Jump to content
BulForum.com

Пътуване до Турция!


Ghetto_Freak

Recommended Posts

Здравейте,

Имам пътуване до Турция в Неделя, а не знам още какво трябва да правя с документацията по автомобила. Колата не е на мое име. До колкото знам трябва да направя "Зелена Карта" на автомобила и пълномощно, но трябва ли да го превеждам на Турски-Английски? Какви са цените на Нафтата там и да Ви питам от Пловдив до Кушадасъ може ли да взема ферибот на Канакале, че като гледам ГугълМапс ме прекарва през Изтамбул което е 1100 километра...

 

Ще съм много благодарен ако ми дадете всякаква информация относно пътуването.

Благодаря Ви много!

Link to comment
Share on other sites

Мога само за пълномощното да ти кажа, че трябва да ти е преведено на турски език и да си носиш копие, за да им го оставиш и на митничарите, защото има голям шанс да ти го искат.

Link to comment
Share on other sites

Ксерокс ще свърши работа. Най - добре е с ферибота през Чанаккале. Напълни си резервоара преди границата. Цените на горивата в Турция са едни от най - високите в света.

Link to comment
Share on other sites

Ксерокс ще свърши работа. Най - добре е с ферибота през Чанаккале. Напълни си резервоара преди границата. Цените на горивата в Турция са едни от най - високите в света.

 

Някаква идея да имаш през колко време е ферибота и каква е сумата за една кола и 4-ма пътници, че в Италия някой ми беше казал, че има цена и за пътниците....

Link to comment
Share on other sites

По принцип на фериботите има такса и за кола и за пътниците. Не съм сигурен в момента колко са на често. Преди време бяха на доста кратки интервали. След 2 седмици ще минавам от там, но на теб ти трябва за по - рано.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Уф колкото и нелепо да Ви звучи ще може ли да вкарам в Турция две туби нафта? Като видях какви са цените и направо.... 1.63 Евро е дизела...

 

А до сайта и при смяна на езика важната информация си седи на Турски... Ще мъчим с Гугъл транслейтор...

Link to comment
Share on other sites

По-скоро е около 1.7 евро литъра на обикновения дизел или 3.96 лири, а премиума е 4.20 някъде. Цените са от онзи ден. На всеки литър гориво, отделят по 1 лира за пътищата, тъй като нямат винетки като нас, а само магистрални такси, които се ползват по желание. Бензинът е от 4.45 обикновен 95 и 4.60 за някакъв 95 с добавка. Газта е от 2.61 до 2.80 лири за литър. За гориво дали можеш да вкараш не знам, но къде ще ходиш, че няма да ти стигне един резервоар? Точно на границата има Лукойл, като заредиш на влизане, ако ходиш примерно до Истанбул и обратно, няма как да не ти стигне.

Иначе ако ходиш навътре, вече ще трябва да пълниш при тях, няма начин.

 

Едит: Сега виждам, че до Кушадасъ ще ходиш. Ще трябва там да заредиш поне мъничко, иначе не виждам как ще стигнеш обратно до границата.

Link to comment
Share on other sites

Да това и аз се надявах да заредя на границата и с ферибота на Канакале и така ще спестим доста време/гориво/пари, но да видим. Вече не си правя сметки без кръчмари, че няма да му се види края нали знаеш. Другия е проблема с магистралите, като гледам картата май май ще е само по Е80 и Е87. Каква е таксата за магистралите? Евро взимат ли или само в лири трябва да работим да знам как да обръщам. Друг е проблема - който най много ме касае - може ли да се ползва там Дебитна/Кредитна карта? Тук както знаете на повечето места няма тази опция ПОС Терминал имат ли го това, че с това ще улесни много много целия валутен проблем и ще се избегнат дай да купим сега например 200 лири и като се върнем със 100 пак да ги прехвърляме, че имам още Лей от Румъния който си седят в шкафчето ми...

Link to comment
Share on other sites

При цена от 1.7 евро на литър ако вкараш 2 туби ще спестиш точно 24 лева. Струва ли си?

 

Ами да съм честен и с теб ще е по малко, че ние сме 4 човека, значи не. Най големия проблем е да не се забутаме някъде. Като цяло от всичките пътници знаем Английски и Руски и мисля, че трябва да се справим при евентуално объркване на пътя. Другия проблем е че според сайта има Фериботи на всеки час по нашета дестинация което е добре, но пак да попитам и дано някой знае повече по този проблем - може ли да се плаща на повечето места с карта, което ще улесни многократно обикалянето по ченджове и банки.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Здравейте,

Да кажа за всеки които има път към съседна Турция. Ако колата не е на ваше име се прави пълномощно с Превод на турски/английски, вече според зависи къде ще се ходи магистралите не се плащат освен от Измир до Кушадасъ цената е 35 лири. Пригответе се с търпение и здрави нерви понеже повечето хора не говорят нито английски нито руски. Цените на хотелите са относително по високи от България. В момента пътищата се ремонтират и след година вече ще са на достъпни. Хората да мили и гледат да помогнат(нО знаете че не винаги е така) понеже ние закъсахме и десетата кола спя да ни помогне.

 

За малко да забравя ЗЕЛЕНА КАРТА трябва да имате задълнително!

Link to comment
Share on other sites

Имай предвид, че от днес Турция официално е във война със Сирия, със всички произтичащи от това последствия.

Link to comment
Share on other sites

А аз вече не съм там, но доста български граждани видях да пътуват на там.

 

Най голямата пАродия - плащаш 4 лева за убезпаразеъяване за което не знаеш какво е, то е с белина и 1 лев за превод о при въпроса - вие луди ли сте бре хора какви са тези 5 лева? Жемата се усмихва и Ви казва любезно: това го няма другаде освен тук. Дори не знам за какво го държат още....

Шах... След това гледам превод

Български - АМ Тракия

Английски - АМ Тrakia

Каква е тази абривиатура на АМ на английски само не разбрах...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...