Jump to content
BulForum.com

Бръмчащ вентилатор

laichzeit92

Recommended Posts

Здравейте , искам да попитам какво да направя за да не ми бръмчи така противно вентилатора , който е на самата кутия отзад , незнам как се казва ( не е този на захранването нито на видеокартата ами този който си проветрява самата кутия) , когато го тупна леко спира да шуми и после пак почва , на какво се дължи шума и дали не трябва да се смаже или пък нещо е разместен ?

Или се е раздрънкал или е високообротен и затова шуми - кое от 2те?

Ако се е раздрънкал почистване и смазване оправя нещата временно, ако е високооборотен може да го пуснеш на 7V (плюс на 12в линия, минус на 5в).

On 10/6/2010 at 8:39 PM, Overdrive said:

...Ако се е раздрънкал почистване и смазване оправя нещата временно..

Или просто го заменяме?

Вярвам, че вентилаторът не струва колкото постоянното изнервяне и тормоз от скърцащ/жужащ/бръмчащ вентилатор.

Нормално. Стана доста студено, и това е първата причина по-старите вентилатори да се разбръмчат при пускане на студен комп, а и не само. И често, малко след това да спират да бръмчат.

Шумът се дължи най-вече на смотан вентилатор най-често sleeve bearing, т.е. изобщо няма лагер ами е на втулка, които са най-скапаните. От тях има дори такива които са 15-20 лв, затова аз вече като купувам гледам да не е втулков па кво ще да е.

Сменяш го и това е.

Sleeve са по-тихи, лагерите (освен ако не е доста скъп вентилатора) добавят шум.

Аз ползвам някакви Cooler Master на 1000 оборота с втулки (по 7-8лв), работят си 3 години без проблем.

On 10/7/2010 at 5:18 AM, laichzeit92 said:

Благодаря много за отговорите , на първо време ще се опитам да го смажа и като се разбръмчи пак ще взема нещо ново

Ще, ще. Аз бих смазал само, ако нямам с какъв да го заменя - някоя екзотика например.

На мен ми се раздрънка на видеото

sapphire_hd3850_256mb.jpg

вече два пъти съм го смазвал, но няма полза - оправя се за седмица и после пак същото...

On 10/10/2010 at 2:37 PM, Overdrive said:

На мен ми се раздрънка на видеото

Преди окончателно да спра да давам пари за допълнителна видеокарта, имах подобна ситуация. Даже и след смазване пак си тракаша. В крайна сметка, намерих вентилатор с необходимия размер и сходна геометрия на витлата. Естествено, монтажните отвори не съвпаднаха, та го залепих директно върху основата на радиатора с двукомпонетно лепило. Не беше много естетически издържано, но пък работи над 6 месеца без да се чува и не мръдна от мястото си.

И при мен вентилаторът бръмчи по подобен начин. Миналата зима беше така, лятото нищо и сега отскоро пак започна. Както tedy отбеляза е от студеното време, аз бях питал и друг човек ми каза същото.

Щом шумът е проблем, явно трябва да се смени. Но аз доколкото разбрах ако шумът не ни притеснява може да се кара и със стария вентилатор, нали така?

• 3 weeks later...
  On 10/28/2010 at 9:20 AM, mirkata404 said:

А поне почисти ли му перките от натрупания прах ? Получаването на дисбаланс е едната причина .

С почистването на перките е почти сигурно, че бръмченето/бученето няма да престане. Самата перка поради въртенето си (центробежната сила) и въздушния поток, който създава - издухва повечето прах, който се наслоява по нея и всъщност върху самата перка остава единствено най-долния тънък пласт от праха, който поради количеството си и равномерното разпределение няма как да разбалансира въртенето на перката. Проблемът почти винаги е в оста и по-точно в износването й - често временен ефект има смазването (маха се лепенката и се капват 1..2..3 капки машинно масло ; пробвал съм и грес-спрей, но ефектът не е толкова добър). Ако обаче поради износване самата ос мърда във верикал, най-добре е цялостна подмяна на вентилатора.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...