Jump to content
BulForum.com

Пушилня вкъщи


Grimjaur

Recommended Posts

Идеята не е да се пуши в тенеке от сирене и да се гълтат канцерогенните гадости на тежките фракции от дима, а да се спретне една яка пушилня с почти промишлени размери(3х2м). Пушилнята засега се планира за студено пушене, междувременно ще се експериментира с мини версия, в която ще пробват различни решения на конструкцията -  топло/горещо/полутопло и студено пушене, рецепти, димови диспенсери и генератори за студен дим, както и различни начини за ускорено подаване на дима...

 

Та...

 

Давайте да бистрим. :)

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Знам ги. Тествани са, за домашно е ок. Мен не ме устройва. Имай предвид, че в тях можеш да правиш само горещо пушени неща. които са със срок на консумация 3-4 дни максимум.

Link to post
Share on other sites

Хъм... Танасе, много ми е интересно как ще го постигнеш това студено опушване в домашни условия :)

Какво, ще палиш свещички пред иконата на преп. Кумчева за да те дарява с по 3-4 наистина студени дни точно когато ти трябват ли?  Щото ако няма да изпълняваш подобни ритуали, смятам, че ще ти е нужно бая високо технологично оборудване....

Link to post
Share on other sites

Хер Флик, кажи го това на ората, дето са пушили студено преди стотици години. 

Link to post
Share on other sites

Хер Флик, кажи го това на ората, дето са пушили студено преди стотици години. 

Ъхъм... Правили са го... ама само зимата (по нашите географски ширини), Хер Бузьо ;)

Щот не друго, ами технологията, дето ти позволява да го правиш по всяко едно време е изобретена едва през двадесетте години на ХХ век.

 

Каква е разликата между студено и топло пушене ? Времето ?

Студеното пушене се извършва при температура между 8 и 12 градуса. Продължава 3-4 дни, дава много по-голяма трайност на стоката и вкарва по-малко лайна в нея. Всъщност по нашите земи този метод е използван май само за правене на колбаси.

Link to post
Share on other sites

Нямаш ядове Ве, Този....

Таман имам два месеца относителен айлячец, казваш и го правим!

Link to post
Share on other sites

Да го видя няма да го повярвам ама като сте казали ще го обсъдим. Мене силно ме интересува пушилня за студено пушене. Лятото колбаси не ми трябват :D

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Ми то вие сте такива кокони, че трябва с трал да ви събирам. Тва насила да не можеш ги докара на масата само при вас го има! 

Link to post
Share on other sites

Абе аз и на Гадин казах като се видяхме, да кажа и на тебе, че да ме разбереш. Мене на кръчма не ми се ходи, поради ред причини. Пушене, музика, кофти алкохол и т.н. и т.н. Ако има чалъм за домашно да се съберем, ок, ако няма здраве да е :) Чакаме по-добри времена и така :)

Link to post
Share on other sites

Аз винаги и само за домашно говоря, ако не си се досетил. Ама аз съм тоя с две малки деца, нЪли, и въпреки това пак аз се напъвам да ви събера задниците дето ми плющите бабек без мене!  :laughing:

Link to post
Share on other sites

Глей ся, пак нищо не си разбрал :) Галин искаше да си купи бабек за НГ и му докарах един и той мина през сервиза да си го вземе, туй то. Никой нищо не е казал да се събираме на домашно, аз поне не съм чул досега такова нящо. Знаете че съм винаги навит, просто кажете кога и къде и съм на линия. От това по-ясно здраве му кажи :)

Link to post
Share on other sites

Аз съм го казал и дажe го виках оня мисир миналата седмица, ама той нЪли щял да прави вечеря изненада на жена си. Пълен кифъл. Тебе пък тряя те мисля къде да спиш - абе сичките сте с некви претенции!!! :grin:  

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Тъй като помещението ще е големичко само за пушиля, обмислям И сушилня към него... Въпросът е вече към Галин, как да се направи циркулация, охлаждане и изсушаване на въздуха... Около 6куб.м. ...

Link to post
Share on other sites

Въпрос, на който няма как да отговоря коректно, без да съм добил представа за самото помещение, разположението му и прочее.

Но във всеки случай, охлаждането само по себе си е и сушене, а когато се комбинира и с циркулация на въздуха, процесът се ускорява.

Link to post
Share on other sites

Ми... на тъп въпрос... :D Ще гледам да спретна едни чертежи и описания.

Link to post
Share on other sites

Идеята е по принцип един охлюв да върти въздуха през филтри и контейнер със силикагел на цикли. Но още го мисля.

Link to post
Share on other sites

Не ти трябва силикагел Ве, каун! Изпарителят на охлаждането ще отнема повече влага от такивата филтри. А на всичкото отгоре ако решиш да завъждаш благородна плесен, с едно елементарно контролерче ще можеш в последствие да си регулираш и влажността. Ей да му бера лайката, все ни наeбани, ни научени..... И ги прати тия шибани скици, или направо дай да вземем да пием по едно на обекта, та да ти отворя очите за нЕкои подробности и да почнеш да си лягаш по-малко неук....

Link to post
Share on other sites

Виж ся, аз съм филолог, не хладилен инженер. С мойто образование - толкоз :D Още всичко е на хартия, мисли се и се мъдрува, може изобщо да не се стигне то дам.

Link to post
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...