BeerTender Keg:

1. inside the BeerTender (see ”Using the BeerTender”).

It will take about 15 hours to cool the keg down to

5°C if the BeerTender Keg and the appliance are

stabilized at a room temperature of 23°C.

2. in a refrigerator. It will take about 12 hours to cool the keg

down to 5°C depending on the cooling capacity of your

refrigerator.

Tip: we recommend that you always keep an extra

BeerTender Keg in the refrigerator. That way you will always

have a chilled keg available.

 

Сега нека обмислим текста:

 

На първо място машината използва кегове САМО на Хайнекен. И само от по 5 литра (десет бири). На интересната цена от .... 23 (ДВАДЕСЕТ И ТРИ) лева. Или 2.30 за биричка ако не смятаме обгрижването на машината. Друг избор няма!

 

Второ - или трябва да чакаш една вечер да ти се охладят 10-те бирички, че да пийнеш една или пиеш урина. Колко от вас имат място за 5 литра в кег в хладилника нон-стоп??? Отделно е разкарване да заредиш. Да не говоря, че много силно се съмнявам бира в кег да кара 30 дни без консерванти, много силно.

 

Трето - ако човек има гости трябва да е луд да разчита на тая пиклива въшка. Ще се изложи още в началото на партито с топла или никаква бира, освен ако не е заредил 3-4 кега в хладилника, т.е. требе да изкара всичко друго от там...

 

------------------------------------

 

Да обсъдим сега другия вариант:

 

Обяснявам нагледно със снимки предимствата и недостатъците на ИСТИНСКА машина за бира:

 

ТРУДНОСТИ И ПРОБЛЕМИ

 

На първо място ако изобщо намерите апарат цената е към 2600 лева. Има едни италиански измишльотини в ЖАН СЕРВИЗ по 1200-1600 лева, но не ми вдъхват доверие. Аз имах огромния късмет да взема цялата система чисто нова с компресор ДАНФОС за под 1000 лева - СНИМКА 1, СНИМКА 2. Това включва и КОЛОНАТА, която е 150-200 лева, КЛАПАНА (горе вдясно, 120-150 лева) и аванта бутилка за СО2 (80 лева). По принцип всички тези неща се купуват отделно, както и ГЛАВАТА (това върху кега, 100-120 лева) в зависимост какво ще се пие. Всяка фабрика има различни глави (мамка им), така че се избира предварително. Може и безалкохолно да се пие по желание със съответна глава. Кеговете на Каменица обаче са само по 50 литра, т.е. едва ли ще влязат в домашни условия. Тя и без това е калпава слава богу.

 

Второ - машината изисква съответно място за монтаж. Доста място. Ако не сте решаващ фактор в дома, т.е. мама, тати или жената решава важните дела - забравете за схемата. Тати може и да даде рамо, но жените едва ли. Аз вземам решенията еднолично в собствения си дом и този проблем при мен не се е явявал. Имайте предвид, че не е за подценяване обаче (за тези които го имат). Веднага обяснявам защо - за инсталацията на машината (да отбележа, че това е НАЙ-МАЛКАТА истинска машина за бира) имате нужда от следното пространство: място на плота за колоната (СНИМКА), шкаф под мястото на колоната за машината и бутилката (СНИМКА), място за кега (при мен е под мивката - СНИМКА)

 

Ако сте се преборили с всичко дотук ето как изглеждат нещата монтирани:

 

Колоната на бара - СНИМКА 1, СНИМКА 2 :punk

 

Машината в шкафа отдолу - СНИМКА

 

Бутилката СО2 с клапана - СНИМКА. Обърнате внимание, че при стандартен шкаф, висок 85 см съм прорязал дъното, за да пасне най-малката бутилка от типа. До сантиметър пасва. Дупката помага и при охлаждането, тъй като понякога бутилката се нагрява и чак пари.

 

Кега под мивката - СНИМКА

 

Панорама на цялата система - СНИМКА :punk . Маркучите между кега, СО2 и машината минават под дъното през страниците и са скрити. Обърнете внимание как са прорязани таблите на вратичките на шкафа (белите мрежи) - задължително е за да диша машината. Отпред са с елегантни месингови решетки.

 

Трето - машината излъчва топлина (което през зимата е супер бонус, но лятото е малко досадно) и шум. Аз все още работя по въпроса с обезшумяването и вентилацията. Като цяло обаче не ми пречи и схемата в момента. Просто с времето я подобрявам.

 

ПРЕДИМСТВА

 

Излишно е да описвам какво представлява наливната бира, това би трябвало всеки да го знае. И все пак да припомним основните неща - няма спирт, почти нула консерванти, не е толкова газирана, като цяло е по-лека от шишета и кутии, наблъскани с боклуци.

 

Да видим сега цените. Депозита за първия ви кег, което си го прави ваш, е 80 лева. Кег Шуменско (ТРИДЕСЕТ литра) е 46 лева, кег ТУБОРГ (ТРИДЕСЕТ литра) е 56 лева, доставени ДО ВРАТАТА! Машината почти не харчи ток, поне аз не го усещам без да я гася изобщо. Зареждане с СО2 - 2 пъти в годината по 8 лева - бутилката се докарва ДО ВРАТАТА. Оборота е пълно за празно, както при кеговете. Математически дори човек да хвърля бира, пак му идва по-евтино да взима 30 литрови кегове нашенски бири, отколкото 5л Хайнекен.

 

Относно охлаждането на матриала. Стартирате машината (ако въобще я гасите) и до 15-20 мин шурва бира на 4 градуса. Никакви 12 (?!?!?) часа, никакви бидони из хладилника. Споменах ли че спокойно може да си точите в РЕТ бутилки бира и да си я разнасяте? Понеже доста се движа напоследък без 6 литра не тръгвам. Трае 12-15 часа спокойно.

 

В общи линии това е цялата философия. Не е лесно, не е евтино, но лично за мен си струва всеки лев.

 

Този подробен урок го предоставям на вниманието на всички, за да се запознаете надлежно относно как може да имаме хубава студена наливна бира у дома!

 

post-12-1234437080.gif

Link to comment
Share on other sites

Ако имаш голям хладилник охлаждането не е проблем, дори може да сложиш 2-3 за резерва. Или пък в голям фризер - за 1 ч.

 

Лошото на машината е, че бързо се разваля бирата и както казах 30 литра за има няма 1 седмица си е множко за 1 човек. А да хвърляш бира е някак не на място дори и нищо да не ти струва.

 

Хайнекена е компромисен вариант, но ако може да си намериш 2ра ръка автомат ще е като че ли по-добре. Подразбира се също, че нямаш и проблем с мястото.

 

Друг начин е да имаш връзки в някой от заводите. Може да ти се зачисли машина на обект (ако имаш такъв или твой приятел), който по принцип не би продавал бира.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...