Jump to content
BulForum.com

Recommended Posts

Хрумна ми да купя точило за кухненски ножове за подарък, но нищо не разбирам от материята.

 

След бързо търсене попаднах на това:

https://chefschoice.com/collections/sharpeners/products/chefschoice-trizor-xv-sharpener-edgeselect-model-16


Този се предлага само в САЩ, но мога да си го доставя ако действам бързо.

 

Видях, че има сходен продукт предлаган от немска фирма:

https://www.graef.de/en/p/blade-sharpener-cc120-profi/

 

Виждам, че Немският е с 20 градуса ръб, докато Американския е с 15. Има един модел на Американския, който поддържа и 15 и 20 градуса острие, че дори и комбинирано..

 

Ще се радвам всеки с опит да помогне с мнение и препоръки, защото наистина нищо не разбирам. Всякакви алтернативи също ще са оценени.
Тъй като е за подарък, предпочитам нещо по-фенси, затова клоня към електрическите. А и мисля, че получателят вече си има механично точило.

Имат ли някакви консумативи тези електрически заточвачи?

 

Едит: Тук намерих още един модел на Немската фирма, която има логото на Американската на корпуса. Май са едно и също с различен бранд за различните региони.

 

Това е моделът, който точи на 15 градуса.

https://www.graef.de/en/p/blade-sharpener-cx125/

 

А това е моделът, който точи под два ъгъла.

https://www.graef.de/en/p/blade-sharpener-cc150/

Link to comment
Share on other sites

Ангеле, ти още не си си оправил казанчето, дето е за общо половин час работа, къде си ми тръгнал ножове да точиш??? :laughing1:
 

ЕДИТ: За тая работа Галицин може да те светне, а май и Пешо се занимава с точило. Все хора със здрави нерви. :devil

Link to comment
Share on other sites

Ангеле,  тези с 15 градусовият ъгъл не ги гледай.

20-21 са напълно достатъчни за кухненски ножове, когато човек не знае как да използва мокър камък и диамантени - керамични щифтове.

Аз лично кухненските си ги заточвам с това - UST

Напълно достатъчно е за любител да може заточи нож до острота да си бръснеш ръката или да режеш на тънко хартия, докато я държиш във въздуха с една ръка. Важното да държиш острието строго перпендикулярно на основната повърхност и да не прилагаш почти никакъв натиск, докато го прокарваш през процепите.

Първо използваш карбидните пластини, докато престанеш да усещаш съпротивление и придърпване, а после минаваш на керамиката. Естествено, отново докато спреш да усещаш стържене и триене. Ъъ.... Процедурата отнема около двадесетина минути сумарно, стига да не си направил ножовете си на гъз, де. Догава няма как да избягаш от мокрите камъни и развиването на техника за боравенето с тях.

 

П.п. Сорка, че ти развалям кефа от подаръка с препоръката си, дето не е за емнаесестотин кинта. Ама ако искаш можа да ти предложа и други... Проблемът е, че въпреки цената им от няколко стотин, няма да можеш да ги използваш. Пък и за казионно точене, просто не си струва.

 

Link to comment
Share on other sites

Защо препоръчваш да избягвам тези на 15 градуса? Четох, че Японските ножове са на толкова.


Човекът, за който е подаръка, вече си има някакви ръчни точила, но въпреки това носи по-скъпите си Японски ножове на точилар. Там, както си му е реда, ги орезеляват срещу съответното заплащане. Затова реших да подаря един такъв електрически, който да е максимално автоматизиран и да свежда нуждата от знаене на тънкостите в занаята (и съответно възможността за скапване на острието), почти до нула.

 

Защо си против тези, които съм показал и тям подобните? Не вършат ли добра работа?

Link to comment
Share on other sites

Хах... С електрическите точиларки човек наистина може да направи ножовите си неизползваеми и последващата регенерация да му коства далеч, по-скъпо от едното ръчно заточване.

А колкото до ъгъла на заточване, малкият ъгъл(под 20 градуса) говори за специализирани ножове (не просто кухненски). Ако твоят човек е имал глупостта да си вземе такива за кухнята и да изръси една каруца пари, то проблемът си е негов.  :)

Наистина доброто заточване е въпрос на ръка. Тоест, човек трябва да има наистина изграден усет. А машинките просто съсипват ръбовете. Не напразно финишът на всяко заточване се прави само и единствено ръчно и крайно препоръчително с мокър камък. Но като споменах за камъни, имай предвид, че темата е яко дълбока, а материалите наистина скъпи!

То не, че и аз самият не точа лиги по едни японски камъни, но като се сетя за цената им и някак ми минава мерака (не, че са ми и нужни, де).

Имай и нещо друго в предвид. Когато един нож е предназначен за всекидневна употреба, то той се и хаби лесно, тоест, трябва и да може се точи лесно. Тоест, стоманата му не е някаква свръх специализирана, нито обработката и е от онези изкелифещените.

 

П.п. Под сурдинка ще ти спомена, че имам двама приятели, които са наистина топ шефове, без да се тъпанчат по телевизията обаче. Единият от тях дори е бил години наред личен черпак на кралско величие от чалмосаните. Тия хорица си имат и шефски коплекти, дето струват яки суми (на единият даже му е в блиндирано куфарче). И знаеш ли... Точат си ги със съответните масати и камъни. Та интимната ми мисъл е, че вероятно ще направиш мечешка услуга на приятеля си, подарявайки му точило, без той да има умения и навици да си точи сам.

Link to comment
Share on other sites

С ъглите положението е горе-долу следното - малкия ъгъл прави ножа много остър и в последствие режещия ръб става много чуплив - сравнително лесно се отчупват микроскопични парченца, с което режещите свойства намаляват. По-големият ъгъл не реже чак толкова, но държи по-дълго време. Кухненските ножове ги точа на 20 градуса. Японците... ползват японски ножове. Които са направени по друг начин, а и такъв ъгъл (15 градуса) е за нещо, с което ще режеш само месо (примерно) и нищо по-твърдо. 
Аз лично ползвам този комплект - големият му плюс е, че фиксира ножа и ъгъла за заточване трябва да си голям талант за да го огелпиш. Но си е играчка, докато му свикнеш. В нета има достатъчно видеа. Имам и водни камъни, но както каза Галин - там се иска да придобиеш едни двигателни умения и определено ниво на сръчност, за да можеш да постигнеш приличен резултат с тях.
Понеже вкъщи ползвам боклуци за ножове и сатъри и веднъж на два-три месеца ги заточвам. След като веднъж съм им оформил хубав ръб (на някои ножове ми се е налагало да го изграждам наново) за да ги вкарам отново в добро състояние ми е 5-10 минути на нож. Но и на мен си ми е повече като хоби, отколкото като необходимост, за това и този комплект. 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...