Jump to content
BulForum.com

Съсипват ли новите технологии човечеството?


Recommended Posts

Аз не си падам много по пускането на нови теми, но тази статия на BBC ме накара да се зачудя, какво мислят хората от различните възрасти тук.

 

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/4833426.stm

 

Цитат:

 

3G mobiles 'change social habits'

 

999999.gif

Increasing use of 3G mobile phones can change the way people communicate and create new social trends and tribes, a behavioural study has suggested.

 

Винаги съм бил привърженик на технологичното развитие, дори преди време фанатичен и всякакви доводи изказани против технологиите предизвикваха бурно възмущение. С напредването на възрастта наблюдавайки себе си и други хора, започнах да се замислям, дали технологиите не допринасят повече вреда на човечеството, отколкото полза. Примери в ред на възникването им: стационарни телефони, телевизия, компютри, мобилни комуникации и т.н.

 

Забележете следното: в технологично развития Запад - семейството и нациите като цяло са в разпад, ако тази тенденция продължи след 200 години вероятно Западът няма да е населен от бели хора. В Япония точно този тип проблем го няма, но и там ще имат криза и рано или късно, а японците няма да са японци. Тук не говоря обаче за запазване на нациите като нации, а хората като хора, защото в същото време в неразвитите страни - хора се раждат, а дори в страни като Индия според проучванията хората са най-щастливи. Значи не най-новият модел Nokia 3G носи щастието. Вероятно и там, когато дойде време да се възползват от благата на технологичното развитие, ще последва същата криза като на Запад.

 

Струва ми се, че това технологично, както и последвалото икономическо развитие, така променят човечеството, че хората забравят, какво всъщност са. Унищожават се нормалните взаимоотношения и инстинкти. Като чуя неща от сорта на "Виртуална любов", ми настръхва косата!

 

Всъщност това е глобален въпрос, за който може много да се изпише, но ще се опитам да го формулирам с малко думи: Технологиите и глобализацията в сегашния си вид, унищожават човешкото у човека и ако няма промяна рано или късно ще доведат до унищожението му, а не войната.

 

Link to comment
Share on other sites

Ще ти отговоря кратко и ясно относно 3П. Ще промени навиците дотолкова, доколкото откакто взех на жена си мобилен телефон, "все си е в къщи" :)

Що се отнася до последното ти изречение - звучи ми като казано от някой технопараноик. Учените в средата на 19 век са смятали, че абслолютна физиологична граница за придвижване на човек е някъде към 40 мили/час (цифрата е приблизителна).

Ако погледаш един 5 годишен представител на следващото поколение как борави с "високите технологии", направо ще се извиниш, че пускаш такива неделножълтобулеврадни теми :D

Link to comment
Share on other sites

Не мисля, че технологиите са чак такава заплаха за човечеството. Говориш за 200 години - аз мисля че ще сме се унищожили сами много по-рано...

Link to comment
Share on other sites

Мда, всичко е, ако искаш. Един се обезличава, друг - не. Сам го каза - първо са телефоните, после радиото и така нататък. Все нещо е било неудобно и криво, но фактът е, че светът върви напред. Технологиите са една своеобразна магия и развитието им е факт благодарение на любопитството и човешкия дух и желание за развитие. Развитието на науката не е по-малко важна от развитието на изкуството примерно. Него поне, слава Богу, никой не го закача още като антиприродно. Мисля си, че човек трябва да се стреми към нещо голямо. Разбира се, можеш да си щастлив индиец като се мажеш с кал по цял ден и се пресягаш за банана и с това се изчерпва животът ти. Но не е ли по-хубаво да се стремиш към нещо повече и да оставиш нещо след себе си? Пък нека то е телефон, който хората приемат като ненужна гъзария... Поне моите ценности са в тая посока... И само се замисли, дали не остаряваш. Не те съдя или каквото там друго мога да правя. Просто сам казваш, че преди си бил ентусиаст в същата посока. Обикновено е така. И обикновено големите неща в историята се правят от младите и все още ентусиазирани хора. Пробвай се да не го губиш...

Link to comment
Share on other sites

Аз предлагам да ходим на село да пасем овцете, и да върнем разменната търговия и занаятчийството, закакво са ни парите и технологиите...

Link to comment
Share on other sites

The Matrix has you...

 

Мисля, че това са глупости, технологиите са само инструмент в ръцете на човека и е естествено да променят начина му на живот, не виждам проблема...

Link to comment
Share on other sites

Проблемът е в това, че "развитите" общества се налага в момента да внася т милиони емигранти, за да могат да си продължат развитието, защото хората в тези "развити" общества са забравили, че възпроизводството е второто важно нещо за оцеляването на даден вид.

 

:) До тук общо взето предимно безмислени отговори, както и да е!

 

Имам една мисъл, която сигурно няма да мога да изразя добре и разбираемо, но смятам, че технологиите се развиват твърде бързо, за да може човечеството да се настрои към тях.

 

И не говоря тук за 5 годишните, които като дойдат в къщи и разбазикват всички GSM-и, настройки на печките, телевизорите и всякаквите други боклуци, в които са вкарали компютри.

 

Интересно ми е, с какво са се занимавали хората преди 30 години, когато не са имали мобилни телефони, вечер не са чатели по ICQ или пък не са гледали порно в Internet?

Link to comment
Share on other sites

Като чуя неща от сорта на "Виртуална любов", ми настръхва косата!

И аз така

 

Интересно ми е, с какво са се занимавали хората преди 30 години, когато не са имали мобилни телефони, вечер не са чатели по ICQ или пък не са гледали порно в Internet?

Ми ще ти кажа.Гледахме черно белия телевизор "Опера" и с нетърпение очаквахме да дойде денят от седмицата в който ще дават следващата серия от филмите"Островът на съкровището" и "Ум белия делфин" :woot

Link to comment
Share on other sites

Но не е ли по-хубаво да се стремиш към нещо повече и да оставиш нещо след себе си? Пък нека то е телефон, който хората приемат като ненужна гъзария...

 

Знаеш ли, едно време в казармата като бях, на въпроса, който ми задаваха мойте "приятели" полковниците, дали си имам приятелка, им отговарях с доста интересното: "Аз с глупости не се занимавам!", което от своя страна предизвикваше доста странни погледи и реакции, които особенно ме кефеха, докато може би единственият по умен сред тях подполковник и лекар ме затапи с изказването си, че единственото ценно нещо, което човек може да остави след себе си са децата.

 

 

 

 

Murder,

 

а ние имахме Пирин - върха на технологията. Изгоря точно като даваха Дон Кихот - картина нямаше, но имаше звук. Много интересно! Слушах и си представях, какво става.

 

 

 

Хмммм... май не ме разбирате, какво имам предвид. Няма значение, както и да е.

Link to comment
Share on other sites

единственото ценно нещо, което човек може да остави след себе си са децата.

 

Убеден ли си, че са единственото? Че са основно и първосигнално, да. Обаче как си обясняваш стремежите на хората? Защо всички се опитваме да имаме цел? И постигането на целта, не оставя ли следа? Мисля си, че има достатъчно много примери (едни са грандизни, други - прозаични), които да доказват, че някой е оставил някаква следа. Пък бил той и безименен тоя някой... И все пак не подценявайте децата...

Link to comment
Share on other sites

Убеден ли си, че са единственото? Че са основно и първосигнално

 

Ще ти отбележа пак, че това не са мои думи, а само ги цитирам. Ще отбележа и още нещо, че ти си на около 20, а човекът казал ги е на около 50. Може и да ги разберем с тебе някой ден...

 

Относно великите дела: единствената полза от великите дела е, ако има, кой след тебе да ги прославя и да се възползва от тях :) Имало е траки, били са явно готини хора, но вече никой не ги помни. Гърците са си все още тук и цял свят ги знае и те умеят да се рекламират и да се набутват. Големи подробности не помня, но армията на Александър трябва да се е състояла в голяма част от траки и македонци, а последните не са били гърци. Обаче гърците узурпират цялата слава за себе си и я разпространяват по целия свят.

Link to comment
Share on other sites

Ми май има много вярно в тези твърдения защото вече повечето хора предпочитат да седат пред Skype и да си лафат с комшии вместо някаде на вънка на кафе или на бар.Технологиите те улесняват в твоето отчуждаване можеш да се затвориш сам в къщи и пак да имаш връзка с останалите.А като за пример бих дал как започват да те болят очите от монитора 2 приятели се мачат да се оплакват от тва че виждат по малко отколкото преди отделно това че извършваш по малко физическа дейност пак ти се отразява.Забележете лапетата 5-6 клас които са не са "приятно закраглени " а " културно охранени " аз като се сетя ква вейка бях и се за кракове игри говорят каде отиде хубавото старо време когато освен за игри с топки се говореше и за криеница , стражари и апаши и ред други игри с които изразнах.

Аз съм за че технологиите ни отчуждават и с това сливане на границите ако един народ няма миналои ако не си го пази просто се заличава и това ще го видим след 40-50 години когато няма да има българи а само цигани тук в наща държава.Половината не си знаят миналото друграта половина не ги интересува само им дай да трошат и да развалят

Link to comment
Share on other sites

И не говоря тук за 5 годишните, които като дойдат в къщи и разбазикват всички GSM-и, настройки на печките, телевизорите и всякаквите други боклуци, в които са вкарали компютри.

 

Аз също :P

Моят си има собствен компютър и стартовата му страница е dechica.com Сваля си и си гледа и детските филми, общо взето сам се оправя. Даже и десктопа взе да си подрежда напоследък.

Но или провокираш или взе да ми ставаш малко странен с това опъване кат магаре на мост по пътя към по светло технологично бъдеще :unsure:

Link to comment
Share on other sites

В България за кви технологии става въпрос изобщо?

 

 

:blink:

Link to comment
Share on other sites

В България за кви технологии става въпрос изобщо?

 

 

:blink:

 

Например 3.5G в мобилните комуникации. Едни от първите в Европа сме ;)

Link to comment
Share on other sites

В България за кви технологии става въпрос изобщо?

:blink:

ем чи компютрите не са ли технология все пак започна да навлиза масова щом искат онлине да пускат учебници ;) дали има технологиии да не говорим за 6-7 годишни с гсм за по 500лв с сумати екстри които не сам чувал а за него е остарял вече нека дан е се изкаваме така пресилено че няма технологии у нас ;)

Link to comment
Share on other sites

А за кво говорим тогава?

Че лапенцата използват скъпа технолгия ли?

Ми щом майките и бащите им могат да го си позволят - много хубаво.

Мисълта ми беше, че като има технологии, не означава, че са качествени. :rolleyes:

 

П.П- DrEvil, може да сме едни от първите, но не сме първите, нали? :D

Link to comment
Share on other sites

Новите технолигии са създадени само за да улеснят човека, не от мързел или нещо друго. Ако ви се наложи да съобщите важна новина на някой, няма да ходите и да му я кажете, а ще му се обадите по GSM-ма. Ако ви трябва спешна информация няма да ходите в библиотеката и да търсите там в 1 тон книжа и книги, а ще отидете в интернет например . И изобщо много примери могат да се дадат за това какъв облекчен начин на живот водим. Нима не ви трябва колата ? Или пък комютъра ? Или... изобщо всичко за което се сетите ;)

Link to comment
Share on other sites

Обратното е. Новите технологии са рожба на мързела, защото мързеливите хора са най-креативните личности.

 

Rovbi sa na tezi koito sa gi mislili :D a ne na tezi koito gi polzwat :bgrin:

Link to comment
Share on other sites

Хмм в много тъп аспект сте забили темата...не става дума за това да се върнем в средновековието и да пасем овцете.Направете си някакъв мисловен паралел между деЦвото,което сте имали и това,което имат днес подрастващите...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...