Jump to content
BulForum.com

qBittorrent


tedy
 Share

Recommended Posts

Интересно, този торент клиент си няма тема.

След като смених рутера оня ден и вече той не е ботълнек, пак се "заех" с торент клиентите, че ми беше сърбеж да видя трицифрени скорости в торент :P .

След "подсказка от приятел" отново обърнах внимание на qBittorrent, уж последните версии били ъпдейтнали библиотеки, и се оказа, че наистина с него най-добре са нещата, бях с uTorrent 2.2.1 като поне дотогава той се справяше най-добре.

ЦЪК 5 торента (110МБ/с). Скоростите играят, но средно се въртяха около 103-108. В рутера интерфейсите също показваха стабилни ~900-930 МБит.

Засега оставам с него. Пробвах и последния Tixati, той пък явно се влошава, 70-80МБ/с макс на същите торенти. уТорент около 90-95.

Процесора почти всички ядра се товареха почти поравно, общо около 10-15%.

Link to comment
Share on other sites

Аз също ползвам qBit от доста време. uTorrent просто ме подлуди с тъпите си реклами, а и ми правеше проблем с определени торенти.
qBit също си има бъгове обаче. Един много досаден бъг, с който се сблъсках е следния.

Слагаш лимит на торентите, примерно като стигнат 100 коефициент да спират да се сийдват. Всичко си вървеше окей. В един момент обаче след ъпдейт, настройката за автоматичното лимитиране нещо се прецака и всичките торенти просто спираха да се сийдват, без значение дали бяха на 100 коефициент. Пускаш го и точно след 10-15 секунди - изписва COMPLETE, сякаш си е стигнал лимита или изобщо не си го пуснал да се сийдва.
Има предложения за решаване на проблема, но нито едно от тях не работи при мен. Единственият начин е да FORCE START-на торенти, които са за сийд. Тогава си вървят. Пробвах да им сложа "No limit" на всичките ръчно и уж става, но пак спират малко след като ги пусна.

Много досадно. И става при смяна на версиите.
Та ако слагаш лимит за сийд на торентите, моето предложение е да го махаш преди ъпдейт, за да се запише настройката и после след ъпдейта, да си го пускаш пак. Така не ми трябвало да има проблем.

Link to comment
Share on other sites

w00x, кофти, но пък аз никога не съм активирал подобна опция в клиентите, сийдва се всичко свалено, просто по някое време като реша, спирам и екситвам програмата. Или просто стандартните опции, които ограничават бройката едновременно сийдвани торенти, там upload slots и т.н. А и последните години съм повече hit-and-run, достя рядко свалям, натрупал съм големи позитивни коефициенти отпреди години навсякъде по наште тракери и така :) . Сийдвам по няколко часа и спирам.

 

Гледам, че опциите се пазят в обикновен ini файл в профилната директория, сигурен ли си, че там е проблема, и че не може просто в тоя файл да се бръкне ако нещо не мине както трябва при ъпдейта..

Аз ъпдейтнах като преди това деинсталирах старата версия, някъде четох, че е по-добре така. Но ще имам предвид.

Даже може би няма да ъпдейтвам дълго време докато работи, и само ако има фикснато нещо критично.

 

Danzki, изключил ли си опцията Enable OS cache? Може да пробвам някой торент да сийдва 1-2 дена да видя дали ще има проблем с рама.

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, tedy said:

 

 

Danzki, изключил ли си опцията Enable OS cache? Може да пробвам някой торент да сийдва 1-2 дена да видя дали ще има проблем с рама.

 

Всичко е изключено. Пробвах какво ли не, но изяжда брутално рамта. Без значение с колко ГБ разполагаш. Единственияте плюсове, който виждам е, че постигам по-добри скорости на даунлоуд и намира пиъри доста по-бързо в сравнение с uTorrent.

Link to comment
Share on other sites

Горе каза "както уторент".... - уТорент никога не ми е изяждал рам памет, т.е. не съм имал проблеми с него и ram.

Определено ще заредя 2-3 торента в qBit-a и ще го оставя няколко часа да видя.

 

EDIT: Вече 2 часа сийдва, не е мръднало от 647МБ рам :) . Диск кешът е 512МБ. Не знам кои показания точно гледаш и какви опции са включени, но според мен е нещо от кеш в Windows или подобно.

Edited by tedy
Link to comment
Share on other sites

Кеширането в ОС е изключено още след инсталацията. Може да ми пратиш скрийн с настройките при теб, когато ти е удобно. 

Link to comment
Share on other sites

Интересно, че и при мен показва около 600 мб използвана рам. В task manager-a показва, че използваната памет е над 90 %. След като изключа торент клиента, всичко се нормализира. 

Link to comment
Share on other sites

Точно там. При мен запълва наличната свободна памет. В Processes показва, че използва 630 мб. Изключа ли го, веднага паметта се освобождава. 

 

Преди време се бях зачел из разни форуми извън бг и явно е доста често срещан проблем. 

Link to comment
Share on other sites

Еми не знам, освен да е проблем от друго естество, нещо покрай видео драйвери и акселерация и да няма общо с кешове. Вероятно си под Вин10. Аз съм с Server 2016, може да има връзка.

Но щом и с uTorrent си имал същия проблем, значи е от друго. Някакво кеширане. В task manager можеш да пуснеш всичките 3-4 колони за паметта и да се види, там трябва да лъсне къде се губи паметта.

Или с Process Explorer. Аз бих инвестигирал тоя казус, щото си е кофти.

Link to comment
Share on other sites

Да, по принцип се гледа Available, но ако и графиката отгоре му се пълни, нещо няма да е наред. Някой кеш на Виндовс обикновено пълни когато няма "обяснение" от памет-стойностите на процесите.

При мен се вижда, че имам близо 10ГБ кеширани.

 

Едит: ако си с SSD и ти е пуснат сървиза Superfetch, направо го спирай.

Edited by tedy
Link to comment
Share on other sites

Superfetch съм го спрял още с инсталацията на Уин-а. Бях оставил няколко часа да сийдва и паметта беше заета на 94%. Сега спрях торентите и падна на 30. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Нямам допълнително инсталирани антивирусни. 

 

Пробвал съм различни настройки и дори с изключен Defender, но няма никаква разлика.

Edited by Danzki
Link to comment
Share on other sites

Е, щом и при уторент се случва, явно е Виндовс проблем някакъв. 

Пробвай и с други клиенти, Tixati и др., но е вероятно ако си ръчкал нещо в миналото или си пускал някакви оптимизатори или подобни, нещо да се омазало. 

Link to comment
Share on other sites

Инсталирах по-стара версия (3.3.15). От няколко часа сийдва, а паметта е свободна. Ще следя няколко дни дали ще се задържи така.

Link to comment
Share on other sites

Това е странно, пък и в последните версии са вкарали разните там оптимизации уж, не бих държал толкова стара версия, особено пък ако не може да развие добри скорости. То аз щях да стоя с uTorrent 2.2.1 до безкрай ако бях на до 100-500 мбит интернет, дотолкова се справяше.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...