Jump to content
BulForum.com

преинсталиране на windows


valbg54

Recommended Posts

Всеки от нас, по един или друг повод- дали поради нестабилност на операционната система, заразяване с вируси, запълване на кластерите с части от програми и т.н., се принуждава да преинсталира операционната си система, заедно с офиса и всички програми, с които работи. Само за една година правих горното упражнение четири пъти и се замислих, дали няма по-лесен начин за извършване на цялата процедура.

 

Идеята ми е следната: Вече инсталираната OS, заедно със сървис пака, с въведен през save mode крак, офиса с въведен сериен номер, както и някои основни програми и драйвери, се архивира в новосъздаден за целта партишън. След инициализиране на С/и може би и други партишъни/, готовият файл се разархивира на празния С диск и ...компютърът е готов за работа.

 

За целта използвах Acronis, тези, които са работили с тази програма, знаят добре предимствата и. Своя архивен диск и Acronis/част от Acronis-Drive Cleanster и Partition expert вече са качени на FTP сървъра/, съм качил в win_appz, с име на файла Instal.W.XP, като има малко указание, което ще публикувам по-долу и Bootable disc Acronis.

 

правила за преинсталиране на Windows XP посредством BackUp.tib

На ново CD копирайте акронис. Той е Bootable диск. В BOOT меню отворете диска Acronis. Посредством Partition expert създайте архивен диск с минимум 2Gb. В него копирайте BackUp файла. Сега сте готови за бързо преинсталиране. Когато това ви се наложи, направете

следното:

1. В Вoot отворете акронис, изберете Migrate Easy. Чрез него можете да прехвърлите на архивен диск информация, която желаете да запазите.

2.От Acronis изберете Drive Cleanser и инициализирайте С /или и други/ партишъни.

3. От Acronis изберете True Image и разархивирайте в C съдържанието на BackUp.tib /съдържа Windows XP Proffesional Service pack1, с активиран крак, XP Office с въведен сериен номер,драйвери, някои други програми/ Т.Е. компютъра веднага е готое за работа. Но...sorry, обаче драйверите са за моя хардуеър, та ще трябва да ги инсталирате от вашите инсталационни дискове.

 

Имиджът съдържа само OS и Office, които са на всеки PC, преди да започне персонилизирането на софтуеъра. Така е, идеята е по-скоро за правенето на резервен имидж, а съм качил своя, ако някой е пропуснал да си направи собствен. Защото като запецнат нещата, вече е късно.

Идеята за Nortern Ghost е добра , но на мен лично не ми се нрави по една причина. Да се исчистят кластерите от остатъци от програми е необходимо инициализиране на диска. Аз лично, не бих приел /за себе си/ идея за преинсталиране, без инициализиране на диска. Това е бавен процес, но хубавите неща стават бавно. Но, естествено, всеки приема това, с което работи най-добре, най-добре познава и знае, че ще му свърши работа. Нали такава е идеята на форума. -Идеи, предложения и обсъждане, а всеки сам за себе си избира какво да приеме и какво да отхвърли...

 

А какво ще кажете за System Restore? Аз имам не добър опит. Ресторирането към някаква минала точка ми пълни компютъра с части от изтрити програми, които системата се опитва да възстанови. За да ги деинсталираш, е необходимо да качваш наново всяка такава програма, та да може да се деинсталира.

Link to comment
Share on other sites

Доба идея B) . За да не отварям нова тема направо ще пиша тук.

 

Edit: Изтрих си предишният пост защото сега проблема ми е друг!

Значи след като съм дал формат Ц: и д: какво трябва да направя? Досега не съм преинсталиръл вин с формта.

Помогнете Спешно е

Link to comment
Share on other sites

А не е ли по-лесно използването на Нортън Гоуст? Даже не е необходимо да се инсталира, а се подкарва от дискета. Правиш се снимка на С-то, с всичко инсталирано на него (5-20 минути според машината и програмите) и по всяко време можеш да го възстанавиш в този вид (2 минути). Като това не е никакъв ремонт на уиндоуса и програмите, а е равнозначно на ново форматиране и преинсталиране!

Link to comment
Share on other sites

Да, операцията с имидж на диска е почти стандартна.

@valbg54, не видях смисъл да качваш своя имидж на диска, след като всеки може да си направи такъв, а и като качи твоя, се губи смисъла, след като ще трябва една камара драйвери да си качва човека, и други настройки според това как той обича да работи с Оффисе-а и всичко останало.

Добре би било просто си има тема за туториъли, там да се напише процедурата, по която се прави всичко.

Link to comment
Share on other sites

v4era si izgubih CD-tata qvno sam disable-nal nqkoi service i kato reshih da reinstall-na win-a mi iska nqkav administrator-ski password... natisnah prosto enter nestava posle slojih na account-a edin i pak nestava :( nqkoi znae li kak da se opravq ?

Link to comment
Share on other sites

v4era si izgubih CD-tata qvno sam disable-nal nqkoi service i kato reshih da reinstall-na win-a mi iska nqkav administrator-ski password... natisnah prosto enter nestava posle slojih na account-a edin i pak nestava :( nqkoi znae li kak da se opravq ?

Да, има начин, и това е описано в аналите на Майкрософт като един вид страничен ефект. Отваря се един файл, който инсталацията създава като лог по време на инсталацията, и в него се гледа временната парола, която се създава, и която ти иска. Сега не ми се рови да видя, но в Хелпа на Виндовс я има тази инфо.

Link to comment
Share on other sites

Ima edin nachin za takava dalavera, koito se kazva sysprep. Ima go na CD-to na XP-to i e dostatuchno lesen za upotreba. Za celta obache e nuzno v komplekt sas tozi softuer da se polzva i programa ot tipa na Norton Ghost.

Za razlika ot 9X Windowsite NT-tata (NT 4.0, 2000, XP, 2003) imat taka narechen SID. Tova e unikalen nomer na vseki edin Windows. Ako imash primerno 5 ednakvi kompiutara v mreza i resish da im slozish edin i sashti imidz neshtata ste se obarkat tochno zaradi tozi SID.

Posredstvom sysprep obache tova se izbiagva. A eto tochno kak stava dalaverata sas sysprep sled kato veche e instaloran Windows-a sas vsichkite si mu programi, driveri i t.n.

1. Instalira se Support tools (Namira se na: CD-ROM:\SUPPORT\TOOLS).

2. Ot DEPLOY.CAB (Namira se na: CD-ROM:\SUPPORT\TOOLS) se kopirat vsichki failove vav direktoriata kadeto e instaliran Support Tools-a.

3. Startira se sysprep.exe vav rezim RESEAL (sas opcia shutdown).

4. Kompiutara se shutva (sam).

5. Bootva se s boot disketa sas Norton Ghost.

6. Pravi se Image.

7. Pri sledvashtia boot, bilo ot image ili na lokalnata mashina ot koiato e praven imidza, Windows-a pita za serien nomer, ime na mashinata v mrezata, administrativna parola i t.n.

8. Tova e.

Link to comment
Share on other sites

Poneze dosta hora imat problem s preinstalaciata na Windows-ite si ste si pozvolia da kaza oste niakolko dumi po vaprosa.

Mnogo e udobno da imash image na sistemnia si disk sas vsichkite si mu driveri, softuer i kakvo li oste ne, a moze i bez nishto, samo gol Windows.

Osven metoda, koito sam opisal po-gore, moze da se polzva i druga shema, koiato e validna SAMO za edinichno PC, ne i za niakolko kompiutara v mreza. Ako obache PC-to e s Win98 (a ne s NT baziran Windows) to tazi shema e validna i za niakolko PC-ta dori i da sa varzani v mreza.

 

Kakav softuer e neobhodim:

Samo Norton Ghost za DOS, koito namerih eto tuk.

 

Eto kak stava cialata rabota:

1. Instalira se Windows. Dali ste se slagat driveri i softuer zavisi izcialo i samo ot zelaniata na usera.

2. Startira se Norotn Ghost-a, kam koito sam dal link. Ste se nalozi da imate edna svobodna disketa, na koiato da se zapishe Norton Ghost-a.

3. PC-to se restartira i se bootva s tazi disketa.

4. Startira se Norton Ghost.

5. Pravi se image na diska (da rechem stava vapros za disk "C"). V takiva sluchai az pravia imidza varhu disk "D" (NE I VARHU SASHTIA DISK NA KOITO PRAVITE IMIDZA!!!). Hubavoto na tozi Ghost e, che ne e vazno kakva e failovata sistema. Moze da e FAT, FAT32, NTFS.... niama znachenie.

6. Sled napravata na samia imidz, kompiutara si se startira po normalnia nachin.

7. Tolkoz po vaprosa.

 

Kak da se vazstanovi tozi imidz v momenta na neobhodimost:

Po poznatata veche shema s disketata s Norton Ghost se bootva kompiutara i se izbira opcia ne za sazdavane na imidz, a za vazstanoviavane ot imidz. Posochva se kade e imidza i se vazstanoviava varhu edi si koi partition...

Tova e, prosto kato fasul :) Ako niakoi se interesuva ot podrobnosti moga da go opisha malko po-podrobno....

Link to comment
Share on other sites

za sajalenie az sam imal dosta problem s Norotn Ghost-a

osobeno ako ima problem s filesystem

za tova druga alternativa e Drive-Image ...

 

po edno vreme na warez.ru imashe Hiren`s boot CD

preporachvam go na vseki kojto ima nujda da spasqva (vaztonovqva) i install new version na Windows

:)

Link to comment
Share on other sites

i az sampolzval drive image vur6i6e mi perfektna rabota do momenta kogato mi kaza 4e image mi e razvalen .... preistalirah na novo i napravi6 nov image sled vreme kogato pusnah da se vuztanovqva noviq image pak su6tite gluposti image razvalen i nanovo instal sega 6te probvam s norton ghost dano e po dobur

Link to comment
Share on other sites

Компютъра ми хвана някав вирус и не мога да се отърва от него, инсталирах WINDOWSа наново от диска,но след ден два става като преди,казаха ми да изтрия всичко от харда с няква дискета ида го инсталирам "на чисто"както съм го направил предния път.Въпросът ми е каква е тази дискета,какво трябва да има на нея и къде в коя директория на WINDOWS да вляза,вярно ли е това което са ми казали и как да започна всичко.БЛАГОДАРЯ ЗА БНИМАНИЕТО :excl:

 

 

tonyss@abv.bg

Link to comment
Share on other sites

Казали са ти за системна дискета, от която да заредиш DOS операциоинна система, и оттам да форматираш диска, след като си си преместил важните документи и данни другаде.

Можеш и без нея, ако имаш бутващо CD с Windows., Просто зареждаш от него и готово. Ако си с Windows 98 като заредиш от цд-то, трябва да пуснеш инсталацията с setup от директорията на виндовса.

Link to comment
Share on other sites

Казали са ти за системна дискета, от която да заредиш DOS операциоинна система, и оттам да форматираш диска, след като си си преместил важните документи и данни другаде.

Можеш и без нея, ако имаш бутващо CD с Windows., Просто зареждаш от него и готово. Ако си с Windows 98 като заредиш от цд-то, трябва да пуснеш инсталацията с setup от директорията на виндовса.

 

БЛАГОДАРЯ

 

tonyss@abv.bg

Link to comment
Share on other sites

Само да кажа, че fon_tomov е описал начин, който и аз съм дал, само че той препоръчва инсталация на Norton Ghost! А, аз, си имам готови дискети (или си ги правя от имиджи!), при което не ми се налага да инсталирам, каквито и да било, допълнителни прогАами, които до ми пълнят "С"-то (и регистъра в частност). Norton Ghost, Partition Magic и други подобни систем туулз си бачкат перфектно без да се инсталират, когато си имате вече готовите дискетки! Просто буутвате от тях и си действате!

Link to comment
Share on other sites

Marvin, hvarli edno oko na linka, koito sam dal kam Norton Ghost-a i obarni vnimanie che e za DOS. Niama nuzda ot kakvato i da bilo instalacia na kakvoto i da bilo, tova e samo boot disketa (ili po-skoro imidz) , koiato vkliuchva i Ghost 2003 za DOS i e samo okolo 1,3MB.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Gledam, 4e stava duma za Norton Ghost.Ta da pitam kak to4no se prave6e image na C:.Kato vzeh programata mi obqsniha i daje az si napraih togava ama sq sum s novo HDD i kakto se se6tate Image otide po dqvolite.Spomnqm si do momenta, v koito se dava "From Image i ottam mi e mugla.Mersi predvaritelno!

Link to comment
Share on other sites

Първо посочваш какво ще правиш.

Ако ще правиш имидж фаил, посочваш С-то и после мястото, на което ще поставиш имиджа -партишън, -то имидж, -място. Ако ще възстановяваш С-то -партишън, -фром имидж, -файл и посочваш мястото на имиджа.

Бе, доста е елеминтарно, ама трябва да се чете кво пише там.

Link to comment
Share on other sites

Gledam, 4e stava duma za Norton Ghost.Ta da pitam kak to4no se prave6e image na C:.Kato vzeh programata mi obqsniha i daje az si napraih togava ama sq sum s novo HDD i kakto se se6tate Image otide po dqvolite.Spomnqm si do momenta, v koito se dava "From Image i ottam mi e mugla.Mersi predvaritelno!

 

to4no tova i na men mi e mnogo interesno koito dade info za tozi vupros

10x i ot men :)

Link to comment
Share on other sites

Kak da se vazstanovi tozi imidz v momenta na neobhodimost:

Po poznatata veche shema s disketata s Norton Ghost se bootva kompiutara i se izbira opcia ne za sazdavane na imidz, a za vazstanoviavane ot imidz. Posochva se kade e imidza i se vazstanoviava varhu edi si koi partition...

Tova e, prosto kato fasul :) Ako niakoi se interesuva ot podrobnosti moga da go opisha malko po-podrobno....

Znachi vaprosa mi e slednia...

ako naprimer sam si napravil image na C i sam go slojil na D kato boot-na ot disketata na GHOST-a moga li da zaredq image-a ot D ako D e NTFS ?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...